pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Meškinis Česnakas: Nauda Sveikatai ir Receptai

Meškinis česnakas, dar žinomas kaip laukinis česnakas, yra žolinis augalas iš česnakinių šeimos, garsėjantis savo gydomosiomis savybėmis. Jis išsiskiria intensyviu česnako aromatu ir švelniu skoniu. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip pasiruošti meškinio česnako tinktūrą su degtine, kokią naudą ji gali suteikti, ir kokiais atvejais reikėtų pasitarti su gydytoju prieš naudojant.

Meškinio Česnako Nauda Sveikatai

Meškinis česnakas su degtine yra populiarus dėl savo daugybės sveikatai naudingų savybių. Ši natūrali priemonė gali padėti stiprinti organizmą ir spręsti įvairias sveikatos problemas. Be to, meškinis česnakas turi teigiamą poveikį virškinimo sistemai. Jo veikliosios medžiagos skatina skrandžio sulčių gamybą, o tai gali padėti sumažinti pilvo pūtimą ir kitus virškinimo sutrikimus. Tinktūra yra naudinga ne tik esant sveikatos sutrikimams, bet ir kaip prevencinė priemonė.

Pagrindinės Savybės:

  • Stiprina imuninę sistemą
  • Gerina virškinimą
  • Mažina cholesterolio lygį

Česnakai auginami daugelyje pasaulio vietų ir yra populiarus ingredientas įvairių virtuvių patiekaluose dėl stipraus kvapo ir gardaus skonio. Jau nuo senovės česnakai buvo naudojami kaip priemonė ir sveikatai gerinti. Jų gydomąsias savybes ir naudojimo būdus dokumentavo daugelis pagrindinių civilizacijų, įskaitant: egiptiečius, babiloniečius, graikus, romėnus ir kinus.

Česnakas padeda užkirsti kelią ligoms, tokioms kaip: gripas ir peršalimas, taip pat sušvelninti jų sukeltus simptomus. Aktyvūs česnako junginiai gali sumažinti kraujospūdį. Reguliariai vartojamas česnakas gali sunormalizuoti kraujospūdį tiems, kurie serga hipertenzija. Kai kuriais atvejais šis nuostabus augalas gali būti toks pat veiksmingas kaip ir įprasti vaistai.

Česnakuose yra antioksidantų, kurie gali padėti išvengti Alzheimerio ligos ir demencijos. Įrodyta, kad reguliariai vartojamas česnakas, padidina antioksidacinių fermentų gamybą organizme, taip pat žymiai sumažina oksidacinio streso padarytą žalą tiems, kurių yra aukštas kraujospūdis.

Česnakai tradiciškai buvo naudojami senovės kultūrose, siekiant sumažinti nuovargį ir padidinti žmonių darbingumą. Atlikti tyrimai su graužikais parodė, kad valgant česnakus, lengviau atlikti fizinius pratimus. Širdies ligomis sergantiems žmonėms, kurie 6 savaites vartojo česnakų aliejų, maksimalus širdies susitraukimų dažnis sumažėjo 12 proc. ir padidėjo fizinis pajėgumas.

Įrodyta, kad reguliariai valgant česnaką, jame esantys sieros junginiai apsaugo nuo organų pažeidimų, susijusių su toksiškumu sunkiesiems metalams. Atliktas tyrimas, kuris truko keturias savaites, parodė, kad automobilių akumuliatorių gamyklos darbuotojai, nuolat veikiami per didelio švino kiekio, valgydami česnaką, sumažino švino kiekį kraujyje 19 proc.

Moksliniai įrodymai rodo, kad alicino junginys, lemiantis didžiąją dalį sveikatai naudingų česnako savybių, susidaro tik pažeidus žalio česnako ląsteles. Daugelis vartotojų nesąmoningai sumažina šias vertingas savybes dėl netinkamo paruošimo. Dėl didelio karščio alicinas greitai suyra, o tam tikri apdorojimo būdai jį išsaugo.

