pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Moliūgų sriuba su vištiena – jaukus rudens patiekalas

Daržovių derliaus gausus ruduo - palankus metas lėkštes papildyti natūraliais vitaminais ir mineralais. Ruduo jau atėjo! Tai rodo ne tik atvėsęs oras, bet ir rudeninių daržovių gausa bei noras skanauti jaukų maistą. Mes retai valgom sriubą, tačiau noras išsivirti ją neapleido jau kurį laiką. Sriuba - dažniausiai nesudėtingas patiekalas. Šis receptas ne išimtis. Viskas labai paprasta, o skanaujam su dukra šią sriubą jau kelios dienos pietums (pas mus kaip žinia vyrukai nėra sriubų mėgėjai). Bet mes neliūdime su dukra, nes ši sriuba mums tikrai patiko.

Ingredientai

Ingredientai vištienai:

  • 250 g vištienos šlaunelių mėsos
  • 1 ar 1 1/2 arbat. š. kario prieskonių
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Ingredientai moliūgų sriubai:

  • apie 1-1,400 kg moliūgo
  • 400-500 ml sultinio
  • 2 nedidelių bulvių, supjaustytų kubeliais
  • 1 nedidelės morkos, sutarkuotos
  • 1 svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 70-100 ml (1/3-1/2 st.) tiršto kokosų pieno
  • 1 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 arbat. š. imbiero šaknies, sutarkuotos
  • 1/2 arbat. š. kario prieskonių
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Kiti ingredientai (4-6 porcijoms):

  • 1l vandens
  • 600 g moliūgo
  • 400 g vištienos filė
  • 200 ml grietinėlės (arba kokosų pieno)
  • 2 svogūnų
  • 1 bulvės (vidutinio dydžio)
  • 1 didelės morkos
  • 2 v.š. aliejaus

Gaminimo eiga

  1. Vištienos paruošimas:

    Vištieną supjaustyti nedideliais gabaliukais, apšlakstyti aliejumi, prieskoniais. Pamarinuoti kambario temperatūroje apie 20 min. Tada juos reikia apkepinti keptuvėje, kol lengvai apskrus, apie 7-8 min. Išimti iš keptuvės.

  2. Sultinio virimas (jei naudojate vištienos filė):

    Vištieną nuplauname, dedame į puodą ir užpilame vandeniu. Pagardiname pipiras, dedame 1 nuluptą (nesmulkintą) svogūną, lauro lapus ir dvi skilteles česnako. Užverdame ir verdame apie 20 minučių. Tada pagardiname druska ir verdame dar 10 minučių. Iš sultinio išimame vištieną, o sultinį perkošiame.

  3. Daržovių paruošimas:

    Nulupti moliūgo žievę, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais. Puode įkaitinti šlakelį aliejaus, pakepinti svogūną ir morką keletą minučių. Tada trumpai pakepti sutarkuotą imbierą, česnaką. Sudėti moliūgą, bulves, supilti sultinį, įberti kario. Viską užkaisti, tada sumažinti kaitrą ir virti apie 15 min. ar kol visos daržovės bus minkštos.

    Švariame puode įkaitiname aliejų. Jame iki auksinės spalvos pakepiname susmulkintą likusį svogūną. Dedame smulkiai kapotą česnaką ir pakepiname dar apie minutę, kol paskleis malonų kvapą. Sudedame griežinėliais pjaustytą morką, nuskustą ir stambiais kubeliais pjaustytą bulvę ir viską 2-3 minutes pakepame. Tuomet sudedame kubeliais smulkintą moliūgą ir dar porą minučių apkepiname.

    Viską užpilame sultiniu, užverdame ir verdame apie 20 minučių.

  4. Sriubos sutrinimas:

    Sriubą sutrinti maistiniu smulkintuvu, įpilti kokosų pieno, įberti druskos, pipirų pagal skonį. Sriubą kelias minutes pakaitinti.

    Tada sriubą sutriname elektriniu trintuvu ir pagal skonį pagardiname druska, paprikos milteliais ir pipirais.

  5. Patiekimas:

    Vištieną supjaustome nedideliais gabalėliais. Ši moliūgų sriuba su vištiena gali būti patiekiama be papildomų priedų, bet visada skanu užbarstyti smulkintų petražolių ir moliūgų sėklų. Žinoma, nepamirškite ir paskrudinto batono!

Patarimai ir rekomendacijos

Nors man patinka moliūgus iškepti orkaitėje, o tada viską sutrinti, šį kartą dariau viską paprastai: moliūgą viriau puode kartu su kitomis daržovėmis. Tokia sriuba bus švelni, bet vištiena jai suteikia papildomo skonio. Moliūgą galima naudoti bet kurios rūšies. Kai kurie moliūgai būna gana vandeningi, tad į sriubą sultinio reiktų pilti visai nedaug. Kitu atveju sutrynus sriubą, ji gali būti per skysta. Taip pat į sriubą įpyliau kokosų pieno, vištieną sumaišiau su kario prieskoniais.

Ši moliūgų sriuba su vištiena yra maistinga, soti ir greitai pagaminama. Rudenį turbūt didžioji dalis žmonių gamina šią sriubą. Aš taip pat jau gaminau daugybę moliūgų sriubos variacijų. Man turbūt ši sriuba skaniausia, kai ją patiekiu dar su kokiais nors priedais, pavyzdžiui, keptu varškės sūriu, keptais avinžirniais.