Baltas tinginys - puikus desertas, kurį galima greitai ir lengvai paruošti namuose. Šis skanėstas nereikalauja daug pastangų, o rezultatas visada džiugina. Štai keletas skirtingų receptų, kaip pasigaminti baltą tinginį su įvairiais ingredientais.
Klasikinis Baltas Tinginys
Ingredientai:
- 4 pakeliai sausainių
- 200 gramų sviesto
- 1 indelis kondensuoto pieno
Paruošimo būdas:
- Pasiimkite didelį, žemą, stiklinį indą ir sulaužykite į jį sausainius. Sausainius susmulkinkite nuoširdžiai, kad nebūtų didelių palaidų gabalų, o dauguma jų būtų sutrinta į miltus, ir tik kokie 40 proc.
- Tuomet į virimui skirtą puodą įdėkite sviestą ir virkite ant silpnos ugnies. Sviestui ištirpus supilkite kondensuotą pieną į tą patį puodą, ugnį padidinkite, palaipsniui maišykite.
- Kondensuotą pieną supilkite į puodą ir ant nedidelės ugnies kaitinkite nuolat maišydami. Kondensuotas pienas po kokių 5-7 minučių turi pradėt po truputį tirštėti ir tamsėti, vos vos keisti spalvą.
- Kai pradės kunkuliuoti, išjunkite ir visą masę supilkite ant sausainių. Kondensuoto pieno ir sviesto masę užpilkite ant sausainių, išmaišykite ir viską ištieskite inde, kuris prieš tai buvo išklotas kepimo popieriumi arba plėvele.
- Tvirtai suspauskite jį ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Palaukite, kol atvės, tuomet įdėkite į šaldytuvą. Atšalus skanaukite.
Patarimas: Galima gaminti ir juodą tinginį, tiesiog vietoj baltų sausainių dėti rudus, o į sviesto, bei kondensuoto pieno mišinį įdėti 3-4 šaukštus kakavos. Skanaus. Autorius: Viktorija D.
Baltas Tinginys su Šokoladu
Ingredientai:
- 3 pakeliai sausainių
- 1 plytelė pieniško šokolado (arba juodojo)
- 1 pakelis sviesto
- 1 skardinė kondensuoto pieno
- 1 plytelė baltojo šokolado
Porcijų skaičius: 5
Paruošimo būdas:
- Sviestą padaliname į tris dalis, dvi iš jų dedame į vieną puodą, likusį trečią gabalėlį dedame į kitą puodą ir ant silpnos ugnies tirpdome.
- Tada sudedame baltą šokoladą į pirmąjį puodą o į kitą pienišką - šokoladą. Kai viskas ištirpsta, pilame kondensuotą pieną į balto šokolado ir sviesto mišinį. Pilame truputį daugiau nei pusę indelio, o į kitą puodą supilame likutį bei pakaitiname iki virimo.
- Du sausainių pakelius trupiname į didesnįjį puodą, o trečią pakelį į mažesnįjį ir užpilame sausainius pasiruoštomis masėmis. Viską gerai išmaišome.
- Aš paėmiau didelę pjaustymo lentą, ant jos klojau plėvelę, dėjau balto šokolado ir sausainių mišinį maždaug centimetro storio sluoksniu, užklojau kita plėvele ir uždėjus kitą lentelę, suplojau viską, tada nuėmusi viršutinę plėvelę per viduriuką dėjau tamsaus šokolado ir sausainių mišinį ir gražiai susukau į vyniotinį.
- Paruoštą tinginį padedame į šaldytuvą porai valandų. Patiekiame supjaustytą riekelėmis. Skanaus. Autorius: Mama Ligita
Tinginys Be Kondensuoto Pieno su Braškėmis
Šis tinginys be kondensuoto pieno yra pagamintas su kokosų kremu ir baltuoju šokoladu. Ypatingą skonį šiam tinginiui suteikia šalčiu džiovintos braškės.
