Nors pavasarį gamta Lietuvoje kartais pristabdo, maloniausią šilumą suteiks ant grilio paruošta vakarienė. Šašlykai, dešrelės, kepsniai ar kiti grilio receptai vargu ar gali pabosti, tačiau verta jiems suteikti ir šiek tiek daugiau charakterio.
Kiauliena visgi yra žanro klasika ir niekada nepraranda populiarumo. „Šviežios mėsos skyriuje kiaulienos nuperkama daugiausiai, pardavimai kasmet netgi nuosekliai auga. Ši mėsa nebrangi, ją galima greitai ir nesudėtingai paruošti, dėl subtilaus skonio lengva leistis į plačius eksperimentus virtuvėje ir išbandyti skirtingus patiekalus.
Kiaulienos kepsniai - patiekalas, kurį daugelis mėgsta nuo vaikystės, jį valgo ir jaunas, ir senas. Tačiau jį labai lengvai ir nebrangiai galima paruošti šiek tiek gurmaniškiau. Vietoj fermentinio sūrio naudokite mocarelą - ji suteiks patiekalui autentiško itališko skonio ir maloniai išsilydys. Po ja galite paslėpti ploną kumpio riekelę, tarp mėsos ir sūrio įterpti pomidorų.
Labai derės ir bazilikas, tačiau jo geriau nekepkite, o papuoškite patiekalą jau po kiaulienos kepsnių kepimo - termiškai apdorojamas bazilikas praranda didžiąją dalį savo aromato ir skonio.
Kokią kiaulienos dalį rinktis kepsniui?
„Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius sako, kad tinka ne viena rūšis - tik šiek tiek skirsis kepimas.
- Sprandinė - sultinga, su nedideliais riebalų intarpais, kurie neleidžia mėsai išdžiūti. Ji išlieka minkšta ir skani net ilgiau kepant.
- Nugarinė - liesesnė dalis su nedideliu riebalų kiekiu, minkšta ir tinkama trumpai kepti ant stipriai įkaitinto grilio.
- Mentė, lyginant su nugarine, turi šiek tiek daugiau riebalo. Todėl nereikės jaudintis, kad ją perkepsite. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa taip greitai ji netampa.
- Išpjova - pati minkščiausia ir liesiausia kiaulienos dalis, idealiai tinka greito kepimo patiekalams. Jos būtina neperkepti, nes dėl mažo riebumo gali greitai išdžiūti.
Kiaulienos kepsnių su mocarela receptas
Ingredientai:
- 4 vienetai kiaulienos (išpjovos su kaulu)
- 2 valgomieji šaukštai sojos padažo
- 1 valgomasis šaukštas medaus
- 1 česnakų skiltelė
- 50 gramų mocarelos sūrio
- Šviežios salotos (patiekimui)
Marinato paruošimas:
Sumaišyti sojos padažą su medumi ir smulkiai supjaustytu česnaku. Kiaulieną šiek tiek padaužyti. Sudėti kiaulienos gabalus į marinatą ir palaikyti šaldytuve 2 valandas.
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus (geriausiai būtų grilinė keptuvė) ir pakepinkite joje mėsos gabalus.
- Mocarelą supjaustyti 3 mm plokštelėmis.
- Sudėti mėsą ant kepimo skardos, ant jos sūrį ir pašauti į orkaitę.
- Kepti įjungus grilio programą, kol išsilydys sūris.
- Patiekti su šviežiomis salotomis.
Kepsnio paruošimas orkaitėje su pomidorais ir sūriu
Turbūt pats paprasčiausias ir pats skaniausias kepsnio receptas! Iš pradžių turime kiek pamarinuoti mėsą - įtriname ją česnakais, druska, pipirais, mėgstamais prieskoniais (tinka ir paprasti mėsos prieskoniai arba vegeta). Nepersūdome, pabarstome šiek tiek druskos, pipirų ant vienos kepsnio pusės, ant kitos, užklojame susmulkintais česnakais. Paliekame pasimarinuoti bent valandai.
- Patepame kepimo indą aliejumi, įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir sudedame kepsnius.
- Pasiruošiame sūrį - sutarkuojame ir supjaustome griežinėliais pomidorus (maždaug po pusantro griežinėlio kiekvienam kepsniui).
- Pomidorus ir sūrį dedame po kokių 7 minučių, kai matome, kad mėsa pabaltavo. Atsargiai atidarome orkaitę ir uždedame ant kiekvieno kepsnio pomidoro griežinėlius ir tolygiai pabarstome tarkuotą sūrį.
- Kepame dar apie 20 minučių - išimame iš orkaitės, kai pamatome, kad sūris labai gerai išsilydė ir pradeda kiek ruduoti.
- Išėmę kepsnius, pabarstome krapų arba petražolių (galime ir marinuodami kepsnius pabarstyti krapų). Patiekiame su bulvėmis.
- Bulves galima kepti kartu su kepsniais tuo pačiu metu orkaitėje. Tuomet supjaustome jas apie pusės centimetro storio griežinėliais, dedame keptis tuo pačiu metu, bulvės iškepa tolygiai ir pradeda gražiai ruduoti.
Pamatysite, kaip paprasta ir skanu! Galime naudoti ir vištienos krūtinėlę, nebūtinai kiaulieną, bet su kiauliena skaniau.
Kepsnių kepimas ant grilio
- Įkaitinkite grilį iki vidutinės ugnies ir lengvai patepkite groteles aliejumi.
- Pabarstykite kiaulienos pjausnius druska ir juodaisiais pipirais.
- Kepkite ant grotelių, kol mėsa paruduos, atsiras geros grilio žymės ir viduryje nebebus rausva (apie 5-8 min. iš kiekvienos pusės). Mėsos termometras, įkištas į pjausnio vidurį, turi rodyti ne mažiau kaip 63 laipsnius pagal Celsijų.
- Ant kiekvieno pjausnio uždėkite kumpio (jei naudojate), pomidorų ir mocarelos sūrio griežinėlių, pabarstykite raudonėliu ir paprika.
- Kepkite, kol sūris išsilydys, apie 2 min.
Patarimai ir idėjos
- Garnyras: Verta ant grilio dėti ne tik mėsą, bet pakepti ir šviežių, trumpai pamarinuotų daržovių: cukinijų, baklažanų, paprikų, grybų, brokolių, svogūnų.
- Daržovių marinatas: Apšlakstykite aliejumi, pabarstykite mėgstamais prieskoniais, galite įspausti ir česnako skiltelę.
- Smidrai: Ant grilio juos iškepsite kone akimirksniu, ir jie kasdieniam patiekalui suteiks daugiau elegancijos.
- Padažas: Išmokite naują padažą - ypač gaivią, tirštą, aromatingą itališką gremolatą, kuri padės subalansuoti riebesnės mėsos skonį, derės ir prie žuvies, paukštienos, daržovių patiekalų.