Virta vištiena yra itin maistingas ir gardus produktas, kurį itin gerai įsisavina žmogaus organizmas. Joje yra daug baltymų ir nedidelis riebalų kiekis, o tai labai vertinama sportuojant ar laikantis svorio metimo dietos.
Kaip Teisingai Virti Vištieną?
Prieš verdant vištieną, svarbu ją tinkamai paruošti:
- Užšaldytą vištieną geriausia atšildyti prieš ją verdant, kad mėsa išvirtų tolygiau ir greičiau. Jei nėra laiko atitirpinti, šaldytą mėsą dėkite tik į šaltą vandenį.
- Prieš verdant, vištieną reikia gerai nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu.
- Jei norite koncentruoto vištienos sultinio, dėkite mėsą į šaltą vandenį. Tai suteiks sultiniui skonį ir aromatą. O jei norite, kad vištiena būtų sultinga ir skani, dėkite ją į verdantį vandenį.
- Kad sultinys būtų skanus, druską įberkite virimo pabaigoje, o kad mėsa būtų skani - pradžioje.
- Vanduo turi visiškai padengti vištieną. Jei verdate visą vištą, naudokite didesnį puodą.
- Virkite vištieną ant vidutinės ugnies be dangčio. Virimo metu būtina pašalinti susidariusias putas.
- Mėsa gali būti skanesnė, jei į vandenį įdėsite visą svogūną, lauro lapą, maltų juodųjų pipirų ar kitų prieskonių. Juos reikia dėti, kai vanduo užvirs.
- Senos mėsos virimas užtruks ilgiau nei nurodyta rekomendacijose. Norėdami pagreitinti procesą, seną vištieną virkite ne visą, o tik dalimis. O kad mėsa būtų minkštesnė, iš anksto pamarinuokite citrinos sultyse apie valandą.
Kiek Laiko Reikia Virti Vištieną?
Vištienos virimo laikas skaičiuojamas užvirus vandeniui. Ar vištiena išvirusi lengva nustatyti taip: jei mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulų arba filė lengvai pradurti šakute - vištiena paruošta.
Kiek Virti Visą Vištą?
Visa vidutinė skerdena verdama apie 1 valandą. Jei višta yra didelė, laikas turės būti padidintas dar 20-30 minučių.
Kiek Virti Vištienos Krūtinėlę?
Krūtys be kaulų ir be odos paruošiamos maždaug per 15-20 minučių. Tokiu atveju filė geriau perpjauti per pusę arba dideliais gabalėliais. Krūtinėlės ant kaulo ir su oda kepamos kiek ilgiau - apie 30 minučių.
Kiek Virti Vištienos Ketviščius?
Ketvirčius virkite apie 40 minučių. Šlaunelės ant kaulo ir su oda verdamos apie 30 min., Šlaunelių filė - 10-15 minučių mažiau.
Kiek Virti Vištienos Sparnelius?
Sparneliai verdami 30-35 minutes.
Kiek Virti Vištienos Subproduktus?
Vištienos kepenėlės verda greitai - apie 15 minučių. Širdeles reikia virti apie 40 minučių, bet prieš tai 40-60 minučių palikti piene arba pasūdytame šaltame vandenyje.
Skrandžiai verdami 1-1,5 valandos. Atkreipkite dėmesį, kad priešingai nei likusios vištienos dalys, skrandžiai turi būti dedami į šaltą vandenį. Jei įdėsite juos į verdantį vandenį, jie taps kieti.
Kaip Virti Vištieną Puode
Norint išvirti vištieną puode, jums reikės šviežios vištienos, vandens, druskos, morkų, svogūnų, saliero šaknies:
- Gerai nuplaukite vištieną, pašalinkite likusias plunksnas.
- Vištieną įdėkite į puodą ir įpilkite vandens. Vanduo turi padengti vištieną 0,5-1 cm, užvirkite vandenį ir nupilkite.
- Vėl įpilkite švarų vandenį, suberkite nuluptas ir stambiai pjaustytas morkas, saliero šaknį, sveikus svogūnus, druską. Jei norite, galite pridėti lauro lapų ir pipirų.
- Užvirkite ir virkite uždengę ant silpnos ugnies, kol suminkštės (priklausomai nuo vištienos - 1val.).
- Patikrinkite, ar vištiena yra išvirusi pradurdami ją peiliu ar šakute. Mėsa turėtų būti lengvai praduriama, o iš jos turi išsiskirti skaidrios sultys.
Tiršta Vištienos Sriuba Su Daržovėmis
Ingredientai:
- Vištienos filė 3 vnt.
- Bulvės 1 vnt.
- Morkos 0,5 vnt.
- Salierų šakniavaisiai 2 saujos
- Makaronai 2 žiupsnelis
- Druska 2 vnt.
- Lauro lapai 4 vnt.
- Kvapieji pipirai
Gaminimas:
- Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Nuskuskite bulves, morką ir saliero šaknį.
- Į puodą su likusiu skysčiu suberkite daržoves, virkite, kol bulvės tampa lengvai įduriamos šakute.
- Vištieną sudedu į puodą, troškinį pasūdau, suberiu prieskonius, gerai išmaišau, supilu grietinėlę ir kaitinu iki užvirimo.
Kitas receptas - Folijoje Keptos Vištienos Blauzdelės su Daržovėmis.
Reikės:
- 4 vištienos blauzdelės
- 2 bulvės
- 1 svogūnas
- 2 morkos
- 2 pomidorai
- 2 paprikos (nebūtinai)
- 1 poras
- 100 g sviesto
- 2 a. š. grūdėtų garstyčių
- 2 a. š. medaus
- 2 v. š. pomidorų padažo
- 1,5 v. š. grietinės
- 3 skiltelės česnako
- 2 v. š. smulkintų žalumynų
- Prieskoniai vištienai ir daržovėms
Gaminimas:
- Vištienos blauzdeles įpjaukite, įtrinkite prieskoniais, garstyčiomis ir medumi.
- Daržoves nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su prieskoniais, pomidorų padažu ir grietine.
- Ant folijos lakštų dėkite daržoves, ant viršaus - po blauzdelę, gabalėlį sviesto ir susukite į vokelius.
- Kepkite orkaitėje, kol mėsa iškeps.
Kitas skanus ir greitas patiekalas - Vištiena su Ryžiais ir Daržovėmis Viename Puode. Šiam patiekalui reikės vištienos blauzdelių, ryžių, svogūno, paprikos, česnako ir kario prieskonių mišinio:
- Vištienos gabalėlius apkepkite keptuvėje.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūnus ir paprikas.
- Sudėkite ryžius, kario prieskonius ir druską.
- Supilkite karštą sultinį arba vandenį ir leiskite užvirti.
- Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant nedidelės kaitros apie 20-25 minutes.