Alicinas, pagrindinis biologiškai aktyvus česnako junginys, susidaro susmulkinus ar supjausčius žalią česnaką ir sukėlus fermentinę reakciją tarp aliino ir aliinazės. Ši sieros turinti molekulė lemia aštrų česnako kvapą ir daugelį jo gydomųjų savybių, įskaitant antimikrobinį, antioksidacinį ir kardioprotekcinį poveikį.

Tyrimai rodo, kad alicinas yra nestabilus ir greitai suyra, o jo pusėjimo trukmė kambario temperatūroje yra vos kelios valandos. Šiluma labai pagreitina šį skilimo procesą, todėl virti česnakai pasižymi mažesniu biologiniu aktyvumu nei žali. Be alicino, česnakuose yra ir kitų naudingų junginių, pavyzdžiui, dialilio disulfido, S-alilio cisteino ir įvairių organinių sieros darinių, kurie prisideda prie jų gydomųjų savybių.

Nors tiek žalias, tiek virtas česnakas teikia maistinę naudą, jų gydomosios savybės labai skiriasi dėl terminio apdorojimo poveikio pagrindiniams biologiškai aktyviems junginiams. Žaliuose česnakuose yra nepažeisto alicino, sieros junginio, lemiančio didžiąją dalį gydomojo česnako poveikio. Susmulkinus ar supjausčius česnaką, fermentas aliinazė paverčia aliiną į aliciną, taip padidindama jo veiksmingumą. Šildant česnaką alliinazė inaktyvuojama, todėl alicinas nesusidaro ir sumažėja tam tikros antimikrobinės ir širdies ir kraujagyslių sistemos savybės. Tačiau verdant susidaro įvairių sieros junginių, kurie išlaiko kai kurias sveikatai naudingas savybes.

Norint maksimaliai išnaudoti česnako gydomąjį potencialą, specifiniais paruošimo būdais galima išsaugoti jo veikliuosius junginius. Tyrimai rodo, kad susmulkinus arba supjausčius česnaką ir leidus jam 10-15 minučių pailsėti prieš kaitinimą, suaktyvėja aliinazės fermentai, kurie aliiną paverčia alicinu - junginiu, atsakingu už daugelį sveikatai naudingų medžiagų. Geriau rinktis švelnius kepimo būdus; aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje naudingieji fermentai deaktyvuojami. Trumpai troškinant ant mažos ir vidutinės ugnies arba įdedant česnako į virimo pabaigą, išsaugoma daugiau gydomųjų savybių nei ilgai kaitinant.

Tikslus česnako paruošimo laikas turi didelę įtaką jo gydomajam poveikiui. Tyrimai rodo, kad susmulkinus arba supjausčius česnaką ir palikus jį 10-15 minučių pailsėti prieš ruošiant maistą, susidarodaugiau alicino- junginio, atsakingo už daugelį sveikatai naudingų česnako savybių.

Vienas galingiausių natūralių antibiotikų Įvairūs fitoterapeutų atlikti tyrimai parodė, kad česnake randami fitoncidai veikia kaip stiprūs natūralūs augaliniai antibiotikai. Kai kuriais atvejais natūralių česnake esančių medžiagų veikimas net neatsilieka nuo cheminės prigimties antibiotikų, kai gydomos bakterinės žarnyno infekcijos. Česnakas nuo seno vartojamas kovai su žarnyno parazitais.

Česnako ekstrakto neretai įeina į įvairių širdies ir kraujagyslių sveikatą padedančių palaikyti maisto papildų sudėtį. Įvairūs tyrimai rodo, kad česnakai labai naudingi sergant tokiomis ligomis kaip arterinė hipertenzija, aterosklerozė, hiperlipidemija, įvairios trombozės ir kt. Česnakas turi kraujo lipidų kiekį ir kraujo spaudimą reguliuojančių savybių.

