pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mielinis Pyragas Su Slyvomis: Tradicinis Receptas

Šiemet kaip niekad gausu slyvų? Pasilepinkite šiuo nuostabiu desertu arba pasiruoškite atsargų žiemai, užšaldydami slyvų, kad galėtumėte mėgautis šiuo pyragu, kai už lango siaučia pūga!

Mielinis Slyvų Pyragas Su Aguonomis

Juk kada, jei ne Kalėdų laikotarpiu, patys paklausiausi kepiniai yra tie su aguonomis. Šis pyragas ilgai laukė eilėje, kol prisiruošiau jį kepti. O kai iškepiau, užsišaldžiau maišelį slyvų žiemai, mat neatmetu, jog norėsiu tokį patį kepti ir Kalėdoms!

Ingredientai:

  • Tešlai:
    • 380 g miltų
    • 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių
    • 1 didelis kiaušinis
    • 1 kiaušinio trynys
    • 150 ml šilto pieno
    • 60 g cukraus
    • Žiupsnelis druskos
    • 80 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
  • Įdarui:
    • 80 g aguonų
    • 50 g marcipanų masės
    • 80 g cukraus
    • Keli lašeliai migdolų esencijos

Gaminimas:

  1. Jei tešlai naudosite šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių mišinį (iš produktų, kurie nurodyti sąraše): sumaišykite dubenėlyje mieles su 1 šaukštu cukraus, 3 šaukštais miltų ir 4 šaukštais drungno pieno. Šį mišinį palikite suputoti, o paskui įmaišykite ruošdami tešlą, taip pat kaip naudojant sausas mieles.
  2. Jei naudosite sausas mieles, jas sumaišykite su miltais, kiaušiniu ir kiaušinio tryniu, pienu, cukrumi, druska, pačioje pabaigoje supilkite tirpintą atvėsintą sviestą ir suminkykite minkštą elastingą tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu, ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 1,5 valandos arba kol tešlos kiekis padvigubės.
  3. Kol tešla kyla, pasiruoškite aguonų masę: aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti, kol vanduo atvės. Nukoškite kuo sausiau, tada 2 kartus sumalkite malimo mašinėle (arba susmulkinkite virtuviniu kombainu). Aguonas taip pat galima pavirinti apie 10 min., tada nukošti kuo sausiau, ir sumalti. Maltas aguonas sumaišykite su marcipanais ir cukrumi, pagardinkite migdolų esencija.
  4. 26 cm diametro kepimo indą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  5. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į maždaug 30×40 cm keturkampį. Jį supjaustykite į 3 juostas: 10 cm pločio ir 40 cm ilgio (kaip nuotraukoje). Į kiekvienos juostos vidurį dėkite aguonų įdaro ir sulipdykite kraštus taip, kad gautumėte aguonomis pripildytus „vamzdelius“. Šiuos vamzdelius susukite į spiralę paruoštoje kepimo skardoje, neprispausdami kraštų vienas prie kito, kad į tarpus tilptų slyvos.
  6. Slyvas sudėliokite į tarpus tarp tešlos vamzdelių, taip, kad jos šiek tiek viena su kita persidengtų. Taip paruoštą pyragą palikite šiltoje vietoje, uždengtą virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Visą pyrago paviršių ištepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 35-40 min., kol visas viršus gražiai patamsės. Išimkite ir atvėsinkite. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

Mielinis Pyragas Su Varške Ir Slyvomis

Ingredientai (28 cm apvaliai kepimo formai):

  • Tešlai:
    • 400 g miltų
    • 70 g cukraus
    • 7 g sausų mielių
    • 160 ml šilto pieno
    • 1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys
    • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
    • 1/2 tarkuotos citrinos žievelės
    • 120 g tirpinto sviesto
    • Žiupsnelis druskos
  • Įdarui:
    • 250 g varškės ar rikotos
    • 50 g cukraus
    • 1 kiaušinis
    • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
    • 1 tarkuotos citrinos žievelės
    • 100 g balto šokolado gabaliukų
    • 10 šviežių slyvų, pusiau pjaustytų
  • Sirupui:
    • 60 ml vandens
    • 60 g cukraus
    • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Aptepimui:
    • 1 kiaušinis
    • 1 šaukštas vandens ar pieno
  • Pabarstymui:
    • Truputis cukraus
    • Saujelė migdolo drožlių

Gaminimo Eiga:

