pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mielinis Obuolių Pyragas: Receptas

Kartais paprasčiausi dalykai gali būti geriausi. Po sunkaus darbo nieko nėra geriau nei gardus naminis pyragas. Šis mielinis pyragas yra puikus pasirinkimas tiek su varške, tiek su obuoliais - abu įdarai skaniai papildo vienas kitą.

Šis pyragas - paprastesnis nei jums gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio 🙂 Tai cukrumi ir cinamonu pabarstytos obuolių skiltelės, susuktos į mielinės tešlos gabalėlius, ir sudėliotos rateliu į kepimo formą.

Bekildama mielinė tešla užpildo tarpelius, todėl net jei skiltelės kreivos ar skirtingų dydžių, finale kepinys gaunasi tarsi supintas švenčių vainikas!

Kepiau šį pyragą po to, kai užsinorėjau ko nors paprasto ir naminio.

Ingredientai

Tešla:

  • 500 g Mielinė tešla

Įdaras su obuoliais:

  • 4 vnt Obuoliai - Nulupti ir supjaustyti skiltelėmis
  • 50 g Cukrus - Pagal skonį
  • 1 a.š. Cinamonas

Ingredientai (kiti variantai):

  • 200 gramų cukraus
  • 4 vienetai obuolių
  • 2.5 vieneto kiaušinių
  • 3 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 stiklinė pieno
  • 50 mililitrų aliejaus (augalinis)
  • 70 gramų sviesto
  • 1.5 saujos razinų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai mielių (sausos)
  • 3 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 5 valgomieji šaukštai cukraus
  • 1 vienetas kiaušinių
  • 500 gramų kvietinių miltų
  • 250 mililitrų pieno
  • 5 valgomieji šaukštai aliejaus
  • 40 gramų mielių

Įdarui (kiti variantai):

  • aguonų
  • obuolių košės
  • vyšnių džemo

Rekomenduojami ingredientai įdarui:

  • 1,5 kg obuolių
  • citrinų sulčių
  • 75 g cukraus
  • 75 g vanilinio cukraus
  • 3 arb. š. cinamono

Gaminimo eiga

  1. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
  2. Varškę sumaišykite su cukrumi, kiaušiniu ir razinomis.
  3. Mielinę tešlą iškočiokite ir padalinkite į dvi dalis.

Kitas gaminimo būdas:

  1. Užpilame šiltu pienu sausas mieles ir sumaišome jas su 2 kiaušiniais, 150 g cukraus, vaniliniu cukrumi bei aliejumi.
  2. Suberiame miltus ir suminkome tešlą.
  3. Užminkytą tešlą padedame šiltai, kad pakiltų.
  4. Tuo tarpu nulupame obuolius ir sutarkuojame juos su tarka.
  5. Ištirpiname keptuvėje sviestą ir pakepiname jame sutarkuotus obuolius su likusiu cukrumi.
  6. Razinas švariai perplauname ir maždaug 15 min. užmerkiame pasaldintame vandenyje.
  7. Pakilusią tešlą iškočiojame į storą blyną, aptepame pakepintais obuoliais, sudedame išmirkintas bei nusunktas razinas, suvyniojame į storą ritinį, sulenkus dedame ant kepimo popieriumi išklotos bei riebalais pateptos kepimo skardos, aptepame išplaktu puse kiaušinio ir pabarstome cukrumi.
  8. Kepame apie 40-60 min. 200 laipsnių temperatūroje.
  9. Valgome pravėsusią.

Dar vienas gaminimo būdas:

  1. Mieles sudėti į šiltą pieną.
  2. Užminkyti tešlą, padėti šiltai valandai.
  3. Trynius išplakti su cukrumi, plakant supilti aptirpusį sviestą, smulkintus migdolus, smulkintus kardamonus, nutarkuotą citrinos žievelę.
  4. Šitą sviesto-riešutų masę dėti į užminkytą tešlą.
  5. Užminkyti dar kartą.
  6. Mielinę tešlą iškočioti ant riebalais išteptos skardos.
  7. Pyragą kepti orkaitėje apie 50 min.

Kaip paruošti mielinį pyragą:

  1. Suaktyvinkite mieles: į dubenėlį supilkite pašildytą pieną (ne karštesnį nei 40C), suberkite mieles ir 1 šaukštelį cukraus (iš to kiekio, kuris skirtas pyrago tešlai).
  2. Atidėkite į šalį uždengę virtuviniu rankšluostėliu, palaukite kol mielių mišinys pradės putoti.
  3. Dideliame dubenyje (arba geriausia - virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus, druską, suberkite likusį cukrų, įpilkite lengvai šakute paplaktus kiaušinį ir trynį, tada supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą.
  4. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir dar keletą minučių minkykite (kablio įrankiu), kol tešla taps labai minkšta ir elastinga.
  5. Suformuokite iš tešlos rutulį ir palikite ją dubenyje pakilti, uždengę maistine plėvele ir rankšluostėliu. Po maždaug 1-1,5 tešlos tūris turėtų padvigubėti.
  6. Pasiruoškite kepimo formą: apie 25-30cm skersmens kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
  7. Obuolius nulupkite, perpjaukite ketvirčiais, išpjaukite sėklas ir kotelius.
  8. Tada kiekvieną ketvirtį perpjaukite dar pusiau (gausite didokas skilteles ⅛ obuolio).
  9. Sumaišykite cukrų ir cinamoną ir apibarstę obuolius gerai apvoliokite, kad priliptų kuo daugiau.
  10. Pakilusią tešlą padalinkite į 24 dalis.
  11. Kiekvieną iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į ploną apskritimą, dėkite į vidų po obuolio skiltelę ir pirštais užlipdykite tešlą iš visų kraštų (nepergyvenkite, jei forma bus negraži ar netolygi).
  12. Uždenkite skardą su paruoštu pyragu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bent valandą pakilti.
  13. Patiekite šiltą, pabarstę cukraus pudra.

Gaminimo būdas kaimiškoje krosnyje:

  1. Pakurti krosnį ir ruošti pyragą - į dubenį supilti miltus, viduje padaryti duobutę.
  2. Į ją supilti nešaltą grietinėlę, kurioje ištirpintos mielės ir cukrus.
  3. Šiek tiek grietinės masę pamaišyti su miltais iš duobės kraštų ir dubenį padėti prie besikūrenančios krosnies.
  4. Krosnį reikia iškūrenti lapuočių medžių, bet ne beržinėmis malkomis.
  5. Kūrenti apie valandą, vis pažarstant žarijas.
  6. Kai matosi, jog pyragas pakilo, metas minkyti rankomis.
  7. Įpilti 3 šaukštus aliejaus ir masę iš vidaus sumaišyti su visais miltais.
  8. Jei labai limpa prie rankų, vadinasi trūksta miltų.
  9. Skardą ištepti aliejumi, sudėti gerai išminkytą tęšlą, tarpais pabarstant aguonomis ir padėti ant krosnies, kad iškiltų.
  10. Kai pyragas pakyla, jo viršų reikia patepti kiaušinio baltymu.
  11. Po to pašauti į krosnį.
  12. Pyragas kepamas apie valandą, vis stebint, ar nesvyla viršus, mat kaimo krosnyje sunku nutaikyti reikiamą temperatūrą.
  13. Jei viršus ima kepti greičiau nei šonai, reikia viršų pridengti sviestiniu popieriumi.

Skanaus!