Šaltomis dienomis, kai norisi kažko šildančio ir sotaus, puikiai tinka troškiniai. O jei ieškote ne tik skanaus, bet ir sveiko patiekalo, verta atkreipti dėmesį į kiaulienos ir perlinių kruopų troškinį. Šis patiekalas ne tik lengvai pagaminamas, bet ir turi daug naudingų savybių.
Perlinės Kruopos: Nepelnytai Pamirštas Produktas
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skanios, sočios ir maistingos perlinės kruopos nepelnytai pamirštos. Kaip garnyrą ar įvairių patiekalų ingredientą lietuviai dažniau renkasi bulves, grikius arba ryžius. Norintiems sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė siūlo nepraeiti pro privačios etiketės perlines kruopas, kurios savo kokybe nesiskiria nuo kitų, tačiau yra žemesnės kainos.
Perlinių kruopų nauda sveikatai
Perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, magnio, taip pat yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai įsisavinamų angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Šios kruopos labai naudingos ir vaikams, todėl gali puikiai praturtinti šeimos pusryčius ar vakarienę.
"Perlinės kruopos turi visų augančiam žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Jose yra geležies, fosforo, kalcio, magnio ir cinko - medžiagų, svarbių kaulų būklei bei raumenų funkcionavimui. Šis produktas taip pat puikiai tinka sergantiems širdies ligomis, nes skaidulų, B grupės vitaminų ir antioksidantų derinys tampa sveikos širdies mitybos sąjungininku, o didelis beta gliukano kiekis yra atsakingas už cholesterolio lygio balansą", - pasakoja gydytoja dietologė.
Tačiau E.Gavelienė atkreipia dėmesį, jog perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys. Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę, - pataria ekspertė.
Kaip Geriausia Laikyti ir Gaminti Perlines Kruopas?
Pasak „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, neverta namuose kaupti kruopų atsargų - parduotuvėse jų rezervai atnaujinami nuolat: „Kruopas geriausia laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių. Jei pastebėjote, jog pakuotėje ar inde prisikaupė drėgmės, kruopos sušoko į gabalėlius, nedelsdami tokias išmeskite.“
Jei norite greičiau pasigaminti perlinių kruopų košės pusryčiams, D. Špūrienė siūlo jas gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir iš vakaro palikti mirkti šaltame vandenyje - tai sutrumpins tolesnį jų gaminimo laiką. Tuomet išmirkytas kruopas tiesiog berkite į puodą ir uždenkite dangčiu, kad išeitų kuo mažiau garų. Pavirkite vandenyje, o išvirus pagardinkite žiupsneliu druskos.
Tuo tarpu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tuomet dar maždaug 40 minučių palikti virti žemesnėje temperatūroje. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2-3 puodeliais vandens, tokį santykį nesunku pamatuoti, - pataria specialistė.
Perlinių Kruopų Troškinys su Kiauliena ir Daržovėmis: Receptas
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti perlinių kruopų troškinį su kiauliena ir daržovėmis. Mėsą galima keisti ir kita rūšimi, pridėti namie turimų daržovių ar mėgstamų prieskonių.
Ingredientai:
- 200 g kiaulienos faršo
- 100 g perlinių kruopų
- 200 ml vandens
- 1 morkos
- 1 nedidelio svogūno
- 2 pomidorų
- 1 valgomojo šaukšto kapotų petražolių
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- Pipirų - pagal skonį
- Aliejaus kepimui
Gamybos eiga:
- Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pasūdykite. Morką nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
- Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morką, svogūną ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.
- Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3-4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.
- Patiekite pabarstę kapotomis petražolėmis. Skanaus!
Patarimai ir Variacijos:
- Gardinant kruopas skirtingais prieskoniais ar žolelėmis, panaudojant įvairias daržoves, gardžiuosimės vis kitokio skonio kruopomis.
- Jei mėgstate įvairius troškinius, kuriuose gausu kruopų bei įvairių daržovių, tuomet šis troškinys tikrai labai patiks.
- Troškinį galite ruošti ne tik su kiauliena, bet ir su kitomis mėsos rūšimis.
Mitybos specialistės komentaras
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skanios, sočios ir maistingos perlinės kruopos nepelnytai pamirštos - kaip garnyrą ar įvairių patiekalų ingredientą lietuviai dažniau renkasi bulves, grikius arba ryžius. O perlinės kruopos - itin universalios, jų košę galima valgyti vieną, ruošti kaip garnyrą, panaudoti pačių įvairiausių patiekalų gamybai.