pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kokosų Aliejus Kepiniuose: Savybės, Nauda ir Panaudojimas

Kokosų aliejus, pastaraisiais metais išpopuliarėjęs kaip sveikesnė alternatyva tradiciniams aliejams, sulaukia vis daugiau dėmesio dėl savo universalumo virtuvėje, ypač kepant. Šis straipsnis išnagrinės kokosų aliejaus savybes, tinkamumą kepimui, optimalias temperatūras ir pateiks keletą receptų, kuriuose jis gali būti puikiai panaudotas.

Kas yra Kokosų Aliejus?

Kokosų aliejus yra išgaunamas iš kokosų riešutų minkštimo. Priklausomai nuo apdorojimo būdo, jis gali būti rafinuotas arba nerafinuotas (dar vadinamas „virgin“ kokosų aliejumi). Nerafinuotas aliejus išgaunamas mechaniniu būdu, išsaugant daugiau kokosų skonio ir aromato, taip pat ir naudingų medžiagų. Rafinuotas aliejus apdorojamas, kad būtų neutralesnio skonio ir aukštesnės dūmų temperatūros.

Kokosų Aliejaus Rūšys

  • Nerafinuotas (Virgin) kokosų aliejus: Išgaunamas šalto spaudimo būdu, išsaugant natūralų kokosų aromatą ir skonį. Turi daugiau antioksidantų ir naudingų medžiagų.
  • Rafinuotas kokosų aliejus: Apdorojamas siekiant pašalinti skonį ir kvapą, todėl tinka patiekalams, kuriuose nenorima kokosų skonio. Turi aukštesnę dūmų temperatūrą.
  • Frakcionuotas kokosų aliejus: Skystas kokosų aliejus, iš kurio pašalintos ilgos grandinės riebalų rūgštys. Dažniausiai naudojamas kosmetikos pramonėje.

Kokosų Aliejaus Nauda Kepimui

Kokosų aliejus pasižymi keletu savybių, dėl kurių jis tampa patraukliu pasirinkimu kepimui:

  • Atsparumas aukštai temperatūrai: Rafinuotas kokosų aliejus turi aukštą dūmų temperatūrą (apie 232°C), todėl tinka kepimui, skrudinimui ir gruzdinimui. Nerafinuotas aliejus turi žemesnę dūmų temperatūrą (apie 177°C), todėl geriau tinka kepimui vidutinėje temperatūroje.
  • Sotieji riebalai: Kokosų aliejus daugiausia sudarytas iš sočiųjų riebalų, kurie yra stabilesni kaitinant nei polinesotieji riebalai, esantys kituose aliejuose. Tai reiškia, kad kokosų aliejus mažiau linkęs oksiduotis ir susidaryti kenksmingų junginių kepant.
  • Skonis ir aromatas: Nerafinuotas kokosų aliejus suteikia patiekalams subtilų kokosų skonį ir aromatą, kuris gali būti puikus priedas desertams, Azijos įkvėptiems patiekalams ir kitiems receptams.
  • Tekstūra: Kokosų aliejus gali suteikti kepiniams drėgmės ir minkštumo.

Optimali Kokosų Aliejaus Temperatūra Kepimui

Optimali kokosų aliejaus temperatūra kepimui priklauso nuo jo rūšies ir naudojimo būdo:

  • Kepimas keptuvėje: Nerafinuotas kokosų aliejus tinka kepimui vidutinėje temperatūroje (apie 177°C). Rafinuotas kokosų aliejus gali būti naudojamas aukštesnėje temperatūroje.
  • Kepimas orkaitėje: Kokosų aliejus gali būti naudojamas kepiniuose, tokiuose kaip pyragai, sausainiai ir duona. Temperatūra priklauso nuo konkretaus recepto.
  • Gruzdinimas: Rafinuotas kokosų aliejus yra tinkamas gruzdinimui, nes turi aukštą dūmų temperatūrą.

Svarbu stebėti aliejaus temperatūrą kepant, kad jis neperkaistų ir nepradėtų rūkti. Rūkstantis aliejus gali būti kenksmingas sveikatai ir sugadinti patiekalo skonį.

Receptai su Kokosų Aliejumi

Štai keletas receptų, kuriuose kokosų aliejus puikiai tinka:

Kokosiniai Blyneliai

Ingredientai:

  • 1 puodelis miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 puodelis pieno
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai tirpinto kokosų aliejaus
  • Kokosų aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
  2. Atskirame inde sumaišykite pieną, kiaušinį ir tirpintą kokosų aliejų.
  3. Supilkite skystus ingredientus į sausus ir gerai išmaišykite.
  4. Įkaitinkite keptuvę ir patepkite ją kokosų aliejumi.
  5. Kepkite blynelius iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos.

Azijietiški Kepti Ryžiai su Daržovėmis

Ingredientai:

  • 2 puodeliai virtų ryžių
  • 1 puodelis supjaustytų daržovių (morkos, paprika, žirneliai, brokoliai)
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštelis sezamo aliejaus
  • 2 šaukštai kokosų aliejaus
  • Žali svogūnai (papuošimui)

Gaminimas:

  1. Išplakite kiaušinius ir iškepkite omletą. Supjaustykite jį juostelėmis.
  2. Įkaitinkite kokosų aliejų keptuvėje.
  3. Sudėkite daržoves ir kepkite, kol jos suminkštės.
  4. Sudėkite ryžius, sojos padažą ir sezamo aliejų. Kepkite, maišydami, kol ryžiai įkais.
  5. Įmaišykite omleto juosteles.
  6. Papuoškite žaliais svogūnais.

