pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Maki Suši Receptas

Sušis - skanus, sveikas ir akį traukiantis japoniškos virtuvės patiekalas, kurio gerbėjų būrys nuolat auga. Ne veltui yra sakoma - tai ir maistas, ir menas. Dėl savo išvaizdos ir egzotiškų pavadinimų daugeliui gali atrodyti, kad šio patiekalo gaminimas yra labai sudėtingas, reikalaujantis meistriškumo, tačiau taip nėra. Turėdami šiek tiek žinių, kantrybės ir išradingumo patys namuose nesunkiai galite pasigaminti įvairiausių sušių.

Išvertus iš japonų kalbos, suši reiškia - „konservuota žuvis" arba „ryžiuose ir druskoje fermentuota žuvis". Pirmą kartą sušis paminėtas kinų kalbos žodyne IV a. Nėra tiksliai aišku, kurioje Azijos valstybėje atsirado sušiai, manoma, kad Japonijoje jie pradėti gaminti IX a.

Plintant budizmui, plito draudimas valgyti mėsą, todėl žmonės tarsi buvo priversti pamėgti žuvį. Sušius taip pat galima laikyti ankstyvąja greitojo maisto forma, kadangi po paruošimo jie iš karto turi būti suvalgomi. Manoma, kad dažniausiai šį patiekalą valgydavo paprasti darbininkai, kurie sušių gabalėlius pirkdavo tiesiog lauko kioskuose. Tokių kioskų tuo laikotarpiu buvo gausu dabartiniame Tokijuje, tačiau po žemės drebėjimo šiame mieste sušių prekyvietės buvo uždarytos, o prekyba sušiais persikėlė į barus ir restoranus.

Sušių populiarumui augant Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Europoje, buvo imta kurti daug naujų šio patiekalo rūšių, pradėta naudoti produktai, kurie nebūtinai yra būdingi Japonijos virtuvei. Tikriausiai nieko nenustebinsime sakydami, kad sušiai lietuvių valgiaraščiuose gali drąsiai varžytis su šaltibarščiais ar bulviniais blynais ir yra vienas populiariausių pasirinkimų norint sočiai, bet kartu ir sveikai užkąsti. Ne vieną dešimtmetį skaičiuojantys sušių restoranai Lietuvoje palaipsniui užkariavo tautiečių širdis.

Sušių Rūšys

  • Maki - tai kilimėliu sukamas sušis. Jis gaminamas iš pusės nori lapo ant kurio dedami ryžiai ir sudedamas įdaras.
  • Temaki sušiai sukami rankomis, dažniausiai kūgio forma. Šuos sušius geriausia valgyti iš karto pagaminus, kitu atveju nori lapas gali sugerti ryžių drėgmę.
  • Futomaki - tai maki sušio rūšis.
  • Uramaki - tai viena populiariausių sušių rūšių. Kitaip ji dar vadinama „išverstais sušiais", kadangi susukus ritinėlį ryžiai atsiduria jo išorėje, o žuvis yra dedama ant viršaus. Firminis su viduje unguriu, avokadų, išorė apvoliota raudonais skraiduolės ikrais ir uždėti traškūs jūros dumbliai.
  • Gunkanai sušiai taip pat formuojami rankomis. Ryžių ritinėlis apjuosiamas nori lapo juostele ir į suformuotą krepšelį sudedamas įdaras. Įdarui labai tinka birios ar smulkios sudedamosios dalys.
  • Nigiri - tai pati populiariausia sušių rūšis, daromi rankomis. Šis sušis susideda iš nedidelio ryžių ritinėlio, kurio viršuje dedama žuvis ar daržovės.

Sušių Valgymo Etiketas

Suši skonis priklauso ne tik nuo to, kaip jis yra pagamintas, bet ir nuo to, kaip bus valgomas. Sušių restoranuose prieš patiekiant maistą dažniausiai atnešami drėgni, karšti rankšluosčiai rankoms nusivalyti ir vienkartinės valgomosios lazdelės, patiekiamos popieriniuose pakeliuose. Tikri sušių mėgėjai šį patiekalą valgo naudodami lazdeles, tačiau sušius priimtina valgyti ir rankomis, tad kiekvienas sprendžia asmeniškai, kaip valgys šį patiekalą. Pagal nusistovėjusias tradicijas rankomis yra valgomi kūgio formos temaki sušiai, visi kiti lazdelėmis.

Pradedantiesiems nepatartina pirkti plastikinių, metalinių ar lakuoto medžio lazdelių, dėl slidaus paviršiaus jomis sunkiau paimti maistą, tad geriausia rinktis medines. Valgant lazdelės tūrėtų būti laikomos arčiau viršutinio galo, tarp didžiojo ir viduriniojo piršto, iš viršaus prispaudžiant rodomuoju pirštu.

Dažniausiai prie sušių yra patiekiami japoniški vasabių krienai, imbieras ir sojų padažas. Krienus galima dėti ant sušio ritinėlio arba įmaišyti į sojų padažą, tačiau patartina juos vartoti saikingai, nes per didelis pagardų kiekis užgožia sušių skonį. Prieš pradedant valgyti sojų padažas įpilamas į tam skirtą nedidelį indelį, patariama pripildyti tik puse indelio, kad merkiant sušį padažas neištekėtų pro kraštus. Nigirių sušius sojų padaže mirkyti reikia viršumi į apačią, kad ant ryžių patektų nedaug padažo ir sumažėtų tikimybė sušiui išsileisti, neteisinga kąsti gabaliukais, o likusią dalį dėti į lėkštę. Sušio gabalėlis paprastai turėtų būti suvalgomas vienu kąsniu.

