Braunis (brownie) - tikra klasika visiems šokolado gerbėjams. Šis tobulas šokoladinis braunis - tikra klasika, kuri sužavi savo sodriu skoniu ir puikia tekstūra. Šis receptas kiek paprastesnė klasikinio brownio versija - nesitikėkite skysto vidaus, tai paprastas, bet labai skanus, labai šokoladinis, drėgnas ir saldus pyragas.
Jo ruošimas - paprastas ir lengvai įgyvendinamas, todėl puikiai tinka tiek patyrusiems konditeriams, tiek pradedantiesiems. Pagamintas iš paprastų, kiekvieno namuose esančių produktų. Šį desertą galima patiekti įvairiai - kaip vakarienės akcentą su ledais ar tiesiog pasimėgauti prie popietės kavos puodelio.
Ingridientai
- 150 g sviesto
- Juodasis šokoladas (kakavos 70%)
- Cukrus
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 2 v.š. kavos
- 2 a.š. kakavos
- Miltai
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
- Į dubenį sudėti sviestą, laužytą šokoladą, berti cukraus, įpilti kavos ir berti žiupsnelį druskos.
- Viską ištirpinti karštų garų vonelėje ir labai gerai išmaišyti.
- Miltus ir kakavą išsijoti kartu.
- Suberti į šokolado masę ir išmaišyti.
- Kepimo indą ištiesti kepimo popieriumi ir supilti paruoštą masę.
- Orkaitę įkaitinti iki 220 C temperatūros ir pyragą kepti apie 20-25 min. Labai svarbu neperkepti, kad pyragas neprarastų savo drėgnos tekstūros. Patikrinti mediniu pagaliuku, jeigu jis tik šiek tiek apsivėlęs tešla, pyragas iškepęs.
Sviestą ir šokoladą reiktų ištirpinti vandens garų vonelėje. Juos sudėti į metalinį indą, o jį įdėti į kitą indą su vandeniu. Kaitinti, kol šokoladas ir sviestas ištirps. Šiuo receptu su mūsų redakcija pasidalino Jurita. Paskutiniu metu pamėgau braunius. Įdomu išbandyti skirtingus jo variantus.
Braunio ir sūrio pyragas
Braunio ir sūrio pyragas - paprastai pagaminamas desertas, kuriame susijungia šie du kepiniai. Braunio kartu su „cheesecake’u“ niekada neteko ragauti. Man patiko, kad jaučiasi tiek braunio, tiek sūrio pyrago skonis.
Braunio ir sūrio pyrago gaminimo eiga
- Vandens garų vonelėje ištirpinti šokoladą ir sviestą.
- Inde mikseriu išplakti kiaušinius, cukrų, vaniliną.
- Supilti šokoladą ir sviestą.
- Kitame inde išsijoti miltus, druską.
- Juos ir riešutus suberti į kiaušinių masę.
- Mentele išmaišyti iki vientisos tešlos.
- Apie 4 valg. š. atidėti.
- Į 22 cm. kepimo formos apačią įdėti kepimo popierių.
- Inde mentele sumaišyti kreminį sūrį, grietinę, cukrų, vaniliną.
- Įmušti po vieną kiaušinį ir plakti iki vientisos masės.
- Kreminio sūrio įdarą užpilti ant braunio.
- Į atidėtą braunio tešlą įpilti šaukštą karšto vandens.
- Šaukštu paskirstyti ant sūrio įdaro.
- Kepti 180 C apie 35-40 min. Pyrago šonai turi būti sutvirtėję.
- Išjungti kaitrą, atidaryti orkaitę ir palikti pravėsti apie 5 min.
Patarimai
- Į braunio tešlą galima dėti anakardžių, kuriuos galima keisti karijų ar graikiniais riešutais.
- Juodąjį šokoladą reiktų rinktis tokį, kuriame kakavos būtų daugmaž 70 procentų.
- Naudojant šokoladą su mažesniu kiekiu kakavos, jis bus saldesnis, todėl galima dėti mažiau cukraus.
- Braunio ir sūrio pyragas turėtų būti vidutiniškai saldus, kakavos kartumo neturėtų jaustis.
- Sūrio įdaro reiktų neperplakti.