Ne be reikalo seneliai sakydavo, kad vos tik jauti, kad kažkas „kimba“ prie gerklės - nedelsdamas griebk česnako. Moksliniai tyrimai rodo, kad česnakuose esantys biologiškai aktyvūs junginiai, pavyzdžiui, eteriniai aliejai, fitoncidai ir kt. labai efektyviai kovoja su įvairiais peršalimą sukeliančiais virusais ir įvairias infekcijas sukeliančioms bakterijoms. Česnako ekstraktas neigiamai veikia ir grybelių augimą, turi priešparazitinių savybių.

Atlikta nemažai tyrimų, įrodančių, kad česnakas gali turėti ir priešvėžinių savybių. Česnako ekstraktas - stiprus natūralios kilmės antioksidantas, kuris, kaip manoma, gali padėti sumažinti skrandžio, storosios žarnos, stemplės, plaučių, krūties ir kasos vėžio riziką. Manoma, kad česnakas labai padeda apsinuodijus ar įkandus vabzdžiams.

Manoma, kad česnako ekstraktas gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Reguliarus česnako valgymas ar česnako ekstrakto vartojimas gali sumažinti cukrinio diabeto komplikacijų riziką ir apsaugo nuo aterosklerozės ar nefropatijos vystymosi. Tyrimais įrodyta, kad česnakas mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje antro tipo cukriniu diabetu sergantiems asmenims.

Česnakas gerina bendrą savijautą, širdies ir imuninę sistemą ir padeda išlaikyti sveiką kraujo cirkuliaciją. Veiklioji sudedamoji česnako dalis vadinama alicinu. Alicinas yra galingas natūralus antibiotikas, kuris slopina žalingų bakterijų gebėjimą augti ir daugintis mūsų organizme. Česnakas lėtina vėžinių ląstelių progresavimą. Taip pat jame yra sieros ir jos junginių, dėl ko česnakas gerina kvėpavimo sistemos veiklą ir valo toksinus.

Mokslinių tyrimų metu buvo nustatyta, kad dėl alicino ir sieros junginių česnako papildai reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje bei gali padidinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Bet tai - dar ne visa šio augalo nauda mūsų kraujotakos sistemai, česnakas mažina trombocitų agregaciją (susijungimą, didėjimą), dėl to kraujas gali lengviau judėti ir taip yra palaikomas optimalus kraujo spaudimas.

Daugybė tyrimų įrodė česnako naudą širdies sveikatai. Jis yra ne tik puiki prevencinė priemonė siekiant apsisaugoti nuo daugelio širdies ir kraujotakos ligų, bet ir potencialiai naudinga priemonė jas gydant. Dialil trisulfidas, esantis česnakų aliejuje, padeda apsaugoti širdį širdies operacijos metu ir po širdies smūgio. Taip pat manoma, kad jis galėtų būti naudojamas širdies nepakankamumui gydyti.

Ankaros Universitete, Turkijoje buvo atliekami tyrimai nustatyti česnakų poveikį kraujo lipidams (riebalams), pacientams kenčiantiems dėl aukšto kraujo spaudimo. Tyrimo rezultatai parodė, kad česnako ekstraktas pagerino lipidų kiekį kraujyje, sustiprino kraujo antioksidantų potencialą ir sumažino kraujo spaudimą.

Yra atlikti keletas tyrimų, kurie leidžia manyti, jog vartojant česnaką galima reikšmingai sumažinti tam tikrų vėžio formų riziką, pavyzdžiui skrandžio, storosios žarnos, stemplės, krūties ir kasos vėžių. Prancūzijoje atlikti tyrimai parodė, kad vartojant daugiau česnako, svogūno ir maistinių skaidulų, galima sumažinti krūties vėžio riziką. Kiti tyrimai parodė, kad česnakas gali padėti išvengti ir slopinti kasos vėžį, vieną iš agresyviausių vėžio formų.

