pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vegetariška burokėlių sriuba: receptas ir tradicijos

Lietuvių virtuvėje burokėlių sriuba užima ypatingą vietą. Tai kulinarinis pasakojimas, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Kiekvienas šaukštas šios sriubos atspindi mūsų šalies žemės dosnumą, o kiekvienas ingredientas turi savo istoriją. Nors UNESCO 2022 metais pripažino ukrainietiškų barščių virimo kultūrą, lietuviška tradicinė sriuba taip pat turi gilias šaknis, atspindinti lietuvių gyvenimo būdą.

Ingredientai ir jų pasirinkimas

Puiki burokėlių sriuba prasideda nuo kokybiškų ir šviežių ingredientų. Kiekvienas produktas atlieka svarbų vaidmenį, todėl svarbu rinktis tik kokybiškus produktus. Šviežios daržovės suteikia sriubai natūralų skonį ir vitaminus. Prieskoniai suteikia papildomo aromato ir skonio gylio. Tradicinė burokėlių sriuba gali būti labiau skanusi, jei naudojate rūkytą karką. Šis ingredientas suteikia sriubai specifinį skonį ir aromatą.

Šiandien mes pakviečiame jus į burokėlių sriubos pasaulį, tad panagrinėkime, kokių ingredientų reikės skaniai ir sočiai sriubai:

  • 1,7-2 litro gero naminio vištienos, kiaulienos, jautienos ar daržovių sultinio
  • 100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
  • apie 400 g šviežių bulvių
  • apie 350 g arba 4 vidutinio dydžio šviežių burokėlių
  • 100 g arba vienos didelės morkos
  • 1 didesnio saliero lapkočio (stiebo)
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 2 vidutinio dydžio česnako skiltelių
  • 1 kaupino šaukšto smulkiai supjaustytų krapų stiebų
  • 70 g arba saujelės burokėlių stiebų
  • 70 g burokėlių lapų

Paruošimo žingsniai

Ruošiantis gaminti burokėlių sriubą, svarbu sekinti žingsnius. Šis receptas padės jums paruošti maistingą sriubą. Kruopštaus paruošimo reikia. Prieš virti, daržoves tinkamai nuplaukite ir supjaustykite.

  1. Visų pirma pasiruoškite visus produktus:
  2. Šoninę supjaustykite mažais gabalėliais ir atidėkite ant lėkštės.
  3. Į dubenėlį suberkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką.
  4. Į kitą dubenėlį burokine tarka sutarkuokite nuskustą morką, suberkite smulkiai supjaustytą saliero lapkotį bei krapų stiebus.
  5. Į kitą indą burokine tarka sutarkuokite nuluptus ir nuplautus burokėlius.
  6. Nuskustas bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais arba "sulaužykite": jeigu bulvė didelė, perpjaukite per pusę ir peilio pagalba laužykite mažesniais gabalėliais (virdamos sriuboje bulvės tuos aštrius kampelius suvirs ir natūraliai ją sutirštins). Bulves užpilkite šaltu vandeniu, kad nepajuoduotų.
  7. Burokėlių stiebus kruopščiai nuplaukite, supjaustykite smulkiais kubeliais ir sudėkite į dubenėlį.
  8. Nuplaukite burokėlių lapus ir palikite ant sietelio, kad apžiūtų, juos naudosime pačioje pabaigoje, taigi susipjaustysite vėliau, kol virs sriuba.

Virimo procesas

Namų gamybos burokėlių sriuba reikalauja ypatingo dėmesio virimo proceso metu. Temperatūra ir laikas yra patys svarbiausi virimo metu. Optimaliausia virimo temperatūra yra tarp 90-95 ºC. Svarbu žinoti, kad skirtingos daržovės reikalauja skirtingo virimo laiko. Burokėliai paprastai verda ilgiau nei kitos daržovės.

