Nors ruduo jau prasidėjo, daugelis vis dar pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis - puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje. Šis straipsnis apžvelgia bulvių akcijas įvairiose Lietuvos parduotuvėse, kainų pokyčius ir pirkėjų įpročius, susijusius su šia populiaria daržove.
Bulvių Kainų Apžvalga
ŽŪDC (Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacijos centras) tyrimų duomenimis, 2025 m. 31 sav. (2025 07 28-08 03), palyginti su 2025 m. 27 sav. (2025 06 30-07 06), Lietuvos didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse supakuotų naujo derliaus bulvių kaina sumažėjo 14,58 proc. ir sudarė 1,23 EUR/kg, tačiau buvo 6,96 proc. didesnė nei prieš metus. Nesupakuotų bulvių kaina sumažėjo 15,11 proc. ir sudarė 1,18 EUR/kg, o tai buvo 0,84 proc. mažesnė nei prieš metus. Bulvių ir lauko daržovių kainos mažės, didėjant jų pasiūlai.
Kainų Pokyčiai Kitoms Daržovėms
Be bulvių, pastebimi ir kitų daržovių kainų pokyčiai. Baltagūžių kopūstų kaina sumažėjo 12,90 proc. ir sudarė 1,35 EUR/kg (8,00 proc. didesnė nei prieš metus). Burokėlių kaina padidėjo 3,85 proc. ir sudarė 0,81 EUR/kg. Trumpavaisių agurkų kaina sumažėjo 8,52 proc. ir sudarė 3,76 EUR/kg, o pomidorų - 17,95 proc. ir sudarė 2,56 EUR/kg.
Augintojų Kainos
Augintojų apklausos duomenimis, jų ūkiuose liepos mėn. pabaigoje, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, trumpavaisių agurkų kaina buvo didesnė 64,71 proc., pomidorų - 48,39 proc., baltagūžių kopūstų - 30,56 proc., burokėlių - 1,54 proc.
„Lidl“ Akcijos Savaitgalį
Ypač, kai visose „Lidl“ parduotuvėse dar vienas „Superšeštadienis“ džiugins didelėmis nuolaidomis maisto produktams. Iš jų savaitgalį galėsite pasigaminti ir artimuosius pradžiuginti gardžiausiais lietuviškos virtuvės patiekalais. Šis šeštadienis „Lid“ pirkėjus vėl pasitiks ypatingomis kainomis atrinktiems produktams iš mėsos, daržovių ir šaldytų gaminių skyrių.
Dėmesį taip pat turėtų atkreipti ir bulvių mėgėjai, nes jų pamėgtam produktui bus taikoma ypatinga nuolaida. Kilogramą lietuviškų bulvių pirkėjai galės įsigyti už superkainą - tik 0,33 Eur. Taip pigu šiemet dar nebuvo!
Šį savaitgalį visi šaldyti koldūnai kainuos net 30 proc. pigiau.
Receptai su Bulvėmis iš „Lidl“
Tiems, kam trūksta idėjų, kaip šį savaitgalį nustebinti savo artimuosius, „Lidl“ ekspertai rekomenduoja išsikepti sotų bulvių plokštainį su kiaulienos mėsa ir išsivirti visų mėgstamų cepelinų su gardžiu padažu.
