Nežinau, ar yra produktas, kuris improvizacijoms virtuvėje tiktų labiau nei makaronai, bet puikiai žinau, kad po įvairiausių improvizacijų aš ir vėl, atplėšusi pakelį makaronų, grįžtu prie savo mylimiausios klasikos. Makaronai, lašiša, svogūnai, žirneliai, grietinėlė. Skonis: 10/10.
Beveik visais gyvenimo atvejais makaronai, paruošti su lašiša, žirneliais, svogūnais ir grietinėle, man yra patys skaniausi makaronai. Švelnūs, tačiau su charakteriu, kurį suteikia lašiša ir dosnus žiupsnis grūstų pipirų.
Makaronai su lašiša grietinėlės padaže
Ingredientai:
- 300-350 g makaronų
- 3 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1-2 česnako skiltelių
- 2 svogūnų
- 400 g šviežios lašišos filė
- 150 ml grietinėlės
- 3 valg. šaukštų šviežių petražolių
- Trupučio druskos ir juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, nukoškite.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus ir 3-4 minutes pakepinkite supjaustytus svogūnus, berkite susmulkintą česnaką, pakepkite dar minutę.
- Sudėkite kubeliais supjaustytą lašišos filė, supilkite grietinėlę, sumažinkite temperatūrą ir švelniai maišydami pakaitinkite 5 minutes ar daugiau, kol lašiša išsitroškins.
- Makaronus suverskite į lašišos padažą, įberkite šiek tiek druskos bei pipirų.
Šįkart nesudėtingam patiekalui naudojau juodos spalvos pastą, kuri gaminama su kalmarų rašalu (squid ink), valgant, tiesa, jis nesijaučia, bet juoda spagečių spalva itin šventiškai atrodo lėkštėje. Na, o padažas - pats paprasčiausias: česnakai, svogūnai, baltas vynas ir grietinėlė! Ir svarbiausia, neperkaitinti žuvies - pakaks sumesti lašišos gabalėlius į karštą padažą, ir galit išjungti kaitrą - žuviai tik tiek ir tereikia, kad išliktų sultinga ir pilnai paruošta valgyti.
Itališki makaronai su lašiša ir kreminiu padažu
Ingredientai:
- 250 g makaronų (gali būti bet kokios rūšies ir formos)
- 2 valg. šaukšt. sviesto
- 1 svogūnas, mažas, susmulkintas
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos
- 2 arbat. šaukšt. miltų
- ½ stiklinės baltojo vyno
- 1 stiklinė grietinėlės (15 arba 36 proc. riebumo)
- 250 g lašišos filė, be odos, supjaustytos gabalėliais
- Druskos
- Pipirų
- Žalumynų (pvz., petražolių, bazilikų)
Gaminimas:
- Makaronus išvirkite pagal instrukcijas iki al dente konsistencijos gerai pasūdytame vandenyje.
- Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame apkepinkite svogūnus, kai suminkštės sudėkite česnakus ir pakepinkite pusę minutės, kol paskleis aromatą. Sudėkite miltus ir išmaišykite, kol gausite vienalytę tyrelę. Pilkite vyną ir nuolat maišykite, kad miltų masė ištirptų, pasiskirstytų tolygiai, neliktų gumuliukų.
- Supilkite grietinėlę ir, toliau maišydami, šildykite, kol užvirs. Įberkite druskos, pipirų, sudėkite lašišos gabalėlius, sumaišykite ir kai tik lašiša pakeis spalvą, iškart išjunkite kaitrą, leiskite žuviai išvirti šiame karštame padaže. Jei padažas pernelyg tirštas, galite įpilti samtelį vandens, kuriame virė makaronai.
- Makaronus nusunkite, suverskite į paruoštą padažą, išmaišykite ir pabarstę žalumynais patiekite. Jei norite, galite užtarkuoti parmezano sūrio.
Makaronai su lašiša ir krevetėmis
Ingredientai:
- Makaronai
- Krevetės
- Sviestas
- Česnakas
- Grietinėlė
- Lašiša
- Kietasis sūris
- Kalendra
- Vyšniniai pomidorai
- Citrina
- Bazilikas
Gaminimas:
- Užvirkite vandenį, pasūdykite ir suberkite pasirinktus makaronus. Virkite 9-11 minučių.
- Į keptuvę pilkite aliejaus ir suberkite krevetes. Bekepant įdėkite ir sviesto, suberkite smulkintą česnako skiltelę.
- Krevetėms ir česnakui apkepus į keptuvę įpilkite makaronų nuoviro samtį. Užvirus supilkite grietinėlę, išmaišykite.
- Tada į keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą lašišą, leiskite minutę pasitroškinti.
- Įtarkuokite kietojo sūrio, užberkite smulkintų šviežios kalendros lapelių, išmaišykite.
- Padažui pradėjus tirštėti supilkite nusunktus makaronus, viską išmaišykite.
- Patiekdami gardinkite vyšninių pomidorų puselėmis, ant viršaus išspauskite citrinos sulčių, puoškite šviežio baziliko lapeliais. Užtarkuokite kietojo sūrio ir nieko nelaukdami skanaukite.
Makaronai su lašiša ir žirneliais
Ingredientai:
- Makaronai
- Lašiša
- Mėlynasis svogūnas
- Česnakas
- Kokosų aliejus
- Grietinėlė
- Konservuoti žirneliai
- Grūsti juodieji pipirai
Gaminimas:
- Keptuvėje ištirpinkite kokosų aliejų.
