Cezario salotos - tai klasikinis patiekalas, kuris jau daugelį metų džiugina gurmanus visame pasaulyje. Ne paslaptis, kad Cezario salotos yra vienos populiariausių salotų pasaulyje. Jas rasite beveik visų restoranų meniu.
Cezario Salotų Istorija ir Kilmė
Cezario salotos turi įdomią ir legendomis apipintą istoriją. Nors patiekalo pavadinimas asocijuojasi su Romos imperatoriumi, iš tikrųjų šios salotos buvo sukurtos Meksikos mieste Tichuanoje, kur šefas Cezaris Cardini turėjo savo restoraną. Vieną užimtą dieną restorane beveik išsekus produktų atsargoms, Cardini improvizavo ir sukūrė patiekalą iš to, kas buvo likę. Tai buvo unikalus derinys, kurį sudarė romėniškos salotos, parmezano sūris, skrebučiai ir specialus padažas, kuris tapo pagrindiniu Cezario salotų akcentu.
Klasikinių Cezario Salotų Sudėtis
Nors šių salotų receptas per metus evoliucionavo, klasikinė Cezario salotų sudėtis išliko nepakitusi. Tai yra:
- Romėniškos salotos: Šios traškios salotos yra pagrindinis ingredientas, suteikiantis patiekalui šviežumo ir tekstūros.
- Skrebučiai: Tradiciškai naudojami duonos skrebučiai, apkepti su česnaku ir alyvuogių aliejumi, suteikia papildomos traškios tekstūros.
- Parmezano sūris: Smulkiai tarkuotas parmezano sūris suteikia sūrumo ir gilumo.
- Cezario padažas: Šio padažo sudėtis yra pagrindinė šių salotų paslaptis. Padažas gaminamas iš kiaušinio trynių, česnako, ančiuvių, Dijon garstyčių, citrinos sulčių, Worčesterio padažo, alyvuogių aliejaus ir parmezano.
River Town Šefų Patarimai Tobuloms Cezario Salotoms
Restorano „River Town“ šefas Darius Miciulevičius dalijasi savo patirtimi, kaip išgauti tobulą Cezario salotų skonį:
Padažas - Salotų Širdis
Pasak šefas Darius Miciulevičiaus, pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas padažui. „Cezario padažo skonis turi būti subalansuotas - nei per sūrus, nei per rūgštus,“ - sako šefas. Svarbu naudoti šviežius ingredientus, ypač aukščiausios kokybės ančiuvius ir parmezano sūrį.
Romėniškos Salotos
Romėniškos salotos turi būti itin traškios ir šviežios. Šefas Darius rekomenduoja prieš patiekiant salotas palaikyti šaldytuve, kad jos būtų maksimaliai gaivios.
Skrebučių Paslaptis
Skrebučius reikia apkepti alyvuogių aliejuje su česnaku, kad jie būtų traškūs, bet ne per daug riebūs.
Individualūs Prieskoniai
Nors klasikinės Cezario salotos yra puikus patiekalas, šefas Darius Miciulevičius pataria eksperimentuoti su įvairiais ingredientais, tokiais kaip vištiena, krevetės ar net avokadai, kad suteiktumėte salotoms naujų skonių ir tekstūrų.
Cezario Salotos Restorane „River Town“
Restorano „River Town“ Cezario salotos yra ne tik tradicinės, bet ir modernizuotos su unikaliu šefų prisilietimu. Šefai Darius Miciulevičius ir Šarūnas Marčiulaitis savo restorane siūlo įvairias šio patiekalo interpretacijas, pritaikytas skirtingiems skoniams. Pavyzdžiui, viena iš jų populiariausių versijų - Cezario salotos su grilinta vištiena. Vištiena, grilinta iki tobulumo, suteikia patiekalui sultingumo, kuris puikiai dera su traškiomis romėniškomis salotomis ir sodriu Cezario padažu. Kita mėgstama variacija - Cezario salotos su krevetėmis, kurios suteikia jūros gėrybių skonio ir elegancijos šiam klasikiniam patiekalui.
