Mėgstate keptą duoną su sūriu? Tai senas geras receptas, kuris mūsų šeimoje karaliauja jau tikrai ne vienerius metus.
Pupelių mišrainė su duona ir sūriu
Kai norisi ko nors sotaus, bet nelieka nei laiko, nei jėgų gaminti vakarienę - ši mišrainė gali būti tikras atradimas. Nereikia nei kepti mėsos, nei virti kruopų. Pupelių mišrainė su duona ir sūriu - tai paprastas, bet ne nuobodus receptas.
Recepto ingredientai:
- Pupelės
- Duona
- Sūris
- Majonezas (galima maišyti su natūraliu jogurtu)
Šis receptas toks, kur viską gali padaryti net su viena keptuve ir dubeniu.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia pasiruoškite duoną: riekes supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apkepkite duoną, kol taps traški ir gražiai parudavusi.
- Atidarykite konservų skardinę, nupilkite skystį ir lengvai perplaukite pupeles šaltu vandeniu.
- Majonezą galite maišyti su šaukštu natūralaus jogurto - taip padažas bus lengvesnis.
- Sukraukite atvėsintus duonos gabalėlius, sūrio kubelius, pupeles ir padažą.
Dar viena priežastis, kodėl verta išbandyti šį patiekalą - tai puikus būdas sunaudoti duonos likučius ar atverti pupelių konservų skardinę, kurią laikėte „juodai dienai“.
Pupelių mišrainė su grybais ir žalumynais
Jei norisi paįvairinti pupelių mišrainės skonį, į pagalbą gali ateiti keli paprasti, bet labai veiksmingi ingredientai. Lengvai apkepti svieste ar aliejuje, jie suteikia mišrainei sodresnio skonio ir šiek tiek „mėsinės“ tekstūros.
Nepamirškite ir šviežių žalumynų. Rukola, špinatai ar net smulkinti bazilikai įneša šviežumo, lengvos aitrumo natos ir spalvų. Šie papildomi ingredientai leidžia prisitaikyti receptą pagal tai, ką turite namuose, ir paversti „Pupelių mišrainę su duona ir sūriu“ dar išraiškingesne.
Pupelių mišrainė su duona ir sūriu tiks tiems, kurie vertina skonį, bet nenori sugaišti valandų virtuvėje. Užkandis, kurį mėgstame visi, bet man atrodo, kad retas kuris moka pasigaminti tobulai. Man čia tokia nostalgija, iš kartos į kartą keliaujantis skonis, o gal net galima vadinti tikru mūsų lietuvių kulinariniu paveldu? Žinoma, duona čia pagrindinė žvaigždė. Man labai skanu gaminti su šviesia rugine “Vilniaus duona” Močiutės duona. Tai išskirtinė, pagal senąsias tradicijas ilgai brandinama ir dideliais kepalais kepama duona, kurios sudėtyje net 90% ruginių miltų.
Traškios duonos lazdelės su sūrio padažu
Traškios česnaku kvepiančios duonos lazdelės su tįstančiu sūrio - majonezo padažu niekada nepalieka abejingų - tai senas geras receptas, kuris mūsų šeimoje karaliauja jau tikrai ne vienerius metus. Vos penki ingredientai, kelios minutės virtuvėje ir jau galima mėgautis vienu skaniausių užkandžių pasaulyje.
Ingredientai:
- Duonos riekės
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Majonezas
- Sūris
- Česnakas
Gaminimo eiga:
- Duonos riekes supjaustome vidutinio storio lazdelėmis.
- Dedame jas į kepimo skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir pagardiname druska.
- Pasiruošiame sūrio padažą - į puodą dedame majonezą, beriame sūrį ir įtarkuojame kelias skilteles česnako.
Kepta duona su sūriu ir česnaku
Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu - kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko - „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu.
Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnaku yra lietuviška klasika. Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip - „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“.
„Esmė paprasta - paėmus duonos kepaliuką visame jame padaryti daug gilių įpjovų, į jas pridėti sūrio, ištirpinto sviesto, pasirinktų priedų ir pašauti į orkaitę. Už pusvalandžio ištrauksite nuodėmingai skanų ir itin efektingai atrodantį užkandį, kuris taps vakarėlio hitu. Tokia duona bus skani ir viena, tačiau galima patiekti ir kaip originalų priedą prie sriubos, troškinio ar čili“, - pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Šis receptas mėgiamas už Atlanto dėl to, kad jam tereikia vos kelių visiškai nebrangių ingredientų, darbo yra nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas. „Be to, tokią duoną galima pasiruošti iš anksto laukiant svečių. Duoną supjausčius ir sudėjus visus ingredientus, ją galima suvynioti į foliją ir palikti laukti vakaro. Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan.“
Ingredientai:
- Duona (prancūziškas batonas, itališka čiabata, raugo ar pan.)