Šokoladainis pagal Beatos receptą
Visiems labai patiko sokaladainis pagal Beatos receptuka. Tai tikra virsune sokolado gerbejams. Pastebejau,kad sokoladainis kuo ilgiau pabuna, tuo skanesnis. Lyg ir subresta. šitą skanumyną darau gana dažnai ir visi visada pirštus laižosi, atrodo taip paprasta, o su braške ant viršaus gražioj lėkštutėj atrodo kaip desertas iš prabangaus restorano meniu 🙂 super. Tai va, vakar bandziau sokoladaini… Mmmmmm…. Nerealu, koks skonis. Labai tinka vaisems vietoj iprastu sokoladiniu saldainiu. Šokoladainis - nerealus!!! Kepu pagal receptą uš pirmos Beatos knygos, paskutinį syk pabandžiau dar įdėti graikiškų riešutų - visai nerealu!
Svarbiausia, kad jį pagaminti gana paprasta, o rezultatas gaunasi… tikrai nerealus. Ilgametės mano paieškos baigėsi - pagaliau radau tobulą imbierinių sausainių receptą! kepiau jau as ji pagal Beatos recepta kokius 4 kartus, buvau laabai isgirta.. kepiau jau as ji pagal Beatos recepta kokius 4 kartus, buvau laabai isgirta.. Dar kartą šlovė ŠOKOLADAINIUI. Aš kepiau pagal šį, svetainėje, įdėtą receptą. Išėjo super puikiai. Kodėl? kaip tik šią savaitę esu apsėsta desertų gaminimo. Pagaliau išbandžiau šokoladainį, nes jau labai seniai buvau nužiūrėjus. DIEVIŠKA! Super! Siaip sokolado nemegeja esu,o juodo isvis nevalgau,nu, bet sis sokoladainis „pramuse”.. Kazkas nerealaus nezmisko…tobulo.. Dariau si superini skanesta ir tikrai nenusivyliau, o visus pradziuginau.
Pyragas kaip mat dingo, draugai kasdien galetu toki valgyt, visi praso antro 😀 Bet as dejau tik 100gr cukraus, man pilnai tiek uzteko. Ir manau, jo tikrai nereikia prikraut labai daug. Neturejau popieriaus kepimo, kepiau paprastoj juodai dazytoj skardoj, siek tiek is pradzu patepiau sviestu ant kurio plonai miltu pabarsciau - super gavosi, gaminau pagal Beatos knyga. tiesiog dievinu sita sokoladaini!! esu didele sokolado gerbeja, todel sis pyragas man kaip pasaka! labia skanu. Nerealus, fantastiskas, nepakartojamas sokoladainis, kepsiu ji nuolat. Dievinu viska is sokolado.
Nerelaus šokoladainis! Receptą lengvai modifikavau: kadangi mano vyras nemėgsta kakavos, todėl jos visai nedėjau ir dėl tos pačios priežasties juodą šokoladą pakeičiau pienišku. Išejo tikrai nerealus. Labai, labai patiko 🙂 ruošiuosi kartoti :)) super super super 🙂 Ir as kepiau,pavyko is pirmo karto!!! Tik cukraus dejau 300g. Labai skanus visi isgyre,sake kad kaip is restorano! Ir AČIŪ už nuostabų receptą :)Pyragas atrodo tikrai nuostabiai, viršus traškus, o vidus drėgnas. Visiems labai patiko. Mano vyras šokolado mylėtojas, jam čia pats geriausias pyragas. Ir tikrai, kas paragauja, tam patinka. Aš darau su Rududu, cukraus šiek tiek mažiau dedu, gaunasi labai gerai.
sokoladainis yra nerealus skanestas, ypac sokolado megejams. Labai jau šokoladinis 🙂 Iš tikrųjų tai LABAI skanus, toks tinginukas, kai ilgiau šaldytuve palaikai 🙂 Labai ačiū už receptą, super! Na, kad neatsibosta šis šedevras tai tikrai. Pirmą kart gavosi šokoladinis pyragas! Anksčiau kokius 3 kartus kepant vis gaudavosi per sausas, o dabar pagal Beatos receptą pats tas. Tik man asmeniškai nesveikai saldus!!! Cukraus kita kartą dečiau puse kiekio, o gal net ir dar mažiau. Tikrai labai geras receptas, dekui, visai seimynai baisiai patiko :)! As idejau 200g cukraus ir tai saldoka, kita karta desiu dar maziau - neimanoma butu valgyti, manau, jei idetum visus 500 g.? Nuostabus pyragas! Pirmą kartą kepiau visą norma, dėjau 300 g. Cukraus. Buvo skanu. Vakar dariuay iš pusės normos, cukraus dėjau tiek kiek recepte, Pusei normos 250 g. Išėjo dar skaniau.
