pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaušinių ir varškės pyragas: receptas

Ar kada teko ragauti tokio pyrago, kurio skonis išlieka atmintyje ilgiau nei viena popietė? Senovinis varškės pyragas - būtent toks. Neįmantrus, bet neprilygstamai gardus. Puikiai tinka šeimos savaitgaliui, šventei ar tiesiog maloniai kavos akimirkai.

Nors ir vadinamas „senoviniu“, šis pyragas vis dar išlieka vienu mylimiausių - nes jis tikras, be dirbtinių pagražinimų ar per daug sudėtingų ingredientų. Tai paprasta, bet itin gardi sviestinė tešla, kuri puikiai dera su švelniu varškės įdaru. Šis įdaras - tai visa širdis šio pyrago.

Senovinio varškės pyrago receptas

Ingredientai:

  • 700 g varškės
  • 150 g sviesto
  • 180 g miltelinio cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 1 šaukštas miltų
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
  • Sauja šilauogių

Gaminimas:

  1. Varškę sutrinkite trintuvu.
  2. Minkštą sviestą išplakite su 80 g miltelinio cukraus. Varškę pamažu dėkite į besiplakantį sviestą.
  3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su 50 g miltelinio cukraus iki purios kreminės masės. Po truputį supilkite ją į sviesto-varškės masę. Suberkite citrinos žievelę. Suberkite miltus ir krakmolą ir išmaišykite.
  4. Baltymus išplakite su likusiu milteliniu cukrumi iki standžių putų.
  5. Varškės masę atsargiai išmaišykite su dalimi išplaktų baltymų, po to įmaišykite likusius baltymus. Tešlą sudėkite į išklotą kepimo popieriumi formą įmaišydami šilauoges.
  6. Kepkite įkaitintoje iki 150 °C orkaitėje apie 45 minutes.

Kiaušinių ir varškės pyrago receptas (kitas variantas)

Ingredientai:

  • 180 gramų cukraus
  • 40 gramų kakavos
  • 2 vienetai kiaušinių
  • 300 gramų kvietinių miltų
  • 200 gramų sviesto (arba margarinas)
  • 20 gramų kepimo miltelių

Užpilui:

  • 150 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 500 g varškės
  • 200 g grietinėlės (30%)
  • 1 pakelis vanilinio cukraus (apie 15 g)
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 40 g sviesto

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus su kakava, kepimo milteliais, cukrumi.
  2. Įmuškite kiaušinius, sudėkite sviestą ir išminkykite tešlą.
  3. 1/4 tešlos atidėkite, o 3/4 tešlos išklokite kepimo formos dugną ir šonus. Atkartokite pačią kepimo formą.
  4. Cukrų išplakite su kiaušiniais, varške, grietinėle, vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos ir sviestu. Šį užpilą supilkite ant tešlos.
  5. Iš 1/4 tešlos suformuokite nedidelius rutuliukus ar kvadratėlius. Jei norisi, suformuokite raides ir sudėkite ant užpilo, šiek tiek paspaudžiant, kad tešla ir užpilas būtų viename lygyje.
  6. 180 laipsnių orkaitėje kepti apie 1 valandą.
  7. Iškepusio pyrago iškarto nepjaunu. Leidžiu atvėsti iki kambario temperatūros ir palaikau šaldytuve 1 val. Puikiai pjaustosi ir skystis neišbėga.

Nekeptas varškės pyragas „Kiaušinienė“

Ingredientai:

Biskvitiniam pagrindui:

  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1/3 stiklinės cukraus
  • 50 ml aliejaus (tiks, pvz., rapsų)
  • 100 g miltų, išsijotų
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių

Varškės sluoksniui:

  • 500 g riebesnės varškės, tris kartus sumaltos
  • 500 g maskarponės sūrio (šalto)
  • 200 ml gerai atšaldytos grietinėlės (36 proc. riebumo)
  • 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių
  • 1 pakelis citrininės želės (skirtas 500 ml vandens)
  • 6-7 valg. šaukšt. cukraus pudros (jei norite saldesnio deserto, dėkite daugiau)

Viršutiniam „kiaušinių“ sluoksniui:

