Šiame straipsnyje aptarsime Sonatinos moliūgų pyrago receptą. Sonatina į savo ketinamu išbandyti receptų sąrašiuką įsitraukė moliūgų blynelius ir moliūgų-varškės pyragą, bet nesupranta, kas per moliūgų tyrė ir kaip ją pasigaminti.
Moliūgų tyrę reikėtų pasiruošti taip - moliūgą nulupti, supjaustyti kubeliais, dėti į puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų, užvirti ir virti apie 20 min., kol moliūgas visiškai suminkštės.
Ingredientai
- 100 g sviesto
- 2/3 puodelio cukraus
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 2 kiaušiniai
- 1 apelsino nutarkuota žievelė (nebūtina, jei naudojate apelsinų cukatas)
- 1 puodelis moliūgų tyrės
- 1 puodelis apelsinų sulčių
- 2 puodeliai miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. sodos
- 1 a. š. malto cinamono
- 1/4 a. š. druskos
- 1 puodelis smulkintų džiovintų slyvų (razinų, džiovintų abrikosų ar vyšnių) arba apelsinų cukatų
- Migdolų plokštelės
- Cukraus pudra
P. S. Puodelis - 237 ml.
Gaminimo eiga
- Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios baltos masės.
- Po vieną įmaišyti kiaušinius.
- Įmaišyti apelsino žievelę ir moliūgų tyrę.
- Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską.
- Miltus nedideliu greičiu per tris kartus paeiliui su apelsinų sultimis įmaišyti į tešlą.
- Suberti džiovintus vaisius ir atsargiai išmaišyti.
- Tešlą sukrėsti į 26 x 10 cm kekso formą, pateptą riebalais ir pabarstytą miltais, pabarstyti migdolų plokštelėmis.
- Kepti iki 160° C įkaitintoje orkaitėje 45 - 55 minutes.
- Iškepusį keksą ataušinti, pabarstyti cukraus pudra ir patiekti. Skanaus!
Labai skanus, greitai paruošiamas, nesaldus pyragas. Vietoje džiovintų vaisių galima dėti apelsinų cukatų, tuomet apelsino žievelės nebereikia dėti.
Patarimai ir pastebėjimai
- Skonis labiau patiko, kai pyragas dar buvo šiltas. Bet jis gardus ir atvėsęs.
Kiti receptai, kuriuos verta išbandyti
Be moliūgų pyrago, Sonatina siūlo išbandyti ir kitus receptus:
- Moliūgų blynelius
- Tiramisu su braškėmis (tačiau atkreipkite dėmesį į skirtingus kvapus)
- Trupininį obuolių pyragą
Taip pat galite paeksperimentuoti su įvairiais įdarais ir priedais, tokiais kaip:
- Varškė
- Rabarbarai
- Vyšnios (iš vyšnių uogienės)
Receptas: Moliūgų kvadratėliai
Labai drėgnas, aromatingas, minkštas ir be galo skanus pyragas!
Ingredientai:
- 1 puodelis (150 g) miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- ¼ a. š. druskos
- 1 a. š. prieskonių mišinio (malto muskato, kardamono, cinamono, gvazdikėlių ir pan.)
- 115 g minkšto kambario temperatūros sviesto
- 1 puodelis (200 g) rudojo cukraus
- 1 didelis kiaušinis
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- ¾ puodelio (190 ml) moliūgų tyrės
- ¾ puodelio (190 ml) virto kondensuoto pieno ar Rududu
Gaminimo eiga:
- Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais.
- Sviestą išplakti su cukrumi iki purumo, įmaišyti kiaušinį ir vanilę.
- Palaipsniui įmaišyti miltų mišinį, sudėti moliūgų tyrę ir dar kartą išmaišyti.
- Tešlą supilti į riebalais pateptą ar kepimo popieriumi išklotą 20 x 20 cm dydžio kepimo formą.
- Virtą kondensuotą pieną (pilnai apsemtą neatidarytą skardinę reikėtų virti apie 2 valandas) arba Rududu pašildyti mikrobangų krosnelėje ar vandens garų vonelėje, kol jis šiek tiek suskystės.
- Tuomet šaukštu išdėlioti ant tešlos ir peiliu šiek tiek įmaišyti į tešlą.
- Pyragą kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 25 - 30 minučių.
- Ataušinti, supjaustyti ir patiekti. Skanaus!
P. S. cukraus dėjau šiek tiek mažiau - ¾ puodelio (150 g).
Kiti Sonatinos receptai
Sonatina siūlo išbandyti įvairius receptus, pradedant užkandžiais ir baigiant desertais. Štai keletas pavyzdžių:
- Užkandžiai: Tortas su tunu, silkė pataluose, slyvos su paštetu
- Salotos: Salotos su vištiena, avokadu, obuoliais ir kukurūzais, itališkos salotos
- Sriubos: Šaltibarščiai, norvegiška žuvienė, prancūziška svogūnų sriuba
- Mėsos patiekalai: Kiauliena korėjietiškai, burgundiškai troškinta jautiena, mėsos apkepas
- Patiekalai su faršu: Kotletai su suflė kepurėlėmis, purūs kotletai, paukštienos burgeriai
- Paukštienos patiekalai: Vištiena su daržovėmis jogurto padaže, kalakutienos vyniotinis su slyvomis, vištiena havajietiškai
- Žuvies patiekalai: Žuvies filė omlete, patė iš tuno, žuvies frikasė
- Blynai: Bananiniai blynai, jogurtiniai blynai, mieliniai blynai
- Nesaldūs pyragai ir kepiniai: Cukinijų pyragas su tunu, mini picos, bulvinė „pica“ su tunu
- Kiti patiekalai: Šašlykas iš dešrelių, orkaitėje kepti varškėčiai, kepenys karališkai
Makaronai su Bolognese padažu
Ingredientai:
- 3 v. š. aliejaus
- 500 g maltos mėsos
- 1 didelė svogūno galva, smulkiai supjaustyta
- 2 saliero stiebai, susmulkinti
- 2 skiltelės česnako, išspaustos spaudykle
- 1 v. š. miltų
- 90 g pomidorų tyrės
- 150 ml jautienos sultinio
- 150 ml sauso raudono vyno
- 400 g skardinė konservuotų pomidorų, supjaustytų kubeliais
- Druskos, juodųjų pipirų
- 500 g makaronų
Gaminimo eiga:
- Didelėje keptuvėje įkaitinti 2 v. š. aliejaus.
- Mėsą, svogūnus ir salierus kepti nuolat maišant apie 5 min., kol mėsa nebebus rausva.
- Sudėti česnakus, pomidorų tyrę, įberti miltus ir nuolat maišant pakepinti 1 min.
- Supilti sultinį, vyną, suberti pomidorus, pagardinti druska bei pipirais ir virti maišant, kol padažas sutirštės.
- Pridengti ir pavirti ant silpnos ugnies apie 1 val., retkarčiais pamaišant.
- Tuo tarpu pasūdytame vandenyje išvirti makaronus ir gerai nuvarvinti.
- Grąžinti makaronus atgal į puodą, įpilti likusį 1 v. š. aliejaus ir išmaišyti.
- Išdėlioti makaronus į pašildytas lėkštes ir patiekti užpylus mėsos padažu.
P. S. papildomai įdėjau 250 g riekėmis pjaustytų pievagrybių. Vietojo raudono vyno įpyliau sauso šerio. Padažą viriau gal apie pusvalandį...
Nepamirškite pasidalinti savo patirtimi!
Jei gaminote pagal čia rastą receptą, nepamirškite pasidalinti savo įspūdžiais ir patarimais! Skanaus!