Mmmmmmm…… Tobulas pyragas! Dėjau ~250g miltų ir 400g cukraus. Ir šokoladą pakeičiau. Į tešlą dėjau 1 plytelę 60% juodą šok. ir 2 plyteles pieniško, o įspaudžiau baltą šokoladą 🙂 Ir gavosi pukiai, visai nepersaldu :)) Dar kepiau ~45 min. Gavosi labai puikiai. Tubula, tiek kvapais tiek isvaizda tiek skoniu. Skanumelis. Siandien pirma karta kepiau. Tikrai neatsibosta! Ačiū už jį!! Super pyragas! Pirmą kartą VIENA PATI kepiau pyragą, nes turėjau Beatos 100% kakavą, pyragas išėjo nuostabus, kakavos net nebedėjau. Būtent tai ko ieškojau, tik aš dėsiu tik paprastą 40% kakavos turintį šokoladą. Išbandžiau ir aš, viskas super! Tik dėjau 200g cukraus ir pilnai užteko.
Šokoladinis braunis su morengu ir avietėmis
Šventiškas, įspūdingai atrodantis ir labai fotogeniškas šokoladinis braunis su morengu ir avietėmis. Be to, jis padeda sunaudoti po kitų kepinių likusius kiaušinių baltymus. Geriausia rinktis kuo tamsesnį juodąjį šokoladą su aukštu kakavos procentu. Labai tiko ir švelni šaldytų aviečių rūgštelė. Po antrojo kepimo drąsiai galiu pasakyti, kad pyragas tikrai skanus.
Šokoladinio braunio su morengu ir avietėmis ingridientai
- Juodasis šokoladas
- Tamsus cukrus
- Sviestas
- Miltai
- Kakava
- Kiaušiniai
- Šaldytos avietės
- Lazdyno riešutai
- Kiaušinio baltymai
- Cukrus
- Kukurūzų krakmolas
- Vyno akmuo
Morenginio sluoksnio ingridientai
- Baltymus svarbu plakti visiškai sausame jr švariame inde, jame turi nebūti skysčio ar riebalų likučių.
- Paplakite kiaušinio baltymus su druska iki pirmų putų.
- Nuolat plakant viena kryptimi, maždaug kas minutę dėkite po šaukštą cukraus.
- Sudėjus visą cukrų, dar šiek tiek paplakite ir patikrinkite, ar liko neištirpusio cukraus, patrindami masę tarp pirštų.
- Šiek tiek grūdelių gali jaustis, bet jų turėtų būti nedaug.
- Plakant suberkite kukurūzų krakmolą ir vyno akmenį.
- Morengo masę apšlakstykite tirpintu atvėsintu šokoladu ir per 2 apsukimus įmaišykite silikonine mentele.
- Užtepkite ant braunio ir kepkite apie 20-30 min., kol morengas sutvirtės.
- Patikrinkite mediniu pagaliuku. Morengo viršus turėtų būti tvirtas ir šiek tiek rusvas, o vidurys - minkštesnis.
- Svarbu kepti ne per ilgai, kad braunis neišsausėtų.
- Išimkite pyragą ir keletą minučių palikite.
- Tuomet karštu peiliu atsargiai apipjaukite pyragą pagal torto formos kraštą ir nuimkite atsegamą formos dalį.
Braunis (brownie) - visame pasaulyje labai pamėgtas šokoladinis pyragas. Tikriausiai nėra žmogaus, kuris bent kartą gyvenime nebūtų ragavęs šio nuostabaus deserto. Nuo paprastų šokoladinių pyragų braunis skiriasi savo ypatinga konsistencija - jis yra drėgnas, tankios tekstūros, o viršutinė plutelė dažniausiai būna traški. Taigi, norint iškepti tobulą, purų ir drėgną braunį svarbu nenuleisti nuo jo akių ir karts nuo karto patikrinti kaip šis kepa. Įprastai šis šokoladinis desertas supjaustomas lygiais kvadratėliais ir valgomas rankomis. Patiekti galite apibarstytą cukraus pudra arba aplietą šokoladiniu ar karameliniu glajumi.
Brownie pirmą kartą buvo pagamintas XIX a. Amerikoje. Kuomet viena labai turtinga ir įtakinga visuomenės veikėja 1893 metais surengė parodą ir paprašė savo virėjo sugalvoti naują desertą, kuris tilptų į mažą dėžutę. O parodos lankytojai galėtų jį patogiai valgyti be stalo įrankių pagalbos. Taip ir atsirado pirmasis Brownie desertas, mažo dydžio, šokoladinis ir drėgnas viduje pyragaitis. Pastarasis buvo kepamas iš didelio kiekio kakavos, cukraus, sviesto, pridedant miltų ir kiaušinių.