Pagrindiniai Sušių Ingredientai

  • Ryžiai: Ryžiai pagardinti saldžiu ryžių actu - tai pagrindinė sudedamoji sušių dalis, todėl labai svarbu juos tinkamai išsirinkti. Sušiams gaminti dažniausiai naudojami trumpagrūdžiai (apvalieji) ryžiai. Prieš verdant juos reikia gerai nuplauti po tekančiu šaltu vandeniu, tuomet ryžiai nesulips ir nevirs koše. Išvirti ryžiai turi išlikti savo formą, kietumą, išlikti drėgni ir būti lipnūs. Kadangi ryžiai yra labai krakmolingi, prieš verdant labai svarbu juos nuplauti, kol vanduo taps skaidrus. Verdant sušių ryžius šalto vandens reikia įpilti lygiai tiek pat, kiek ir ryžių, o jiems išvirus dar 10 minučių palikti uždengtame puode, kad subrinktų.
  • Nori lapai: Nori lapai - tai džiovinti raudonųjų jūrinių dumblių lapų paplotėliai. Gaminant nori lapus raudonieji dumbliai yra nuplaunami, susmulkinami, o gauta minkšta masė popieriaus lapo storumo sluoksniu klojama ant bambukinio kilimėlio ir išdžiovinama. Vėliau lapai yra kepinami ir pjaustomi standartinio dydžio lakštais.
  • Žuvis: Gaminant sušius dažniausiai yra naudojama žalia žuvis, todėl ji tūrėtų būti aukščiausios kokybės. Geriausia žuvį atšildyti palaipsniui - nakčiai paliekant šaldytuve. Sušiams gaminti gali būti naudojamas ungurys, kuris dažniausiai yra iš anksto paruoštas, kadangi nėra valgomas žalias. Kabayaki - keptas gėlųjų vandenų ungurys su sojų ir karamėlės padažu. Prieš dedant ant suktinuko jį reikėtų pašildyti, taip paryškinamas šios žuvies skonis. Sušiams gaminti taip pat labai tinkamas tunas, o populiariausia yra gaminti su lašišos file. Kuo riebesnė lašiša, tuo jos skonis yra geresnis.
  • Pagardai: Vieni iš populiariausių sušių pagardų yra vasabiai, sojų padažas ir marinuotas imbieras. Vasabiai gaminami iš japoninių pipirkrienių, pasižymi labai aštriu skoniu. Vasabiai dažniausiai pardavinėjami miltelių arba pastos pavidalu. Sojų padažas yra kilęs iš Kinijos, gaminamas iš sojų pupelių, skrudintų grūdų, vandens ir druskos. Sojų padažas atstoja druską pačiuose sušiuose, kadangi juos gaminant druskos beveik nededama. Yra skirtingo sūrumo padažo rūšių. Imbieras yra plačiai naudojamas japonų virtuvėje skonio receptoriams atgaivinti. Jis visada patiekiamas prie sušių ir vartojamas tarp skirtingų jų gabalėlių, todėl galima pajusti kiekvieno sušio gabalėlio išskirtinį skonį.

Maki Suši su Lašiša Receptas

Ingedientai:

  • Paruošti suši ryžiai - 80-90 g.
  • Žalia arba rūkyta lašišos filė - 2 lazdelės.
  • Jūros dumblio Nori lapas - 0,5 vnt.
  • Wasabi krienų.
  • Sojos padažo.
  • Marinuoto imbiero.

Gaminimo eiga:

  1. Nori lapo puselę (prieš naudojant nori lapą perlaužiame perpus) dedame ant bambukinio kilimėlio, 1 centimetro atstumu nuo kilimėlio apatinio krašto.
  2. Vandenyje sudrėkiname pirštus. Imame saują suši ryžių (apie 80-90 g), dedame juos ant nori lapo, pirštais paskirstome ir uždengiame lapo paviršių, palikdami neuždengtą tik 1 centimetro pločio nori lapo kraštą viršuje. Paslegiame, kad ryžiai priliptų.
  3. Lapo centre horizontaliai ant ryžių dedame lašišos juosteles ir sukame suši maki.
  4. Nykščiais keliame apatinį bambuminio kilimėlio kraštą, kitais pirštais prilaikydami įdarą ir sukame iki tos vietos, kur yra ryžiais neuždengtas nori lapo kraštas.
  5. Sudrėkiname nori lapo kraštą, kad kraštai geriau suliptų, ir baigiame sukti suši maki. Kilimėliu užklotą suši ritinėlį šiek tiek paspaudžiame, kad jis įgautų stačiakampio formą.
  6. Ritinėlį supjaustome į 8 lygias dalis. Prieš pjaustant, peilį sudrėkiname šaltu vandeniu.
  7. Suši maki su lašiša tiekiame su marinuotu imbieru, wasabi krienais ir sojos padažu. Prieš valgant sojos padažo įsipilama į specialią gilią lėkštelę ir jis paskaninamas wasabi krienais (pagal skonį). Trumpam imerkiame suši į sojos padažą ir valgome.

Visus žemiau paminėtus ingredientus sušiams gaminti galite įsigyti didžiuosiuise prekybos centruose. Wasabi krienų galima įsigyti pastos arba miltelių pavidale. Jeigu įsigijote wasabi miltelius, sumaišykite juos su vandeniu ant pakuotės nurodytu santykiu. Šiems sušiams gaminti dar reikės specialaus bambukinio kilimėlio, kurį geriau apvynioti maistine plėvele, kad ilgiau tarnautų.