Geriausia yra vartoti naminį šviežią česnaką, kadangi jis pasižymi didžiausiu naudingų maistinių medžiagų kiekiu. Prieš vartojant česnaką, jį nulupus, supjausčius ar sutraiškius, leiskite jam maždaug 10 minučių pastovėti prieš valgant.

Stipriu aromatu ši prieskoninė daržovė pasižymi ne šiaip sau - joje yra gausu sieros turinčių junginių, kurie pasižymi gydomosiomis savybėmis. Pjaustant, traiškant ar kramtant česnako skilteles yra suaktyvinamas fermentas, vadinamas alinaze. 2020 m. atliktų tyrimų metu nustatyta, kad alicinas turi antimikrobinį poveikį, galintį padidinti daugelio antibiotikų ir priešgrybelinių vaistų veiksmingumą (1). Česnakuose taip pat yra ir keletas kitų sieros junginių, kurie yra naudingi sveikatai, pavyzdžiui, S-alilo cisteino ir dialilo disulfido. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad padidinus antioksidantų suvartojimą iš maisto produktų, tokių kaip česnakai, galima apsisaugoti nuo infekcinių ligų, pavyzdžiui, gripo (2). Kiek vėlesnė apžvalga patvirtino, kad česnako vartojimas gali sumažinti viršutinių kvėpavimo takų infekcijų dažnumą ir netgi padėti sumažinti jų simptomų trukmę (3).

Meškinio Česnako Tinktūra su Degtine: Paruošimas ir Vartojimas

Meškinis česnakas su degtine yra tradicinis būdas išlaikyti šio augalo vertingas medžiagas ir pailginti jų galiojimo laiką. Šio augalo ir degtinės derinys padeda išgauti naudingąsias česnako medžiagas ir pailgina jų galiojimo laiką. Paruošti meškinio česnako tinktūrą su degtine yra paprasta. Tam nereikia specialių įgūdžių ar sudėtingų ingredientų. Tinktūrą laikykite vėsioje vietoje, toliau nuo tiesioginės saulės šviesos. Meškinis česnakas su degtine bus paruoštas naudojimui, bet svarbu žinoti, kaip ją teisingai dozuoti.

Meškinis česnakas su degtine gali būti naudojamas įvairiais būdais. Nors dauguma žmonių jį vartoja tiesiog lašeliais, praskiestais vandenyje, yra keletas kitų būdų, kaip šią tinktūrą įtraukti į savo mitybą ar sveikatos priežiūrą.

Receptai su meškinio česnako tinktūra su degtine:

  1. Imuniteto stiprinimo gėrimas

    Šis gėrimas su meškinio česnako tinktūra su degtine yra puiki priemonė šaltuoju metų laiku. Jis padeda apsaugoti organizmą nuo peršalimo, palaiko energiją ir bendrą sveikatos būklę. Medus yra natūralus antioksidantas, turintis antibakterinių savybių. Jis padeda kovoti su infekcijomis ir suteikia švelnų saldumą gėrimui. Citrinų sultys yra puikus vitamino C šaltinis, kuris yra svarbus imuniteto stiprinimui.

    • Sumaišykite vandenį su medumi: Įpilkite šilto vandens į puodelį ir įmaišykite šaukštelį medaus. Maišykite, kol medus visiškai ištirps.
    • Įpilkite citrinos sultis: Į šiltą vandens ir medaus mišinį įpilkite šaukštelį šviežiai spaustų citrinos sulčių.
    • Pridėkite meškinio česnako tinktūrą: Įlašinkite 20 lašų meškinio česnako tinktūros su degtine.
    • Gerkite ryte: Šį gėrimą geriausia gerti ryte, prieš pusryčius, kai organizmas yra paruoštas geriau įsisavinti veikliąsias medžiagas.
  2. Energijos kokteilis su žolelėmis

    Šis energijos kokteilis su žolelėmis ir meškinio česnako tinktūra su degtine yra puikus būdas natūraliai papildyti energijos atsargas ir pagerinti virškinimą. Jame gausu vitaminų, mineralų ir natūralių augalų komponentų, kurie padeda stiprinti organizmą bei užtikrina ilgalaikį energijos šaltinį. Apelsinų sultys suteikia vitamino C, kuris palaiko imunitetą. Bananas suteikia natūralaus saldumo ir kalio, kuris palaiko raumenų veiklą. Chia sėklos praturtina kokteilį skaidulomis, kurios pagerina virškinimą. Špinatai suteikia geležies ir antioksidantų.