Be jokios abejonės, jūs galite iškepti braunį be glitimo. Tokiu atveju reikėtų naudoti specialų miltų mišinį. Na, o kadangi šis receptas yra išties universalus, galite naudoti kukurūzų, ryžių, avinžirnių miltus ar bet kokius kitus, jei tik norite. Brownie yra universalus desertas, leidžiantis kepėjui išreikšti savo kulinarijos kūrybiškumą. Vienas iš šio deserto ypatybių yra galimybė pridėti įvairių papildomų ingredientų, kad pakeisti ar patobulinti pyrago skonį, o gal net tekstūrą. Riešutai, šokolado gabaliukai, džiovinti vaisiai ar netgi kiti desertai gali šiek tiek papildyti jo skonį.
Taip, tai svarbus žingsnis norint pagaminti nepriekaištingą braunį. Orkaitę galite įjungti vos tik pradėję maišyti visus reikiamus ingredientus, arba tiesiog nustatyti 15 minučių laikmatį. Šiam desertui gaminti labiausiai tinka kvadratinė kepimo skarda (neturėtų būti labai didelė ir gili). Jei tokios neturite, galite naudoti ir apvalią torto ar kekso formą. Šokoladinius pyragaičius galite laikyti sandariame inde šaldytuve arba šaldiklyje. Jei juos laikote šaldytuve, suvartoti turėtumėte maždaug per savaitę. O jei nusprendėte užšaldyti, vartoti galima netgi kelis mėnesius.
Paprastas braunio receptas
- Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą su šokoladu ir gerai sumaišykite.
- Kiaušinius reikia išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir smulkiai sutarkuota apelsino žievele.
- Miltus sumaišykite su kakava.
- Į išplaktą kiaušinių masę lėtai pilkite šokolado ir sviesto masę, viską gerai maišydami.
- Tuomet belieka suberti miltus ir viską dar kartą gerai išmaišyti.
- Ant kepimo skardos ištieskite kepimo popierių.
- Masę supilkite į kepimo indą ir leiskite tešlai pastovėti, kad viskas sukristų, tolygiai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpelių.
- Orkaitė turi būti įkaitinta iki 190 laipsnių. Kepkite apie 20-30 minučių vis stebėdami kepimo procesą. Viršus turi apskrusti, o vidus likti minkštas ir drėgnas.
Braunis su "Nutella"
Ingridientai
- Kiaušiniai
- "Nutella"
Gaminimo eiga
- Kiaušinius įmuškite į gilų dubenį ir plakite apie 5-10 minučių. Reikės pastangų ir kantrybės, tačiau, kad būtų lengviau galite naudoti plakiklį.
- Plakite iki kol masė virs putomis ir padvigubės.
- Šokoladinį kremą reikia truputį pašildyti, kad suskystėtų, tai galite padaryti mikrobangų krosnelėje arba karšto vandens vonelėje.
- Į šokoladinį kremą dėkite dalį kiaušinių masės.
- Atsargiai išmaišykite sukdami šaukštą ratu. Taip kartokite iš viso tris kartus, kol visą kiaušinių masę sumaišysite su “Nutella”.
- Tuomet pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą. Kepimo popierių naudoti butina, kitaip braunis prilips ir turėsite daug darbo plaunant skardą.
- Dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 20-25 minutes, priklausomai nuo masės storio.
- Baigus kepti, išjunkite orkaitę, palikite praviras dureles ir palikite pyragą ten atvėsti.
- Prieš patiekiant turite palaukti kol pyragas visiškai atvės.
Karamelinis braunis
- Norint paruošti tešlą, pirmiausia reikia šokoladą sulaužyti į mažus gabalėlius ir ištirpinti prikaistuvyje arba karšto vandens vonelėje kartu su sviestu.
- Atskirai išplakti kiaušinius su cukrumi.
- Pirmiausia į šokoladą suberkite miltus, o tada kiaušinių ir cukraus mišinį.
- Išplakite visą mišinį iki vientisos masės.
- Skardą uždenkite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą lygiu sluoksniu.
- Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes, priklausomai nuo pyrago storio.
- Jei norite, į karamelinio pyrago receptą galite pridėti smulkintų riešutų.
- Tuo tarpu kol pyragas kepa, karamelę suberkite į gilų dubenį ir užpilkite trupučiu grietinėlės (pieno ar net kondensuoto pieno).
- Įdėkite į karšto vandens vonelę arba ant labai mažos ugnies ir leiskite visiškai ištirpti. Proceso metu būtinai maišykite.
- Nuėmus nuo ugnies leiskite masei šiek tiek atvėsti.
- Išimkite iškepusį pyragą ir supilkite karamelę lygiu sluoksniu.
- Palikite Brownie su karamele pastovėti, kol jis visiškai atvės.