Cezario Salotų Padažas: Receptai ir Patarimai
Cezario Salotos: Restorano „River Town“ RekomendacijosCezario salotos - tai klasikinis patiekalas, kuris jau daugelį metų džiugina gurmanus visame pasaulyje. Šis patiekalas, sukurtas Italijos kilmės šefų Cezario Cardini 1924 metais, tapo vienu populiariausių salotų pasirinkimų tiek restoranų meniu, tiek namų virtuvėse.
Cezario salotos yra vienas iš populiariausių salotų pasirinkimų, pasižymintis ypatingu skoniu ir tekstūra. Šio patiekalo sėkmė daugiausia priklauso nuo jo padažo, kuris suteikia salotoms unikalų skonį ir aromatą.
Klasikinis Cezario Padažas
- Paruošimas kiaušiniui: Jeigu naudojate kiaušinius, juos reikėtų virinti maždaug 60-90 sekundžių, kad gautumėte minkštą trynį.
- Sukurkite emulguotą masę: Po truputį supilkite alyvuogių aliejų, nuolat maišydami, kad ingredientai gerai susijungtų.
- Pabaikite padažą: Pridėkite citrinos sultis, juoduosius pipirus ir tarkuotą parmesano sūrį. Viską gerai sumaišykite ir paragaukite.
- Patiekite: Padažą galima naudoti nedelsiant.
Saugokite padažą: Šį padažą galite laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Klasikinis Cezario salotų padažas yra paprastas ir skanus būdas pagerinti jūsų salotų patiekalą. Eksperimentuodami su ingredientais, galite sukurti savo unikalią versiją šio populiaraus recepto.
Netradicinis Cezario Padažas
Dažniausiai visi ginčijasi dėl Cezario salotų tradicinio padažo, kuris gaminamas su pusžaliais kiaušiniais, alyvuogių aliejumi, Vusterio padažu, o prie šios salotų variacijos rekomenduoju išbandyti visai netradicinį, bet gaivų ir lengvą graikiško jogurto padažą su garstyčiomis. Toks padažas skatina virškinimą, o salotos tampa dar lengvesnės ir gaivesnės.
Skaniausias Cezario Padažas (be žalio trynio)
Reikės:
- Majonezo
- Vorčesterio padažo
- Garstyčių
- Ančiuvių
- Česnako
- Juodųjų pipirų
- Citrinos
Ir gaminame:
Dedame maždaug 100ml majonezo, šaukštas garstyčių, šaukštas vorčesterio padažo, keli ančiuviai, įspaudžiame pusės citrinos sulčių, pora nedidelių skiltelių česnako, juodųjų pipirų ir keli gausūs šaukštai tarkuoto parmezano! Ir viską gerai sublenderiuojame! O die vai!
Cezario Salotos Su Vištiena: Receptai Ir Patarimai
Lengvesnis salotų receptas su vištiena
Jei šį savaitgalį lauke planuojate išsikepti kažką lengvo, patariu pasiruošti Cezario salotas su kepsninėje kepta vištiena. Šias salotas tikrai mėgstu, klasikinį Cezario salotų receptą aprašiau dar pirmojoje savo knygoje “Sezoninė Virtuvė”, o šis, lengvesnis salotų receptas, yra iš mano “Gero maisto dienoraštis. Pavasaris” knygos, juo pasidalinau ir su Delfi skaitytojais.
Salotas aš ruošiau su vištiena, bet puikiai tinka jautiena, lašiša arba visai be mėsos.
Tokias Cezario salotas smagu ruošti ir valgyti lauke, o vištieną iškepti kepsninėje. Tada tik iš anksto priplaukite pilną dubenį traškių romaninių salotų lapų, paruoškite visą indą netradicio salotų padažo bei iš anksto sūrime užmarinuokite vištienos krūtinėles.