Ingredientai:
- Sausainiai
- Šaltyje džiovintos braškės
- Kokosų kremas
- Baltasis šokoladas
Paruošimo būdas:
- Sausainius gana smulkiai sutrupinti dideliame inde. Šaltyje džiovintas braškes irgi patrupinti rankomis.
- Blenderiu kokosų kremą sutrinti su 3 valg. š. braškių (kitą dalį pasilikti papuošimui ir į patį tinginį) iki vientisos masės.
- Į mažą puodą supilti kokosų kremą ir pasmulkintą baltąjį šokoladą. Ant labai mažos ugnies ištirpinti šokoladą, pastoviai maišant.
- Pravėsusią masę užpilti ant sausainių, įberti susmulkintų braškių ir viską gerai išmaišyti.
- Ant maistinės plėvelės suformuoti ritinį. Jį suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą bent 4 valandoms.
Karamelinis Varškės Tinginys su Džiovintais Vaisiais
Šią tinginio versiją su ypatingai minkštais Seeberger džiovintais vaisiais kūriau galvodama apie artėjančias Kalėdas. Labai rekomenduoju naudoti būtent Seeberger SOFT linijos vaisius, kurie yra ne tik labai skanūs, bet ir ypatingai minkšti bei sultingi. Gaminant jų nereikia papildomai mirkyti, galima dėti tiesiai į tinginio masę, o vėliau tinginys lengvai pjaustosi, vaisiai neiškrenta ir suteikia puikaus skonio.
Ingredientai:
- 200 g sviesto
- 400 g 9% riebumo varškės
- 200 g kondensuoto pieno
- 100 g baltojo šokolado
- 1 a.š. cinamono
- Džiovinti vaisiai
Paruošimo būdas:
- Išlydome šokoladą. Aš tai darau garų vonelės virš verdančio puodo pagalba. Jei norėsite tinginį papildomai papuošti lydytu šokoladu, dalį šokolado atidėkite.
- Kambario temperatūros sviestą išplakame su varške, kondensuotu pienu, lydytu baltuoju šokoladu ir cinamonu iki vientisos masės. Svarbu, kad ši masė būtų tolygi, be jokių gumulėlių, todėl geriausia tai daryti su blenderio ar mikserio pagalba.
- Sulaužome sausainius ir juos apipilame skystų produktų mase, viską gerai išmaišome.
- Į tinginio masę sudedame džiovintus vaisius, išmaišome. Jei naudosite kietus džiovintus vaisius, prieš tai juos išmirkykite ir supjaustykite gabaliukais.
- Perkeliame masę į kepimo popieriumi išklotą skardą, gerai suspaudžiame, kad neliktų oro ir laisvų tarpų. Perkeliame tinginį nakčiai į šaldytuvą, kad sustingtų.
Baltas Tinginys su Varške
Šis baltas tinginys receptas gana paprastas, bet man jis labai patinka.
Ingredientai:
- 2 pakeliai sausainių (selga, gaidelis, becukriai, kokie patinka)
- 2 pakeliai varškės (naudojau paprastą iš pakelių)
- Indelis kondensuoto pieno (galima jį išvirti ir naudoti atvėsintą, tuomet bus karamelės skonio)
- Maždaug 100-120 gr kambario temperatūros sviesto
- Norimų džiovintų vaisių
- Aguonų
Šokolado glaistui:
- Poros šaukštų grietinėlės šokolado tirpinimui.
Paruošimas:
- Sausainius sulaužiau.
- Varškę, kondensuotą pieną, sviestą sutryniau trintuvu iki vientisos masės, įmaišiau sausainius, sudėjau džiovintus vaisius, aguonas ir išmaišiusi sudėjau į formą, išklotą kepimo popieriumi. Per naktį laikiau šaldiklyje.
- Glajui garų vonelėje truputi palydžiau šokoladą su grietinėle, kai tik pradėjo tirpti, nukėliau nuo garų ir maišiau iki vientisos masės. Skanaus!