pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kas yra Moka Kava: Istorija, Rūšys ir Receptai

Ar jums patinka sodraus šokoladinio skonio gėrimai? Jei taip, tuomet turėtumėte išbandyti moka kavos gėrimą. Tai saldi kava, puikiai tinkanti vėsioms, žvarbioms dienoms, ypač, paskaninta žiupsneliu cinamono. Tačiau puikiai atvėsina ir karštą dieną, renkantis ledinę jos versiją.

Moka (itališkai - „Mocha”) tai espreso, karšto pieno arba grietinėlės ir šokolado gėrimas. Dažnai kavinių meniu galima pamatyti ir moka su skoniais, pavyzdžiui, vyšninė moka, mėtinė moka, bananų skonio moka, balto šokolado moka. Bet koks gėrimas ar desertas, kuriame susijungia kava ir šokoladas gali būti vadinamas moka.

Žinoma, net jei ir renkatės šį gėrimą dėl išvardintos naudos, juo piktnaudžiaunti nederėtų. Moka turi didelį kiekį kalorijų, dažnai - ir pridėtinio cukraus.

Mokos Kilmė ir Istorija

Terminas „moka“ kilęs iš Mocha uostamiesčio Jemene, žinomo dėl aukštos kokybės arabica kavos pupelių eksporto, tad iš pradžių šis terminas buvo naudojamas apibūdinti auginamoms kavos pupelėms. Žodis „mocha” reiškia Mocha miestą Jemene, Arabijos pusiasalyje. Tai Raudonosios jūros pakrantėje esantis miestas ir pagrindinis kavos prekybos uostas XV-XVIII a. laikotarpiu.

Šis miestas pavadintas arabiškų Mocha pupelių, gabenamų iš uosto, vardu. Šios pupelės buvo auginamos ir skinamos Jemeno vidurio kalnų regionuose, o paskrudintos buvo gabenamos į Al Moka miesto uostą.

Portale „Coffee Ordie“ rašoma, kad žodis „Mocha“ pirmiausiai nurodo į kavos pupelių rūšies pavadinimą, kuri buvo importuojama iš miesto Al Moka, esančio Jemene, valstybėje Arabijos pusiasalyje. Šis miestas 17 amžiuje, dar prieš kavos globalizaciją, buvo vienas iš svarbiausių prekybos ir importo centrų pasaulyje. Mocha pupeles sudarė įvairios arabikos pupelės, surinktos gretimuose kalnų regionuose centriniame Jemene.

Mocha pupelės tuo metu buvo lengvai atpažįstamos dėl neįprastos formos ir gelsvai žalio atspalvio. Dėl geros, turtingos struktūros ir švelnaus šokoladinio poskonio jos tapo itin mėgstamos visoje Europoje, tačiau šiandien gauti kavos pupeles iš šio regiono yra didelė retenybė.

Mocha pupelių asocijavimas su šiandieniniu moka gėrimu yra šiek tiek klaidingas. Didžiausią įtaką šiai kavai tikriausiai padarė itališka tradicija, o tiksliau - bičerino gėrimas. Bičerinas, kaip rašoma „Aiello“ tinklaraštyje, yra tradicinis karštas Italijos regiono Pjemonto gėrimas, kilęs iš Turino miesto, pradėtas gaminti jau 16 amžiuje. Jis buvo ruošiamas iš kavos, kakavos ir pieno, patiekiamas mažame puodelyje.

Gėrimas iš kavos, šokolado ir grietinėlės buvo populiarus Italijos mieste Turine ir vadinamas Bavaresia. Tačiau kavinukė Caffè al Bicerin išpopuliarino šį gėrimą ir pervadino jį bičerinu. Pirmoji gėrimo versija buvo pateikiama atskiromis dalimis, o klientas ingredientus į puodelį susipilti ir išsimaišyti turėjo pats. Na, o Caffè al Bicerin kavinė gėrimą pradėjo tiekti klientams jau sumaišytą, paruoštą gerti ir pavadino bičerinu, nes taip vadinosi stiklinė, kurioje ir ruošiamas šis gėrimas. Nuo itališko bičerino galima atsekti ir tolimesnį gėrimo populiarėjimą JAV ir Europoje.

