pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

100 Tortų Lietuvai: Receptai ir Įkvėpimas

Projektas „100 tortų Lietuvai“ subūrė profesionalius konditerius ir mėgėjus entuziastus, kurie savo pavyzdžiu atskleidė šio amato galimybes bei svarbą. Juk kiekvieną net nedidelę šventę vainikuoja gardus tortas.

Druskininkų Gimtadienis ir Tortų Turnyras

Net kelios dešimtys tortų birželio 22 dieną vainikavo 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema - druska!

Druska, pasak Tortų turnyro dalyvės-mėgėjos Linos Burdenkovos, desertuose išryškina ir sustiprina šokolado skonį. Druskos kristalai suteikia papildomos traškios tekstūros ir stebina valgytojus neįprastu vaidmeniu.

Netikėtų derinių ir naujų skonių Lina ieško nuolat, nors vertina ir klasikinius desertus. Tinklaraščio „Miško žvėrys“ autorė tortus pradėjo kepti norėdama vaikų šventėms paruošti skanesnių ir sveikesnių gardumynų.

Pamažu jos tortai darėsi sudėtingesni ir įmantresni, sužavėjo techninė konditerijos pusė: kaip iš paprastų ingredientų galima išgauti tokius skirtingus skonius ir tekstūras. Tortai yra Linos būdas parodyti kitiems dėmesį, tad eidama į svečius ji dažniausiai nešasi ne gėles, bet tortą.

Šokoladinis Tortas su Sūria Karamele ir Druskos Kristalais

Reikalingi produktai (24 cm skersmens dviejų aukštų arba 18 cm skersmens trijų aukštų tortui):

Biskvitams:

  • 2 st. cukraus
  • 1 ¾ st. miltų
  • ¾ st. kakavos miltelių
  • 2 a. š. sodos
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. druskos
  • 1 st. pasukų
  • 1 st. karštos kavos be tirščių
  • ½ st. rapsų aliejaus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto

Šokoladiniam sūrios karamelės kremui:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 3/4 st. cukraus
  • 3 v. š. vandens
  • 1 st. riebios grietinėlės
  • 2 žiupsniai druskos kristalų

Grietinėlės sluoksniui:

  • 2 v. š. vandens
  • 1 ½ a. š. smulkios želatinos
  • 1 ½ st. atšaldytos riebios grietinėlės
  • ¾ st. miltelinio cukraus (pudros)
  • 1 vanilės ankšties

Papuošti:

  • Druskos kristalų

Kaip gaminti:

  1. Biskvitas. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Kepimo formas ištepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišome sausus produktus: cukrų, miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską. Maišydami supilame pasukas, karštą kavą, aliejų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Viską išmaišome iki vientisos masės. Tešlą supilame į kepimo formas ir kepame apie 40 minučių. Atvėsiname.
  2. Šokoladinis sūrios karamelės kremas. Šokoladą susmulkiname ir suberiame į karščiui atsparų dubenį. Cukrų su vandeniu sumaišome puode storu dugnu. Kaitiname ant vidutinės kaitros, kol sirupas užvirs ir nusidažys tamsiai geltona gintaro spalva. Kol sirupas verda, pakaitiname grietinėlę iki virimo (bet neužviriname). Kai sirupas jau patamsėjęs, nukeliame nuo kaitros ir maišydami supilame grietinėlę. Tai darome labai atsargiai, nes karamelė iš pradžių labai smarkiai putoja. Maišome, kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet įberiame druskos, dar kartą išmaišome ir supilame karamelę ant šokolado. Palaikome 5 minutes ir gerai išmaišome. Uždengiame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje 1-2 valandoms, kad kremas sukietėtų ir taptų tepamos konsistencijos.
  3. Grietinėlės sluoksnis. Į nedidelį dubenėlį supilame vandenį ir tolygiai išbarstome želatiną. Leidžiame jai išbrinkti - tai užtrunka apie 10 minučių. Išbrinkusią želatiną ištirpiname vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įpilame kelis šaukštus šaltos grietinėlės ir atvėsiname. Likusią grietinėlę išplakame su cukraus pudra ir vanilės ankšties sėklomis. Baigiant plakti, plona srovele supilame želatiną ir išplakame grietinėlę iki standumo.
  4. Surenkame tortą. Ant tortinės dedame pirmąjį biskvito sluoksnį, aptepame šokoladiniu-karameliniu kremu ir užbarstome druskos kristalų. Ant viršaus paskirstome plaktą grietinėlę ir uždengiame ją apverstu biskvitu. Jei konstruojame trijų aukštų tortą, iš pradžių dedame pusę grietinėlės, o ant antrojo biskvito vėl tepame šokoladinį-karamelinį kremą ir paskleidžiame likusią grietinėlės dalį. Viršutinį biskvitą aptepame kremu ir apibarstome druskos kristalais.

