pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vakarienė su virtuvės šefu: patarimai ir įžvalgos

Daugelis žmonių kasdien susiduria su iššūkiu, kaip suderinti laiko stoką ir norą maitintis maistingai, tačiau pernelyg neišlaidauti. Garsus virtuvės šefas Tomas Rimydis neslepia, kad karantinas labai pakeitė įprastą gyvenimą, ir dabar visi daugiau laiko leidžiame namie ir patys daugiau gaminamės.

Prekybos tinklas „Iki“ pristato naują deli patiekalų prekės ženklą „IKI Šefai“, kad pirkėjai galėtų mėgautis skaniu, šviežiu, pinigus ir laiką taupančiu kokybišku maistu. Trys garsūs virtuvės šefai prisijungė prie „Iki“ komandos ir prisideda prie pirkėjams siūlomų patiekalų tobulinimo, kad gardus, sveikas maistas būtų prieinamas visiems.

„IKI Šefai“ - šviežumas ir kokybė kasdien

„Šefų kokybė - jūsų kasdienybė“, - su tokiu šūkiu naujoji patiekalų linija jau iškeliavo į „Iki“ parduotuves. Privataus „Iki“ prekės ženklo deli linija „IKI Šefai“ - ypač plataus asortimento, siūlanti šviežius, kokybiškus ir jau paruoštus patiekalus. „IKI Šefai“ keičia dideles pirkėjų simpatijas užsitarnavusį „Pagaminta IKI“ privatų prekės ženklą.

„Pagaminti pagal kruopščiai atrinktus receptus ir aukšta kokybe už gerą kainą pasižymintys jau paruošti švieži patiekalai - viena iš „Iki“ stiprybių. Džiaugiuosi, kad mūsų kulinarų deli patiekalai yra atnešę pokyčių rinkoje ir paneigę mitus. Jeigu anksčiau parduotuvėse pardavinėjamas maistas turėjo „paskutinės išeities“ įvaizdį, tai dabar pirktos salotos ar patiekalų rinkiniai daugeliui yra skani, sveika, greita ir nebrangi alternatyva namuose pagamintam ar restoraniniam maistui.

Trys maisto gamybos profesionalai L. Čeprackas, J. Steponavičiūtė-Vosylė ir D. Špakauskas ne tik stoja į kovą dėl geriausiojo titulo naujoje TV3 laidoje „IKI Šefų kovos“, bet ir savo patirtimi bei patarimais dalijasi su „Iki“ kulinarijos technologais. Keičiasi ne tik patiekalų pavadinimas į „IKI Šefai“, bet atnaujintos ir jų pakuotės.

Naujomis akį patraukiančiomis etiketėmis žymima „IKI Šefai“ produkcija jau pripildytos lentynos „Iki“ parduotuvėse. „Žinome, kad mūsų pirkėjai tikrai smalsūs ir mielai išbando naujoves, tad šefų atnaujintų patiekalų kviečiame paragauti nieko nelaukiant - naujai pristatomas ženklas lojalius „Iki“ klientus pasitinka su gausybe nuolaidų.

„Siekiant užtikrinti vienodai aukštus maisto standartus visose „Iki“ parduotuvėse, maisto gamyba vyksta centralizuotai. Deli kategorija „Iki“ parduotuvėse - ypač gausi, užtikrinanti kulinarinį įvairiapusiškumą. „Iki“ lentynose pirkėjai ras ir tradicinius lietuviškus skonius, ir šiuolaikinių pasaulio virtuvių patiekalų.

Šalia jau pirkėjų pamėgtų patiekalų, „Iki“ lentynas net kelis kartus per metus papildo naujovėmis. Pavyzdžiui, pernaiį pristatyti pasaulio virtuvių įkvėpti pasiūlymai, tokie kaip turkiškas kebabas su jautiena, vokiškas kiaulienos šnicelis su bulvių koše ar pagal meksikietiškos virtuvės tradicijas paruošti patiekalai su plėšyta kiauliena, metė rimtus iššūkius net ir deli senbuviams.

Populiarūs patiekalai vakarienei

Ji pastebi, kad šviežio maisto pasiūlymai dėmesio sulaukia ir artėjant vakarienės metui, kai dalis pirkėjų nori numalšinti alkį sutaupydami laiko.