Bičerinas išpopuliarėjo visoje Europoje ir Amerikoje, o laikui bėgant jis imtas vadinti „Mocha Latte”, mokačinu ar tiesiog moka. Mokos pavadinimas prigijo dėl kavai ruošti naudojamų moka pupelių. Tačiau „Mocha“ šokolado ir kavos gėrimas iš tikrųjų atsirado JAV, dar 1890 m., o tam įtakos turėjo itališkas gėrimas - bičerinas.

Moderni Moka

Šiandien populiaraus gėrimo įvairovė nustebins net ir prisiekusį kavos mylėtoją. Kavinėse galima rasti platų pasirinkimą gėrimų - nuo tikrų desertinių kavų su plakta grietinėle, iki įmantrių kavų, papuoštų įspūdingu latte art ir pagamintų iš prabangaus šokolado. Kad ir kokią mokos variaciją išsirinktumėte, visas jas vienys šokolado ir espresso kombinacija.

Portale „Sprudge“ rašoma, kad šiandien ši kava yra populiariausia būtent žiemos sezonu ir 70 proc. JAV vartotojų yra gėrimą išbandę bent kartą.

Viena iš priežasčių, kodėl moka gali sužavėti, yra galimybė ją pritaikyti prie visų skonių ir kiekvieną kartą ruošiant personalizuoti. Įvairių rūšių šokoladas (pieniškas, juodas ar baltas) sukuria skonio paletės įvairovę, šokolado konsistencija (šokolado sirupas, lydytas šokoladas, šokolado milteliai ar kietas šokoladas) pakeičia gėrimo tekstūrą, o įvairūs priedai (kakavos milteliai, šokolado drožlės, plakta grietinėlė ar zefyrai) suteikia kavai subtilų akcentą.

Visos baristos daro moką skirtingai, nes gėrimas itin tinkamas improvizacijoms. Skirtingai nei kiti espresso gėrimai, jo ruošimui nebūtina pieno puta. Dažniausiai kavai naudojama dviguba espresso porcija, šokoladas įmaišomas į kavą ir laukiama, kol jis visiškai ištirps, o tada pilamas kaitintas pienas. Vis dėlto galimos ir įvairios variacijos, pavyzdžiui, iš pradžių puodelį padengti šokoladu, o tik tada pilti espresso ir pieną. Kiti iš pradžių paruošia iš esmės tai, kas yra coffee latte, o tada pila ištirpdytą šokoladą.

Mokos Kavos Rūšys

Mokos gėrimai prasidėjo nuo tradicinės versijos, kuri sujungia drąsų espreso skonį su aksominiu sodriu šokolado skoniu. Tačiau bėgant metams atsirado įvairių šio gėrimo rūšių:

  1. Originali moka - tai espresso, pakaitinto augalinio ar įprasto pieno ir šokolado mišinio gėrimas.
  2. Šalta moka - tai originalios versijos atmaina, kurioje pienas nėra pakaitinamas, o pilamas šaltas, dar galima būti dedama ledukų, taip gaunama ledinė kava.
  3. Baltoji moka - tai originalios versijos atmaina, kur vietoje įprasto šokolado naudojamas baltasis šokoladas, kad skonis turėtų mažiau kartumo ir daugiau saldumo.

Panašiai tiek, kiek yra latte rūšių, galima suskaičiuoti ir mokos tipų. Lengva susipainioti tarp caffè mocha ir mocha coffee skirtumų. O gal kavinėje norėsite rinktis mochaccino? Portale „Drink Super Coffee“ paaiškinami pagrindiniai šių gėrimų skirtumai ir panašumai.

