pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptos morkos: puikus būdas mėgautis sveikata ir skoniu

Morkos – tai ne tik ryškiai oranžinė daržovė, dažnai sutinkama mūsų virtuvėse, bet ir tikras vitaminų bei mineralų lobynas. Nors dažniausiai vartojamos žalios arba virtos, keptos morkos gali tapti ne tik skaniu, bet ir itin naudingu patiekalu. Šiame straipsnyje išsamiai panagrinėsime keptų morkų naudą sveikatai, aptarsime įvairius receptus ir atskleisime, kodėl verta įtraukti šią daržovę į savo mitybos racioną.

Morkų maistinė vertė

Prieš gilinantis į keptų morkų privalumus, svarbu suprasti, ką šios daržovės iš viso siūlo. Morkos yra puikus beta karotino, skaidulų, vitamino K, kalio ir antioksidantų šaltinis. Beta karotinas, kuris morkoms suteikia ryškią spalvą, organizme virsta vitaminu A, būtinu geram regėjimui, imuninės sistemos stiprinimui ir odos sveikatai palaikyti.

Pagrindinės maistinės medžiagos 100 g morkų:

  • Kcal: 41
  • Angliavandeniai: 9.6 g
  • Skaidulos: 2.8 g
  • Cukrus: 4.7 g
  • Riebalai: 0.2 g
  • Baltymai: 0.9 g
  • Vitaminas A: 835 μg (167% dienos normos)
  • Vitaminas K: 13.2 μg (11% dienos normos)
  • Kalis: 320 mg (7% dienos normos)

Keptų morkų nauda sveikatai

Kepimas – tai vienas iš būdų paruošti morkas, išsaugant didžiąją dalį maistinių medžiagų. Be to, kepant morkas, pagerėja jų skonis ir tekstūra, todėl jos tampa patrauklesnės net ir tiems, kurie paprastai nemėgsta žalių morkų.

1. Geresnis beta karotino įsisavinimas

Kepant morkas, ląstelių sienelės suminkštėja, todėl organizmui lengviau įsisavinti beta karotiną. Tyrimai rodo, kad termiškai apdorojus morkas, beta karotino kiekis serume padidėja. Tai reiškia, kad kepant morkas, gauname daugiau naudos iš šio svarbaus vitamino A pirmtako.

2. Stiprina imuninę sistemą

Vitaminas A, kurio gausu keptose morkose, yra būtinas stipriai imuninei sistemai. Jis padeda organizmui kovoti su infekcijomis, palaiko gleivinių, kurios apsaugo nuo patogenų, sveikatą. Reguliarus keptų morkų vartojimas gali padėti sustiprinti imunitetą ir sumažinti sergamumą.

3. Gerina regėjimą

Vitamino A trūkumas gali sukelti įvairias regėjimo problemas, įskaitant naktinį aklumą. Keptos morkos, būdamos puikus vitamino A šaltinis, padeda palaikyti gerą regėjimą ir apsaugo nuo akių ligų, tokių kaip katarakta ir geltonosios dėmės degeneracija.

4. Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą

Morkose esantis kalis padeda reguliuoti kraujo spaudimą, o skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Antioksidantai, tokie kaip beta karotinas, apsaugo nuo oksidacinio streso, kuris gali pažeisti kraujagysles ir sukelti širdies ligas. Reguliarus keptų morkų vartojimas gali padėti palaikyti sveiką širdį ir kraujagysles.

5. Gerina virškinimą

Skaidulos, esančios morkose, yra būtinos geram virškinimui. Jos padeda reguliuoti žarnyno veiklą, užkerta kelią vidurių užkietėjimui ir palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą. Be to, skaidulos padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina riziką susirgti 2 tipo diabetu.

6. Apsauga nuo vėžio

Tyrimai rodo, kad antioksidantai, esantys morkose, gali padėti apsaugoti nuo tam tikrų vėžio formų. Beta karotinas ir kiti karotenoidai gali slopinti vėžinių ląstelių augimą ir apsaugoti nuo DNR pažeidimų. Nors reikia daugiau tyrimų, įtraukti keptas morkas į savo mitybos racioną gali būti naudinga vėžio prevencijos strategijos dalis.

7. Odos sveikata

Vitaminas A yra būtinas sveikai odai. Jis padeda palaikyti odos drėgmę, apsaugo nuo sausumo ir pleiskanojimo. Antioksidantai, esantys morkose, apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų žalos, kuri gali sukelti ankstyvą senėjimą ir raukšles. Reguliarus keptų morkų vartojimas gali padėti išlaikyti odą sveiką, spindinčią ir jaunatvišką.

Kaip išsirinkti ir paruošti morkas kepimui?

