pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marcipaninių Keksiukų Tešlos Receptai

Jeigu šokoladiniais ar karameliniais desertais prisisotinote ir ieškote naujų skonių, pats metas išbandyti skanėstų su kvapniuoju marcipanu.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad marcipanai - tokie ypatingi desertai, kad yra netgi aprašyti pasakose. Marcipanais pagardinti įvairiausi desertai visuomet nustebina, todėl vargu ar rasite žmogų, kuris nemėgtų šio skanėsto.

Kaip teigia konditerijos ekspertas, marcipinai tokie ypatingi, kad netgi turi savo dieną. Nepaprasto skonio marcipanai gaminami visai nesudėtingai, o jiems paruošti reikalingi vos keli ingredientai: sutrinti migdolai, cukraus pudra, kiaušinio baltymai bei šiek tiek citrinos sulčių.

„Norėdami marcipanų pasigaminti namuose pirmiausiai sumaišykite cukraus pudrą ir maltus migdolus. Kiaušinio baltymą išplakite su citrinos sultimis. Supilkite pusę kiaušinio baltymo į dubenį su cukrumi ir gerai išmaišykite.

Palaipsniui supilkite likusį, kad masė taptų pakankamai tvirta. Visgi, iš kur kilo šis skanėstas - iki galo aišku nėra. Vieni mano, kad marcipanai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kiti šaltiniai teigia, kad šis skanėstas pirmiausia atsirado Kinijoje, iš kurios receptas ilgainiui nukeliavo į Artimuosius Rytus, o netrukus ir į Europą.

Pasakojama, kad marcipanus nuo seno mėgo ir lietuviai. „Marcipanai daugelyje šalių išties yra neatsiejama įvairiausių švenčių dalis. Pavyzdžiui, Italijoje, Graikijoje ir Kipre marcipaniniai skanėstai valgomi per vestuves arba įvairiausias religines šventes. Įdomu dar ir tai, kad skirtingose šalyse marcipanams pagardinti naudojami skirtingi ingredientai.

Pavyzdžiui, Ispanijoje į marcipanus dedama kedro riešutų, austrai juos pagardina tarkuotomis citrinos žievelėmis.

„Iš marcipanų dažniausiai gaminami saldainiai, pyragai, keksiukai, sausainiai, netgi įvairiausi desertams skirti papuošimai - pradedant gėlytėmis ar lapeliais ir baigiant jaunavedžių figūrėlėmis naudojamomis tortui papuošti.

Šis skanėstas dažniausiai derinamas su kitais intensyvaus skonio ingredientais arba vaisiais.

Marcipaninių keksiukų receptai

Receptas Nr. 1

Pirma šiuos keksiukus iškepė Asta, vėliau Aušra ir Indrė. Visos kaip susitarusios kartojo, kad tai vos ne skaniausi kada nors valgyti keksiukai. Ir kas man liko… Tik susigundyti ir išsikepti juos 🙂 Ir ką gi Jūs manot? Šie keksiukai tikrai puikūs: drėgni, minkšti, purūs… Puikus bazinis receptas, kurį galima keisti pagal norus ir spintelės turinį. Vietoj spanguolių ir marcipano puikiausiai tiktų šokoladas, razinos, mėlynės ir net saldainiai “Karvutė”.

  • 1 a. š.
  • 1 a. š.

Sviestą išlydome ir paliekame šiek tiek atvėsti. Suplakame kiaušinius su cukrumi, sukrečiame varškę, sviestą, supilame vanilės ekstraktą ir įberiame kepimo miltelius. Supilame tirpintą sviestą. Gerai išmaišome (aš maišiau elektriniu maišytuvu). Suberiame miltus ir dar kartą gerai išmaišome. Keksiukų kepimo formą išklojame popierinėmis formelėmis, kiekvieną iš jų pripildome tešlos iki 2/3. Kepame 20 - 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Receptas Nr. 2

Jau skaitėte, kad neseniai buvo mano sesės gimtadienis. Tai progai nutariau iškepti keksiukus, nes jie pasirodė labai skanūs ir puošnūs. Be to, dar turėjau marcipaninės masės likusios nuo saldainių gamybos 🙂 Receptą radau čia.

  • 12 a. š.
  • 2 a. š.
  • 2 a. š.
  • 1/4 a. š.
  • 2 a. š.

Pradžioje paruošiam keksiukų įdarą. Marcipaninę masę padaliname į 12 dalių. Iš kiekvienos padarom rutuliuką, į kurio vidurį įdedam po šaukštelį aviečių džemo. Išplakam kiaušinį su cukrumi. Sudedam vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską ir migdolų ekstraktą. Ištirpinam svietą, supilam į mišinį. Paskui bemaišydami po truputį pilam tai miltus, tai pieną, kol sunaudojam visus ir išmaišom iki vientisos masės. Keksiukų kepimo skardą išklojam vienkartinėmis popierinėmis formelėmis ir išpilstom į jas pusę tešlos. Į kiekvienos formelės vidurį sudedam po marcipaninį rutuliuką. Išpilstom likusią tešlą.

Naminiai marcipaniniai saldainiai

Naminiai todėl, kad ir pati marcipanų masė pagaminta mano pačios namuose. Idėją nusižiūrėjau čia.

Pasidarius marcipanų masės, dingo abejonės ar dalyvauti saldainių savaitėje. Knygoje “Kulinarijos enciklopedija” nusižiūrėjau marcipaninių saldainių receptą. Jame marcipaną reikėjo sumaišyti su džiovintais abrikosais, bet man pagamintas marcipanas pasirodė per saldus, todėl palikau jį vieną.

  • 4 v. š.
  • 4 v. š.

Migdolus užpilame verdančiu vandeniu ir palaikom apie minutę. Nulupame odeles, kol migdolai dar drėgni (mane atitraukė nuo odelių lupimo, todėl kai kurie migdolai išdžiuvo ir odelės pasidarė sunkiai nulupamos). Išdžioviname riešutus. Sumalame juos, įberiame cukraus pudrą, supilame likusius ingredientus ir viską sumaišome. Toliau stengiamės nesuvalgyti visos marcipanų masės vienos ir darome iš jos saldainius. Išminkome iš masės dešrelę, supjaustome ją griežinėliais, juos pamirkome į ištirpintą juodą šokoladą ir papuošiame graikišku riešutu. Saldainius geriausiai palikti stingti ant grotelių kur nors vėsesnėje vietoje.