Traškūs vištienos kukuliai su sūriu orkaitėje
Nuostabus patiekalas, kuris vakarienę ar pietūs pavers įspūdingais. Šie kukuliai nuostabiai atrodo ir yra be galo skanūs! Paruošti visai nesunku, o tiekti labai tiks su bulvių koše ir mėgstamomis salotomis.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijosKodėl šis mėsos kukulių receptas?
- Sveikesnė sudėtis. Naminiai kotletai paprastai gaminami su didžiuliu kiekiu maltų džiūvėsėlių ar sutrupinto batono. Deja, šie angliavandeniai pasižymi mažu maistingumu ir dideliu kaloringumu. Todėl šiame recepte jie pakeičiami panko džiūvesėliais, kurie atlieka tą pačią tešlos „surišimo“ funkciją, tačiau tam jų užtenka žymiai mažiau. Be to, šiuose kotletukuose vietoje kiaulienos ir jautienos naudojamas vištienos faršas, kuris turi ženkliai mažesnį kiekį sočiųjų riebalų ir kalorijų. Galiausiai, mėsos kukuliai kepami su kur kas sveikesniu šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, o ne rafinuotais saulėgrąžų ir rapsų aliejais, ir į juos nededama nė kiek sviesto ar grietinės.
- Mažai kalorijų. Kaip ką tik aptarėme, įprastuose kotletuose gausu kalorijų dėl didžiulio džiūvėsėlių ar batono kiekio ir riebios mėsos bei sviesto arba grietinelės naudojimo. Tuo metu šie vištienos kotletai yra gerokai liesesni – vienoje porcijoje tėra vos 300 kalorijų.
- Dar sočiau. Nors vištienos faršas sumažina kaloringumą, jis suteikia dar daugiau baltymų, kurie padeda mėsos kukuliams tapti dar sotesniu valgiu.
- Greitai paruošiami. Pagaminti naminius kotletus dažniausiai užtrunka bent 40 minučių, o sveikesnį jų variantą vien iš daržovių – virš valandos. Tuo tarpu šie sveiki vištienos kotletai paruošiami vos per 30 minučių ar net trumpiau.
- Skanu atšildyti. Retai atšildytas maistas išlieka toks pat skanus kaip šviežias. Tačiau bene didžiausias šių mėsos kukulių privalumas yra tai, kad jie net ir užšaldyti išlaiko savo skonį. Todėl bet kada juos ištraukę iš šaldiklio ir atšildę galėsite mėgautis tokiu pat skaniu patiekalu kaip ir iš šviežiai paruoštų kukulių. Negana to, jie puikiai dera su daugeliu valgių: bulvių koše, makaronais, sriubomis ir dar daugiau!

Burokėlių sriuba su mėsos kukuliukais
Burokėlių sriuba yra lietuviškos virtuvės klasika ir turbūt kiekvieni namai turi savo numylėtą receptą. Šįkart mes dalinamės savo mėgstamiausiu. Jis puikus tuo, kad be galo skanią sriubą išvirsite be galo greitai, vos per 30-40 minučių. Sriubai galite rinktis ir naminį sultinį. Burokėlių pakepinimas paryškina jų skonį, o pomidorų pasta, žiupsnelis kajeno ir šiek tiek rūkytos paprikos suteikia, regis, tokiam pažįstamam patiekalui naujų spalvų.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.Svogūną smulkiai sukapoti, įspausti česnaką, sudėti faršą, džiūvėsėlius, prieskonius mėsai, muskatą, berti druskos, pipirų, įmušti kiaušinį. Kruopščiai perminkyti.
Iš maltos mėsos masės drėgnais delnais formuoti maždaug graikinio riešuto dydžio kukulius.Keptuvėje įkaitinti aliejų ir ištirpinti 25 gr sviesto. Keptuvėje iš visų pusių apkepinti kukulius, kol apskrus. Aš kepinu po kelis, kad tarpusavyje nesiliestų ir būtų patogu vartyti. Nesudėkite į keptuvę vienu metu per daug kukulių, nes jie ne keps, o iš mėsos išsiskirs daug sulčių ir ims troškintis. Apkeptus kukulius dėkite šiltai, kol iškepsite visus.
Į tą pačią keptuvę sudėti likusį sviestą. Berti miltus ir, vis pamaišant, apkepinti, kol miltai paruduos. Dalimis įmaišyti sultinį, kad padažas išliktų vientisas, neatsirastų miltų gumuliukų. Tuomet po truputį supilti grietinėlę. Dėti garstyčias ir Vorčesterio padažą. Kaitinti ant nedidelės kaitros, kol padažas ims virsnoti. Pagardinti druska ir pipirais.
Į padažą sudėti kukulius ir patroškinti, vis pavartant, kelias minutes. Paruoštus galima papildomai pabarstyti žalumynais.

GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite mėsos kukulius . Visus jiems skirtus ingredientus gerai išmaišykite. Semkite po šaukštą ir tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius apvalius kukuliukus. Turėtumėte gauti apie 25-30 kukuliukų.
2. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir sudėkite dalį kukuliukų (kepkite juos dalimis, kad galėtumėte lengvai vartyti ir jie gražiai apskrustų iš visų pusių). Kepkite apie 6-7 minutes, vis paversdami, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
3. Iškeptus kukuliukus perkelkite į lėkštę ir atidėkite į šalį.
4. Paruoškite pomidorų padažą . Į tą pačią keptuvę ir joje esančius riebalus (jų išskirs ir kepami kukuliukai) suberkite smulkiai pjaustytą svogūną. Pakepinkite porą minučių, kol suminkštės. Suberkite kapotus česnakus ir pakepinkite dar minutę.
5. Supilkite smulkintus pomidorus, pomidorų tyrę, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Trumpai pakaitinkite, kol ims burbuliuoti. Nuimkite nuo ugnies.
6. Užkepkite . Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
7. Į keptuvę sudėkite kukuliukus, panardindami juos į padažą.
8. Pusę mocarelos sūrio supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant viršaus. Likusią pusę sūrio sutarkuokite ir tolygiai apiberkite viršų.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.