  • Caffè mocha - taip vadinamas klasikinis moka gėrimas, ruošiamas iš espresso, garinto pieno ir šokolado.
  • Mocha kava - tai beveik klasikinė moka, bet ruošiama ne su espresso, o su paprasta plikoma kava, ją paprasčiau pagaminti namų sąlygomis.
  • Baltoji moka - gėrimas, ruošiamas ne su juodu arba pienišku, o su baltuoju šokoladu. Šio tipo gėrimas šiek lengvesnis ir mažiau kartus nei klasikinis.
  • Zebro mocha - gėrimas, ruošiamas naudojant ir juodą, ir baltą šokoladą.
  • Suaugusiųjų mocha - kava, ruošiama naudojant stiprųjį gėrimą. Tam geriausiai tinka kavos likeris „Kahlua“, airiškas grietinėlės likeris „Bailey’s“ arba itališkas anyžinis likeris „Sambuka“.
  • Mochaccino - tai cappuccino ir macchiato su šokoladu kombinacija. Jame yra mažiau pieno ir daugiau mikroputų nei caffè mocha.

Mokos Kavos Gėrimo Receptas

Moka gaminama beveik taip pat, kaip latė. Iš tikro šį gėrimą net galima vadinti šokoladine late. Kai kuriose kavinėse meniu galima pamatyti „moka latę“, o ne tik moką. Tiek latė, tiek moka dažniausiai gaminamos su dvigubu espresu ir garintu pienu, bet be pieno putos, išlaikant tokias proporcijas: 1 dalis kavos ir 2 dalys pieno. Šios kavos skiriasi tik tuo, kad į moką papildomai dedamas šokolado padažas, sirupas, milteliai ar tiesiog šokoladas ir yra užpilama espresu.

Moką namuose lengviausia pasigaminti naudojant aukštos kokybės tirpią kavą arba tiesiog espresą. Tirpi kava palengvins gamybą mažai patyrusiems, nes lengvai galima koreguoti tiek kavos skonį, tiek stiprumą tiesiog sumažinant ar padidinant tirpios kavos granulių kiekį. Taigi, pirmiausia ištirpinkite tirpią kavą karštame vandenyje arba pasiruoškite dvigubą espresą, jei naudosite tradicinę kavą.

Tuomet į paruoštą kavą įberkite smulkinto šokolado miltelių, įpilkite šokoladinio padažo ar sirupo arba tiesiog kavoje ištirpinkite gabalėlį mėgstamo šokolado. Tuomet į šį šokolado ir kavos gėrimą įpilkite karšto plakto pieno. Namuose pieną galite plakti arba naudojant garų vamzdelį, jei tokį turite, arba tiesiog elektrinį pieno plakiklį. Plakdami nepamirškite, kad jums reikalingas kreminės konsistencijos pienas, o ne pieno puta - nepersistenkite.

Jei norite, savo gėrimą galite pagerinti plakta grietinėle ar kakavos milteliais. Taip pat labai skaniai čia derėtų ir cinamonas, o gal net - kajeno pipiras? Jūsų gėrimas paruoštas!

Beje, jei espresą ar paruoštą tirpią kavą supiltumėte į stiklinę su ledukais, o pieną piltumėte šaltą, gautumėte ledinę moką - puikų vasaros gėrimą.

Ingredientai:

  • 2 „šotai“ (apie 160 ml) espresso kavos (pvz. aromatingoji Espresso Blend).
  • 1 puodelis (apie 240 ml) pieno (rekomenduojama 2,5 % riebumo).
  • 2 šaukštai (apie 30 ml) šokolado sirupo.

Paruošimas:

  1. Supilkite šokolado sirupą (arba įmeskite 2-4 šokolado „kvadratėlius) į puodelį.
  2. Ant viršaus supilkite pagamintus 2 espreso „šotus“ (šokoladas turėtų ištirpti nuo karščio) ir išmaišykite.
  3. Pagarinkite į atskirą puodelį įpiltą pieną, kol atsiras puta.
  4. Į kavos ir šokolado mišinio puodelį įpilkite garintą pieną.

Patarimai, kaip pagerinti gėrimo kokybę:

  • Naudokite kokybišką šviežiai skrudintą kavą. Pasirinkta geriausia kava turi itin didelę įtaką geram pasigaminto gėrimo skoniui.
  • Išbandykite juodąjį šokoladą. Gaminant moką, gali panaudoti juodojo šokolado kvadratėlius, kurie ištirpt nuo espresso karščio.

