pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Paprasti ir pigūs užkandžiai: receptai įvairioms progoms

Regis, pamažu užmarštin traukiasi tie laikai, kai svečius pasitikdavome riebiomis mišrainėmis, silkėmis ir rūkytomis vištomis nukrautais stalais. Mes taip pat už vaišinimo principą „geriau mažiau, bet įdomių ir gražiai patiektų“. Dailios vieno kąsnio užkandėlės visada traukia akį ir tinka įvairiausioms progoms: pradedant paprasčiausiu pasisėdėjimu su draugais ar artimaisiais ir baigiant pokyliais.

Vasarą lepinant geriems orams daug laiko praleidžiame prie vandens: jūros, ežero ar upės. O buvimas gamtoje neįsivaizduojamas be skanių, subalansuotų užkandžių. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad atostogų nuotaikai sukurti reikėtų ne tik kokybiškų produktų ir iš jų pagamintų skanių užkandžių, bet ir gražaus patiekalų paserviravimo - tinkamai surengtas piknikas tikrai maloniai nustebins.

„Leisdami laiką gryname ore greičiau išalkstame, o ir valgyti lauke - didelis malonumas. Būtent dėl šios priežasties parduotuvėse pasirūpinome didele įvairiausių, gamtoje mėgautis tinkamų užkandžių pasiūla. Planuojant pikniką galima įsigyti įvairiausių alyvuogių bei avinžirnių užtepėlių, saldžių ar pikantiškų bandelių, traškučių, sveikuoliškų sausainių ar krekerių. Be to, vasara turtinga vaisių ir daržovių derliumi, kuris tampa greitu ir sveiku pasirinkimu“, - pasakoja V. Juodkazienė.

Nors planuoti užkandžius, skirtus valgyti paplūdimyje, nėra sudėtinga, tačiau, anot maisto ekspertės, keletas veiksnių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra. Pavyzdžiui, užkandžiai, pagaminti salotų pagrindu, šiltame ore greitai subliūkšta, todėl į paplūdimį įvairiausių salotų suktinukų neštis nepatartina. Dar vienas svarbus faktorius - vasarą maistas greičiau genda. Karštą dieną į gamtą greitai gendančių produktų neštis į gamtą nereikėtų.

Kadangi valgome akimis, V. Juodkazienė siūlo iškylai skirtus užkandžius gražiai paserviruoti: tam tiks dalios staltiesės, servetėlės. Patogiau ir tvariau naudoti ne vienkartines, bet iš namų pasiimtas lėkšteles, derinti spalvotus indus ir stiklines.

Užkandžių receptų idėjos

Taigi siūlome jums pluoštelį idėjų, kurios bet kada gali praversti.

1. Agurkų užkandėlė su rikota ir lašiša

Jums reikės:

  • Agurkai: 1 vnt.
  • Citrinos: 1 vnt.
  • Druska: 1 arb. š.
  • Pipirai: 1 arb. š.
  • Trapios tešlos krepšeliai: 8 vnt.

I variantas (su rikota):

  1. Rikotą sumaišykite su parmezanu ir nutarkuota citrinos žievele.
  2. Dėkite į tešlos krepšelius.
  3. Puoškite mėlynių uogomis.

II variantas (su lašiša):

  1. Lašišų filė susmulkinkite ir 5 min. pavirkite nedideliame kiekyje vandens.
  2. Kitame indelyje iki standžių putų išplakite grietinėlę, ją atsargiai įmaišykite į lašišų masę ir 20 min.
  3. Kai putėsiai atšals, jų dėkite į tešlos krepšelius. Puoškite žaliosiomis alyvuogėmis.

2. Vištienos užkandis su daržovėmis

Jums reikės:

  • Vištienos krūtinėlės: 2 vnt.
  • Paprikos: 1 vnt.
  • Morkos: 2 vnt.
  • Citrinos: 1 vnt.
  • Pipirai: 1 arb. š.
  1. Mėsą sudėkite į verdantį, prieskoniais pagardintą vandenį (jo turi būti nedaug, kad vos apsemtų) ir ant didelės ugnies virkite 5 min. Paskui krūtinėles apverskite ir virkite dar 5 min. Puodą nukelkite nuo ugnies, bet dar 5 min. neatidenkite, kad mėsa visiškai suminkštėtų.
  2. Daržoves supjaustykite šiaudeliais.
  3. Prieš patiekiant paruoštus produktus išdėliokite ant vieno didelio padėklo, iškloto salotų lapais, ir apšlakstykite marinatu.