    • Sumaišykite trintuve: Sudėkite visus ingredientus į trintuvą, įskaitant meškinį česnaką su degtine.
    • Patiekimas: Supilkite kokteilį į stiklinę ir pridėkite ledo kubelių, jei norite gaivesnio gėrimo. Šis kokteilis ne tik suteikia energijos, bet ir palaiko virškinimą.
  3. Natūralus skalavimo skystis

    Natūralus skalavimo skystis su meškiniu česnaku ir degtine yra puiki priemonė, padedanti sumažinti gerklės skausmą. Šis skystis veikia kaip natūralus antiseptikas, naikindamas bakterijas ir ramindamas sudirgusią gerklę.

    • Sumaišykite druską ir meškinio česnako lašus: Į šiltą vandenį įberkite žiupsnelį druskos ir įlašinkite meškinio česnako su degtine lašus.
    • Naudokite 2-3 kartus per dieną: Skalaukite gerklę 2-3 kartus per dieną, ypač ryte ir vakare, kol skausmas sumažės. Šis skalavimo skystis padeda sumažinti infekcijų riziką ir greičiau atsigauti nuo peršalimo. Meškinis česnakas su degtine suteikia papildomą antibakterinę apsaugą, o druska skatina natūralius gijimo procesus.

Vartojimo rekomendacijos ir atsargumo priemonės

Norint gauti maksimalią naudą iš meškinio česnako tinktūros su degtine, svarbu žinoti tinkamą jos vartojimo būdą. Vartojant tinktūrą, rekomenduojama ją praskiesti su vandeniu, nes taip sumažinamas stiprus skonio pojūtis ir alkoholio koncentracija. Tinkamai vartojamas meškinis česnakas su degtine gali būti puikus būdas palaikyti gerą savijautą ir sveikatos balansą.

Nors meškinis česnakas su degtine yra natūralus, svarbu laikytis atsargumo priemonių, kad būtų išvengta galimų neigiamų pasekmių. Dėl alkoholio kiekio tinktūroje, ji nėra tinkama vartoti nėščioms ar žindančioms moterims. Taip pat ji nerekomenduojama žmonėms, turintiems kepenų ligų ar priklausomybės nuo alkoholio istoriją. Vartodami tinktūrą pirmą kartą, pradėkite nuo mažos dozės ir stebėkite, kaip organizmas reaguoja. Visada patartina pasikonsultuoti su sveikatos specialistu prieš pradedant vartoti naują priemonę, ypač jei turite lėtinių sveikatos sutrikimų ar vartojate kitus vaistus.

Meškinis česnakas su degtine yra natūralus ir efektyvus preparatas, padedantis stiprinti imuninę sistemą, gerinti virškinimą ir mažinti cholesterolio lygį. Tinkamai paruošta ir vartojama meškinio česnako tinktūra su degtine gali padėti išlaikyti gerą sveikatą visus metus. Visada svarbu pasikonsultuoti su gydytoju, jei nesate tikri dėl tinktūros vartojimo. Tai padės užtikrinti, kad naudojate ją saugiai ir efektyviai, bei kad tinktūra bus naudinga jūsų sveikatai.

Kiti receptai su česnakais

Imuniteto stiprinimo sultinys

Turtingo skonio, šildantis ir gardus sultinys padės sustiprinti imunitetą ir pagerinti savijautą peršalus. Šis paprastas receptas pakylės jūsų įprastą sultinį į kitą lygį - tiesiog sumaišykite česnaką su mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

  • 2 vnt.
  • 2 valg. š.