Bulvių plokštainis su kiauliena
Bulvių plokštainiui reikės:
- 800 g bulvių
- 300 g šviežio kiaulienos kumpio be kaulo
- 1 didelio svogūno
- 3 kiaušinių
- 200 ml pieno arba grietinėlės
- 2 v. š. sviesto (svogūnams kepti)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 1 a. š. mairūnų (nebūtina)
- 2 v. š. aliejaus ar sviesto kepimo formai patepti
Kiaulienos kumpį supjaustykite mažais kubeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite kiaulienos gabaliukus, kol jie taps auksiniai ir lengvai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepkite smulkintą svogūną, kol jis taps minkštas ir lengvai auksinis. Bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka - kaip bulviniams blynams. Jeigu bulvės labai sultingos, galite šiek tiek nupilti perteklinį skystį. Sutarkuotas bulves sumaišykite su kiaušiniais, pienu arba grietinėle. Įberkite druskos, pipirų ir mairūnų (jei naudojate). Įmaišykite keptus svogūnus ir apkeptus kiaulienos gabaliukus. Kepimo formą patepkite aliejumi ar sviestu. Supilkite paruoštą bulvių ir kiaulienos masę į formą ir išlyginkite paviršių. Kepkite iš anksto įkaitintoje orkaitėje 180°C temperatūroje apie 1-1,5 val., kol plokštainis taps gražiai auksinis ir gerai iškeps. Iškepusį plokštainį palikite šiek tiek atvėsti prieš pjaustant, kad jis sutvirtėtų. Patiekite su grietine arba šviežiomis daržovėmis.
Cepelinai su kiaulienos kumpio įdaru
Patiekalui reikės:
- 2 kg bulvių (apie 1,5 kg žalių ir 0,5 kg virtų)
- 1 v. š. bulvių krakmolo
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 500 g kiaulienos kumpio be kaulo
- 1 mažo svogūno
- 1 v. š. aliejaus arba sviesto
- 200 g šoninės arba lašinių
- 1 didelio svogūno
- 200 ml grietinės
Kiaulienos kumpį sumalkite arba labai smulkiai supjaustykite. Įkaitinkite aliejų arba sviestą keptuvėje, įdėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Kepkite, kol svogūnas taps minkštas ir lengvai auksinis. Sudėkite maltą kiaulieną, apkepkite dar 5-7 minutes, kol mėsa bus iškepusi. Pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite įdarui atvėsti. Nulupkite 0,5 kg bulvių ir jas išvirkite. Išvirtas bulves sutrinkite iki vientisos masės. Likusias bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Išspauskite perteklinį skystį, palikite jį pastovėti, kol nusės krakmolas. Vandenį nupilkite, o dugne likusį krakmolą grąžinkite į tarkuotų bulvių masę. Sumaišykite tarkuotas ir virtas bulves, įberkite šiek tiek druskos ir krakmolo, jei gauta masė - pernelyg skysta. Iš bulvių masės suformuokite maždaug delno dydžio paplotėlius. Į vidurį dėkite paruoštą kiaulienos įdarą ir uždengę kraštus, suformuokite pailgos formos cepelinus. Užvirkite didelį puodą su pasūdytu vandeniu. Atsargiai dėkite cepelinus į verdantį vandenį. Kai cepelinai pakils į paviršių, virkite dar apie 25-30 minučių, priklausomai nuo jų dydžio. Šoninę supjaustykite mažais kubeliais ir kepkite keptuvėje, kol taps traški. Įdėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps minkštas ir auksinis. Cepelinus patiekite su grietinės ir šoninės padažu. Galite pridėti šviežių krapų ar petražolių.
„Norfos“ Akcijos Pirmadieniais
Tačiau pirmadienio pavakare visose Lietuvoje esančiose „Norfos“ parduotuvėse kylantis šurmulys ties daržovių ir vaisių lentynomis netyla tol, kol jos neištuštėja. Žmonės iš anksto prisikrauna jų pilnus krepšius ir lūkuriuoja ties kasomis 17 valandos, kad už jas galėtų atsiskaityti mokėdami perpus pigiau. Akcija nepaliečia tik perdirbtų daržovių, pavyzdžiui, virtų burokėlių vakuuminėse pakuotėse, raugintų kopūstų, raugintų agurkų ar virtų kukurūzų.
„Akcija, kurios metu pirmadieniais daržovėms ir vaisiams taikoma 50 proc. nuolaida, yra mūsų sumanymas ir jis pavyko“, - patikino „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.
Iš ūkininkų ir kitų tiekėjų daržovės bei vaisiai - visa tai, kas tiekiama centriniam „Norfos“ sandėliui Kėdainiuose, į jį suvežama per sekmadienį ir pirmadienį. Taip iš anksto pasirengiama antradienio rytui, kai tenka išgabenti užsakymų siuntas į parduotuves.
