Atraskite tortilijas iš naujo - ne kaip užkandį, o kaip gausų, maistingą, skonių pilną patiekalą. Tortilijos pietų dėžutėms ypatingai tinka, nes jų nereikia šildyti - jos skanios ir visiškai šaltos. Tortilijas galite ruošti su įvairiausiais įdarais; šiuo atveju, jos ypač sočios, nes pagardintos humusu, vištiena, raudonosiomis pupelėmis.
Kodėl verta rinktis šį receptą?
- Itin maistinga. Šiame recepte gausu visko, ko reikia maistingam patiekalui: baltymų, skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
- Greitai paruošiama. Nors šį receptą sudaro daugiausia sveiki produktai, jis taip pat lengvai pagaminamas - užtruksite ne ilgiau nei 25 minutes!
- Gaivi sudėtis. Šie tortilijos suktinukai su vištiena papildomi gaiviomis daržovėmis, o net ir atšaldytas bazilikų padažas yra nepaprastai gardus. Tad tai - tiesiog tobulas patiekalas vasarai, kai norisi atsigaivinti namuose ar gaminant ant grilio lauke.
Tortilijos suktinukai su kepta vištiena ir daržovėmis
Tortilijos su kepta vištiena ir daržovėmis - fantastiškai skanios ir sočios; tikiu, kad patiks visiems! Pikantiška ir sultinga vištiena, kremiški avokadai, minkšti pomidoriukai, saldūs kukurūzai, gaivus graikiško jogurto padažas. Dera tobulai! (Pa)tiks ir savaitgalio pietums, ir draugų susibūrimui.
Mūsų šeimoje jos populiarios dar ir todėl, kad kiekvienas galim susisukti tokią tortiliją, kokios norisi. Aš visad būnu ta, kuri priedų nori visokių ir kuo daugiau, bet turim šeimoje ir veikėją, kuris valgo tik vištieną ir nieko daugiau (pirštais nerodysim, bet galit pabandyt atspėt), šypt. Ar mėgstat tokius tortilijų suktinukus? Išbandykit!
Tortilijos suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis
Ingredientai:
- Pilno grūdo tortilija: 1 vnt.
- Tepamoji varškė su žalumynais: 2 šaukštai
- Salotos lapai: pagal skonį
- Vištienos krūtinėlė (virta ir suplėšyta): 100 g
- Kietasis sūris (tarkuotas): 2 šaukštai
- Pomidoras (supjaustytas): 1 vnt.
- Medaus ir garstyčių padažas: pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Pilno grūdo tortiliją aptepkite tepamąja varške su žalumynais.
- Ant varškės sudėkite salotos lapus, taip sukurdamas pagrindą.
- Toliau paskirstykite virta ir suplėšyta vištienos krūtinėlė per visą tortilijos paviršių.
- Užberkite tarkuoto kietojo sūrio ant vištienos, kad patiekalas taptų dar aromatingesnis.
- Pomidorą supjaustykite riekelėmis ir paskirstykite ant tortilijos viršaus.
- Pagardinkite viską medaus ir garstyčių padažu pagal skonį.
- Sukite tortiliją atsargiai, kad įdaras liktų viduje, ir suformuokite suktinuką.
- Jei pageidaujate, trumpam pakepinkite grilyje arba sausoje keptuvėje.
Gaivios tortilijos su vištiena ir bazilikų padažu
Šios tortilijos su vištiena ir bazilikų padažu yra mano pasirinkimas Nr. 1, kai norisi kažko gaivaus, greito ir sotaus. Tobulas patiekalas vasarai (ir ne tik)!
Recepto ingredientai
- Tortilijos. Kad tilptų visi ingredientai, šiame recepte reikia naudoti 25 cm tortilijas. Taip pat rekomenduoju rinktis viso grūdo tortilijas, kurios pasižymi didesniu kiekiu skaidulų ir kitų naudingųjų medžiagų.
- Vištiena. Šį patiekalą paprastai ruošiu su vištienos krūtinėle, bet čia tinka ir viščiukų šlaunelių mėsa ar vištienos faršas.
- Daržovės. Kadangi tortilijos receptą su vištiena ypač mėgstu gaminti vasarą, dažniausiai renkuosi gaiviuosius agurkus bei pomidorus, iceberg salotą dėl papildomo traškumo ir raudonąjį svogūną dėl šiek tiek pikantiškumo. Tačiau puikiai tiks ir kitos daržovės: romaninė arba Pekino salota, paprastas svogūnas, ridikėliai, morkos, paprikos, grybai ar net saldieji kukurūzai, avokadai bei marinuoti agurkėliai.
- Bazilikai. Bazilikų padažui reikės šviežių bazilikų.
- Džiovinti raudonėliai. Džiovinti raudonėliai yra svarbus padažo ingredientas, todėl patarčiau jų nepraleisti.
- Kietasis sūris. Norėdami pasiekti geriausią bazilikų padažo skonį, rinkitės 12 ar daugiau mėnesių brandintą kietąjį sūrį.
- Majonezas. Be to, patariu naudoti įprastą, bent 73 proc. riebalų turintį majonezą, o ne jo liesą versiją, kad šis būtų tinkamo tirštumo. Aš paprastai naudoju „Hellmann’s Original“ majonezą.
- Graikiškas jogurtas. Rinkdamiesi graikišką jogurtą, atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį - 100 gramų sudėtyje turėtų būti bent 8 gramai baltymų. Mano mėgstamiausias pasirinkimas yra „Graikiška Amfora“ natūralus jogurtas, kuris pasižymi tobulu tirštumu ir turi 9 gramus baltymų.
- Kiti ingredientai: česnakas ir citrinos sultys. Taip pat bazilikų padažą rekomenduoju papildyti svogūnų laiškais, kurie dar labiau praturtina jo skonį.
