pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kur Vilniuje Skaniausi Dienos Pietūs, Desertai ir Kava?

Vilniuje, interneto portalo “Meniu.lt” duomenimis, yra per pusę tūkstančio įvairių kavinių, restoranų ir picerijų, o jų gretas sunkmetis praretino gana nedaug.

Nors restoranų verslas, kaip skelbia “CreditReform”, priskiriamas prie rizikingiausių, uždaryto restorano vietoje paprastai labai greitai įsikuria naujas. Restoranai, kuriuos minime šįkart, taip pat grumiasi dėl savo vietos po saule, slegiami mokesčių ir nuolatinio svyravimo tarp kokybės ir kainos.

Taigi kur Vilniuje geriausia virtuvė, kur skaniausi dienos pietūs, kur gardžiausia pica, desertai, kava?

Geriausi Vilniaus Restoranai

“Stikliai”, “La Provence”, “Narutis” - tai vieni geriausių Vilniaus restoranų, jei ieškote ypatingos aplinkos, puikaus aptarnavimo ir gurmaniško maisto. Tačiau tai restoranai išskirtinei progai, nes kainos juose - vienos didžiausių.

“Mano galva, geresnės virtuvės nei “Stikliuose” ar “La Provence” Vilniuje nėra, bet kaip ten brangu… Jei koks svečias nusiveda - gerai, o man pačiai tai per brangu”, - prisipažino Vida Bandis, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovė Lietuvoje.

“Tai aukšto lygio restoranai, ir aš, lygindamas juos su Ispanijos restoranais, didelių skirtumų nejaučiu”, - teigia daug laiko Ispanijoje praleidžiantis lenktynininkas Stasys Brundza.

Japoniška Virtuvė Vilniuje

Jei kalbėsime apie kitų tautų virtuvę, tikrų japoniškų sušių labiausiai verta ieškoti verslininko A.Rusteikos jau minėtoje “Osakoje” arba “Labuki” restorane prie Rotušės, kuriame mėgsta lankytis ir Seimo narys Kęstutis Glaveckas. Nebloga japoniška virtuvė ir “Čili” tinklui priklausančiame “Tokyo”.

Kiti Populiarūs Restoranai

Tiesa, dirigentas prof. D.Katkus, kaip ir daugelis, turi savo mėgstamų restoranų, kuriuos renkasi įvairiausiomis progomis: užsigeidęs ko nors aštraus eina į “Sue’s Indian Raja”, gerų picų ar spagečių - į “San Valentino”, į “Blusynę” traukia skanauti “geriausios mieste tailandietiškos sriubos”, dienos pietų užsuka į “Bistro 18″ ar “Neringą”. Dirigentui patinka ir vokiško stiliaus “Bunte Gans”, nes žino, kad jo šeimininkai šviežias žuvis gabena tiesiai iš Vokietijos.

Kava ir Desertai

Nors Vilniuje pastaraisiais metais atidaryta daugybė mažų kavinukių prekybos centruose ar Senamiestyje, kur galima gauti išties skanios kavos, mūsų pašnekovai išskyrė ir keletą restoranų, kuriuose mėgautis kava jiems labiausiai patinka. Pilies šokoladinėje, kaip ir Pilies kepyklėlėje, - ir vieni gardžiausių mieste desertų.

Paslaptingai kvepiantis mažytis puodelis gali virsti begale variacijų, tačiau espresso nenugalės nei vienas kitas kavos paruošimo būdas. “Dabar man skaniausia kava - ta, kurią išsiverdu namie. Turiu labai gerą kavos virimo aparatą, pats galiu rinktis kavos pupeles.

Vyno Mėgėjams

Po užsienį daug keliaujantis “Alro Group” atstovas Baltijos šalyse Žilvinas Grigaitis pripažįsta, kad Vilnius jau turi ir bent keletą europinį lygį atitinkančių vyninių, tarkime, “Saint Germain” ir “La Boheme”.

Dienos Pietūs Vilniuje

Sunkiau įvardyti, kur siūlomi geriausi dienos pietūs. Juk pietų vietą dažniausiai renkamės ne pagal tai, kur skaniausia, o kur arčiausia. Vis dėlto ir čia būtų galima išskirti keletą restoranų, į kuriuos verta užsukti pietų, jei dar neteko to padaryti: tai “Bistro 18″, “Pomodoro” ir “Esse”.

Kai nori pavaišinti verslo partnerius arba paminėti ypatingą progą su šeima, verslininkas, UAB “Topo grupė” valdybos pirmininkas Aurelijus Rusteika nedvejodamas eina į “La Provence” restoraną sostinės Vokiečių g. Vadovas žino: tai ne tik vienas brangiausių, bet ir geriausių miesto restoranų. Papietauti ar dalykiniam susitikimui A.Rusteika neretai renkasi “Pomodoro” restoraną Vilniaus g., skanauti sušių vyksta į greta esančią “Osaką”, pavakaroti prie vyno taurės - į “In Vino”, o desertų - į Pilies kepyklėlę.

Problemos Restoranų Versle

Taigi restoranų įvairovė Vilniuje šiuo metu didžiulė, bet jaukios aplinkos, kokybiško maisto ir malonaus aptarnavimo derinys pasitaiko ne taip jau dažnai. Kylant produktų kainoms, branginami ir patiekalai arba, dar blogiau, taupoma naudojant prastesnės kokybės produktus. Tai ypač išryškėjo prasidėjus sunkmečiui.

Štai Ž.Grigaitis neslepia nusivylimo, kad nors sunkmečiu restoranų kokybė turėtų gerėti, yra priešingai. Pavyzdžiui, viename brangiausių sostinės restoranų su verslo partneriais iš užsienio neseniai apsilankęs Ž.Grigaitis buvo priblokštas, kai padavėjas prie apie du šimtus litų kainuojančio prancūziško šampano atnešė apdulkėjusias taures. “Man buvo gėda prieš svečius. Restoranų rinkoje dar tikrai yra laisvų nišų. Tarkime, kokybiškos tradicinės virtuvės.

“Vilmorus” direktorius sociologas Vladas Gaidys sostinėje kaip tik ir pasigenda geros kaimiškos virtuvės. “Man skaniausias dalykas - orkaitėje pačirškintas kiaulės pusgalvis, karka, skrandukai ar kiaulės smegenys. Dabar, kai visi skundžiasi kainomis, aš skaniausius dalykus perku vos po keletą litų už kilogramą. Akivaizdu, kad sostinės restoranams, jei norime lygiuotis su kitomis Europos sostinėmis, dar reikia pasitempti.