Minkštučių bandelių, lengvai apskrudusių maltinukų, lašelio naminio padažo ir traškių daržovių derinys gali tapti puikiu patiekalu, kuriuo namuose mėgausitės net ir žiemą.
Tobulo skonio maltinuko paslaptis
Gardaus burgerio paslaptis - tobulo skonio maltinukas. "Norfos" vyr. mėsininkas Dainius Bartošius teigia, kad sultingus burgerius galima išsikepti ir šaltuoju sezonu, nes burgerio sėkmės paslaptis - ne kepimo būdas, o kokybiški ingredientai.
„Be abejonės, viena esminių gardaus burgerio sudėtinių dalių - šviežia mėsa. Dažniausiai burgeriams kepti naudojama jautienos mėsa, todėl labai svarbus pats jautienos maltinis, kuris bus kepamas. Jei gaminatės patys - reikėtų rinktis jautienos sprandinę arba krūtinės dalį, nes iš kumpio maltinis gausis pernelyg sausas“, - pataria D.Bartošius.
"Norfa" prekybos tinklas jau seniai yra pelnęs pirkėjų pasitikėjimą, nes čia parduodama lietuviška ir visada šviežia, aukštos kokybės jautiena. Skerdiena paruošiama "Rivonos" mėsinėje Šilalės rajone - gyvuliai yra perkami iš nuolatinių tiekėjų, mėsa išpjaustoma ir pristatoma į visas "Norfos" parduotuves pagal užsakymo poreikius.
Per mėnesį „Rivonoje“ išpjaustoma 60 tonų jautienos. Dar daugiau mėsos paruošiama vasaros sezono metu, kuomet žmonės daugiau laiko leidžia lauke gamindami patiekalus iš jautienos. Taip pat pastebima, kad daugiau jautienos nuperkama prieššventiniu metu ir savaitgaliais.
„Norfos“ vyr. mėsininkas D.Bartošius teigia, kad jautiena ruošiama iš mėsinių veislių galvijų veislių: limuzinų, angusų, šarolių, sementalių ir kt. Šių galvijų mėsos tarpraumeninis audinys yra minkštesnis dėl jame besikaupiančių riebalų. Iš tokios jautienos pagaminti patiekalai yra kur kas sultingesni, minkštesni.
Kad burgeris pavyktų sultingas, tirpstantis burnoje, mėsoje turi būti apie 20 proc. riebalų, nes jautienos skonis slypi būtent riebaluose. „Todėl labiausiai vertinama riebesnė jautiena, ji sukaupia savo tarpsluoksniuose didžiausią kiekį riebalų, yra marmuringesnė. Marmuringumas suteikia jautienai ypatingo skonio.
Naminiai hamburgeriai (mėsainiai)
Ši diena buvo skirta naminių hamburgerių gamybai. Sulaukėm svečių - dviejų jaunų vaikinų, kurių apetito lygis lenkia mūsų, senukų, dešimteriopai. Kai D. pasiūlė nupirkti 1.5 kg jautienos 4 žmonių vakarienei, purkštavau, kad visą ateinančią savaitę valgysim atšildytus hamburgerius. Bet turiu jums pasakyti, kad po šios vakarienės liko tik vienas. Manau, kad dėl jo jaunuoliai rytoj susipeš.
Šis faktas patvirtina vieną iš dviejų dalykų: arba mes visi buvom žvėriškai alkani, arba hamburgeriai buvo iš tiesų skanūs. Daug tuščiažodžiauti čia nėra ko, tiesiog hamburgeriai - tai Amerikietiška klasika, vaikų džiaugsmas, dietologų siaubas, Mc Donaldo firminis patiekalas, „junk foodas“ (tiesa, tik tie pirktiniai, šaldyti, neaišku iš ko pagaminti), tipiškas gatvės maistas, ir visam pasaulyje populiarus patiekalas iškyloms.
Labai nesudėtingas, bet skatinantis bendravimą - kol susidėlioji tą daržovių ir mėsos kalnėlį tarp dviejų purių ką tik iškeptų bandelių, kol pasikonsultuoji ką po ko dėti, tai užsimezga labai malonus pokalbis.
Ingredientai 8 burgeriams:
- 900 g riebesnės (20-30% riebumo) "Norfos" mėsinės maltos jautienos;
- 8 mėsainių bandelių;
- 2 kiaušinių;
- 2 šaukštų vandens;
- 1 pomidoro
- 1 raudonojo svogūno
- 4 salotų lapų
- 4 a.š. majonezo
- 4 a.š. pomidorų padažo
- mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, 2 šaukštų garstyčių, žiupsnio penkių pipirų mišinio;
- prieš kepimą: druskos;
- aptepimui: aliejaus.
Gaminimo procesas:
- Visus ingredientus sumaišykite (kiaušinius prieš tai lengvai išplakite). Faršo neperminkykite.
- Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir įdėkite į šaldytuvą valandėlei.
- Paplotėlius apibarstykite druska, aptepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 min. Jeigu norite, kad maltinukai būtų visiškai iškepti, antrąją pusę kepkite ilgiau, apie 4-5 min.
- Kol mėsa kepa - susipjaustykite priedus, pasiruoškite padažus.
- Kepimui paruoštas bandeles aptepkite plakiniu iš kiaušinio trynio ir trupučio vandens, jeigu norite, pabarstykite sėklomis. Kepkite iki 200°С įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos (apie 15-20 minučių).
- Ant apatinės bandelės tepkite majonezo, ant viršutinės - pomidorų padažo.
Jautienos burgeris su sūriu ir kastiniu
Tobulumas paprastume - sotus ir gardus jautienos burgeris be jokių įmantrių ingredientų.
Ingredientai (4 porcijos):
- 8 vienetai jautienos maltinių (vieno svoris apie 160 g)
- 4 vienetai mėsainių bandelių
- 400 gramų čederio sūrio
- 200 gramų kastinio (pirktinio arba naminio)
- 100 gramų barbekiu padažas
Paruošimo būdas:
- Burgerių bandeles pakepinti pjūviais į apačią ant grilio (arba grilio keptuvės ar paprastos keptuvės).
- Ant apatinės bandelės dalies dosniai tepti kastinio. Tada dėti burgerio paplotėlį su išlydytu sūriu.
- Ant viršutinės bandelės dalies užtepti barbekiu padažo. Suvožti burgerį.
Patarimai:
- Maltinukų burgeriams šiais laikais rasite daugumoje prekybos centrų arba galite pasigaminti patys.
- Maltą brandintą jautieną pagardinu druska, pipirais, dar galima įberti mėgiamų prieskonių pvz. raudonėlio ar kumunino.
- Svarbu - kad paplotėlis iškeptų gražios formos ir nebūtų sausas, rinkitės ne mažesnio kaip 20% riebumo jautieną.
Jautienos kukuliai su pomidorais ir mocarela
Mėgstate mėsos kukulius, tačiau retai kas pagamina juos tobulus? Pagaminti pagal šį receptą su pomidorais ir mocarelos sūriu jautienos kukuliai yra tiesiog neatsivalgomi.
Ingredientai:
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1 saujos bazilikų lapelių
- 400 g maltos jautienos
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 300 g smulkintų pomidorų
- 1 burbuliuko mocarelos sūrio
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, česnakus ir bazilikus susmulkinkite.
- Pusę svogūnų sudėkite kartu su česnakais, bazilikais ir malta jautiena, berkite druskosir pipirų, sumaišykite iki vientisos masės. Suformuokite kukulius.
- Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi kepkite kukulius iš abiejų pusių apie 2-3 min.
- Sudėkite likusius svogūnus, supilkite smulkintus pomidorus ir troškinkite apie 30min. ant mažos kaitros.
- Sudėkite plėšytą mocarelos sūrį, bazilikų lapelius ir kepkite orkaitėje nuėmus rankenąapie 10 min. 200 °C temp., kol sūris išsilydys.
Kiti jautienos patiekalai
Štai keletas kitų įdomių jautienos patiekalų idėjų:
- Jautiena su daržovėmis troškintame padaže: Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite jautieną ir nuolat maišydami kepkite 5 minutes. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, kubeliais supjaustykite pomidorus, cukiniją ir raudonąją papriką. Suberkite daržoves prie kepamos maltos jautienos. Įpilkite į keptuvę 150 ml vandens, pomidorų tyrę ir adžiką. Pabarstykite druska, rūkyta paprika, čili prieskoniais ir džiovintu baziliku bei raudonėliu. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies, troškinkite 30-40 minučių.
- Makaronai su jautienos kukuliais: Maltą mėsą sudėkite į dubenį. Suberkite pusę smulkintų svogūnų, česnakus, aitriąją papriką. Į prikaistuvį sukrėskite pomidorų padažą, sumeskite smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus, įberkite druskos, pipirų ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol užvirs. Sudėkite jautienos kukulius, suberkite smulkintus bazilikus ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Karštus makaronus dėkite į lėkštes, šalia dėkite po du tris jautienos kukulius. Tiekdama puoškite stambiomis parmezano drožlėmis.
- Jautienos iešmeliai su barbekiu padažu: Svogūnus supjaustykite skiltelėmis, suberkite DANSUKKER ekologišką cukrų „Panevėžio Plius“, apšlakstykite baltojo vyno actu ir įtrinkite pirštais. Juostelėmis supjaustykite KITCHEN ME brandintos jautienos didkepsnį „Rib eye“, suberkite kuminus, kalendras, KOTANYI aitriųjų paprikų dribsnius, smulkintą česnaką, supilkite alyvuogių aliejaus.