3. Blyneliai su varškės įdaru

Jums reikės:

  • Miltai: 150 ml.
  • Pienas: 150 ml.
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  1. Dubenyje sumaišykite miltus su 100 ml vandens, plakite šluotele arba elektriniu plakikliu, kol neliks gumuliukų. Įplakite kiaušinius ir pieną.
  2. Tešlą 1-2 val.
  3. Įkaitintą keptuvę patepkite sviestu, palaukite, kol ims rūkti, įpilkite maždaug 50 ml tešlos, tolygiai paskirstykite. Kai viršutinė tešlos pusė sustings, apverskite blynelį ir apkepkite iš kitos pusės.
  4. Dubenyje išsukite tepamąjį varškės sūrelį su išspaustu česnaku, pagardinkite pipirais ir kapotomis petražolėmis.
  5. Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

4. Slyvos su sūriu

Jums reikės:

  • Slyvos: 6 vnt.
  • Kreminis sūris: 100 g.
  • Raudonėliai: 1 arb. š.
  • Druska: 1 arb. š.
  1. Slyvas perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
  2. Sūrio masę išmaišykite ir šaukštu dėkite ant kiekvienos slyvos puselės.
  3. Jei norite išraiškingesnio skonio, kreminį sūrį galite keisti smulkiai tarkuotu parmezano sūriu (apie 150 g).

5. Kumpio suktinukai su mocarela ir pievagrybiais

Jums reikės:

  • Kumpis: 8 griežinėliai
  • Mocarela: 100 g.
  • Pomidorai: 4 vnt.
  • Alyvuogės: 1 vnt.
  • Pievagrybiai: 8 vnt.
  • Druska: 1 arb. š.
  1. Mocarelą supjaustykite stambiais gabalais, o pomidorus - ketvirčiais.
  2. Nuvalytus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste.
  3. Į karštus riebalus suberkite miltus ir maišydama kepinkite, kol įgaus aukso spalvą. Supilkite vyną, gerai išmaišykite. Sudėkite stambiais gabalais pjaustytą mocarelą, ketvirčiais pjaustytus pomidorus, alyvuogių puseles, pievagrybius, pagal skonį įberkite druskos, maltų baltųjų pipirų.
  4. Gauto įdaro užkrėskite ant kiekvieno kumpio griežinėlio ir susukite ritinėlius.
  5. Tiekite karštus arba šaltus.

6. Persikai su skumbrės įdaru

Jums reikės:

  • Konservuoti persikai: 1 skardinė
  • Skumbrė aliejuje: 1 skardinė
  • Varškė: 2 valg. š. (nesaldžios, pvz.)
  • Krapai: 1 valg. š.
  1. Skardinėje paprastai būna 6-7 persikų puselės.
  2. Sumaišykite skumbrę su varške ir kapotais krapais.
  3. Persikus sudėkite į popierines keksiukų formeles, ant viršaus užkrėskite skumbrės įdaro.

7. Bnanų užkandėlė su šokoladu

Jums reikės:

  • Šokoladas: 100 g.
  • Bananai: 2 vnt.
  • Kokoso drožlės: 100 g.
  1. Šokoladą išlydykite ant garų, uždėkite ant kiekvieno talerio ir 10 min.
  2. Bananus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite kokoso drožlėse ir dėkite ant šokolado.

8. Sūrio pyragaičiai

Jums reikės:

  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Sūris: 100 g.
  • Kmymai: 1 arb. š.
  1. Atskirkite trynius nuo baltymų.
  2. Sudėkite į formeles (mums labai patinka silikoninės karvutės) ir kepkite apie 30 min.

9. Varškės rutuliukai su alyvuogėmis

  1. Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus. Džiovintas spanguoles supjaustykite kuo smulkiau, saulėgrąžas ir sezamų sėklas galite šiek tiek apkepti.
  2. Rankas sudrėkinkite vandeniu, į saują su šaukšteliu dėkite varškės masę, ant jos - alyvuogę, iš visų pusių apspauskite ir gautą rutuliuką apvoliokite pasirinktuose prieduose.

10. Įdaryti kiaušiniai su grybais

  1. Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite į jį nuplautus kiaušinius. Virkite apie 8-10 minučių, kol kiaušinių vidus bus kietos konsistencijos. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį ir perliekite tekančiu šaltu vandeniu, kad kiaušiniai greičiau atvėstų.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius ir pakepinkite dar porą minučių. Sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir dar minutę pakaitinkite. Sudėkite pakepintas daržoves į lėkštę ir gerai nusausinkite popierinu rankšluosčiu.
  3. Į atvėsusį grybų mišinį sudėkite kiaušinių trynius, majonezą, pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Paruoštą įdarą sudėkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir įdarykite kiaušinių puseles. Ant viršaus uždėkite po mažą šviežios petražolės lapelį. Sudėkite kiaušinius į lėkštę ir patiekite.

