pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Geriausi Prieskoniai Mėsai: Receptai ir Patarimai

Prieskoniai - tai ne tik aromatas ir skonis, bet ir kiekvieno patiekalo siela. Tinkamai pasirinkti ir naudojami prieskoniai gali paversti net paprastą patiekalą tikru kulinariniu šedevru. Patarimais ir namų gamybos prieskonių mišinių receptais dalijasi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Prieskonių naudojimo gudrybės:

  • Skrudinkite prieskonius sausoje keptuvėje keletą minučių, kol jie pradės skleisti kvapą.
  • Pridėkite dalį prieskonių pradžioje (pvz., kepinant svogūnus ar mėsą) ir likusią dalį - pabaigoje.

Prieskoniai skirtingoms mėsos rūšims

Kiekviena mėsos rūšis reikalauja skirtingo požiūrio į prieskonius, kad būtų atskleistas geriausias jos skonis.

Vištiena: Nuo česnako iki rūkytos paprikos

Vištienos patiekalams - plačiausias asortimentas. Pasak V. Juodkazienės, vištiena išsiskiria tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti įvairiausias kombinacijas - nuo švelnių, saldžiarūgščių iki skirtingo aštrumo patiekalų. „Tai universali mėsa, iš kurios lengvai galite pagaminti skirtingus patiekalus, tad ir prieskoniai jai tinka patys įvairiausi. Ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui - druska ar lauro lapai. Mėgstantys Azijos virtuvę neapsieis be išraiškingosios kalendros, taip pat saldžiosios paprikos miltelių ir ciberžolės - pastarieji suteiks patiekalui ir ryškesnę spalvą“, - teigia V. Juodkazienė.

Prie vištienos tinka įvairios žolelės - rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, čiobrelis ar petražolės. Mėgstantiems pikantiškus patiekalus, maisto ekspertė rekomenduoja išbandyti dūmų skonį suteikiančią saldžiąją rūkytą papriką. Pagardinę patiekalą laimo, apelsino ar citrinos žievele suteiksite jam gaivumo.

Jautienai - intensyvesni skoniai

Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena pasižymi bene išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius jai geriausia rinktis intensyvesnius. „Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jautiena reikalauja išskirtinių prieskonių, tačiau labiausiai prie jos dera kiekvienoje virtuvėje esantys svogūnas, česnakas ir malti juodieji pipirai. Pasigendantiems sodrumo, rekomenduočiau Azijos virtuvės patiekaluose dominuojančias Kajeno paprikas, kurių aštrumas neužgožia mėsos skonio ir jį tik papildo. Marinatui ypač tinka saldžiosios paprikos milteliai“, - pasakoja V. Juodkazienė. Ji teigia, kad jautienai ruošti naudojamos ir įvairios žolelės: čiobrelis ir bazilikas suteiks gaivumo, o šalavijas - švelnumo. Jei gaminate Viduržemio jūros patiekalus ir naudojate raudonėlį, jį dėkite gaminimo pabaigoje, mat jis greitai praranda savo skonį. Norintiems namiškius nustebinti išskirtiniu skoniu ir aromatu, maisto ekspertė rekomenduoja jautieną pagardinti kepiniams skirta kakava - žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.

Kalakutienai tiks aštresni prieskoniai

Kaip ir vištienai, kalakutienai tinka įvairūs prieskoniai, tačiau ši mėsa yra šiek tiek intensyvesnio skonio, tad labiausiai prie jos dera pikantiški skoniai. Pasak V. Juodkazienės, klasikiniu kalakutienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, o norintiems išraiškingumo patiks aštresnis kuminas ar aitriųjų paprikų dribsniai. Pastarieji, beje, ypač tinka, jei kalakutieną mėgstate patiekti su prancūzų pamėgta bulvių užkepėle - bulvių gratinu. O mėgstantiems kalakutienos patiekalus paskaninti žolelėmis, maisto eskspertė rekomenduoja naudoti skonį praturtinančius šalaviją, rozmariną ar čiobrelį.

Kiaulienos patiekalai - su saldumo poskoniu

Kiauliena savo skoniu - tarsi aukso vidurys tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos. „Dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, tiks ir kiaulienai, nes receptuose šios mėsos rūšys neretai keičia viena kitą. Visgi kiauliena yra saldesnė, tad su ja, pavyzdžiui, itin dera saldžiai aitrios kadagio uogos. Jei ruošiate kiaulienos patiekalą su obuoliais, pabandykite jį pagardinti cinamonu. Pikantiškesnių skonių mėgėjams rekomenduoju kiaulieną skaninti kmynais, imbieru, česnakais - jų aštrumas puikiai papildys šios mėsos saldumą“, - sako V. Juodkazienė. Iš žolelių, prie kiaulienos labiausiai tinka šalavijas, suteikiantis švelnų ir ne per daug intensyvų skonį.

Namų gamybos prieskonių mišinių receptai

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi namų gamybos prieskonių mišinių receptais.

Prieskonių mišinys vištienai

Jums reikės:

  • Pusės v. š. druskos
  • 1 v. š. česnako granulių
  • ¼ v. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • Pusės v. š. ciberžolės
  • Pusės v. š. svogūnų miltelių
  • Pusės v. š. garstyčių miltelių
  • ¼ v. š. džiovinto čiobrelio
  • ½ v. š. džiovinto raudonėlio
  • ¼ v. š. džiovinto baziliko
  • ¼ v. š. džiovinto rozmarino

Paruošimas: Sumaišykite visus prieskonius, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki 3 mėnesių.

Prieskonių mišinys jautienos didkepsniui

Jums reikės:

  • 1 v. š. maltų juodujų pipirų
  • 2 v. š. jūros druskos dribsnių
  • 1,5 a. š. svogūnų miltelių
  • 1 v. š. česnako miltelių
  • 2 a. š. kumino
  • 1 a. š. Kajeno paprikų

Paruošimas: Sumaišykite visus ingredientus, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki pusės metų.

Kiti prieskonių deriniai

  • Rozmarinai: kiaulienos ir veršienos kepsniams, maltai mėsai paskaninti.
  • Salierai: veršienos, jautienos ir avienos ragu, veršių ir jaučių liežuviams paskaninti.
  • Paprika: kiaulienos, jautienos, žvėrienos ir avienos kepsniams.
  • Karis: su kokoso drožlėmis, kiaulienos kepsniams, veršienos, avienos ir žvėrienos ragu, su vištiena, ryžiais.
  • Čiobreliai: veršienos, avienos ir žvėrienos kepsniams.
  • Bazilikai: su žirniais, špinatais, žuvimi, kopūstais, pomidorais.
  • Imbieras: su virta žuvimi, virta vištiena, tinka kompotams gardinti.
  • Mairūnai: su pupelėmis, antienos ir kalakutienos kepsniams paskaninti.

Patarimai eksperimentuojant su prieskoniais

Didžiausi kulinariniai atradimai atsiranda eksperimentuojant. Jei nemėgstate tam tikro prieskonio, pakeiskite jį kitu.