- Pakepinkite smulkintą mėlynąjį svogūną ir kapotas česnako skilteles, kol svogūnas suminkštės.
- Makaronams išvirus, nupilkite vandenį. Supilkite grietinėlę, suberkite konservuotus žirnelius, sudėkite keptus svogūnus su lašiša, pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais. Išmaišykite.
- Nuimkite nuo ugnies ir, uždengę puodą dangčiu, palaikykite apie 10 minučių.
Makaronai su lašiša ir špinatais
Ingredientai:
- Makaronai
- Lašiša
- Svogūnas
- Česnakas
- Morka
- Špinatai
- Grietinėlė
- Krapai
- Citrinos žievelė
- Citrinos sultys
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.
- Morką nuskuskite, sutarkuokite smulkesne tarka ir sudėkite į keptuvę šalia svogūnų. Maišydami pakepinkite apie 5 minutes.
- Sudėkite plautus špinatus ir pakepinkite kol sukris.
- Supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintą lašišą ir trumpai pakaitinkite, kol lašiša sušils.
- Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite smulkintus krapus, citrinos žievelę ir sultis.
- Kol ruošiate padažą, sūdytame vandenyje išvirkite makaronus pagal gamintojo instrukcijas ant pakuotės.
- Išvirusius makaronus nukoškite ir sumaišykite su padažu. Patiekite iškart.
Kaip išsirinkti kokybišką žuvį?
Tikrai esate girdėję, kad pediatrai rekomenduoja vaikams žuvį valgyti 1-2 kartus per savaitę. Suaugusiems taip pat. Kokybiška žuvis - būtinas produktas sveikai augančiam vaikui dėl joje esančių vitaminų, mikroelementų, nepakeičiamų rūgščių. Tačiau tikrai žinau, kad nemaža dalis šeimų žuvies patiekalų negamina net kartą per mėnesį.
Dažniausiai girdžiu, kad 1) nežino, kaip paruošti, kad būtų skanu ir 2) nežino, kur įsigyti kokybiškos, švarios, tvariai sužvejotos žuvies. Pradėkite nuo paprastų ir visos šeimos mėgstamų receptų, pvz. makaronų patiekalų. Atraskite jūsų šeimai labiausiai patinkančią žuvį, eksperimentuokite virtuvėje.
Remiantis naujausiomis tarptautinės pediatrų bendruomenės rekomendacijomis, žuvis į racioną turi būti įtraukta į kūdikio mitybą kuo anksčiau, t.y. tuoj pat po įvedimo mėsos, apie 6 gyvenimo mėnesį. Daugelis iš tėvų baiminasi alerginių reakcijų, tačiau naujausi paskelbti tyrimai parodė, kuo anksčiau į mažylių racioną įvedame žuvį, tuo labiau išvengiame tokių indikacijų, susijusių su alerginėmis reakcijomis bei su tuo susijusiomis ligomis: atopiniu dermatitu, bronchine astma.
Vieningai medikų bendruomenėje sutariama, kad ankstyvajame amžiuje reiktų rinktis liesesnę žuvį, ji turi būti be odos. Papildant mažylio racioną žuvimi, galima pradėti nuo baltos žuvies, pvz. įvairių rūšių menkė, Juodadėmė menkė ar Atlanto menkė. Augantiems vaikams naudinga ir lašiša, lašišinių šeimos žuvys, tik nepamirškime kokybės, tvirta rekomendacija - rinktis laukinę ar ekologišką žuvį.
Jūros gėrybės naudingos ir tinka vaikams, tačiau kokybės sąlygos taip pat būtinos. Svarbu žinoti, jog vieningai sutariama, kad vaikams nerekomenduotina vartoti mažai apdorotos ar visai neapdorotos žuvies dėl galimybės užsikrėsti Helicobacterpylori infekcija.
Jei žuvis pagauta laukinėje gamtoje, verta pasidomėti gamtosaugine situacija, ar vandenys nėra užteršti sunkiais metalais bei gyvsidabriu. Sunkiųjų metalų, gyvsidabrio žalą, gaunamą su užteršta žuvimi mūsų organizmui akcentuoja tarptautinės pediatrų ir šeimos gydytojų bendruomenės. Ypatingai ji pavojinga nėščiosioms ir vaikams.
Šviežia žuvis kelia daug iššūkių: tikrai šviežia gali atkeliauti ant mūsų stalo tik iš artimų vandens telkinių, dėl daugelio kurių gamtosaugininkai skambina pavojaus varpais, įskaitant ir mylimą Baltijos jūrą.
Turbūt nereikia priminti, kad gydytojai pediatrai ir dietologai akcentuoja, jog tik kokybiškas produktas kuria vertę, praturtina organizmą reikalingomis medžiagomis, padeda išvengti rizikų, susijusių su atskirų vandens telkinių užterštumu.
Tiek Amerikos, tiek Europos pediatrų draugijos išvadose yra akcentuojama, kad svarbu rinktis laukinėje gamtoje pagautą žuvį, užtikrinant tvarios žuvininkystės principus, arba ekologišką žuvį, kurios gaudymui ir auginimui yra taikomi griežti žuvininkystės standartai. Taigi, kur kas labiau už šviežią, tačiau nežinia kiek laiko parduotvės lentynose laukiančią ir iš kur atkeliavusią žuvį, mieliau renkuose smūginiu šaldymo būdu užšaldytą žuvį.