  1. Puodą, kuriame virsite sriubą įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies ir sudėkite kubeliais pjaustytą šoninę. Leiskite riebaliukams iš lėto tirpti retkarčiais pamaišydami (jeigu šoninė nėra riebi, įdėkite šiek tiek sviesto).
  2. Šoninei apskrudus sudėkite likusį sviestą, suberkite svogūną su česnaku ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 3-4 minutes (jie neturi apskrusti, tik suminkštėti).
  3. Dabar suberkite morkas, saliero lapkotį, krapų stiebus, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus (jeigu daržovės labai sausos, įpilkite antrą šaukštą) ir kartkartėmis pamaišydami kepkite apie 10 minučių (daržovių neapskrudinam!).
  4. Į puodą suberkite smulkiai supjaustytus burokėlių stiebus, išmaišykite ir kepkite 2 minutes. Tuomet sudėkite tarkuotus burokėlius, čiobrelių šakeles (arba džiovintą), žiupsnelį druskos, lauro lapą ir kvapniuosius pipirus. Viską išmaišykite ir kepkite dar 2-3 minutes.
  5. Nuo bulvių nupilkite vandenį, jas suberkite į puodą, supilkite sultinį (1,7 litro), įdėkite pomidorų pastos, cukraus ir padidinę ugnį leiskite viskam užvirti.
  6. Didesnio šaukšto pagalba nugraibykite paviršiuje susidariusias putas, pridenkite puodą dangčiu, ugnį sumažinkite iki mažos, kad tik vos vos kunkuliuotų ir virkite apie 20-25 minutes arba kol suminkštės bulvės. Retkarčiais sriubą pamaišykite ir nugraibykite naujai iškilusias putas.
  7. Kol sriuba verda smulkiai sukapokite burokėlių lapus. Pačioje pabaigoje suberkite burokėlių lapus, minutę pavirkite (jeigu reikia nugraibykite putas), tuomet supilkite citrinos sultis, sojų padažą, įberkite juodųjų pipirų ir paragaukite ar netrūksta druskos.
  8. Galiausiai suberkite smulkiai sukapotus krapų lapelius, išmaišykite, uždenkite puodą dangčiu ir tuoj pat nuimkite nuo ugnies. Leiskite sriubai bent 10 minučių pailsėti, kas susibalansuotų visi skoniai.
  9. Dar kartelį paragaukite ar netrūksta druskos. Iš sriubos išgriebkite lauro lapą, čiobrelių stiebus bei pabandykite išžvejoti kvapniuosius pipirus.
  10. Sriubą pilkite į lėkštes, pagardinkite šaukšteliu grietinės ir užberkite papildomą žiupsnelį smulkintų krapų lapų.

Prieskonių pasirinkimas ir patiekimas

Svarbu, kaip pasirinksi prieskonių. Šiuolaikiniai sriubos receptai pasiūlys naujus prieskonių sprendimus. Renkantis prieskonių, svarbu nepersistengti. Prieskoniai turi papildyti, o ne užgožti burokėlių skonį.

Tradicinė burokėlių sriuba yra lietuvių virtuvės šedevras. Ji reikalauja dėmesio patiekimo mene. Burokėlių sriubos garnyrai yra spalvingi ir įvairūs. Šaukštas šviežios grietinės užbaigia skonių charakterį. Lietuviška sriuba papildoma juodos duonos trupiniais ar skrebučiais. Juodųjų duonos trupučiai suteikia krakmolingumo.

Alternatyvūs receptai ir patarimai

Jeigu norite paįvairinti tradicinį receptą, galite išbandyti šiuos variantus:

  • Veganams: Alfas patobulino receptą taip, kad klasikine sriuba galėtų mėgautis net veganai.
  • Su moliūgais: Išbandykite moliūgų ir burokėlių kombinaciją, kuri nutransportuos jus į saulėtą Indiją.
  • Su sojų padažu: Net neabejoju, kad pamatę sojų padažą kilstelėjote antakį, bet tai yra mano slaptasis ingridientas, fantastiškai pagerinantis skonį.
Ingredientas Kiekis
Sultinys 1,7-2 litrai
Šoninė 100 g
Burokėliai apie 350 g
Bulvės apie 400 g