Lietuvoje duoną kepa apie 300 įmonių, tarp jų - ir duoną pramoniniu būdu duoną gaminančios įmonės Dzūkijoje - Alytuje, Druskininkuose, Lazdijuose.
Savo istoriją nuo 1994-ųjų skaičiuojančioje Egidijus Jurkevičiaus įmonės Lazdijų duonos kepykloje darbuojasi per 100 žmonių.
Kaip Alytausgidas.lt pasakojo Lazdijų duonos technologė Ina Žukauskienė, šiandien jų asortimente - 30, 40 pavadinimų duonų.
Duonos asortimentas ir populiarumas
Panašiai tiek kepama tamsios ir šviesios. Populiariausia tamsi duona - „Bočių ajeras“.
Pasak technologės, į kepyklos firminę parduotuvę Lazdijuose jos atvyksta ir pirkėjai iš Lenkijos. Tiek lenkai, tiek lietuviai iš juodos duonos mėgsta ir „Rugelį“.
Lazdijų juoda duona pasiekia ir Anglijos lietuvių parduotuvės.
Šviesios duonos pardavimų viršuje - „Pajūrio“ (lazdijiškių „Palanga“).
I. Žukauskienės teigimu, jai smagu, kad žmonės, kuo toliau, tuo labiau domisi ir supranta apie sveikus maisto produktus, tai padėjo išpopuliarėti ir jų „Smetoniškai“ - pilno grūdo, ilgai be mielių auginamai duonai.
Lazdijų duona ir Kauno klinikos
Kauno klinikose besigydantys ligoniai valgo Lazdijuose keptą duoną ir batonus.
Dar pernai spalį Kauno klinikos paskelbė tris konkursus: juodai duonai, batonams ir avižiniams dribsniams pirkti.
Klinikose gydosi žmonės iš visos Lietuvos, tad ir duonos gaminių suvalgoma nemažai.
E.Jurkevičiaus įmonės, turinčios savo kepyklą Lazdijuose, pasiūlyta duona ir batonai buvo pigiausi iš penkių konkurso dalyvių, o avižinių dribsnių pirkimo konkurse ši įmonė liko antra.
Klinikos ir verslininkas E.Jurkevičius sukirto rankomis - šiemet "Lazdijų duonos" kepėjai ligoniams prikeps duonos ir batonų beveik už 714 tūkst.
Kontroversijos ir incidentai
Dar 2006-aisiais E.Jurkevičiaus pavardė nuskambėjo mįslingoje istorijoje apie Lazdijų sąvartyne deginamos duonos kepalus, kuriuos aptiko sąvartyne besikuičiantys žmonės.
Jie tikino, kad duoną atvežė autobusėlis su "Lazdijų duonos" simbolika.
2012 m. Lazdijų verslininkas įkliuvo neblaivus prie vairo. Jam nustatytos 2,22 promilės girtumo.
Tuomet E.Jurkevičių gelbėjo dėdė - motinos brolis, Kauno klinikų vadovo R.Jurkevičiaus tėvas Romas Jurkevičius, turintis privačią kliniką "Lazdijų sveikatos centras".
Šio centro medikai E.Jurkevičiui išdavė nedarbingo pažymą.
Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos inspektoriai jo vadovaujamoje kepykloje užtiko nelegaliai dirbantį žmogų, kuris minkė tešlą ir formavo duonos gaminius.
Gan švelnios bausmės E.Jurkevičius sulaukė ir už vairavimą išgėrus.
Įmonės veikla ir iššūkiai
Su kokiais sunkumais susiduria „Lazdijų duona“ - E. Jurkevičiaus įmonės kepykla?
Karantino metu ugdymo įstaigos dirba nuotoliniu būdu: ir mokiniai, ir darželinukai per pirmąjį karantiną buvo namuose, dabar ugdymo įstaigose - vėl nuotolinis mokymas.
Sako, jog savo produkciją pristatydavo tiek Vilniaus mieste, tiek rajone, Kauno rajone.
Kituose rajonuose tokia pat situacija - paklausa sumažėjo visur.
Duonos svarba ir vartojimas
Duona kartu su kitais grūdiniais produktais ir daržovėmis bei vaisiais sudaro maisto pasirinkimo piramidės pagrindą, tai reiškia, kad šiuos produktus rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną.
Daugiau mineralinių bei skaidulinių medžiagų ir vitaminų yra duonoje, iškeptoje iš visų grūdo dalių (pilno grūdo) miltų.
Specialistai taip pat rekomenduoja valgyti duoną su skaldytais, traiškytais ar pjaustytais grūdais.
Duonoje esantys sudėtiniai angliavandeniai gerai pasisavinami, jie panaudojami organizmo energinėms reikmėms.
Tiesa, lietuviškos duonos suvartojimas šalyje bendrai mažėja, ją keičia daržovės, kruopos, prekybos centruose iš pusgaminių kepami itališkos, prancūziškos duonos produktai, greitas maistas, tame tarpe - lavašai, picos ir pan.