Česnakus padalinkite skiltelėmis, nulupkite ir sutraiškykite peiliu. Ant vidutinės ugnies dideliame puode pakaitinkite aliejų ir retkarčiais pamaišant apkepkite česnakus, kol suminkštės (apie 10 min.). Supilkite sultinį, dėkite žoleles ir viską užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir sultinį uždengtame puode virkite dar 30-40 min., po to pagardinkite druska ir pipirais.

Keptų česnakų užtepėlė

Ši kreminės tekstūros užtepėlė yra itin greitai ir lengvai pagaminama ir be galo gardi.

  • 3-4 vnt.

Įkaitinkite orkaitę iki 205 °C temperatūros. Nupjaukite česnakų viršūnėles ir dėkite juos į kepimo indą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska. Česnakams visiškai atvėsus, pašalinkite odeles: peiliu įpjaukite kiekvieną skiltelę ir išspauskite jos turinį šakute ar pirštais.

Česnakinis padažas salotoms

Tai paprastas būdas pagardinti įvairias salotas ar kitus daržovių patiekalus. Paeksperimentuokite su prieskoninėmis žolelėmis ir lengvai atrasite mėgstamiausią šio padažo variaciją.

  • 2 valg. š.
  • 4 valg. š.

Česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite, apibarstykite druska. Smulkintą česnaką trinkite peiliu, kol gausite vientisą masę. Sumaišykite gautą česnako pastą su kitais padažo ingredientais. Pagardinkite mėgstamas daržovių salotas ar kitus patiekalus.

Česnako vanduo

Česnako vanduo vis dažniau minimas kaip vienas paprasčiausių, bet veiksmingiausių natūralių organizmo valymo būdų. Nors šis gėrimas turi stiprų kvapą ir skonį, nauda - neabejotina. Šio gėrimo veikimas paremtas česnake esančiomis sieros junginiais - ypač alicinu, kuris pasižymi antibakterinėmis, antivirusinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Česnako vanduo padeda išvalyti kraują nuo kenksmingų medžiagų, mažina toksinų kaupimąsi kepenyse, gerina virškinimą ir netgi gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Švelnus česnako vanduo - natūrali priemonė imuninei sistemai ir širdies veiklai gerinti. Česnako vandens paruošimas yra itin paprastas - nereikia jokių sudėtingų veiksmų ar retų ingredientų. Svarbiausia - naudoti šviežią česnaką ir švarų vandenį.

  • Česnaką nulupkite ir susmulkinkite - geriausia traiškyti, kad išsiskirtų alicinas.
  • Užpilkite šaltu arba šiltu (ne karštu!) vandeniu ir palikite pastovėti bent 6-8 valandoms arba per naktį.
  • Rekomenduojama gerti ryte, ant tuščio skrandžio - taip poveikis bus stipriausias.
  • Galima pradėti nuo kelių gurkšnių ir palaipsniui didinti kiekį iki visos stiklinės.

Svarbiausia - reguliarumas. Česnako vanduo dažnai vadinamas natūraliu „kraujagyslių valytoju“. Taip pat šis gėrimas naudingas tiems, kurie dažnai skundžiasi virškinimo problemomis.

Dar viena sritis, kur česnako vanduo vertinamas itin palankiai - tai kvėpavimo takų ligos. Jis gali palengvinti atsikosėjimą, padėti kovoti su bronchito, peršalimo ar net sinusito simptomais. Be to, tyrimai rodo, kad česnakas turi ir priešgrybelinį, ir antibakterinį poveikį. Tai reiškia, kad česnako vanduo gali padėti kovoti su lengvais šlapimo takų uždegimais, burnos infekcijomis ar odos problemomis, kurios kyla dėl mikroorganizmų pertekliaus.