  • 2 indeliai konservuotų abrikosų puselių (šiek tiek puselių liks)
  • 500 ml kambario temperatūros abrikosų sirupo iš konservų
  • 3,5 arbat. šaukšt. birios želatinos arba 4 lapeliai

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C laipsnių temperatūros. Kepimo skardos (25x35 cm) dugną išklokite kepimo popieriumi.
  2. Visi ingredientai biskvitiniam pagrindui turi būti kambario temperatūros! Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus plakite (geriausia plakikliu), kol susidarys putos. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nuolat plakdami, ir kitą šaukštą dėkite mažiausiai po 1-2 minučių plakimo, arba kol prieš tai buvusi porcija cukraus visiškai ištirps. Plakite, kol gausite labai standžias putas. Tada dėkite po vieną trynį, nuolat toliau plakdami. Pilkite labai plona srovele aliejų, nesustodami plakti. Pačioje pabaigoje atsargiai (geriausia silikonine mentele) įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, kol ingredientai susijungs. Masę supilkite į paruoštą kepimo skardą, išlygindami paviršių.
  3. Kepkite biskvitą apie 15-20 min. arba kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės, visiškai atvėsinkite. Atsargiai išimkite iš skardos, nuplėškite nuo apačios kepimo popierių ir įdėkite biskvitą atgal į skardą (galite apversti aukštyn kojomis, kad pyragas pjaustant atrodytų estetiškiau).
  4. Citrininę želę ištirpinkite 200 ml šilto vandens ir visiškai atvėsinkite, kartkartėmis pamaišydami, kad želė ne visiškai sustingtų, o tik sutirštėtų.
  5. Elektriniu maišytuvu (plakikliu) gerai sumaišykite trintą varškę su maskarponės sūriu (geriausiai naudokite antgalį, skirtą baltymams plakti), tada suberkite cukraus pudrą ir supilkite grietinėlę, toliau plakite tol, kol masė ims tirštėti. Pabaigoje supilkite stingstančią citrininę želę ir citrinos sultis bei viską gerai sumaišykite. Šia mase padenkite biskvito sluoksnį ir išlyginkite paviršių.
  6. Ant varškės sluoksnio išdėliokite abrikosų puseles, perpjauta puse į apačią, jas šiek tiek įspausdami į varškės masę.
  7. Želatiną ištirpinkite keliuose šaukštuose karšto vandens ir palikite išbrinkti. Užkaiskite mažame inde želatiną ir pakaitinkite, kol ji visiškai ištirps (tik neužvirinkite, antraip želatina praras savo savybes ir masė nesustings), tada sumaišykite su kambario temperatūros konservuotų abrikosų skysčiu iš konservų indelio. Užpilkite šia mase visą pyrago pagrindą ir palikite sustingti.
  8. Prieš patiekiant galite pabarstyti smulkintais pistacijų riešutais.

Patarimai ir idėjos

Senovinis varškės pyragas jau savaime yra puikus desertas, tačiau kelios smulkios detalės gali jį paversti dar ypatingesniu. Senovinis varškės pyragas su cukraus pudra ir šviežiomis uogomis - patiekimo idėja, kuri suteikia desertui dar daugiau skonio.

Tokie desertai, kaip šis senovinis varškės pyragas, primena, kad gardus kepinys nebūtinai turi būti sudėtingas. Kartais būtent paprastume slypi tikrasis skonis - švelni varškė, trapus pagrindas ir subtilūs aromatai sukuria nepakartojamą jaukumo jausmą. Toks pyragas puikiai tinka ir šeimos savaitgaliui, ir šventiniam stalui.

Kiaušinių užtepėlė su varške arba rikota (priedas prie pyrago)

Ingredientai:

  • 4 virti kiaušiniai
  • 250 g varškės arba rikotos sūrio
  • šaukštelis Dižono garstyčių
  • laiškinis česnakas
  • druska, pipirai

Gaminimas:

  1. Kiaušinių trynius sumaišykite, įmaišykite rikotą, garstyčias ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais.
  2. Galiausiai, įmaišykite susmulkintus baltymus ir laiškinius česnakus.