„Svarbu ir tai, kad akcija padėjo smarkiai sumažinti pasenstančių - utilizuoti atiduodamų prekių kiekį, o ir ūkininkų triūsas nenueina veltui. Tai, ką jie užaugina, pasiekia vartotojus“, - kalbėjo D.Dundulis.
Pasak D.Dundulio, prieš šventes bei tarp Kalėdų ir Naujųjų metų akcija nebuvo skelbiama, nes daržovių ir vaisių poreikis tuo metu buvo ypač didelis. Jų buvo gausiai perkama, tad tekdavo kone kasdien iš naujo užpildyti parduotuvių lentynas.
„Šiuo metu vaisių ir daržovių poreikis ypač didelis. Specialiai pirmadienį parduotuvėje „Norfos bazė“ apžiūrėjau jų skyrių stebėdamas, ko ir kiek liko akcijai. Regime pardavimo augimo tendenciją, todėl dar labiau didinsime vaisių bei daržovių kiekį parduotuvėse, nes pirmadieniais jų jau pritrūksta ir nebėra ko pasiūlyti per akciją. Kiek ir ko reikia tiekti daugiau, yra sprendžiama įvertinus algoritmus - prekių pardavimo duomenis“, - paaiškino D.Dundulis.
Pirmadieninė akcija yra savita „Norfos“ parama ir smulkiojo verslo atstovams.
Regimiausias akcijos poveikis - bendras „Norfos“ tinkle parduodamų daržovių bei vaisių kiekis per metus padidėjo maždaug trečdaliu.
„Iki“ Akcijos
Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio visose „Iki“ parduotuvėse įsikuriančios „IKI Nuolaidiškės“ - gera proga ne tik gerokai pigiau apsirūpinti maisto ir kitomis aktualiomis prekėmis, bet ir nubėgti dar toliau „Iki“ Taupymo žaidynėse.
Šią savaitę verta atlaisvinti vietos ir šaldikliuose, ir spintelėse, nes aibei prekių skelbiama net 40 proc. nuolaida. Nuo rugsėjo 12 iki 15 d. nevalia praleisti šių akcijų su „Iki“ lojalumo kortele:
- pirkdami 2 to paties kainų lygio šaldytus koldūnus ar virtinius, mokėkite tik už vieną;
- įvairių rūšių sūriams - 30 proc. nuolaida;
- populiariosios „Clever“ sveriamos bulvės - už superkainą, vos 0,29 Eur/kg;
- pjaustytiems mėsos gaminiams - 40 proc. nuolaida;
- atšaldyti atlantinių lašišų pjausniai 3 širdelių parduotuvėse - 41 proc. pigiau, tik 9,99 Eur/kg;
- marinuotiems mėsos gaminiams ir šašlykams - 30 proc. nuolaida;
- kavos pupelėms - 40 proc. nuolaida;
- prieskoniams ir konditeriniams kepimo priedams - 40 proc. nuolaida;
- makaronams ir greitai paruošiamiems makaronams - 40 proc. nuolaida.
Receptai su Bulvėmis iš „Iki“
Įsigijus bulvių ir sūrio „Iki“ parduotuvėse pigiau, galite paruošti šedevrui prilygsiančių patiekalų. Tereikia patikimo recepto, ir savo artimuosius galėsite nustebinti įprastą bulvę pavertę ypač skaniu gardumynu.
