Baklažanai traukia akį neįprasta, beveik juoda spalva, į kiaušinį panašia ovalia forma. Nors šios daržovės lietuviams puikiai pažįstamos, ant kasdienio pietų stalo atsiranda labai retai. Agronomė doc. dr. svarsto: “Gal žmonės nežino, kokios jos vertingos, ką skanaus galima iš jų pagaminti?” Šiandien noriu pasidalinti su Jumis labai savo pamiltu receptu, tai įdaryti baklažanai su vištienos faršu, daržovėmis ir feta sūriu.
Įdarytos daržovės yra visų mėgstamas, lengvas, greitai pagaminamas patiekalas. Baklažanas ypač mėgsta būti įdarytas ir jį skanu įdaryti daugybe produktų. Be to, jis ir yra labai universalus, todėl mylimas ir visavalgių, ir vegetarų.
Pagaminimas tikrai nėra sudėtingas, tačiau patiekalas gaunasi itin skanus ir daugelio giriamas. Jį jau ragavo nemaža dalis mano draugų ir giminaičių, tikrai ne vienas iš jų paprašė recepto ir sakė, kad būtent šitaip gamins ateityje. Dabar atėjo ir Jūsų eilė pamėginti pasigaminti skanius pietus ar vakarienę iš baklažanų ir vištienos!
Įdarytų baklažanų su vištiena ir feta sūriu receptas
Ingredientai:
- Baklažanų: 2
- Maltos vištienos: 200 gramų
- Fetos sūrio: 50 gramų
- Geltonųjų paprikų: 1
- Pomidorų: 2
- Svogūnų: 1
- Česnako: 4 skiltelių
- Pomidorų pastos: 4 valgomųjų šaukštų
- Šviežių bazilikų: 1 saujelė
- Skumino: 0,5 arbatinio šaukštelio
- Rozmarino: 0,5 arbatinio šaukštelio
- Aitriosios paprikos: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
- Cinamono: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
- Druskos
- Juodųjų pipirų
- Alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia baklažanus perpjaukite pusiau, išskaptuokite, pabarstykite druska ir palikite pastovėti maždaug 10 minučių.
- Tuomet dėkite į folija išklotą kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi ir kepkite maždaug 10 minučių iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
- Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir susmulkinkite.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
- Apkepinkite susmulkintus svogūnus, tuomet dėkite kubeliais supjaustytas paprikas.
- Truputį apkepkite, sudėkite vištienos faršą, prieskonius, baklažanų minkštimą ir kepkite maišydami, kol vištiena iškepa.
- Tuomet sukrėskite pomidorų pastą, pomidorus ir susmulkintus bazilikų lapelius.
- Po to įmaišykite sutrupintą fetos sūrį. Įdarykite baklažanų puseles ir jau galite patiekti. Bet aš šį kartą dar nusprendžiau papildomai įdarytas daržoves apibarstyti tarkuotu Džiugo sūriu ir trumpam įkišt į orkaitę, kad sūris apkeptų, bet tai nėra būtina.
Kitas įdarytų baklažanų su vištiena receptas
Ingredientai:
- 2 vienetai baklažanų
- 300 gramų vištos filė
- 1 vienetas morkų (vidutinio dydžio)
- 1 vienetas paprikų (kas nemėgsta, vietoj paprikos gali rinktis kelis pievagrybius)
- 200 gramų grietinėlės
- 150 gramų sūris
- 1 vienetas svogūnų
- šiek tiek juodųjų pipirų
- šiek tiek druskos
- Kepimui: šiek tiek alyvuogių aliejaus
Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Gaminimo būdas:
- Baklažanus perpjauname išilgai per pusę ir palaikome 30 minučių sūdytame šaltame vandenyje.
- Vištienos filė paverdama 10 minučių vandenyje.
- Į keptuvę beriame kubeliais pjaustytą svogūną, papriką, tarkuotą morką, iš vieno baklažano (jau kai pamirko 30 min) išskaptuojame vidų, supjaustome kubeliais ir kartu beriame į keptuvę su kitomis daržovėmis.
- Taip pat supjaustome vištieną ir viską trumpai (apie 5 min.) pakepiname, bet neiškepame.
- Tada pagardiname prieskoniais ir viską užpilame grietinėle.
- Dar kelias minutes pakaitiname ir išjungiame keptuvę.
- Išskaptuojame likusį baklažaną.
- Sudedame lovelius į kepimui skirtą indą, pašlakstome aliejumi.
- Sudedame į lovelius paruoštą įdarą.
- Kepame 220 laipsnių temperatūroje apie 30 min.
- Pabarstome ant viršaus tarkuoto sūrio ir patiekiam su virtomis bulvėmis arba ryžiais.
Patarimai ir gudrybės
- Svogūną galite keisti poru.
- Įdaryti galite ir kitas mėgstamas daržoves.
- Galite užbarstyti ne tik mocarelos, bet ją keisti fermentiniu ar kitu mėgstamu sūriu.
- Jei nenorite naudoti lęšių, vietoj jų galite dėti ryžius.
- Likusį įdarą galite užšaldyti ir vėliau panaudoti ruošiant makaronus ar grikius.