Sluoksniuotas pyragas su obuoliais - puikus desertas, kurį galima greitai ir lengvai pagaminti namuose. Šis gardumynas puikiai tinka tiek kasdieniam pasimėgavimui, tiek netikėtai užsukus draugams. Štai keletas receptų ir patarimų, kaip iškepti tobulą sluoksniuotą pyragą su obuoliais.
Greitas pyragas iš šaldytos tešlos
Jei norite greito ir paprasto varianto, naudokite šaldytą sluoksniuotą tešlą. Šis pyragas puikus tuo, kad jam galima panaudoti net ir apvytusius ar pagedusius obuolius.
Reikės:
- 2-3 lapelių šaldytos bemielės tešlos
- 5-6 obuolių (priklausomai nuo dydžio)
- 1 šaukštelio rudojo cukraus
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- Žiupsnelio malto muskato
- Miltelinio cukraus (patiekimui)
Gaminimo eiga:
- Šaldytą tešlą palikite šiltoje vietoje truputį atitirpti.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais arba riekelėmis.
- Sumaišykite obuolius su ruduoju cukrumi, cinamonu ir muskatu.
- Supjaustykite tešlą 6-7 cm pločio juostomis.
- Į formą klokite tešlos juostelę, dėkite 4 obuolių apskritimus (arba 6-8 riekeles), vėl tešlą ir taip toliau, kol užpildysite visą formą.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200°C, apie 40-45 minutes.
- Patiekite pyragą pabarstytą milteliniu cukrumi.
Sluoksniuotas pyragas su obuoliais ir kriaušėmis
Šis receptas puikiai tinka norintiems paįvairinti tradicinį obuolių pyragą.
Reikės:
- 2 šaukštų DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus
- ½ šaukštelio KOTANYI maltos vanilės
- 1 šaukštelio KOTANYI cinamono cukraus
- 1 obuolio
- 1 kriaušės
- 6 lapelių sluoksniuotos tešlos
- 100 g VILNIAUS margarino „Kepiniams“
- 1 pasifloros
- 1 šaukštelio DANSUKKER cukraus miltelių
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite DANSUKKER nerafinuotą cukranendrių cukrų su KOTANYI malta vanile ir KOTANYI cinamono cukrumi.
- Obuolius ir kriaušes supjaustykite plonais griežinėliais.
- Sluoksniuotą tešlą pabarstykite cukraus mišiniu ir supjaustykite 2 pirštų storio pailgomis juostelėmis.
- Kepimo popieriumi išklotoje skardoje dėkite tešlą sukdami šonu vieną šalia kitos lyg formuotumėte rožę.
- Obuolių griežinėlius perpjaukite pusiau ir sudėkite į tarpus tarp tešlos juostelių.
- Ant pyrago viršaus sudėkite VILNIAUS margariną „Kepiniams“ ir užberkite likusiu cukraus mišiniu.
- Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 35-40 minučių.
Karamelizuotas sluoksniuotas pyragas su obuoliais
Šis receptas reikalauja šiek tiek daugiau pastangų, tačiau rezultatas - nuostabus karamelizuotas pyragas, kuris tikrai nustebins jūsų svečius.
Reikės:
- 4-5 obuolių
- 300 g sviestinės sluoksniuotos tešlos
- 50 g minkšto sviesto
- 80 g DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 1 šaukštelio cinamono
- Kiaušinio trynio (patepimui)
- 1-2 šaukštų DANSUKKER auksaspalvio sirupo
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
- Tešlą patepkite minkštu sviestu ir pabarstykite DANSUKKER nerafinuotu cukranendrių cukrumi bei cinamonu.
- Tešlą supjaustykite ~5-6 cm pločio juostomis. Ant kiekvienos juostos gausiai dėkite obuolių skilteles, formuodami laisvą kraštą (2-3 cm).
- Po to laisvą kraštą uždėkite ant obuolių, palikdami tik skiltelių viršūnėles.
- Gautas juostas sukite į horizontalų vyniotinį. Jį galite perkelti arba į išklotą kepimo popieriumi formą, arba kepti skardoje.
- Trynį suplakite su lašeliu vandens ir juo patepkite vyniotinį. Kepkite apie 35-40 min.
Sluoksniuotas pyragas su obuoliais iš tešlos
Tai dar vienas būdas pasigaminti skanų sluoksniuotą pyragą su obuoliais.
Reikės:
- Šaldytos tešlos
- 5-6 obuolių
- Cukraus
- Cinamono
Gaminimo eiga:
- Šaldytą tešlą 10 minučių palikite atšilti. Vieną stačiakampį iškočiokite iki 2-3 mm - tai bus pyrago padas. Antrą stačiakampį kočiokite kiek siauresnį - tai bus pyrago viršutinė dalis. Jį įpjaukite taip, kad išeitų sietelis.
- Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas ir perpjaukite pusiau. Obuolių puseles supjaustykite riekelėmis. Dėliokite ant pyrago pado, taip, kad viena uždengtų kitą, apie 2-3 cm kraštus palikite be obuolių. Ant obuolių barstykite cukrų su cinamonu. Patepkite apatinės dalies kraštus kiaušinio plakiniu ir uždenkite viršutine pyrago tešlos dalimi. Iš visų šonų, švelniai paspausdami peiliuku, įpjaukite kraštelius. Pyrago viršų taip pat patepkite kiaušinio plakiniu.
- Kepkite pyragą iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
- Ištraukus pyragą iš orkaitės, palikite 5 minutėms atvėsti. Pyrago paviršių ir kraštus aptepkite cukraus sirupu.
Patarimai ir gudrybės
- Norint, kad obuoliai išsaugotų tvirtesnę struktūrą, pjaustykite juos storesnėmis skiltelėmis.
- Kepimo formą galite pabarstyti cukrumi, kad pyragas gražiai karamelizuotųsi.
- Jei norite, galite į tešlą įmaišyti šiek tiek sūdytos karamelės - tai suteiks pyragui dar daugiau skonio.