pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos Krūtinėlė su Pievagrybiais: Lengvai Paruošiamas ir Visų Mėgstamas Patiekalas

Vištienos krūtinėlė su pievagrybiais - tai klasikinis patiekalas, kuris pasižymi savo paprastumu, greitu paruošimu ir puikiu skoniu. Šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniam šeimos pietums, tiek šventiniam stalui. Patiekalas lengvai pritaikomas pagal individualius skonius, keičiant ingredientus ir prieskonius.

Tad dalinuosi receptu, pagal kurį gaminu jau kelis metus, ir būtent tuomet, kai nesinori ilgai stovėti virtuvėje. Jei mėgstate kepsnius su grybų padažu, tai čia realiai tas pats, tik paprastesnis variantas. Šiame straipsnyje aptarsime ne tik pagrindinį receptą, bet ir įvairius jo variantus, patarimus ir gudrybes, kaip pasiekti geriausią rezultatą.

Pagrindinis Receptas

Ingredientai:

  • Vištienos krūtinėlė: 500g (apie 2 krūtinėlės)
  • Pievagrybiai: 250g (švieži arba konservuoti)
  • Svogūnas: 1 didelis
  • Grietinėlė: 200ml (riebumas pagal skonį, rekomenduojama 30% arba 35%)
  • Sviestas: 2 šaukštai
  • Aliejus: 1 šaukštas
  • Česnakas: 2 skiltelės (nebūtina)
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Petražolės arba krapai: smulkinti, papuošimui
  • Sūris: tarkuotas (nebūtina, bet rekomenduojama, pvz., fermentinis, mocarela, parmezanas)
  • Miltų: 1 šaukštas (padažui tirštinti, nebūtina)

Paruošimo Eiga:

  1. Vištienos Paruošimas:
    Prieš pradedant gaminti, svarbu tinkamai paruošti vištienos krūtinėlę. Nuplaukite krūtinėles po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tai padės pašalinti drėgmės perteklių, kad krūtinėlės gražiai apskrustų kepant. Jei krūtinėlės yra labai storos, jas galite perpjauti horizontaliai į dvi plonesnes dalis. Tai ne tik sutrumpins kepimo laiką, bet ir leis krūtinėlei tolygiau iškepti. Plonesnės krūtinėlės taip pat geriau įsisavins marinatą, jei nuspręsite jį naudoti. Daugelis kulinarinių specialistų rekomenduoja krūtinėlę lengvai pamušti. Tai leidžia suminkštinti mėsą ir išlyginti storį, užtikrinant tolygų kepimą. Naudokite specialų mėsos muštuką arba tiesiog vyno butelį. Būkite atsargūs, kad nepažeistumėte mėsos struktūros.
  2. Pievagrybių ir Svogūnų Paruošimas:
    Pievagrybius nuvalykite drėgnu skudurėliu arba šepetėliu. Jei naudojate konservuotus pievagrybius, juos nupilkite ir perplaukite. Supjaustykite pievagrybius riekelėmis arba ketvirčiais, priklausomai nuo jų dydžio. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais arba pusžiedžiais. Smulkiai supjaustytas svogūnas greičiau suminkštės ir geriau paskleis savo skonį patiekale. Taip pat galite naudoti įvairių rūšių svogūnus - baltąjį, geltonąjį arba raudonąjį, priklausomai nuo norimo skonio intensyvumo.
  3. Kepimas:
    Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą ant vidutinės ugnies. Sudėkite vištienos krūtinėles ir kepkite iš abiejų pusių po 5-7 minutes, kol jos gražiai apskrus ir bus beveik iškepusios. Pagardinkite druska ir pipirais. Išimkite vištieną iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps skaidrus ir suminkštės (apie 5 minutes). Jei naudojate česnaką, įdėkite jį paskutinėmis minutėmis, kad neprisviltų. Sudėkite pievagrybius į keptuvę su svogūnais ir kepkite, kol jie suminkštės ir išgaruos skystis (apie 8-10 minučių). Pagardinkite druska ir pipirais. Jei norite intensyvesnio grybų skonio, galite naudoti laukinius grybus kartu su pievagrybiais. Būkite atsargūs, kad neperkeptumėte grybų, nes jie gali tapti guminiai.
  4. Padažo Ruošimas:
    Jei norite tirštesnio padažo, į keptuvę su grybais įberkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Kepkite minutę, kad miltai apkeptų ir nejaustųsi žalio miltų skonio. Supilkite grietinėlę į keptuvę ir nuolat maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės (apie 5 minutes). Pagardinkite druska ir pipirais. Atgal į keptuvę sudėkite apkeptas vištienos krūtinėles. Leiskite joms pasitroškinti padaže apie 5 minutes, kad įsigertų skoniai. Jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite šiek tiek pieno arba vištienos sultinio. Jei norite pikantiškesnio padažo, įberkite žiupsnelį aitriosios paprikos dribsnių.
  5. Užbaigimas:
    Jei naudojate sūrį, apiberkite vištieną ir pievagrybius tarkuotu sūriu. Uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite sūriui išsilydyti (apie 2-3 minutes). Pabarstykite smulkintomis petražolėmis arba krapais. Patiekite karštą su mėgstamu garnyru. Jei neturite dangčio, galite įdėti keptuvę į įkaitintą orkaitę, kad sūris išsilydytų. Taip pat galite naudoti įvairių rūšių žoleles, pavyzdžiui, čiobrelius arba rozmarinus, kad suteiktumėte patiekalui papildomo aromato.