„Pastaruoju metu populiarumo bangą išgyvena pietų rinkiniai. Siekiant taupyti laiką ir pinigus dienos pietums, daugeliui jau paruošti ir patogiai supakuoti patiekalai tampa patrauklia alternatyva. Dėmesio ir pietų lėkštės centre dažniausiai atsiduria Kyjivo kotletas, taip pat pirkėjai dažnai renkasi žemaičių blynus, švediškus mėsos kukulius, įvairius sumuštinius ir salotos“, - sako G.

Šefų patarimai ir įžvalgos

Retai maistą gaminantiems, bet norintiems tai daryti dažniau, G. Maslenskis rekomenduoja pradėti nuo paprastesnių patiekalų ir gerai žinomų ingredientų. Pasak šefo, mažai maisto ruošimo patirties turinčius žmones sudėtingi receptai gali varginti ar net atgrasyti nuo gaminimo. Todėl jis dalijasi keletu patarimų, naudingų tiek pradedantiesiems suktis virtuvėje, tiek tiems, kurie nors ir turi daugiau įgūdžių, vis tiek susiduria su klausimais, kaip sėkmingai paruošti pasirinktą patiekalą.

  • Atidžiai sekite receptą: Ruošiant maistą smulkmenų nėra. Naudotis receptu ypač svarbu tais atvejais, jei gaminame įdomesnius, rečiau ruošiamus, tikslių ingredientų kiekių reikalaujančius gaminius, tokius kaip įvairūs pyragai. Taip pat pirmą kartą gamindami patiekalą eksperimentuojame, todėl geriau būtų gaminti mažesnį maisto kiekį nerizikuojant sugadinti produktų.
  • Nuolat ragaukite: Kad ir kiek kartų ruoštume patiekalą, svarbu nepamiršti gaminimo metu nuolat jį ragauti. Maisto skonį koreguoja ne tik dedamų ingredientų kiekis, bet ir skirtingos jų rūšys. Geriausia iš pradžių į patiekalą dėti mažesnį prieskonių kiekį, o vėliau ragaujant po truputį pridėti reikalingus ingredientus.
  • Būkite atidūs: Gamindamas žmogus turi žinoti, kokius produktus naudoja bei nepamiršti patikrinti ne tik trumpo, bet ir ilgo galiojimo produktų, tokių kaip prieskoniai, galiojimo laiko. Pradėjus naudoti prieskonius, reikėtų pasižymėti pakuotės atidarymo datą ir sekti iki kada jie tinkami naudoti. Taip pat atidarytą prieskonių pakuotę reikėtų laikyti sausai, sandariai ir tamsioje vietoje, kitaip jie praras skonio ir kvapo savybes.
  • Pasirūpinkite įranga: Maisto gamyboje labai praverčia virtuvinės svarstyklės, kurių pagalba visada galime tiksliai ir vienodai pamatuoti reikiamą produkto kiekį. Taip pat reikia numatyti, kad gamindami turėtume visas recepte nurodytas priemones.
  • Naudokitės internetu: Šiandien nesudėtingai galime surasti ne tik tikslius receptus, bet ir vaizdo įrašus, kuriuose aiškiai pristatomos visos patiekalo ruošimo instrukcijos.

Jei žmogus tą patį pyragą jau gamino 10 kartų, jis gali pradėti laisviau improvizuoti, keisti receptą, išimti jam nepatinkančius ar pridėti naujus ingredientus. Tokių detalių supratimas atsiranda įgijus bent truputį maisto ruošimo patirties“, - įžvalgomis dalijasi pašnekovas.

Kaip gaminti sveikiau?

Pagrindinis sveikos gyvensenos ir sveikesnio maisto ruošimo principas - subalansuota mityba. „Svarbu, kad maitintumėmės įvairiais produktais, gertume daug vandens. Gaminant maistą reikėtų naudoti kuo mažiau riebalų, cukraus, ne pilnai termiškai apdorotų produktų. Taip pat vengti įvairių troškinių, riebaluose virto maisto, nenaudoti mikrobangų krosnelės, nes taip gaminami produktai praranda naudingąsias savybes ir vitaminus.“

Jei žmogus turi noro gaminti, tai daryti įmanoma ir turint nedaug laiko. Tokiu atveju reikėtų rinktis paprastesnius patiekalus. Maistą, kurio gaminimas užtrunka 2-3 val. galime ruošti keletu etapų, iš anksto suplanuojant jo ruošimą, pavyzdžiui, vakarą prieš pasigaminant paruoštukus“, - rekomenduoja pašnekovas.