Citrinų sultys yra vienas universaliausių ingredientų, kurį galima naudoti įvairių gėrimų ir patiekalų ruošimui. Būtent ši citrinų sulčių savybė suteikia naudos organizmui, pagerina patiekalų skonį ir gali pagelbėti virtuvėje. Kaip ir kituose citrusiniuose vaisiuose, citrinose yra daug flavonoidų - augaluose esančių organinių junginių, pasižyminčių stipriu antioksidaciniu poveikiu.
Citrinų Sulčių Nauda Organizmui
Dviguba dozė gėrio: citrina ne tik skanu, bet ir naudinga. Stiklinė vandens su citrinos sultimis atgaivina, tonizuoja ir sustiprina organizmą. Kasdien išgerdami stiklinę šio gėrimo, galima sakyti, nuprausite savo organizmą.
Citrinų sultys yra vienas svarbiausių antioksidacinių medžiagų šaltinių. Dėl šios priežasties jos gali prisidėti prie stipraus imuniteto bei neutralizuoti laisvųjų radikalų žalą organizmui. Vanduo su citrinos sultimis gali būti pirmoji pagalba dehidratavusiam organizmui.
Skaičiuojama, kad išgėrę stiklinę vandens su išspaustomis vienos citrinos sultimis gausite 21% rekomenduojamos paros normos vitamino C.
Šiltas ar Šaltas Vanduo su Citrinų Sultimis?
Yra skirtingų nuomonių kokios temperatūros vandenį su citrinų sultimis geriau vartoti. Yra teigiančių, kad šiltas vanduo palankiau veikia virškinimo sistemą, yra lengviau toleruojamas, todėl ir jo nauda organizmui didesnė. Tačiau taip pat yra nuomonių, kad šaltas vanduo su citrinų sultimis padeda organizmui deginti kalorijas. Manoma, kad mažai tikėtina, jog geriamo vandens temperatūra turėtų reikšmingą skirtumą jo teikiamai naudai. Viską lemia asmeninis skonis ir poreikis.
Citrinų Sulčių Laikymas
Citrinų sultys paprastai spaudžiamos kai joms yra poreikis ir iškarto suvartojamos. Dažnai ruošiamam gėrimui ar patiekalui užtenka 1-2 citrinų sulčių. Tačiau iš didelės citrinos galima išspausti apie 80 ml sulčių. Iš vidutinio dydžio citrinos išeis apie 3-4 šaukštai sulčių.
Nors citrinų sultys dažniausiai yra suvartojamos iš karto, tačiau kartais gali pasitaikyti atvejų kai šių sulčių lieka. Išpilti jų tikrai neverta. Citrinų sultys, laikomos šaldytuve, šviežios gali išlikti iki 3 dienų. Tačiau patartina jas laikyti sandariai užsuktame inde. Jei sulčių turite daugiau, jas supylus į plastikinį butelį, galima užšaldyti šaldiklyje. Dar vienas būdas, kaip sunaudoti citrinų sulčių perteklių - tai pasigaminti citrininių ledo kubelių. Tiesiog supilkite sultis į ledo formeles ir užšaldykite.
Citrinų Sultys Kulinarijoje
Citrinų sultys gali suteikti išskirtinio skonio bet kokiam patiekalui. Jos tinka ir kulinarijoje, ir konditerijoje. Ypač citrinų sultys dera Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų virtuvės patiekaluose. Dar vienas citrinų sulčių privalumas yra tai, kad jų rūgštumas gali subalansuoti kitus skonius. Jei patiekalo skonis pernelyg saldus arba aštrus, įlašinus citrinos sulčių situacija gali stebuklingai pagerėti.
Jei norite patiekti pjaustytų obuolių, bananų ar panašių produktų, apšlakstykite juos citrinų sultimis. Tai padės išvengti greito šių vaisių juodavimo. Ne tik citrinų sultys, bet ir žievelė yra puikus maisto prieskonis. Žievelę ypač tinka naudoti tuomet, kai patiekalui nereikia papildomos drėgmės arba itin ryškaus rūgštumo.