Vištienos marinavimas sūryme
Sūryme mirkytos vištienos krūtinėlės kepsninėje iškepa labai sultingos. Likus kelioms valandoms iki vištienos kepimo pradžios užmarinuokite ją sūryme. Stiklinėje šilto vandens ištirpinkite druską ir medų. Į indą, kuriame marinuosite mėsą, įpilkite 3 stiklines šalto vandens ir stiklinę šilto vandens su ištirpusia druska bei medumi. Ten pat suberkite prieskonius ir pjaustytą citriną, į sūrymą suleiskite vištienos krūtinėles. Statykite indą į šaldytuvą. Per kelias valandas mėsa pasimarinuos. Tik nelaikykite vištienos sūrime per ilgai, nes iškepusi bus kieta.
Cezario salotos su vištiena: žingsnis po žingsnio
- Romanines salotas nuplaukite, suplėšykite ir suberkite į indą. Česnako skilteles ir tarkuotą sūrį suberkite į atskirus indelius.
- Paruoškite salotų padažą.
- Lauko kepsninėje ant vidutinio karščio ugnies kepkite sūrime marinuotą vištieną. Prieš tai groteles patepkite aliejumi, kad mėsa prie jų nepriliptų. Vištieną kepkite iš kiekvienos pusės po 5 minutes, kol iškeps. Mėsą nuimkite nuo ugnies ir uždenkite folija, kad neatauštų.
- Ant grotelių dėkite duonos riekeles ir vartydami jas apskrudinkite. Skrudintą duoną iš abiejų pusių ištrinkite česnakų skiltelėmis ir sulaužykite į nedidelius gabaliukus.
- Kiekvienas pats sau gali paruošti šias salotas. Į lėkštę įsidėkite norimą kiekį salotų lapų, apibarstykite juos skrudintos duonos gabalėliais ir tarkuotu kietuoju sūriu, ant viršaus uždėkite patikusį gabalėlį keptos vištienos ir pagal skonį apliekite paruoštu padažu. Salotas apibarstykite maltais juodaisiais pipirais ir valgykite, kol vištiena neataušo.
Kepsninėje kepta vištiena
O kad būtų itin sultinga, štai jums triukas: kepkite įvynioję į iš kepimo popieriaus suformuotame vokelyje, taip paukštiena nepraras sultingumo ir, žinoma, nereikės šveisti griliaus! Žodžiu, dviguba nauda!
Pradžiai užmarinuojame vištieną! Aš naudoju vištienai skirtus prieskonius česnaką ir alyvuogių aliejų.
Cezario Salotos: Receptas Su Vištiena
Ingredientai:
- 325 g vištienos krūtinėlės
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 75 g šoninės
- 200 g romaninių salotų
- 30 g parmezano sūrio
- Druskos ir pipirų
Padažui:
- 125 ml majonezo
- 1 šaukšto garstyčių
- ½ citrinos nutarkuotos žievelės ir sulčių
- 2 šaukštų parmezano sūrio
- 1 česnako skiltelės
- Druskos ir pipirų
Paruošimas:
- Padažui skirtus ingredientus sumaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C.
- Vištienos krūtinėlę sudėkite į riebalais išteptą kepimo indą. Pagardinkite druska ir pipirais, o ant viršaus užpilkite alyvuogių aliejaus.
- Kepkite vištieną orkaitėje apie 20 min.
- Keptuvėje iškepkite šoninę iki norimo traškumo.
- Susmulkinkite salotas ir sudėkite į lėkštę. Ant viršaus uždėkite supjaustytą vištieną ir šoninę, dosniai užpilkite padažu ir pabarstykite parmezano sūriu.
Kiti Patarimai Cezario Salotoms
- Cezario salotoms reikėtų naudoti traškias romanines salotas, bet jei jų nerasite, pabandykite ruošti su bet kokiomis kitomis traškesnėmis salotų rūšimis, kurios jau sužėlė jūsų darže ar kurių nusipirkote turguje.
- Jei duoną salotoms skrudinsite virš ugnies, tam visai neprireiks riebalų, kitaip nei ruoštumėte pagal tradicinį receptą.
- Na, ir plėšome romanines salotas (taip, taip, plėšome, ne pjaustome), ant jų negailime padažo, pjaustome minkštutėlę vištieną ir koks gi cezaris be skrudintos šoninės!