Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti gardžią vištienos krūtinėlę su kriaušių ir bruknių padažu. Šis patiekalas ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai, nes bruknės turi daug antioksidantų ir vitamino C, o kriaušės - skaidulų ir vitaminų.
Bruknių ir Kriaušių Uogienė: Skanus Priedas Prie Vištienos
Bruknių ir kriaušių uogienė - tai gardus ir aromatingas desertas, kuriame derinamos dvi nuostabios vaisių rūšys: švelnios, sultingos kriaušės ir rūgščios, sveikatai naudingos bruknės. Ši uogienė yra ne tik skani, bet ir labai maistinga.
Kodėl Ši Uogienė Naudinga Sveikatai?
- Bruknės: Puikiai tinka kovoti su uždegimais, stiprina širdį ir kraujagysles. Jos taip pat turi daug vitamino C, kuris padeda sustiprinti imunitetą.
- Kriaušės: Kriaušės yra puikus skaidulų šaltinis, padedantis reguliuoti virškinimą. Be to, jos mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir suteikia energijos.
- Cinamonas ir gvazdikėliai: Cinamonas turi priešuždegiminių savybių ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, o gvazdikėliai - gerina virškinimą ir turi antibakterinių savybių.
Receptas: Bruknių ir Kriaušių Uogienė
Ingredientai:
- Šviežios bruknės: 1 litras
- Kriaušės: 2 didelės arba 3 vid. dydžio (saldžių bei sultingų)
- Cukrus: 500 gramų
- Nebūtinai: gvazdikėliai 1-2 (jei mėgstate)
- Maltas cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
Paruošimas:
- Pirmiausia bruknes perrenkame, nuplauname bei paliekame siete, kad gerai nulašėtų vanduo.
- Tuomet kriaušes nulupame, išimame sėklalizdžius bei supjaustome smulkiais kubeliais arba plonomis riekelėmis.
- Tada sudedame jas į puodą, idealiausia storu dugnu. Įpilame šlaką (maždaug ketvirtadalį puodelio) vandens, suberiame cukrų ir, jei naudosite, sudedame gvazdikėlius. Užviriname bei verdame, kol visas cukrus ištirpsta, o kriaušių gabaliukai suminkštėja; tai užtrunka maždaug 5-10 minučių.
- Po to į puodą su kriaušėmis bei cukraus sirupu suberiame bruknes. Kartas nuo karto pamaišydami dar kartą užviriname ir ant mažos ugnies paverdame dar apie 10-15 minučių, kol bruknės pradeda sproginėti, o uogienė nusidažo ryškiai raudona spalva.
- Bebaigiant virti, suberiame cinamoną. Jei naudojote, virimo pabaigoje gvazdikėlius galima išgriebti bei išmesti (aš palieku).
- Uogienę supilstome į mažus švarius stiklainius, užsukame bei apvertę paliekame, kol pilnai atvėsta.
Vištienos Krūtinėlė su Bruknių Padažu: Kiti Variantai
Be klasikinio recepto, yra ir kitų būdų, kaip panaudoti bruknes gaminant mėsos patiekalus. Štai keletas pavyzdžių:
- Jautiena su bruknėmis: Mėsą supjaustyti, pavolioti miltuose ir pakepti kartu su svogūnais.
- Raugintų kopūstų salotos su bruknėmis: Kopūstai supjaustomi kvadratėliais ir sumaišomi su marinuotomis bruknėmis bei obuoliais.
Patarimai Patiekimui
Šis patiekalas puikiai dera su įvairiais garnyrais. Galite patiekti su:
- Virtomis bulvėmis
- Ryžiais
- Daržovėmis
Kiti Receptai su Bruknėmis
Bruknės yra universalus ingredientas, kurį galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Štai keletas idėjų:
- Vafliai su bruknių uogiene: Sumaišykite bruknių uogienę su kondensuotu pienu arba karamele ir tepkite ant vaflių.
- Blynai su bruknių uogiene: Į tešlą įmaišykite bruknių uogienės ir kepkite blynus.
- Pyragas su bruknių uogiene: Naudokite bruknių uogienę kaip įdarą pyragui.
Receptų Įvairovė
Štai dar keletas receptų su bruknėmis, kurie gali jus įkvėpti:
- Mieliniai blynai su bruknių uogiene: Sumaišykite miltus, pieną, mieles, trynius, lydytą sviestą, bruknių uogienę ir druską.
- Kiaušinienė su aguonomis ir lašiniais: Sumaišykite kiaušinius, grietinę, cukrų, pieną, aguonas, lašinius ir miltus.
- Sviestiniai sausainiai su bruknių uogiene: Sumaišykite burokėlių rasalą, sviestą, kiaušinius, vanilinį cukrų, cukrų, bruknių uogienę ir miltus.
Mėsos Patiekalai su Bruknėmis
Bruknės puikiai tinka ne tik desertams, bet ir mėsos patiekalams. Pavyzdžiui:
- Triušiena su bruknių padažu: Sumaišykite triušieną su lašinukais, pienu, pyragu, sviestu, daržovėmis ir prieskoniais.
- Vištienos ketvirčiai su apelsinais ir bruknėmis: Sumaišykite vištienos ketvirčius su apelsinais, pikantišku paprikos padažu ir druska.
Kriaušių Panaudojimas
Kriaušės taip pat gali būti naudojamos įvairiuose patiekaluose. Štai keletas idėjų:
- Kriaušės karamelėje: Puode ištirpinkite sviestą, įberkite cukraus ir parausvinkite.
- Kriaušės raudoname vyne: Kriaušių odeles nuskuskite, palikite tik kotelį. Į puodą supilkite vyną ir cukrų ir statykite ant ugnies, kad cukrus ištirptų.
Garnyrai su Bruknėmis
Bruknės gali būti naudojamos kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Pavyzdžiui:
- Bruknių padažas: Nuplaukite bruknes, pusę jų supilkite į stiklainius. Iš kitos pusės uogų išspauskite sultis, užvirkite jas, pasaldinkite pagal skonį ir užpilkite ant bruknių.
- Bruknių uogienė: Bruknes užpilkite cukrumi ir virkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.
Anties Krūtinėlė su Bruknėmis
Anties krūtinėlė su bruknėmis - tai puikus derinys, kuris nustebins jūsų svečius. Prieskoniais ir česnaku apibarstome ir įtriname mėsą. Sudedame smulkintus čiobrelius, rozmarinus ir užpilame obuolių sultimis.
Garnyrui prie anties gaminam žaliąsias pupeles: Į įkaitintą keptuvę dedame gabalėlį sviesto, dvi skilteles tarkuoto česnako, beriame pupeles ir apkepiname, tuomet beriame prieskonius: druską, pipirus, vištienos sultinį ir įspaudžiame citrinos sulčių.