Gaminimo žingsniai
- Pradėkite kepti vištienos krūtinėlės. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį dažniausiai ruošiu vištieną šiam patiekalui.
- Kol vištiena kepa, pasiruoškite daržoves ir padažą. Daržovėms smulkiai supjaustykite pomidorus, agurkus, raudonąjį svogūną ir iceberg salotą.
- Padažui į smulkintuvą arba trintuvą sudėkite bazilikų lapus, smulkintus svogūnų laiškus (jei norite), džiovintus raudonėlius, sutrintą česnaką, tarkuotą kietąjį sūrį, majonezą, graikišką jogurtą, įspauskite citrinos sulčių ir plakite iki vientisos masės. Suplaktą padažą perkelkite į dubenėlį, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Vištienai iškepus, ją supjaustykite smulkiais gabalėliais. Tuomet pašildykite tortilijas apie 15-20 sekundžių ant vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje (kiekvieną atskirai iš abiejų pusių) arba mikrobangų krosnelėje (jas suvyniojus į šiek tiek vandeniu sudrėkintus popierinius rankšluosčius).
- Ant pašildytos tortilijos šono tepkite bazilikų padažą, dėkite vištieną, daržoves ir užpilkite dar padažo. Tą patį pakartokite su visais paplotėliais.
- Susukite tortilijas (kaip parodau šiame vaizdo įraše), apvyniokite folija ir palikite kelioms minutėms pastovėti.
- Išvyniokite iš folijos, perpjaukite pusiau ir mėgaukitės tortilijomis su vištiena!
Patarimai
- Prieš sukant, tortilijas reikia pašildyti, kad jos lengviau susisuktų ir neplyštų. Tik jų neperkaitinkite: paplotėliai turėtų būti karšti, minkšti ir lankstūs, tačiau neapskrudę.
- Jeigu sukant pašildytos tortilijos vis tiek plyšta, dėkite į jas mažiau maisto.
- Prieš dedant ingredientus, svarbu ant tortilijų užtepti bazilikų padažo, kuris neleis drėgmei į paplotėlius įsigerti ir jiems suminkštėti.
- Trumpas tortilijos palaikymas folijoje pagerina jos tekstūrą ir padaro ją malonesne valgyti.
- Jei tortiliją su vištiena valgysite vėliau, geriau komponentus (paplotėlius, vištieną, daržoves bei padažą) laikyti atskirai ir ją surinkti prieš pat valgant, kad ji pernelyg nesuminkštėtų.
Burrito su rūkyta vištiena ir raudonomis konservuotomis pupelėmis
Lengvai ir greitai paruošiamų receptų niekada nebūna per daug! Taigi, šis suktinukas - vienas iš tokių. Ilgiausiai užtrunkama nuo vištienos sparnelių pjaustant mėsą, o visa kita - viens, du ir baigta.
- Rūkytą vištieną smulkiai supjaustyti.
- Pupeles nusunkti ir kelis kartus perplauti vandeniu. Sudėti į indą kartu su vištiena, pomidorais, sūriu ir prieskoniais. Viską gerai išmaišyti.
- Masę padalinti į keturias lygias dalis ir sudėti į tortilijų centrą. Susukti burrito, ar bent kažką panašaus.😀
- Visus suktinukus pašauti kepti į iki 200 laipsnių įkaitusią orkaitę (arba galima į karšto oro gruzdintuvę) ir pakepinti tol, kol tortilija šiek tiek apskrus.
- Išėmus burrito perpjauti per pusę ir šalia patiekti mėgstamų daržovių.
Konservuotų pupelių virtuvėje verta turėti visada. Juk tiek daug jų panaudojimo galimybių! Sriubai, troškiniams, burrito, apkepams, užtepėlėms, net brauniui!
Pilno grūdo tortilijos su vištiena, pupelėmis ir mocarelos sūriu
Pilno grūdo tortilijos su vištiena, pupelėmis ir mocarelos sūriu - tai puikus pasirinkimas lengviems ir maistingiems pietums ar vakarienei. Patiekalas praturtintas svarbiais baltymais ir skaidulomis, kurios padeda išlaikyti sotumą ilgesnį laiką ir suteikia energijos visai dienai. Vištienos filė yra vienas liesiausių baltymų šaltinių, kuris padeda stiprinti raumenų masę ir gerina bendrą sveikatą. Pilno grūdo tortilijos yra turtingos skaidulomis, mažina cholesterolio kiekį ir padeda reguliuoti virškinimą. Be to, pupelės yra puikus augalinių baltymų šaltinis ir papildomai suteikia energijos, o mocarelos sūris praturtina patiekalą kalciu.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje vištienos filė galite naudoti kalakutienos filė ar tofu, jei norite vegetariškos versijos.
- Pupeles pomidorų padaže galima pakeisti juodosiomis pupelėmis arba avinžirniais.
- Mocarelos sūrį galima pakeisti feta ar veganišku sūriu, jei pageidaujate patiekalo be laktozės.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Jei neturite elektrinės kepsninės, tortilijas galima lengvai pakepti keptuvėje arba orkaitėje, naudojant grilio funkciją. Tai suteiks traškumo ir šilumos.
- Papildomai, tortilijas galite patiekti su šviežiomis daržovėmis ar lengvu padažu, kad patiekalas būtų dar gaivesnis.
Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai
- Privalumai: Šiame patiekale gausu aukštos kokybės baltymų iš vištienos ir pupelių, o pilno grūdo tortilijos padeda užtikrinti ilgalaikį sotumą. Mažai riebalų ir daug skaidulų - tai puikus pasirinkimas sveikesnei mitybai.