Porcijos maistinė vertė:

Komponentas Kiekis
Kalorijos 148 kcal
Angliavandeniai 15 g
Baltymai 9 g
Riebalai 7 g

Pastaba: Maistinei vertei apskaičiuoti buvo naudota kalorijų skaičiuoklė iš Sportuojantys.lt

Moka su Tirpia Kava

Kartais vienintelis pasirinkimas, esantis namuose, yra tirpi kava, bet nusivilti nereikėtų, nes puikų gėrimą galima paruošti ir su šia kava.

Kas Svarbiausia Ruošiant Moką Namuose?

Pagaminti skanią moką namuose nėra sudėtinga - tinklaraštyje „Waka coffee“ rašoma, kad norint kokybiško gėrimo, svarbu didžiausią dėmesį skirti aukštos kokybės ingredientams.

  • Kava - tai yra gėrimo pagrindas, todėl rekomenduojama naudoti tamsaus skrudinimo arabikos pupeles, nes jų skonis, palyginus su kitomis, yra lengvesnis, turi vaisinį prieskonį. Galima naudoti tirpius kavos kristalus, pagamintus iš liofilizuotų pupelių, tokiu metodu geriau išsaugomas natūralus kavos aromatas ir skonis. Jei gėrimą ruošiate be espresso aparato, tam puikiai tiks ir french press arba aeropress.
  • Šokoladas - dažnai kavos mėgėjams moka būna per saldi, tokiu atveju rekomenduojama gėrimą ruošti su juodu šokoladu, jis padeda saldumą subalansuoti. Tamsaus šokolado kartumas kavos skoniui gali suteikti dar vieną papildomą sluoksnį. Jei norite gėrimą paįvairinti, įmaišykite į kavą šokolado dribsnių arba šokolado drožlių.
  • Pienas - kaip jau minėta anksčiau, moka yra daug prieinamesnė kava ruošti namuose nei, pavyzdžiui, cappuccino, nes pieno plakti nereikia, užtenka jį pakaitinti. Jei vis dėlto norisi pieną išplakti, bet tam nėra techninių galimybių, galima tai padaryti elektriniu maišytuvu arba plakti rankomis.

Moka Kavinukas: Istorija ir Naudojimas

Italijoje paprašius mokos gausite tiesiog šokoladinį pieną. Teigiama, jog Moka kavinuką galima rasti net devyniose iš dešimties italų virtuvių. Moka kavinuko populiarumą lėmė kelios priežastys: su juo yra paruošiama sodraus skonio ir kvapo kava, o jos paruošimas - itin paprastas ir ekonomiškas.

Moka kavavirė arba espresso kavavirė yra ne tik Italijos kavos simbolis, bet ir kiekvieno tikro kavos mėgėjo kasdieninis aksesuaras. Tai metalinis itališkas kavinukas, kurį sudaro trys dalys: vandens rezervuaras su vožtuvu, filtras-dozatorius ir kavos rezervuaras.

Itališka Moka kavavirė veikia geizerio principu: iš vandens indo, kuris yra apačioje, vanduo garais keliauja į viršų per maltos kavos dozatorių. Viską sudėjus, kavinukas pastatomas ant ugnies - taip vanduo prisipildo tikro kavos aromato.

Moka turi ilgą istoriją. Kavos gaminimą Moka arba geizeriniame kavinuke principą 1833 metais užpatentavo britas Samuelis Parkeris. Jo versija savo išvaizda praktiškai nesiskyrė nuo šiuolaikinių Moka kavinukų. Parkerio kavinukas turėjo dvi talpas (vandeniui ir paruoštam kavos gėrimui), filtrą maltai kavai ir degiklį. Šis išradimas tapo žinomas kaip „Parkerio garo fontanas“ (Parker Steam Fountain).

1933 m. italų pramonininkas Alfonso Bialetti patobulino brito išradimą, užpatentavo geizerinį kavos virimo aparatą „Moka Express“ pavadinimu ir pradėjo jo masinę gamybą. Iš kur kilo šis kavinuko pavadinimas? Žodis Moka yra itališkas Jemeno uostamiesčio Moka (Mokha) pavadinimas, kuris XV-XVII a. buvo vienas iš pagrindinių kavos turgų kontinente. Žodis „Express“ nurodo greitį, kuriuo ruošiamas kavos gėrimas.