„Hasselback“ bulvės su mėlynojo pelėsio sūrio padažu
Reikės:
- 5 „Clever“ bulvių
- 150 g mėlynojo pelėsio sūrio
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus
- 2 skiltelių česnako
- 200 g „Iki“ sviesto
- 10 g rozmarino
- Druskos, pipirų
- 150 g „Iki“ grietinėlės
- Šviežių petražolių
Gaminame: Pasiruoškite bulves kepimui. Bulves nušveiskite kempinėle ir gerai nuplaukite. Įsprauskite bulvę tarp dviejų pjaustymo lentelių arba dviejų pagaliukų ir pjaustykite plonais griežinėliais - lentelės neleis bulvės perpjauti iki galo. Sudėkite jas į kepimo indą. Į prikaistuvį pilkite aliejų, dėkite IKI sviestą, supjaustytą česnaką, rozmariną, druską ir pipirus. Šildykite ant vidutinės kaitros, kol aliejaus ir sviesto mišinys pradės burbuliuoti. Pilkite gautą mišinį ant bulvių. Šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 35-40 minučių. Praėjus pusei laiko, atsargiai pavartykite bulves, kad bulvių paviršius tolygiai pasidengtų sviesto bei aliejaus mišiniu. Po kepimo, bulves nusausinkite nuo perteklinio riebalų kiekio. Po kepimo likusių riebalų neišmeskite, perkoškite per sietelį ir atvėsinkite. Naudokite kepimui kitam kartui. Tai lyg sviestas su aromatingu rozmarinu skoniu. Pasiruoškite padažą. Į prikaistuvį įdėkite 150 g mėlyno pelėsinio sūrio ir įpilkite 150 ml IKI grietinėlės. Užvirinkite, primažinkite kaitrą ir garinkite padažą, kol sutirštės - apie 10 min. Į lėkštę sudėkite iškeptas bulves. Pilkite padažą į lėkštės vidurį. Apibarstykite patiekalą šviežiai kapotomis petražolėmis. Patiekite šiltą.
Bulvių spurgos su sūriu ir „Teriyaki“ majonezu
Reikės:
- 3 „Clever“ bulvių
- 100 g IKI sūrio „Tilsit“
- 1 kiaušinio
- 200 g miltų
- Druskos, pipirų
- 15 g alyvuogių aliejaus „Iki“
- 120 g sezamo sėklų
- 1 l IKI rapsų aliejaus gruzdinimui
- 100 g majonezo
- 40 g Terijakio padažo
Gaminame: Supjaustykite bulves smulkiais kubeliais. Suberkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir virkite 20 minučių. Išvirusias gerai nukoškite, kad neliktų vandens. Dėkite į dubenėlį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską ir pipirus. Grūstuve viską gerai sumaišykite iki vientisos masės. Supjaustykite sūrį 2 cm dydžio kubeliais. Pasitepę rankas aliejumi iš bulvių tešlos formuokite 30 g kamuoliukus. Į jų vidurį dėkite sūrį ir formuokite kuo apvalesnius kamuoliukus. Apvoliokite spurgas sezamo sėklose, kad tolygiai pasidengtų. Įkaitinkite aliejų prikaistuvyje arba gruzdintuvėje iki 180 laipsnių. Atsargiai kiaurasamčiu įleiskite spurgas, neperpildykite puodo. Kepkite 4-5 minutes iki auksinės, rudos spalvos. Atsargiai išimkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Pabarstykite druska ir pipirais. Dubenėlyje sumaišykite terijakio padažą ir majonezą. Spurgas patiekite, kol dar karštos.
Daržovių Kainų Pokyčiai 2024-2025 metais
Žemės ūkio duomenų centro (ŽŪDC) tyrimų duomenimis, šiemet sausio pirmąją savaitę, palyginti su tuo pačiu laiku 2024-aisiais, Lietuvos didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse daržovių kainos buvo gerokai mažesnės.
Daržovė | Kaina 2024 m. (EUR/kg) | Kaina 2025 m. (EUR/kg) | Pokytis (%) |
---|---|---|---|
Baltagūžiai kopūstai | 0,84 | 0,64 | -24 |
Nesupakuotos morkos | 0,66 | 0,61 | -7,6 |
Nesupakuotos bulvės | 0,75 | 0,56 | -25 |
Supakuotos bulvės | 0,66 | 0,72 | +9 |
Lietuvoje užauginti obuoliai | 1,27 | 1,38 | +8,66 |
Anot ŽŪDC, bulvių ir lauko daržovių mažmeninės kainos gali pradėti didėti, nes Lenkijoje ir kitose šalyse sausio antrą savaitę jau pradėjo didėti jų kainos augintojų ūkiuose.