- Sūris (fermentinis, mocarela, čederis, bri)
- Sviestas (arba aliejus)
- Česnakas (arba česnako milteliai)
- Žalumynai (svogūnų laiškai, petražolės)
- Druska
- Priedai (šoninės ar dešros gabaliukai, pjaustytos alyvuogės, saulėje džiovinti pomidorai, pesto padažas)
Gaminimo eiga:
- Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas, darydami maždaug 2-3 cm tarpus.
- Pasukite duoną 90 laipsnių kampu ir dabar tokias pačias įpjovas padarykite skersai - turi išeiti retas tinklelis.
Mišrainė su triušiena, sūriu ir ananasais
Tai tiesiog neatsivalgomos, sočios, bet gaivios ir traškios salotos - jos puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei, ir šventiniam stalui, pavyzdžiui, Velykoms. Šiek tiek primena visų mėgstamas pikantiškas salotas su kepta duona ir sūriu, bet dar turtingesnės, netikėtesnės ir netgi puošnios. Sulauksite ir pagyrų, ir prašymų pasidalinti receptu.
Ingredientai (3-4 asm.):
- 200 g LAPINO PUOTA triušienos kumpelių mėsos
- 2-3 šaukštelių VEGETA vištienos prieskonių
- 240 g ROKIŠKIO fermentinio sūrio „Naminis“ (arba ROKIŠKIO sūrio „Grand“)
- 100 g konservuotų kukurūzų
- 2 saujų šilauogių
- 150 g konservuotų ananasų
- 1 ilgavaisio agurko
- 4-5 riekelių SOSTINĖS šviesios duonos su raugu
- 2-3 šaukštų BIONATURALIS ekologiško rapsų aliejaus
- 1 kiaušinio
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- 100 g nesaldintų kukurūzų dribsnių
- 2 šaukštų KĖDAINIŲ KONSERVAI majonezo „Originalus“
- 1 saujos šviežių mėtų lapelių
Gaminimo eiga:
- LAPINO PUOTA triušienos kumpelių mėsą įvyniokite į maistinę plėvelę ir lengvai pamuškite plaktuku. Užbarstykite VEGETA vištienos prieskonių ir palikite marinuotis.
- ROKIŠKIO fermentinį sūrį „Naminis“ supjaustykite nedideliais kubeliais. Sūrį, kukurūzus, šilauoges, ananasus suberkite į dubenį.
- Agurką perpjaukite išilgai, išskobkite sėklas, supjaustykite nedideliais kubeliais, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir įmaišykite į salotas.
- Nuo SOSTINĖS šviesios duonos su raugu nupjaukite pluteles ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Į keptuvę pilkite BIONATURALIS ekologišką rapsų aliejų ir apkepinkite duoną. Skrebučius suberkite į dubenį.
- Vienoje lėkštėje išplakite kiaušinį su druska ir pipirais. Į kitą lėkštę suberkite kukurūzų dribsnius, šiek tiek patraiškykite pirštais.
- Triušienos kepsnį apvoliokite kiaušinyje ir kukurūzų dribsniuose. Iš abiejų pusių apkepinkite keptuvėje, vėliau dėkite į kepimo popieriumi išklotą indą. Pabaikite kepti įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 8 min.
- Salotas pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite KĖDAINIŲ KONSERVAI majonezą „Originalus“ ir išmaišykite.
- Į lėkštę sudėkite salotas ir kubeliais pjaustytą triušienos kepsnį. Papuoškite šviežiais mėtų lapeliais.
Sūrio duonos kepimo receptas
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Ant duonos išpjaukite tinklelį, darydami iš pradžių vertikalius pjūvius, tuomet horizontalius. Į dubenėlį sudėkite sviestą, česnaką, itališkus prieskonius ir pusę smulkintų žalumynų. Sviestą supilkite į padarytus duonos pjūvius, ištepkite konditeriniu teptuku. Apvyniokite duoną folija, kad ji visa būtų uždengta. Kepkite 10-15 minučių, tada atidenkite ir kepkite dar 10 minučių.