Tobulas palydovas jaukiems pasisėdėjimams prie puodelio kavos ar arbatos - trupininis pyragas su obuoliene. O skanaujamas su puodeliu pieno, primins vaikystę. Gaminkite su meile ir gera nuotaika, skanaus!
Ingredientai
Tešlai:
- 200 g sviesto
- 2 kiaušiniai
- 400 g miltų
- 4 v. š. cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 1 a. š. kepimo miltelių
Pertepimui:
- 500 g naminės obuolienės
- 1 v. š. sviesto
- Pusės a. š. cinamono
- 1-2 a. š. krakmolo
Gaminimo eiga
- Tešlai skirtus produktus dedame į dubenį ir užminkome tešlą. Sviestą tarkuokite burokų tarka. Gautą masę padalinkite į 2 dalis. Vieną dalį palikite šiek tiek didesnę už kitą. Didesnė tešlos dalis bus skirta apatiniam sluoksniui.
- Tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame valandai į šaldytuvą. Tešlą atšaldyti yra būtina. Netingėkite palaukti ir tai padaryti.
- Į obuolienę dedame sviesto, cinamono ir statome ant viryklės. Jeigu obuoliene yra skystoka, dedame 1-2 a. š. krakmolo.
- Prieš kepant pasirinktą indą išklokite kepimo popieriumi. Mano naudotas kepimo indas 32 x 24 cm.
- Imkite didesnę dalį sustingusios tešlos ir tarkuokite į kepimo indą, vienodai ją paskleiskite.
- Sutarkavus pusę tešlos, uždėkite sluoksnį obuolienės. Ant viršaus sutarkuokite likusią dalį tešlos.
- Kepkite iki 180 * C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30-40 min.
Varškės pyrago su obuolienė receptas
Reikės:
- Varškės - 260 gr.
- Cukraus - 50 gr.
- Medaus - 1-2 valg. šaukštus (galima ir be medaus).
- Kiaušinių tryniai - 2 št.
- Kiaušinių baltymai - 3 št.
- Citrinos nutarkuotos žievelės - 1 nedidelės citrinos.
- Citrinos sulčių - 0,5 citrinos (arba pagal skonį).
- Cinamono - 1- 1,5 arb. šaukštelio.
- Miltų, arba manų kruopų - 1 valg. šaukštą (jeigu varškė drėgnesnė)
- Obuolienės: Obuolienės - 0,4 litro,arba pagal savo nuožiūrą, tinka ir tiršta slyvienė, ar persikų arba abrikosų džemas.
- Papildomai dar apie 20 gr sviesto uždėti gabalėlias ant varškės.
- Kiaušinio 1 aptepimui.
Paruošimas:
- Sviestą ištrinti su cukrum, įmušti kiaušinį, išsukti, po to dar sudėti kiaušinių trynius, vėl išsukti (2 baltymus paliekam varškėj), sudedam grietine, vėl gerai išsukam.
- Miltus sumaišom su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir vaniliniu cukrum, persijojam ir subėrę į turimą masę suminkom tešlą. Tešlos ilgai minkyti nereikia, kad per daug nuo rankų nesušiltų ir padedam , kad atšaltų ir subręstų 30 -40 min.
- Atšalus tešlai, imame jos maždaug trys ketvirtadalius, iškočiojam pagal turimą skardelę ( skardelė galėtų būti 32 x24 cm.) ir į skardelę įkloją kepimo popierių , įdedam tešlą ( užvinioja ant kočėlo). Būtinai subadom su šakute tešlą, kad nesideformuotų pūslėmis.
- Dedam į įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių ir kepam kol truputi gražiai apgęlsta, maždaug 15 - 20 min. Tada nevisai dar iškepusi pagrindą ištraukiam iš orkaitės ir leidžiam pravėsti.
Tuo metu ruošiame varškę: Varškę sutriname su cukrum ir medum (jeigu jo dedam), jeigu varškė labai liesa galime įdėti kokį 20 gr. sviesto, Jeigu labai sausa, tai galim įdėti kokį šaukštą kondensuoto pieno, arba grietinės. Sudedam 2 kiaušinių trynius, gerai viską išsukam. Jeigu varškė labai drėgna, įberiam 1 valg. šaukštą miltų ar manų kruopų. Jei dedam citrinų sultys tai dabar sudedam jas ir nutarkuotą geltoną citrinos žievelę. Tada dabar išsukam turimus 3 kiaušinių baltymus iki standžių pūtų ir maišydami dalimis dedam į varškę lengvai maišydami.
