Pyragai - tai žodis, sukeliantis daug teigiamų emocijų ir prisiminimų. Vieniems pyragai yra skanus ir sotus patiekalas, o kitiems jie asocijuojasi su nerūpestinga vaikyste kaime. Kiekviena šalis turi savo asociacijų su pyragais.
Sluoksniuotos Tešlos Pyragėliai su Varške
Šaldyta sluoksniuota tešla - puikus pasirinkimas, kai norisi greitai pasigaminti skanių užkandžių ar desertų. Apmaudu, kad Lietuvoje šaldytos sluoksniuotos tešlos pasirinkimas nėra didelis, šioje srityje konkurencijos galėtų būti daugiau. Šie pyragėliai buvo vienas gardžiausių šaltųjų užkandžių iš mano neseniai organizuoto vakarėlio meniu. Labiausiai patiko, kad įdarui prireikė mangoldų - daržovės, kuri yra, mano akimis, nepilnai atrasta ir įvertina Lietuvoje, bei kalnu šviežių prieskoninių žolių: krapų, petražolių, svogūno laiškų…. Mangoldus šiame recepte, beje, galite pakeisti ir šviežiais burokėlių lapais. Varškė suteikia įdarui drėgnumo ir švelnumo. Pyragėliai skaniausi kol švieži, tik ką iškepti, vos pravėsę.
Ingredientai:
- Šaldyta sluoksniuota tešla
- Varškė
- Cukrus
- Vanilinis cukrus
- Trinta citrinos žievelė
- Kiaušinio trynys
- Krakmolas
- Razinos
- Kiaušinio baltymas (aptepimui)
Gaminimo Eiga:
- Sluoksniuotą tešlą iškočioti (jei naudojate šaldytą, prieš tai atšildyti) ir padalyti į 16 kvadratų.
- Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio ir juo aptepti tešlos lakštų kraštus.
- Varškę sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, trinta citrinos žievele, tryniu, krakmolu bei razinomis.
- Ant kiekvieno tešlos lakšto uždėti po šaukštą įdaro.
- Tešlą perlenkti, kad susidarytų trikampis.
- Kraštus prispausti ir peiliu 1 m atstumu vieną nuo kito padaryti negilius įpjovimus.
- Pyragėlius dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepti tryniu ir įkišti į iš anksto iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę.
Greitai Pagaminami Varškės Pyragėliai
Šie varškės pyragėliai man patys skaniausi ką tik iškepti, bet ir atvėsę skanūs, tad esant poreikiui galima išsikepti daugiau ir drąsiai dėtis į priešpiečių dėžutes. Įdarui galite dėti ir kitus mėgiamus ingredientus.
Ingredientai:
- Varškė - 400g
- Grietinė - 1 valg. šaukštas
- Aliejus
- Miltai - apie 300ml
Gaminimo Eiga:
- Ruošiame tešlą pyragėliams - į dubenį dedame varškę, kupiną valgomąjį šaukštą grietinės, įpilame aliejaus, beriame NE VISUS IŠ KARTO apie 300ml. Išminkome.
Kiti Pyragėlių Receptai
Yra ir daugiau įvairių pyragėlių receptų, pavyzdžiui, samsa, echpochmak. Tačiau varškės pyragėliai išlieka vieni populiariausių dėl savo paprastumo ir skonio.
Pavyzdys: Pyragėliai su Mėsos Įdaru
Įdarui nuo blauzdelių nuimkite kaulus ir odą, smulkiai supjaustykite. Svogūnus, bulves ir vištienos filė sumaišyti, į įdarą supilti ištirpintą sviestą, pagal skonį pasūdyti ir pipiruoti. Į kefyro mišinį suberkite miltus ir užminkykite elastingą tešlą. Tešlą padalinkite į 15 dalių ir iškočiokite į rutuliukus. Kiekvieną rutuliuką atskirai susukite į plokščią pyragą ir dėkite į įdaro vidurį. Pyragėlius dėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu.
Sluoksniuotos Tešlos Pyragėliai su Daržovėmis
Šie pyragėliai pagaminami gana greitai bei lengvai, iš labai paprastų ingredientų ir yra labai skanūs. Tinka ir pusryčiams, ir pietums prie puodelio naminio sultinio ar dubenėlio lengvos daržovių sriubos.
Ingredientai:
- Sluoksniuota tešla (2 pak.)
- Svogūnai
- Aliejus
- Kiaušinio plakinys
- Aguonos (pabarstymui)
- Graikiškas jogurtas (patiekimui)
Gaminimo Eiga:
- Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol šie suminkštės.
- Šaldytos (ir atšildytos) tešlos gabalėlius pakočiokite paplonindami (lietuviška sluoksniuota tešla būna (bent man asmeniškai) pernelyg storai iškočiota, tad aš dažnai pasiploninu, tik ne per daug!).
- Perpjaukite tešlos gabalą į dvi dalis, lygiagrečiai ilgesnei kraštinei.
- Palei ilgąjį tešlos kraštą dėkite įdarą, paspausdami, kad kuo daugiau jo tilptų, ir užlenkite likusią tešlos dalį taip, kad bent 1cm tešlos persidentų, ir kad tešla suliptų.
- Visus pyragėlius patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite aguonomis.
- Kepkite apie 15-20 min., arba kol gražiai pagels ir apskrus.
- Patiekite su graikišku jogurtu (jogurtą galite pabarstyti čili pipirais, sezamais arba kitais mėgstamais prieskoniais).