Patarimai ir Gudrybės

  • Marinatas: Norėdami suteikti vištienai daugiau skonio, galite ją pamarinuoti prieš kepant. Puikiai tinka citrinos sultys, sojos padažas, česnakas, imbieras arba įvairūs prieskoniai.
  • Grybų rūšys: Vietoj pievagrybių galite naudoti kitas grybų rūšis, tokias kaip rudmėsės, baravykai arba šitake. Kiekviena grybų rūšis suteiks patiekalui savitą skonį.
  • Padažo variacijos: Galite eksperimentuoti su padažo ingredientais. Pavyzdžiui, įdėkite šiek tiek garstyčių, vyno arba pomidorų pastos.
  • Garnyras: Vištienos krūtinėlė su pievagrybiais puikiai dera su įvairiais garnyrais, tokiais kaip bulvių košė, ryžiai, makaronai, keptos daržovės arba šviežios salotos.
  • Sūrio pasirinkimas: Sūrio pasirinkimas priklauso nuo jūsų skonio. Fermentinis sūris suteiks patiekalui klasikinį skonį, mocarela - švelnumą, o parmezanas - pikantiškumą.
  • Vegetariškas variantas: Norėdami paruošti vegetarišką patiekalo versiją, vištieną galite pakeisti tofu arba halloumi sūriu.

Patiekimo Idėjos

Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Patiekite vištienos krūtinėlę su pievagrybiais karštą, papuoštą šviežiomis žolelėmis. Galite patiekti su bulvių koše, ryžiais, makaronais arba keptomis daržovėmis. Taip pat puikiai tinka šviežios salotos arba marinuoti agurkėliai. Šventiniam stalui galite patiekti patiekalą su keptomis bulvėmis ir šparaginėmis pupelėmis. Kasdieniam pietums puikiai tiks greitai paruošiami ryžiai arba makaronai.

Kiti Variantai ir Patobulinimai

  • Su daržovėmis: Į patiekalą galite įdėti kitų daržovių, tokių kaip paprika, morkos, cukinijos ar brokoliai. Daržoves supjaustykite smulkiais gabalėliais ir kepkite kartu su svogūnais ir pievagrybiais. Tai ne tik padidins patiekalo maistinę vertę, bet ir suteiks jam daugiau spalvų ir skonių.
  • Su vynu: Į padažą galite įpilti šiek tiek baltojo vyno, kad suteiktumėte jam gilesnio skonio. Įpilkite vyno po to, kai apkepsite svogūnus ir pievagrybius, ir leiskite jam nugaruoti kelias minutes prieš supildami grietinėlę.
  • Su garstyčiomis: Į padažą galite įdėti šiek tiek garstyčių, kad suteiktumėte jam aštrumo. Tinka tiek dijoninės, tiek grūdėtos garstyčios.
  • Su citrina: Prieš patiekdami galite apšlakstyti vištieną citrinos sultimis, kad suteiktumėte jai gaivumo.
  • Su prieskoniais: Eksperimentuokite su įvairiais prieskoniais, tokiais kaip paprika, čili pipirai, česnakų milteliai, svogūnų milteliai ar itališki prieskoniai.
  • Su riešutais: Prieš patiekdami galite apibarstyti vištieną smulkintais riešutais, tokiais kaip graikiniai riešutai, migdolai ar anakardžiai. Tai suteiks patiekalui tekstūros ir papildomo skonio.

Alternatyvus receptas: Vištiena su Pievagrybiais ir Špinatais

Tai dar vienas variantas, kaip skaniai paruošti vištieną su pievagrybiais, papildant ją špinatais.