Galima kremą pašildyti vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ir aplieti ne tik torto viršų, bet ir kraštus. Linai labai patinka „nuogi tortai“, tad savo tortą renka torto žiede, o šonus palieka neuždengtus.

Palikite tortą šaldytuve 6 valandoms, o geriausia - per naktį. Gerai uždengtą tortą galima laikyti iki 3 dienų.

Kiti Projekto "100 Tortų Lietuvai" Dalyviai ir Idėjos

Pasak R.Ničajienės, šia mintimi labai apsidžiaugė ir miesto savivaldybė. Druskininkų miesto šventės data yra gegužės 26-oji, lygiai šimtas dienų po Vasario 16-osios, tad abejonių nebeliko.

"Bus palapinė, daug ratu išdėliotų stalų, ant kiekvieno torto - po žvakutę. Savanoriai pjaustys tuos tortus ir dalys svečiams, kuriuos kviesime sudainuoti "Ilgiausių metų!" Lietuvai, - Renata pasakoja, kas lauks tądien. - Šaunu nors maža dalimi prisidėti prie šimtmečio šventės kūrimo.

Paklausta apie garsius vardus projekto dalyvių sąraše, Renata susimąsto, nes iš tokios daugybės nelengva išskirti vieną: "Labai didžiuojamės, kad vienas pirmųjų prie projekto prisidėjo Deivydas Praspaliauskas, džiaugiamės, kad projekte dalyvauja desertinės "Sugamour", "Atostogos", restoranas "Sweet Root", kuriame, kaip ir mano tinklaraštyje, gaminama iš sezoninių produktų.

Virtuvės virtuozų vardai neturėtų išgąsdinti maisto gaminimu laisvalaikiu užsiimančių žmonių.

Vyrauja stereotipas, kad tortas - figūrai kenkianti kalorijų bomba, bet projekto iniciatorė nesutinka.

"Rizikinga pavadinti tortą sveiku patiekalu, tačiau esu iš tų, kurie kepa sveikiau. Štai ir mano knygose "Gero maisto dienoraštis" yra daug tortų, kurie palankūs sveikatai, pagaminti iš maistingų ingredientų.

Tarp "100 tortų Lietuvai" bus ir veganų, ir žaliavalgių pomėgius atitinkančių saldėsių, ir tortų, kurie nėra saldūs.

Kulinarė atskleidė, kad kai kurie iš projekte dalyvaujančių šefų ruošia tortus iš "Matjė" silkės, rūkytos žuvies arba mėsos.

"Kai manęs paklausia, kokio tipo tortai: šokoladiniai ar gaivesni - dominuoja projekte, drąsiai sakau, kad dominuoja įvairovė.

Projekto "100 tortų Lietuvai" idėja - galimybė kiekvienam smaližiui ar netgi tam, kuris saldumynų apskritai nemėgsta, atrasti sau labiausiai patinkantį tortą.

"Šis tortas - tarsi kokybės garantas, dauguma jį renkasi didelėms savo šventėms. Man jis asocijuojasi ir su Lietuvos šimtmečiu, nes jei šnekame būtent apie pastarąjį šimtą metų, smetoniškas "Napoleonas" buvo kone dažniausiai didžiosioms šventės kepamas tortas", - pasakoja kulinarė.