Norint gauti didžiausią naudą iš keptų morkų, svarbu pasirinkti tinkamas daržoves ir tinkamai jas paruošti.

Kaip išsirinkti morkas:

  • Rinkitės tvirtas, lygias morkas be dėmių ar įtrūkimų.
  • Venkite morkų su minkštais ar suglebusiais galais.
  • Jei perkate morkas su lapais, įsitikinkite, kad lapai yra švieži ir žalios spalvos.
  • Ekologiškos morkos yra geras pasirinkimas, nes jose nėra pesticidų.

Kaip paruošti morkas kepimui:

  1. Nuplaukite morkas po tekančiu vandeniu ir gerai nušveiskite.
  2. Nulupkite morkas (nebūtina, bet rekomenduojama).
  3. Nupjaukite morkų galus.
  4. Supjaustykite morkas vienodo dydžio gabalėliais (apie 1-2 cm storio). Tai užtikrins, kad morkos iškeps tolygiai.

Keptų morkų receptai

Keptos morkos gali būti paruoštos įvairiais būdais, priklausomai nuo jūsų skonio ir pageidavimų. Štai keli populiarūs receptai:

1. Klasikinės keptos morkos su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis

Ingredientai:

  • 500 g morkų, supjaustytų gabalėliais
  • 2 šauktai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis džiovintų žolelių (rozmarinų, čiobrelių, raudonėlių)
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Sumaišykite morkas su alyvuogių aliejumi, žolelėmis, druska ir pipirais dideliame dubenyje.
  3. Išdėliokite morkas vienu sluoksniu ant kepimo skardos.
  4. Kepkite 20-25 minutes, arba kol morkos suminkštės ir šiek tiek apskrus.
  5. Patiekite karštas kaip garnyrą arba atskirą patiekalą.

2. Keptos morkos su medumi ir garstyčiomis

Ingredientai:

  • 500 g morkų, supjaustytų gabalėliais
  • 2 šauktai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas medaus
  • 1 šaukštas Dižono garstyčių
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Sumaišykite morkas su alyvuogių aliejumi, medumi, garstyčiomis, druska ir pipirais dideliame dubenyje.
  3. Išdėliokite morkas vienu sluoksniu ant kepimo skardos.
  4. Kepkite 20-25 minutes, arba kol morkos suminkštės ir šiek tiek apskrus.
  5. Patiekite karštas kaip garnyrą arba atskirą patiekalą.

3. Keptos morkos su klevų sirupu ir balzaminiu actu

Ingredientai:

  • 900 g morkų, nuluptų ir nupjautų galiukų
  • 4 šaukštai sviesto
  • 3 šaukštai klevų sirupo
  • 2 šaukštai balzamiko acto

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą.
  3. Sudėkite morkas ir kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol jos pradės minkštėti (apie 10 minučių).
  4. Įpilkite klevų sirupo ir balzamiko acto. Sumaišykite, kad morkos būtų tolygiai padengtos.
  5. Perkelkite keptuvę į orkaitę ir kepkite dar 15-20 minučių, arba kol morkos visiškai suminkštės ir karamelizuosis.
  6. Patiekite karštas kaip garnyrą arba atskirą patiekalą.

4. Keptos morkos su prieskoniais

Ingredientai:

  • 500 g morkų, supjaustytų gabalėliais
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis kario miltelių
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės
  • 1/4 šaukštelio kajeno pipirų (nebūtina)
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Sumaišykite morkas su alyvuogių aliejumi, prieskoniais, druska ir pipirais dideliame dubenyje.
  3. Išdėliokite morkas vienu sluoksniu ant kepimo skardos.
  4. Kepkite 20-25 minutes, arba kol morkos suminkštės ir šiek tiek apskrus.
  5. Patiekite karštas kaip garnyrą arba atskirą patiekalą.

Patarimai ir gudrybės

  • Norėdami, kad keptos morkos būtų dar skanesnės, galite jas apibarstyti smulkintu sūriu (pvz., feta arba parmezano) prieš pat patiekiant.
  • Jei norite, kad morkos būtų saldesnės, galite įdėti šiek tiek rudojo cukraus arba agavos sirupo.
  • Norėdami paįvairinti skonį, galite pridėti kitų daržovių, tokių kaip svogūnai, česnakai arba pastarnokai.
  • Keptas morkas galite naudoti salotoms, sriuboms arba troškiniams pagardinti.

Apibendrinimas

Keptos morkos – tai ne tik skanus, bet ir labai naudingas patiekalas. Jos yra puikus beta karotino, skaidulų, vitamino K ir kalio šaltinis, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą, gerinti regėjimą, palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą, gerinti virškinimą ir apsaugoti nuo vėžio. Įtraukite keptas morkas į savo mitybos racioną ir mėgaukitės jų privalumais!