pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lietiniai su varške: receptas, lyg iš šilčiausių prisiminimų

Lietiniai su varške - vienas tų receptų, kurio skonis lyg iš šilčiausių prisiminimų. Kartais atrodo, kad virtuvėje sutelpa visas pasaulis.

Kai namai kvepia šviežiai keptais blynais, o viduje slepiasi minkštutė varškė - sunku rasti ką geresnio savaitgalio rytui ar jaukiai vakarienei. „Šiandien iškepsiu lietinių su varške“, - sakydavo mama, o žodžius lydėdavo šypsena. Šiandien, po ilgų derybų, ko gi norėtųsi pietums, kepu šiuos blynelius savo sūnui.

Ingredientai

Šis receptas tarsi priminimas, kaip paprasti produktai - pienas, kiaušiniai, varškė - gali sukurti nuostabų, širdžiai mielą patiekalą.

Lietiniams blynams reikės:

  • Kiaušiniai - 4 vnt.
  • Pienas (ne šaltas) - 0,5 litro
  • Miltai - ~170-180 g
  • Cukrus - 1 valgomasis šaukštas
  • Vanilinis cukrus - 1 arbatinis šaukštelis
  • Augalinis aliejus - 2 valgomieji šaukštai
  • Druska - žiupsnelis

Įdarui reikės:

  • Varškė (sausesnė) - 300 g
  • Grietinė - 2 valgomieji šaukštai
  • Cukrus - 2-3 valgomieji šaukštai
  • Vanilinis cukrus - 1 arbatinis šaukštelis
  • Razinos (nebūtinai) - 60 g

Gaminimo eiga

  1. Kiaušinius mušame į dubenį, išplakame.
  2. Beriame cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir vėl plakame.
  3. Pilame pieną (pienas turi būti ne šaltas, o pastovėjęs kambario temperatūroje), beriame miltus, užmaišome lietinių tešlą ir leidžiame tešlai pastovėti apie vieną valandą.
  4. Aliejų į tešlą pilame tik prieš kepant blynus.
  5. Varškę dedame į dubenėlį ir pertriname šakute. Jeigu varžkė drėgnesnė, grietinės dedame mažiau.
  6. Beriame cukrų, vanilinį cukrų, išmirkytas razinas, dedame grietinę ir gerai išmaišome.
  7. Į blynų tešlą pilame aliejų ir išmaišome.
  8. Keptuvės dugną ištepame augaliniu aliejumi, įkaitiname ir pilame samtelį lietinių tešlos.
  9. Ant kiekvieno lietinio dedame varškės įdaro ir susukame.
  10. Prieš tiekiant lietinius iš abiejų pusių apkepiname aliejuje.

Patarimai, kaip kepti tobulus lietinius

Teisingai paruošta tešla ir tinkamas kepimo būdas - pagrindas, kad lietiniai su varške būtų minkšti ir neprisviltų. Kartais smulkmenos nulemia, ar blynai tiesiog skanūs, ar nepamirštami.

  1. Tešlos poilsis - būtinas

    Kai tešla pailsi bent 20 minučių, glitimas išsisklaido tolygiai, o blynai kepa elastingi ir neskyla.

  2. Kepimo keptuvė - kuo plonesnė, tuo geriau

    Plona blynelinė keptuvė su žemu kraštu leidžia tolygiai paskleisti tešlą ir lengvai apversti lietinius.

  3. Įdaras - ne per skystas

    Į varškės masę pridėtas krakmolas padeda išlaikyti įdaro formą ir sulaiko skystimą.

Patiekimo idėjos

Plonyčius, traškiais krašteliais - tokių lietinių blynų dažnas neatsisakytų tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. O kad būtų gardžiau ir sočiau, pasigaminkite varškės įdarą. Lietinius blynus valgykite su uogiene, jogurtu ar šviežiomis uogomis.

Lietiniai su varške puikiai tinka tiek šilti, tiek atvėsę. Pabarstykite juos cukraus pudra, užpilkite trintų braškių padažu arba šaukštu grietinės.

Nors šis receptas orientuotas į saldų variantą su braškėmis, lietiniai su varške gali būti ir sūrūs. Užtenka į įdarą neberti cukraus, o įmaišyti šviežių krapų ar svogūnų laiškų. Tokius blynelius galima patiekti su natūraliu jogurtu, grietine ar net švelniu česnakiniu padažu.