Ir nors norinčiuosius šį saldumyną gaminti dažnai atbaido mitai apie proceso sudėtingumą, Renata tikina, kad jos receptas - gan lengvai įveikiamas.

Morkų Tortas su Maskarponės Kremu

Ingredientai (16 cm skersmens tortui):

Biskvitui:

  • 255 g miltų
  • 225 g cukraus
  • 12 g kepimo miltelių
  • 2 g druskos
  • 5 g sodos
  • 2 kiaušinių, L dydžio
  • 112 g riebios grietinėlės
  • 100 g grietinės
  • 225 g aliejaus

Maskarponės kremui pertepimui:

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 180 g cukraus pudros
  • 400 g grietinėlės
  • 200 g graikiško jogurto
  • 1 citrinos sultys
  • 30 g želatinos (200 Bloom)
  • Vanilės ekstrakto

Maskarponės kremui aptepimui:

  • 250 g grietinėlės
  • 250 g maskarponės sūrio

Gaminimas:

  1. Pagaminkite biskvitą: Supilkite į dubenį visus sausus ingredientus, gerai išmaišykite. Atskirame inde išplakite kiaušinius, aliejų, grietinėlę ir grietinę iki emulsijos (masė turi tapti vienalytė, aliejus susijungti su kitais ingredientais). Gautą skystąją masę supilkite ant sausų ingredientų. Kepimo formas patepkite plonu sviesto sluoksniu, dugną išklokite kepimo popieriumi. Kepkite iki 170 C įkaitintoje orkaitėje, nustatytoje režimu „kaitinimas viršus-apačia“ apie 50 min. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku: prie jo neturi likti prilipusios masės. Iš nurodyto kiekio 16 cm skersmens formoje iškepkite 4 biskvitus.
  2. Pagaminkite maskarponės kremą ir sutepkite tortą: Želatiną užmerkite šaltame vandenyje ir palikite. Maskarponės sūrį ištrinkite su cukraus pudra, graikišku jogurtu, citrinos sultimis ir vanilės ekstraktu. Grietinėlę išplakite iki vidutinio standumo. Sūrio masę sumaišykite su ištirpinta želatina (prieš tirpinant želatiną reikia gerai nusunkti) ir atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę. Paruoštu kremu pertepkite biskvitus. Suformuotą tortą laikykite šaldytuve.
  3. Paruoškite maskarponės kremą ir dekoruokite tortą: Maišant maskarponės sūrį po truputį supilkite grietinėlę ir viską gerai išmaišykite. Palikite 12 val. šaldytuve. Išplakite ir juo aptepkite tortą. Dekoruokite naudodami maistinius dažus, glaistus konditerijai.

Veganiškas Tortas iš Druskininkų

Tikimės, kad paragavę Druskininkuose šį tortą liks sužavėti, kaip kad mes likome! 🙂

Receptas: Mano puodelis 250ml

Tešlai:

  • 200ml avinžirnių nuovyro (jis turi būti iš gerai nuvirtų avinžirnių)
  • ½ puod. RAW Datulių sirupo
  • 1 puod. Ryžių pieno
  • 1,5 v.š RAW obuolių acto
  • ½ puod. Rapsų aliejaus
  • ¼ puod. natūralios kakavos (be cukraus)
  • ¼ puod. bulvių krakmolo
  • 1,5 a.š kepinių sodos
  • 3 puod. Kvietinių baltų miltų

Pertepimui:

  • 2 puod. Kokoso drožlių
  • 1/3 ir 1/3 puod. riebaus kokoso pieno iš skardinės (tai riebioji dallis, naudojau iš šaldytuvo)
  • 10 v.š RAW Datulių sirupo

Viršus:

  • 30 vnt naturalių datulių
  • 1 vnt bananas (sunokęs, su daug juodų taškelių)
  • 2 v.š natūralios kakavos (be cukraus)

Papuošimui:

  • ½ puod. Kokoso drožlių
  • Sauja goji uogų
  • Sauja migdolų riešutų
  • ½ puod. šilauogių

Veiksmas:

Lakštai:

  1. Datules užmerkti į vandenį.
  2. Įkaitinti orkaitę iki 180temp.
  3. Avinžirnių skystį suplakti iki pūtų.
  4. Į dubenį su avinžirnių pūtomis pilkite sirupą, pieną, actą, aliejų ir suplakite.
  5. Miltus sumaišyti su kakava, krakmolu ir soda.
  6. Į skystąją dalį atsargiai sijoti miltų mišinį, gerai išmaišyti, kol gausis vientisa masę.
  7. Tešlą padalinti į lygias 4-6 dalis.
  8. Paimti kepimo formą, pilti tešlą, dėti į orkaitę ir kepti 180temp. 15-20min.
  9. Iškeptą lakštą atvėsinti ant grotelių.
  10. Lakštą sutepkite su datulių vandenių (tai vanduo, kuriame mirko datulės), pakartoti tai keliata kartų, palikti pailsėti 1val.

Pertepimas:

  1. Kokoso drožles sumaišyti su kokoso pienu bei datulių sirupu.
  2. Imkite lakštą, tepkite kokoso mase, dėkite lakštą, tepkite kokoso mase, sluoksniuokite visus taip lakštus išskyrus viršutinį.
  3. Palikite pailsėti.

Viršus:

  1. Į S formos smulkintuvą / kokteilinę dėkite datules nusausintas, bananą, kakavą ir suplakite iki vientisos masės.
  2. Gautą masę tepkite ant paruošto torto viršaus bei šonų.
  3. Šonus papuoškite kokoso drožlėmis ir goji uogomis.
  4. Viršų papuoškite smulkintais migdolais ir šilauogėmis.

Druskininkai sveikina Lietuvą

Druskininkai Lietuvai ir visiems smaližiams padovanojo ypatingą šventę - finišavo Druskininkų savivaldybės ir kulinarinių knygų ir maisto tinklaraščio autorės Renatos Ničajienės inicijuota akcija „Druskininkai sveikina Lietuvą“, kitaip - „100 tortų Lietuvai“.

Ta proga druskininkiečiai ir kurorto šventės svečiai turėjo galimybę paragauti net 100 skirtingų tortų.

„Druskininkai yra vieta, kur visada laukiamos naujos, pačios netikėčiausios idėjos ir niekur kitur neišbandyti sumanymai. Su atvira širdimi sutikome idėją Druskininkų kurorto šventėje Valstybės atkūrimo šimtmečio proga Lietuvą pasveikinti pačiu gardžiausiu ir saldžiausiu sveikinimu.

„Organizuodama šį projektą iš naujo atradau savo gimtąjį miestą Druskininkus. Savivaldybės ir miesto muziejaus darbuotojų surinkta informacija apie kurortą, jo istoriją, žymius ir daug miestui davusius čia gyvenusius ir kūrusius žmones papildė kasdien skelbtus projekto dalyvių receptus.

Ant visų tortų uždegtos simbolinės gimtadienio žvakutės, visi susirinkusieji Lietuvai dainavo ilgiausių metų, o tortų autoriai sugalvoję norus ir užpūtę žvakeles kvietė vaišintis druskininkiečius ir kurorto svečius.

Kiekvieno torto pirmasis gabalėlis buvo skirtas Maltos ordino globojamiems senoliams.

Uždegus gimtadienio žvakutes ant jų gamintų tortų ir kviečiant jais vaišintis miesto gyventojus bei svečius, renginys vainikavo reikšmingai Lietuvos sukakčiai dedikuotą Druskininkų Kurorto šventę.

Pasak R. Ničajienės, projektas taip pat leido dar kartą įsitikinti, kaip stipriai ne tik šeimas, draugus, bet ir ištisas bendruomenes, visą šalį jungia maistas.

R. Ničajienės teigimu, projektas ne tik vienam tikslui subūrė profesionalus ir mėgėjus, sujungė įvairius Lietuvos miestus bei miestelius, bet ir peržengė šalies ribas bei dar labiau suartino dvi šalis - Lietuvą ir Latviją.