Reikės:

  • 2 vištienos krūtinėlių (viengubų, kiekviena po 300-350 g.)
  • 200 g. rudų arba baltų pievagrybių
  • 100 g. špinatų
  • 2 vidutinio dydžio česnako skiltelių
  • 150 ml. vištienos sultinio iš kubelio (geriau rinkitės ekologišką)
  • 200 ml. grietinėlės
  • Aliejaus kepimui
  • Sviesto kepimui
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Miltų

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Labai aštriu peiliu ir pradėdami nuo storiausios dalies kiekvieną krūtinėlę padalinkite į dvi puses (iš viso gausite 4 gabalėlius). Vištienos gabalėlius iš abiejų pusių įtrinkite druska su pipirais ir atidėkite ant lėkštės.
  2. Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus. Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę, supjaustykite plonais griežinėliais ir atidėkite ant lėkštės.
  3. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir sudėkite ant atskiros lėkštelės.
  4. Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatų lapelius (jų nepjaustykite).
  5. Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus, įdėkite 1 šaukštą sviesto ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies. Į įkaitintą keptuvę sudėkite vištienos krūtinėlės gabalėlius (kad nesiliestų tarpusavyje) ir kepkite iš abiejų pusių po 2,5-3 minutes. Apkeptus išimkite iš keptuvės ir sudėkite ant švarios lėkštės. Vištiena neturi būti visiškai iškepusi, tik apkepinta.
  6. Į keptuvę įdėkite likusį šaukštą sviesto ir padidinkite ugnį iki aukštos (ne maksimalios). Suberkite supjaustytus pievagrybius ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 4 minutes, kol gražiai apskrus. Jeigu reikia įpilkite antrą šaukštą aliejaus.
  7. Į keptuvę su pievagrybiais sudėkite špinatus su česnaku, šiek tiek pagardinkite druska, pipirais ir viską išmaišykite. Nuolat maišydami kepkite apie 2 minutes, kol špinatai visiškai suvys ir pradės vietomis skrusti, o česnakas paskleis savo aromatą. Tik stebėkite, kad česnakas nesusviltų, nes padažas apkars, geriau jau nevisiškai apkepę špinatai, nei sudegęs česnakas.
  8. Ant daržovių suberkite miltus, viską išmaišykite ir kepkite dar apie 30 sekundžių.
  9. Į keptuvę po truputį ir nuolat maišydami supilkite sultinį bei grietinėlę. Padažui užvirus sumažinkite ugnį iki vidutinės ir nuolat maišydami virkite apie 2-3 minutes, kol pradės tirštėti.
  10. Į keptuvę su padažu sudėkite apkeptą vištienos krūtinėlę su visomis lėkštėje išsiskyrusiomis sultimis. Retkarčiais pamaišydami troškinkite po 1,5 minutės iš abiejų pusių.

Receptas su rūkyta paprika

Tai dar vienas varijantas, kai naudojama rūkyta paprika, suteikianti patiekalui išskirtinio skonio.

Reikės:

  • 450 g vištienos krūtinėlės filė
  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio baltųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio česnakinės druskos
  • 2 šaukštų sviesto
  • 300 g pievagrybių
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto garstyčių (naudoju kremines geltonas)
  • 200 ml vištienos sultinio
  • 2 šaukštų miltų
  • šlakelio pieno, jei reikia (čia tuo atveju, jei padažas bus tirštas ir reikės praskiesti)
  • kelių šakelių krapų

Kaip gaminti:

  1. Vištienos filė perpjauname į tris dalis lyg kepsniui. Pagardiname druska, pipirais, česnakine druska ir rūkyta paprika. Gerai ištriname prieskoniais.
  2. Keptuvėje šlakelyje aliejaus apkepame iš abiejų pusių vištienos kepsnius. Išimame iš keptuvės ir atidedame, kol prireiks.
  3. Į keptuvę sudedame sviestą ir ištirpiname. Dedame smulkintus česnakus, pievagrybius ir leidžiame grybams suminkštėti, šiek tiek apkepti.
  4. Dedame medų ir garstyčias, maišome, kol medus ištirps ir masė taps vientisa.
  5. Beriame miltus ir maišome, kad gautųsi košelė. Vis maišant pamažu supilame sultinį ir maišome, kol gausis kreminis padažas.
  6. Sudedame į keptuvę iškeptą vištieną ir leidžiame ant vidutinės kaitros dar 10 min. pavirti (aš dedu į orkaitę uždengus dangčiu).