  1. Pieną pašildykite, įdėkite šaukštą cukraus, mieles. Pamaišykite ir palikite 10-15 minučių pastovėti, kol mielės pradės veikti, putoti, pasijaus stiprus jų kvapas. Sviestą ištirpinkite, padėkite į šalį.
  2. Į didelį dubenį dėkite miltus, druską, citrinos žievelę, pilkite vanilės, truputį paplaktą kiaušinį ir dar vieną trynį, berkite likusį cukrų. Išmaišykite.
  3. Į miltus supilkite pieną, įmaišykite. Supilkite atvėsusį sviestą ir užminkykite tešlą. Tešlą minkykite apie 5 minutes, kol pasidarys glotni ir minkšta. Suformuokite tešlą į kamuoliuką. Dėkite į trupučiu aliejaus (bekvapio) pateptą dubenį, apvyniokite plėvele ir palikite 1-2 valandoms pakilti. Tešla turi padvigubėti.
  4. Įdarui sumaišykite visus produktus, išskyrus slyvas, nedideliame dubenėlyje. Dėkite į šaldytuvą, kol ruošite tešlą ir slyvas.
  5. Slyvas pjaustykite pusiau, išimkite kauliukus.
  6. Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
  7. Kai tešla pakils, išimkite iš šaldytuvo ir iškočiokite 30x40 cm stačiakampį. Supjaustykite jį į tris lygias juostas. Ant kiekvienos juostos šaukštu ar konditeriniu maišeliu išspauskite kremo, juostas suvyniokite ir užspauskite sujungimus.
  8. Į kepimo formą sudėkite tešlos juostas spiraliniu būdu. Į tarpus sudėkite pjaustytas slyvas. Kepimo formą vėl uždenkite plėvele ir palikite 30 minučių šiltai pastovėti, kad pakiltų.
  9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio+vandens/pieno plakiniu, pabarstykite cukrumi. Kepkite apie 30-40 minučių.
  10. Kol pyragas kepa, pasiruoškite sirupą. Vandenį ir cukrų bei vanilę pakaitinkite nedideliame puode, kol cukrus ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
  11. Po 30-40 minučių pyragą išimkite iš orkaitės, apliekite sirupu (slyvas taip pat), pabarstykite migdolo drožlėmis ir dėkite atgal į orkaitę 5-10 minučių arba kol pyragas visiškai iškeps.

Patarimai, Pastebėjimai:

  • Įdarui galima naudoti varškę ar rikotą. Aš naudojau kreminę varškę-sūrį, nes tokią turėjau. Gavosi kiek skystesnė masė, sunkiau buvo susukti virveles.
  • Originaliame recepte buvo nurodoma pyragą kepti iš pradžių 30 minučių, o vėliau dar 5 minutes.
  • Pyragas labai turtingo skonio: balto šokolado saldumas, slyvų rūgštumas, citrinos, vanilės kvapnumas, varškė ir mielinis, minkštas pyrago pagrindas. Puikus balansas.

Kaimiškas Mielinis Pyragas Su Slyvomis

Pakyla ji pakankamai greitai - per pusantros valandos, o ir antrą kartą, prieš šaunant kepinius į orkaitę, jos kildinti nereikia. Pyragas - kaip tikra kaimiška „bulka“ su daugybe slyvų. Kuo jų daugiau - tuo skaniau!

Gaminimo Eiga

  1. Kiaušinį suplakti su cukrumi, druska, aliejumi ir vanilės ekstraktu.
  2. Pieną pašildyti. Supilti į kiaušinio plakinį ir ten pat suberti sausas mieles. Viską gerai išmaišyti.
  3. Kitame inde miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir pusę jų berti į plakinį. Išmaišyti ir, jei tešla pakankamai sutirštėjo, vėl berti dalį likusių miltų ir minkyti rankomis. Taip - kol tešla nebelips prie rankų, bet nebus labai kieta. Ją suvynioti į rutulį ir šį dėti į indą, pateptą aliejumi. Uždengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą maždaug 1,5 valandos.
  4. Orkaitę įkaitinti iki 170 laipsnių.
  5. Pakilusią tešlą iškočioti į vieną ilgą „dešrelę“.
  6. Kepimo formą patepti sviestu, pabarstyti miltais ir, pradedant nuo vidurio, iškočiotąją tešlą lengvai sukti į spiralę. Slyvas supjaustyti skiltelėmis ir stačiomis sukaišioti į gautos spiralės tarpus.
  7. Kiaušinį lengvai išplakti ir juo aptepti pyragą.
  8. Pyragas labai turtingo skonio: balto šokolado saldumas, slyvų rūgštumas, citrinos, vanilės kvapnumas, varškė ir mielinis, minkštas pyrago pagrindas. Puikus balansas.

Sudėtingumas:

Reikia pasistengti.