Rauginimas yra vienas iš maisto produktų konservavimo būdų, kai rūgimo metu susidariusi pieno ar kita rūgštis stabdo puvimo ir kitų bakterijų veiklą. Šio proceso populiarumą sustiprina ir visuotinis ryžtas siekti tvarumo - taip mažinamas maisto švaistymas, o rauginti daržoves nėra brangu.
Rauginimo Privalumai
Be išvardytų pigumo, sentimentų, tvarumo ir kitų privalumų, raugintose daržovėse taip pat išlieka nemažai vitaminų ir žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Rauginti produktai populiarūs ne tik dėl skonio, bet ir naudos organizmui, ypač - žmogaus vidinei mikrofolorai, saugančiai organizmą nuo virusų atakų, sako I. Šidlaitė. Investicija į konservuotas daržoves - stiklainių rinkinys konservuoti kainuoja vos kelis eurus - gali atsipirkti visokeriopai: ne tik suteikiama galimybė ilgą laiką mėgautis maistingais ir vertingais produktais, bet ir stiprinami socialiniai ryšiai.
Knygą „Natūralus rauginimas“ parašiusi Ieva Šidlaitė kartu su elektronine maisto ir kasdienių prekių parduotuve „Barbora“ dalijasi rauginimo - smagaus ir paprasto užsiėmimo - ypatumais ir nauda. "Rauginti produktai - geriausias maistas mūsų vidinei mikroflorai, todėl juos naudinga valgyti nors ir kasdien. Raugintos daržovės gali padėti padidinti vitamino C ir kitų vitaminų kiekį, paskatinti mineralų ir kitų maisto medžiagų įsisavinimą, tad ir nauda sveikatai - neabejotina“, - teigia pašnekovė.
Rauginti labiausiai tinka šviežios daržovės, kurių šiuo metu gausu ne tik šiltnamiuose, bet ir parduotuvių lentynose. Pasak elektroninės parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovės Jurgitos Gižaitės-Tulabienės, šviežios daržovės visus metus yra tarp perkamiausių. „Tokios daržovės kaip švieži agurkai, lietuviškos morkos, saldžiosios paprikos, brokoliai, cukinijos ar svogūnai atsiduria kone kiekvieno kliento krepšelyje. Šios daržovės vienodai populiarios tiek žiemą, tiek vasarą. Tad tikimės, kad Ievos patarimai padės atrasti dar įvairesnių būdų panaudoti populiarias daržoves ir taip praturtinti savo mitybą“, - sako J. Gižaitė-Tulabienė.
Ką Galima Rauginti?
- Agurkus
- Cukinijas
- Burokėlius
- Kopūstus
- Morkas
- Svogūnus
- Baklažanus
- Pomidorus
- Kriaušes
- Obuolius
- Slyvas
- Moliūgus
Rauginti galima ištisus metus. Nors apie rauginimą pradedama kalbėti rudenį, kai prireikia sunaudoti vasaros ir ką tik užderėjusias rudens gėrybes, I. Šidlaitė tikina - rauginimas vyksta ištisus metus, o rauginti produktai valgomi kasdien, tik kartais apie tai nesusimąstoma. „Juk tai ir duona, kepta su raugu, ir pieno produktai - grietinė, rūgpienis, kefyras, jogurtas, varškė, sūriai. Rauginti yra ir tokie gėrimai kaip gira, kombuča, kai kurie alkoholiniai gėrimai. Taigi vienų produktų, pavyzdžiui, daržovių rauginimas yra sezoninis konservavimo būdas, o kiti rauginami ištisus metus“, - sako I. Šidlaitė.
Rauginimo Receptai ir Patarimai
Rauginti Agurkai
Sakoma, kad ne bet kokie agurkai tinka rauginti - egzistuoja netgi tam tikros jų veislės, pavyzdžiui, 'Mirabelle H'. Vis dėlto, net ir nežinant konkrečios veislės, galima atskirti rauginti tinkamus agurkus: jie turi turėti storą žievę ir daug kauburėlių. Neatsiejama raugintų agurkų dalis - švieži krapai, tačiau jų patariama nepadauginti. Be to, netinka džiovinti krapai.
Raugiant ir konservuojant tiek agurkus, tiek ir kitas daržoves, būtina druska. 1 litrui vandens (turi būti šaltas virintas vanduo) pataria naudoti 2-3 valgomuosius šaukštus druskos, išskyrus joduotą, nes jodas minkština agurkus.
Raugintos Cukinijos
Jei, be agurkų, šiemet gerai užderėjo cukinijos, jas taip pat verta paraugti: jų rauginimas - panašus į agurkų, bet geriausia jas supjaustyti riekelėmis, kad tilptų į stiklainį.
Bendri Patarimai Rauginimui
- Svarbu tinkamai paruošti sūrymą.
- Geriau nenaudoti chloruoto vandens.
- Kuo smulkiau vaisiai, uogos ir daržovės bus supjaustyti, tuo daugiau jų tilps į stiklainį ir tuo greičiau jie rūgs.
- Rauginimo trukmė priklauso nuo individualaus skonio.
Kopūstų rauginimo receptas
- Pašalinkite kopūstų šerdis ir išorinius lapus.
- Kopūstą smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su druska.
- Kopūstus sutraiškykite ir suspauskite, kol dubens dugne ims kauptis sultys.
- Sudėkite likusius ingredientus (supjaustytą moliūgą, sutarkuotas imbiero ir ciberžolės šaknis, spanguoles ir prieskonius).
- Viską gerai išmaišykite.
- Kopūstus į stiklainius dėkite neskubėdami. Sudėję ketvirtadalį kopūstų, juos suspauskite šaukštu, kad neliktų oro tarpų.
- Tada pakartokite, kol kopūstais užpildysite visą stiklainį.
- Ant viršaus uždėkite nedidelį svarelį, kad kopūstus apsemtų sūrymas.
Raugintų Produktų Vartojimas
Rauginti produktai vietą racione randa įvairiais būdais: vieni mėgsta kramsnoti raugintas daržoves it užkandžius, tiesiai iš stiklainio, kitiems tai - vienas iš ingredientų ruošiant įvairius patiekalus.
„Mūsų senovinėje tradicinėje virtuvėje rauginti kopūstai ar burokai nevalgyti vieni - jų dėta į sriubas, troškinius, maišyta su kitais produktais. Raugintos daržovės - puikus sriubų ir troškinių priedas, suteikiantis rūgštumo, sūrumo ir taip madingo „umami“ skonio. Štai keli sūdyti-rauginti agrastai gali tapti skonio „bomba“ padažui prie grilio patiekalų. O įpylus raugintų daržovių sūrymo į šviežių daržovių salotas, patiekalui suteiksime ne tik ypatingo skonio, bet ir naudingų gyvųjų bakterijų dozę“, - pasakoja I. Šidlaitė.
Taip pat rauginti produktai gali padėti suvartoti daržovių likučius. I.Šidlaitė prideda, kad visi nesunaudoti daržovių likučiai gali atsidurti mažuose gražiuose stiklainėliuose - nieks nepagalvotų, kad tai taupymo būdas, nenorint išmesti dar tinkamų valgyti daržovių, o ne gurmaniškas produktas.