Moka kavinukas labai paprastas. Jis susideda iš trijų pagrindinių dalių - apatinio indo vandeniui, tinklinio filtro kavai ir viršutinio indo paruoštam gėrimui. Jo veikimo principas: į apatinį indą pilamas pašildytas vanduo ir įstatomas laikiklis (filtras) maltai kavai. Verdantis vanduo, veikiamas garų slėgio apatinėje dalyje, prateka per maltą kavą ir per vertikalų vamzdelį kavos gėrimas patenka į viršutinę kavinuko dalį. Pro viršutinėje dalyje esančias skylutes tekanti kava šiek tiek primena geizerį, todėl šis kavos virimo aparatas kartais vadinamas šiuo vardu.

Kaip Naudotis Moka Kavinuku?

  1. Pirmiausia pakaitinkite vandenį, bet neužvirkite.
  2. Sudėkite kavą.
  3. Padėkite kavinuką ant viryklės ir palikite dangelį atidarytą.
  4. Pamatysite srovelę, tada burbuliavimą ir galiausiai pastovią kavos srovę.
  5. Apatinę kavinuko dalį apsukite šaltame vandenyje sumirkytu rankšluosčiu - tokiu būdu sustabdysite garą ir gauta kava bus salsvesnė, nekarti.
  6. Patiekite kavą.

Moka negali pagaminti Espresso kavą - tam yra skirtas Espresso aparatas. Tai kaip tinkamai virti kavą Moka kavinuke?

  1. Įkaitinkite vandenį virdulyje jo neužvirę (apie 70-80 laipsnių).
  2. Įpilkite paruoštą karštą vandenį į apatinę kavinuko dalį iki apsauginio vožtuvo. Vožtuvas skirtas sumažinti slėgį viduje tuo atveju, jeigu vanduo negalės praeiti per filtrą su maltą kavą.
  3. Sumalkite kavos pupeles. Malimo lygis vidutinis, vizualiai sumaltos pupelės turi būti šiek tiek rupesnės nei cukrus. Kad jums būtų lengviau, skaitykite mūsų straipsnį „Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?“ apie malimo lygius ir tai, kaip svarbu pasirinkti tinkamą malimo rupumą.
  4. Supilkite kavą į filtrą iki pat kraštų. Nereikia spausti kavos, kitaip vanduo tiesiog negalės prasiskverbti per maltą kavą ir nepateks į viršutinį indą.
  5. Pastatykite kavos virimo aparatą ant kaitlentės ir uždarykite dangtį. Jeigu pas jus dujinė kaitlentė - naudokite silpną arba vidutinę ugnį. Svarbu naudoti kaitvietę atitinkančią kavinuko dydžiui.
  6. Kai vanduo užvirs, stumiamas garų slėgio per vamzdelį jis pakils į skyrių su kava. Kai išgirsite, kad kavos gėrimas jau pradėjo kauptis viršutinėje kavinuko dalyje šiek tiek atidarykite dangtelį.

Apatiniame kavinuko inde po kavos paruošimo liko vandens - nieko baisaus.

Jei vanduo ar garai pradeda veržtis toje vietoje, kur susisuka viršutinė ir apatinė kavinuko dalys, arba per apsauginį vožtuvą, turite nedelsdami nuimti Moka kavinuką nuo kaitlentės arba atjungti ji nuo elektros (jei Moka elektrinis). Priežastis gali būti per smulkus malimas, kuris užkimšo filtrą ir vanduo negali prasiskverbti per maltą kava į viršutinį indą.

Niekada neplaukite Moka kavos virimo aparato su plovikliais. Tik karštu vandeniu! Kavos gėrimas turi komponentą, kuris padengia Moka kavinuko sieneles, taip jį apsaugodamas.

Norėdami gauti beveik tikrą Espresso, supilkite į filtrą maltos kavos ir po to, kaip pastatysite Moką ant kaitlentės laukite kol išgirsite, kad kavos gėrimas pradėjo kauptis viršutinėje kavinuko dalyje. Kai išgirsite - nuimkite kavinuką nuo kaitlentės ir palaukite kol kava nustos bėgti iš vamzdelio.