11. Mėsos kukuliai su slyvomis

  1. Dubenyje sumaišykite kiaulienos ir kalakutienos faršą, sudėkite sutarkuotą svogūną, citrinos žievelę ir obuolį, įmuškite kiaušinius. Viską išminkykite.
  2. Į pusę džiūvėsėlių supilkite pieną ir palikite mirkti.
  3. Šaukštu imkite faršo, suformuokite rutuliuką ir į vidų įkiškite džiovintą slyvą. Pavoliokite džiūvėsėliuose.
  4. Ištepkite skardą aliejumi ir sudėkite rutuliukus.

12. Mini picos

Jums reikės:

  • Mielinė tešla: 1 vnt.
  • Pomidorai: 4 vnt.
  • Kaparėliai: 1 arb. š.
  • Raudonėliai: 1 valg. š.
  • Alyvuogių aliejus: 5 valg. š. (4 valg. š. tešlai ir 1 valg. š.)
  1. Didesniame dubenyje sumaišykite persijotus miltus ir druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles ir aliejų.
  2. Dubenį su tešla uždenkite švariu rankšluosčiu.
  3. Iškilusią tešlą iškočiokite ant miltais pabarstytos medinės lentelės ir stiklinaite arba puodeliu išspauskite apskritimus.
  4. Paruoštą pomidorų mišinį tepkite ant tešlos paplotėlių, berkite tarkuotos mocarelos ir apie 15 min. kepkite orkaitėje. Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir krapų šakelėmis.

13. Sumuštinių keksiukai

Jums reikės:

  • Sumuštinių duona: 10 riekelių
  • Konservuoti kalmarai: 1 skardinė
  • Pomidorai: 10 vnt.
  1. Nupjaustykite sumuštinių duonos riekelių pluteles. Kiekvieną riekelę šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnė. Po 2 riekeles įklokite į keksu formeles, aptepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.
  2. Konservuotus kalmarus, svogūnus, pomidorus ir kiaušinius smulkiai supjaustykite, sumaišykite su griežinėliais pjaustytomis alyvuogėmis, žalumynais, paskaninkite pipirais, druska.
  3. Į iškeptas duonos formeles dėkite įdarą.

14. Dešrelės tešloje

  1. Susmulkinkite kiaušinius, sutarkuokite sūrį. Iš pradžių iškočiokite tešlą, supjaustykite ją plonomis juostelėmis ir apvyniokite aplink dešreles palikdama vienodus tarpelius. Tešlą galite naudoti ir bemielę (rinkitės mėgstamą), o juosteles pjaustyti storiau - tuomet dešreles dengs storesnis tešlos sluoksnis. Tuomet tešla apvyniotas dešreles apibarstykite sezamų sėklomis (prieš tai jų viršų galite patepti kiaušinio plakiniu).
  2. Išklokite skardą kepimo popieriumi, sudėkite dešreles ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol tešlos juostelės švelniai apskrus. Dešrelėms iškepus, įsmeikite į jas (maždaug iki pusės) medines lazdeles.

15. Kišas su porais ir šonine

Jums reikės:

  • Šoninė: 100 g.
  • Pienas: 150 ml.
  • Grietinėlė: 150 ml.
  • Sūris: 100 g.
  1. Pirmiausiai šiek tiek atšildykite parduotuvėje pirktą tešlą. Ją šiek tiek pakočiokite, išklokite kepimo formą ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min.
  2. Tuomet įkaitinkite keptuvę ir į ją įdėkite šaukštelį sviesto ar aliejaus, šiek tiek pakaitinus suberkite pjaustytus porus ir šoninę.
  3. Vėliau švariame inde išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę. Į mišinį įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, smulkintų krapų ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į jį sudėkite tarkuotą sūrį.
  4. Gautą masę supilkite ant pasiruoštos tešlos ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kišą kepkite dar apie 20 minučių.

16. Užkandis su kriaušėmis ir sūriu

Jums reikės:

  • Kriaušės: 2 vnt.
  • Sūris: 100 g.
  1. Pirmiausiai šiek tiek atšildykite parduotuvėje pirktą tešlą.
  2. Tuomet supjaustykite kriaušes, sutrupinkite sūrį ir pasmulkinkite riešutus.
  3. Tešlai kiek atšilus supjaustykite ją norimos formos gabaliukais, ant viršaus dėkite kriaušes, sūrį ir apibarstykite graikiškais riešutais.

17. Gaivus gėrimas

  1. Į indą supilkite atšaldytą mineralinį, sudėkite šviežius rozmarinus, įspauskite šviežių apelsinų sulčių ir įdėkite apelsinų skiltelių ir pagal skonį pagardinkite cukraus, klevų arba agavų sirupu. Jeigu norite įmeskite kelis ledukus.