- Na pyrago pagrindas jau pravėso, taigi iš likusios tešlos sukočiojame maždaug piršto storumo juosteles, kraštus pyrago aptepame paplakto kiaušinio baltymu( kad geriau priliptų) ir pakraščius aplink visą pyragą apdedame tomis juostelėmis (kad nenubėgtų mūsų įdaras).
- Juostelių dar liko, jas paliekam pyrago viršui. Įmam obuolienę, ar kitą kokį džemą ir juo aptepam visą pyrago pagrindą, prieš tai apibarstę cinamonu ir ant viršaus po šaukštą dedam varškę, truputi palyginam. Iš likusių juostelių darom tinklelį ant pyrago viršaus (tik galus juostelių patepam baltymu, kad geriau priliptų).
- Išplakam trynį ir juo aptepam juosteles apie pyrago kraštus ir esančias ant viršaus. Supjaustom sviestą ir sudedam į tarpelius ant varškės masės.
- Dedam į orkaitę ir kepam apie 35 - 40 min. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 200 -190 laipsnių karščio. Kepam aukštesnėje orkaitės lentinėlėje. Maždaug po 20 min karštį mažinam iki 170 laipsnių.
- Iškepusiam pyragui leiskite truputi praaušti, tik po to imkite iš skardos keldami už kepimo popieriaus. Skanaus.
Obuolių pyragas su obuoliene ir idealiu kompanionu - ledų rutuliuku. Mes pasirinkome šokoladinius. Puiku, ar ne?
Obuolių pyragas su trupiniais
8-10 asm.Gaminimas 20 min.Kepimas 40 min.Orkaitės t-ra 180 °C
Obuolių pyragui pagaminti reikia:
Tartos pagrindui:
- 125 g šalto sviesto
- 80 g DANSUKKER cukraus miltelių
- 150 g miltų
- 400 ml pyragų obuolienės
Trupiniams:
- 50 g šalto sviesto
- 50 g DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“
- 80 g miltų
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Sukapokite kartu peiliu arba smulkintuve visus tešlai skirtus ingredientus: šaltą sviestą, DANSUKKER cukraus miltelius ir miltus iki smulkių kruopelyčių. Įpilkite 1-2 šaukštus šalto vandens ir greitai suminkykite tešlą. Suformuokite diską, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą ne trumpiau nei 30 min.
- Išimkite tešlą, iškočiokite ir išklokite ja formą. Kepimo popieriaus lapą stipriai sulamdykite, ištiesinkite ir padėkite ant tešlos. Suberkite ant jo balastą - tai gali būti kokios nors kruopos, žirniai ir pan. Taip pat, jei turite, galite naudoti specialius kepimo žirnelius. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min.
- Trupiniams sutrinkite sviestą trintuve, suberkite DANSUKKER cukrų „Panevėžio Plius“ ir miltus. Labai greitai pirštais sutrinkite trupinius.
- Nuimkite popierių, sudėkite pyragų obuolienę, išlyginkite ir užberkite trupinius. Kepkite dar 15 min. Vietoje obuolienės galite naudoti ir bet kokią kitą uogienę, tad tai puikus būdas sunaikinti užsistovėjusias konservų atsargas. O jei neturite uogienės - tiesiog sutarkuokite obuolius ir sumaišykite su trupučiu cukraus.
Trupininis pyragas su obuoliene
Reikės:
- 200 g sviesto
- 1 stiklinės cukraus
- 2 kiaušinių
- Pusės pakelio kepimo miltelių
- Pusės pakelio vanilinio cukraus
- Apie 300 g miltų
- Obuolienės (labai skanu sumaišyti su bruknėmis, taip pat tinka ir kitokia uogienė)
Kaip gaminti:
- Kiaušinius išplakite su cukrum.
- Sviestą ištirpinkite su šlakeliu vandens, atvėsintą supilkite į kiaušinių ir cukraus masę, gerai išmaišykite.
- Supilkite vanilinį cukrų, vėl išmaišykite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir maišydami po truputį berkite į sviesto ir kiaušinių masę, užminkykite tešlą. Ji turi būti minkšta.
- Padalinkite tešlą į dvi dalis, viena turi būti didesnė, kita mažesnė. Didesnę sutarkuokite burokine tarka, trupiniais išklokite kepimo indo dugną, išteptą riebalais, šiek tiek paspauskite šakute ir aptepkite uogiene.