Kokosų ir Šokolado Sausainiai

Ingredientai:

  • 1 puodelis miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo sodos
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 1/2 puodelio minkšto kokosų aliejaus
  • 1/2 puodelio rudojo cukraus
  • 1/4 puodelio baltojo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 puodelis šokolado drožlių
  • 1/2 puodelio kokoso drožlių

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, kepimo sodą ir druską.
  2. Atskirame inde išsukite kokosų aliejų su ruduoju ir baltuoju cukrumi.
  3. Įmuškite kiaušinį ir įmaišykite vanilės ekstraktą.
  4. Palaipsniui įmaišykite sausus ingredientus į šlapius.
  5. Įmaišykite šokolado ir kokoso drožles.
  6. Dėkite sausainių tešlą ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  7. Kepkite 175°C temperatūroje 10-12 minučių, arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

Kokosų Aliejaus Laikymas

Kokosų aliejų reikia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Jis gali būti laikomas kambario temperatūroje, jei ji neviršija 24°C. Jei temperatūra aukštesnė, aliejus gali ištirpti. Ištirpęs aliejus nekeičia savo savybių, tačiau gali tapti nepatogus naudoti. Atidarytą kokosų aliejų rekomenduojama suvartoti per 12 mėnesių.

Kokosų Aliejaus Alternatyvos

Jei neturite kokosų aliejaus, galite naudoti kitus aliejus kepimui:

  • Augalinis aliejus: Neutralaus skonio, tinka įvairiems patiekalams.
  • Alyvuogių aliejus: Turi savitą skonį, tinka kepimui vidutinėje temperatūroje.
  • Sviestas: Suteikia patiekalams turtingą skonį, tinka kepiniams.
  • Avokadų aliejus: Turi aukštą dūmų temperatūrą, tinka kepimui aukštoje temperatūroje.

Atsargumo Priemonės

Nors kokosų aliejus turi daug naudos, svarbu jį vartoti saikingai, nes jis yra daugiausia sudarytas iš sočiųjų riebalų. Per didelis sočiųjų riebalų vartojimas gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jei turite sveikatos problemų, pasitarkite su gydytoju ar dietologu dėl kokosų aliejaus vartojimo.

Papildoma Nauda ir Panaudojimo Būdai

  • Greita pagalba sausai odai: Kokosų aliejus puikiai įsigeria į odą, drėkina ją.
  • Veiksmingas makiažo valiklis: Efektyviai nuvalo makiažą, nekenkiant odai.
  • Vaistas nuo aknės: Gali efektyviai išgydyti aknę, tepant veidą kartą per dieną.
  • Kokosų aliejus vietoj skutimosi putų: Minkština odą, todėl skutimosi procesas tampa greitesnis ir efektyvesnis.
  • Sveikesni ir žvilgesni plaukai: Šampūnu išplautus plaukus patepus kokosų aliejumi, jie tampa žvilgantys.
  • Priemonė masažui: Padeda atsipalaiduoti ir sudrėkinti odą.
  • Kūno šveitiklis: Sumaišius su cukrumi, galima pasigaminti efektyvų kūno šveitiklį.
  • Maisto gamyba: Gali pakeisti bet kurį kitą aliejų, ypač tinkamas kepimui vidutinėje temperatūroje.
  • Paviršių poliravimas: Tinka poliruoti medieną, odą ir metalą.
  • Dantų balinimas: Kasdien skalaujant burną kokosų aliejumi, galima pasiekti baltesnių dantų efektą.
  • Augintinių priežiūra: Tinka tepti šuns ar katės sausą nosytę, pėdutes.
  • Pagalba suskilinėjusioms pėdoms: Tinka gydyti suskilinėjusią pėdų odą, ypač kulnus.

Kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų rūgščių. Ką tai reiškia? Kad kokosų aliejus yra vienas geriausių sprendimų kepimui aukštoje temperatūroje. Sotieji riebalai išlaiko savo savybes aukštoje temperatūroje, ko negalima pasakyti apie įprastus daržovių aliejus.

Kaip Atpažinti Gerą Kokosų Aliejų?

  • Šalto spaudimo kokosų aliejus turi švelnų kokoso kvapą.
  • Skaitykite etiketę, kurioje būna nurodyta ar aliejus šalto spaudimo, ar rafinuotas.
  • Rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus kainos skiriasi smarkiai.

Kokosų Aliejus ir Cholesterolis: Mitas ir Tikrovė

Kaip ir kiti augalai bei jų riebalai, kokosas neturi cholesterolio. Tą verta atskirai pažymėti, nes ilgą laiką buvo paplitęs mitas, kad kokosų ir palmių aliejai (kuriuose dominuoja sočiosios riebalų rūgštys) turi daug cholesterolio, todėl kenkia sveikatai.

Kokosų aliejus yra alternatyva ne tik sviestui, bet ir hidrintiems riebalams. Hidrinti riebalai labai plačiai naudojami konditerijos ir apskritai visoje maisto pramonėje. Jie gaminami iš skystųjų aliejų (paprastai rapsų, sojos, saulėgrąžų) juos kietinant jungimo su vandeniliu būdu.