Jei norite mėgautis Macaccino, įpilkite į aukštą stiklinę 30 ml šilto pieno ir nedidelį kiekį ištirpinto šokolado arba, jeigu neturite po ranka šokolado, puikiai tiks šokoladinis sirupas. Viską sumaišykite. Paruoškite Espresso pagal mūsų aukščiau pasiūlytą receptą ir įpilkite į stiklinę, pilnai užpildykite stiklinę pienu.

Legendinis ir neįtikėtinai paprastas naudojime Moka kavinukas lengvai pelnė milijonus gerbėjų visame pasaulyje. Išbandykite ir Jus Moka kavinuką!

Moka Kavinukų Tipai

  • Populiariausi yra Moka aliuminio kavinukai - jie pasižymi gera izoliacija ir sandarumu, turi patogias ir karščiui atsparias rankenėles, yra ypač tvirti bei lengvi.
  • Adapterio išskirtinumas: nerūdijančio plieno adapteris (diametras 13cm), skirtas visų rūšių Moka kavinukų naudojimui ant indukcinės viryklės. Patarimas: norint išplauti adapterį, pirmiausia rekomenduojame jį atvėsinti - taip bus išsaugota prietaiso kokybė.
  • Tie, kurie nenaudoja aliuminio kavinukų, renkasi nerūdijančio plieno. Tokių kavinukų išskirtinumas - Moka kavos ruošimas ant visų tipų viryklių.

Neretai manoma, jog Moka kavinuku paruoštą kavą galima vadinti espresso, tačiau tai netiesa.

Tradicinė Moka kavavirė gaminama iš aliuminio, o tai yra akyta medžiaga, kuri puikiai sąveikauja su aromatais. Dėl to svarbu, kad šias Moka kavavires plautumėte paprastu vandeniu, kitu atveju aliuminis kavinukas praras kavos aromatą ir prisipildys kitu poskoniu. Laikykitės šios taisyklės net jeigu kavinukas prarado savo tikrąją spalvą.

Mūsų asortimente rasite ne tik tradicines itališkas ant ugnies kaitinamas kavavires, bet ir naujausių modelių elektrinius Moka kavos virimo aparatus. Jie išsiskiria puikia kaitinimo sistema ir greitu naudojimu.

Tačiau išsirinkus savo Moka kavavirę neužmirškite, kad svarbiausia yra kava. Malta kava turi būti tinkamos struktūros, kitu atveju Jūsų espresso kavinukas gali užsikimšti, pavyzdžiui jeigu kava per smulkiai sumalta.

Maltos kavos ir vandens kiekį nustato Moka gamintojas ir jis priklauso nuo kavos filtro ir apatinio vandens indo dydžių. Priimtini nedideli vandens ir kavos kiekio nukrypimai į mažesnę pusę, tačiau labai nedaug. Nerekomenduojama pilti vandens mažiau pusės tūrio.

Kadangi Moka kavinukui reikia gana daug kavos proporcingai vandeniui, o virimo procesas vyksta labai greitai, pasiekti malonų skonį nebus lengva. Geizeriniam kavos virimo aparatui rekomenduojame naudoti vidutinio skrudinimo pupeles. Stipriai (tamsiai) skrudintos kavos pupelių geriau nenaudoti, nes Moka kavinuke kavos gėrimas iš tokių pupelių gali būti kartus. Geriau naudoti Arabiką su klasikiniu sodriu skoniu be ryškaus rūgštumo. Puikiai tiks rūšinės kavos pupelės iš Etiopijos ar Peru, taip pat ir daugelis kitų Arabikos mišinių iš mūsų asortimento.

Ypatinga Kava

Moka šiandien yra daugelio žmonių visame pasaulyje mėgstamas kavos gėrimas, kuris pripažinimo susilaukė dėl savo universalumo ir paprasto paruošimo. Nacionalinė mokos diena - rugsėjo 29. Kavoje dera kartumas ir saldumas, kurį galima reguliuoti pasirenkant mėgstamus priedus - nuo cinamono iki plaktos grietinėlė ir zefyrų, o pienas suteikia gėrimui kreminės tekstūros.

Nepaisant subtilaus skonio, ši kava yra stipresnė už kai kuriuos espresso gėrimus, pavyzdžiui, latte ir cappuccino.