Ar pasiilgote kelionių ir atradimų? Šūktelėti iš nuostabos ir netikėtumo? „Pergalė“ kviečia į skonių kelionę, kuri pakeis požiūrį apie tai, ką žinojote.
Saldainių „Sostinės“ ištakos ir unikalumas
Prieš daugiau nei 60 metų „Pergalės“ meistrai sukūrė visiems žinomus, autentiškus SOSTINĖS ir VILNIUS saldainių receptus, kurie tapo legendomis. Saldainis SOSTINĖS - it juvelyrinis dirbinys, kuriam pagaminti reikia dviejų dienų. Pirmiausia reikia laukti, kol susiformuoja saldainio kevalas, o jame „sugula“ du vienas kitą papildantys sluoksniai: vienas - su sutirštintu pienu, kitas - likerinis, su alkoholiu. Saldainis aplietas nuostabiu juoduoju šokoladu.
Šie saldainiai yra maloni išimtis, mat yra vyresni už daugelį iš mūsų. Ir nors su jais auga jau trečioji lietuvių karta, mes vis dar mėgaujamės tokiu pačiu šių saldainių skoniu, koks jis buvo sukurtas prieš beveik šešis dešimtmečius.
Gamybos procesas
1959 m. dar rankomis pradėti gaminti saldainiai šiandien gaminami jau automatizuotai, tačiau jų gimimas ilgas ir išskirtinis. Saldainiai „Sostinė“ ypatingi tuo, kad turi du atskirus sluoksnius ir yra aplieti šokoladu.
Vieną iš tų sluoksnių vadiname pienine pomadėle, kuri gaminama iš didelio kiekio kondensuoto pieno ir cukraus. Jis yra verdamas, paskui plakamas, kol susidaro labai švelni cukrinė pieninė pomada - smulkūs pieno ir cukraus kristalai. Antrąjį sluoksnį vadiname pieno likeriu, kuris gaminamas iš didelio kiekio pieno ir šlakelio alkoholio. Būtent tas dviejų sluoksnių derinys, kreminio, kuris iš karto tirpsta burnoje, ir skysto, sukuria tą ypatingą skonį, o ypač derinyje su šokoladu.
Pirmiausia išverdamas cukraus persotintas sirupas, jis skystu pavidalu supilamas į krakmolo formelę. Krakmolas atieka labai svarbią užduotį - suteikia saldainiui formą ir iš paviršiaus sugeria drėgmę. Netekęs drėgmės cukrus kristalizuojasi ir iš skysto jis tampa saldainio formos. Kadangi šių saldainių gamyba ilga ir sudėtinga, nuo žaliavų sudėjimo iki pirmojo saldainio atsiradimo praeina mažiausiai dvi paros.
Pastorinus šokolado sluoksnį ir taip apsaugojus saldainio įdarą nuo išdžiūvimo, galiojimo laiką pavyko prailginti iki keturių mėnesių, tad dabar nusipirkus galima jais mėgautis ilgiau.
Nauji skonių eksperimentai
Prieš trejus metus „Pergalė“ kartu su šefu Alfu Ivanausku pradėjo naują gražią tradiciją - kiekvieną pavasarį pasitikti su dviem naujais legendinių saldainių skonių deriniais. Kad klasika kasmet „suskambėtų“ kitaip - tai iššūkis, reikalaujantis pagarbos tam, kas geriausia, ir drąsaus kūrybiškumo klasikinį skonį papildyti kažkuo, ko neparagavęs jaustumeisi lyg kažką būtum praleidęs.
2019-ieji: aistra keliauti, juodieji pipirai ir japoniška citrina
Prieš kelis metus legendinį VILNIUS saldainių skonį papildė juodieji serbentai ir juodieji pipirai, o saldainius SOSTINĖS - japoniška citrina yuzu ir rozmarinas. Pasak Alfo, šie du skoniai išreiškė aistrą keliauti ir meilę Vilniui. Išskirtinių dvisluoksnių, šokoladu aplietų SOSTINĖS saldainių skonį praturtino iš Japonijos kilusi citrina yuzu ir Alfo Ivanausko mylima Italija kvepiantis rozmarinas. Persipynę citrinos ir rozmarino skoniai sukuria unikalią gurmanišką patirtį.
2020-ieji: prisiminimai
Pernai smaližius nustebino „VILNIUS kalendra ir vyšnia“ ir „SOSTINĖS valerijonas ir vyšnia“, kurių įkvėpimu tapo vaikystės prisiminimai ir noras, kad ypatingas saldainių skonis tarsi suvienytų visas kartas. „Valerijonas man visada asocijavosi su močiute, kuri vakarais išgerdavo jo, kad geriau miegotų. Tai man siejosi su paslaptingu ritualu, todėl nusprendžiau šį prisiminimą sugrąžinti. Valerijonas ir šokoladas - tokio derinio dar niekur pasaulyje man nėra tekę matyti ir ragauti“, - pernykščio skonio istoriją pasakoja Alfas.
2021-ieji: iššūkis ir išskirtinės patirtys
Šiemet sukurti ekstravagantiškus, ryškius legendinių saldainių skonius įkvėpė iššūkis suderinti tai, kas kuriant saldainius dar niekada nebuvo derinta: rūgštųjį raugerškį, itin aitrią Kajeno papriką ir šokoladą, prisirpusį mangą ir bergamotę. Taip pat noras skonius iš jiems įprastos aplinkos perkelti į naują, visiškai netikėtą, ir pažiūrėti, kas bus. Šio pavasario riboto leidimo legendinių naujo skonio saldainių „SOSTINĖS mangas ir bergamotė“ su saldžia mangų tyre ir bergamote ir „VILNIUS raugerškis ir Kajeno paprika“ ieškokite visuose prekybos centruose.
„Vilniaus Pergalė“ šiandien
„Vilniaus Pergalė“ - vienas ištikimiausių prekybos tinklo „Maxima“ partnerių, saldainius ir šokolado plyteles tinkle pardavinėjančių jau trisdešimt metų. „Vilniaus Pergalės“ gaminama produkcija yra mylima ir užsienyje - apie 50 proc. Pagamintos produkcijos iškeliauja į daugiau kaip 40 šalių. Lietuviškų saldumynų galima rasti tokiuose kraštuose kaip Australija ar Pietų Afrikos Respublika.