Citrinų Žievelės Panaudojimas
Citrinų žievelės taip pat yra labai naudingas produktas, kuris gali praversti ne tik maisto gaminime. Tam, kad žievelės būtų tinkamos naudoti, geriausia jas nulupti prieš spaudžiant citrinų sultis. Sudžiovinkite citrinų žieveles orkaitėje ir sudėkite į orui laidžius maišelius. Jos te tik kvepės, bet ir bus puikus prieskonis kepiniams, padažams, gėrimams ir pan. Užšaldykite jas šaldiklyje ir visada turėsite šviežių citrinų žievelių atsargų ruošiamiems patiekalams gardinti. Beliks tik išimti reikiamą kiekį iš šaldiklio ir atšildyti. Iš citrinų žievelių galima pasigaminti gardų užkandį - cukatas.
Šviežios citrinos žievelės padės išvalyti prikalkėjusį virdulį. Įpilkite vandens, sudėkite saują susmulkintų žievelių ir užvirinkite. Leiskite virduliui su vandeniu pastovėti apie 1 valandą ir vandenį išpilkite. Procedūrą galima kartoti keletą kartų, kol virdulys taps švarus. Su citrinos žievelėmis galima išvalyti mikrobangų krosnelę. Pastatykite indelį su vandeniu ir citrinos žievele į krosnelę, užstatykite maksimalią temperatūrą penkioms minutėms. Po to nuvalykite sieneles šluoste. Citrinų žievele galite pavalyti šiukšlių kibiro sieneles.
Citrinų Sulčių Dietos Rizika
Kaip jau minėjome, grynų citrinų sulčių gerti nereikėtų. Tačiau vanduo su citrinų sultimis yra geras pasirinkimas kasdieniam organizmo atgaivinimui ir tonizavimui. Tačiau 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad citrinų rūgštis, kurios yra citrinose ir citrinų sultyse, ilgainiui gali pakenkti dantų emaliui.
Citrinų sultys svorio metimui
Citrinų sultys geriamos metant svorį… ar tai padeda? Taip! Taigi pradėkite ir tapkite lieknesni! Tiesiog įsipilkite citrinų sulčių į drungną vandenį ir pradėkite lieknėti. Profesionalūs dietologai teigia, kad geriant citrinų sultis nereikalingi kilogramai pradeda tirpti greičiau. Šie vaisiai taip pat padeda sureguliuoti medžiagų apykaitą ir cukraus absorbciją organizme. Taip atsikratoma nepageidaujamo antsvorio.
Be to, šis gėrimas padeda iš organizmo pašalinti kai kuriuos toksinus ir nereikalingas atliekas bei paskatina staigų energijos antplūdį. Įrodyta, kad metant svorį įtakos turi reguliarus vandens su citrinų sultimis vartojimas. Taip yra dėl to, kad šiam gėrimui naudojamos tik natūralios sudedamosios dalys, jame nėra jokių priedų, konservantų ar kokių perdirbtų medžiagų. Taigi vanduo su citrinų sultimis - sveikiausias gėrimas Jūsų organizmui. Kadangi vanduo su citrina yra natūralus gėrimas, kiekvieną kartą jį gerdami negaunate jokių kalorijų.
Kitos citrinų sulčių naudos
- Citrinose gausu vitamino C, kuris padeda kovoti su peršalimu ir krūtinės ląstos infekcijomis, taip pat atsikratyti įkyraus kosulio.
- Citrinose esantis vitaminas C padeda sumažinti odos dėmeles ir raukšles.
- Citrinose esantis kalis spartina smegenų ir nervų sistemos funkcijas bei padeda kontroliuoti kraujospūdį.
Įsidėmėkite: Į vandenį su citrina nedėkite cukraus, nes Jūsų tikslas numesti svorio neteks prasmės. Jei norite, šį gėrimą galite paskaninti šaukšteliu medaus.