Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų. Grūdinių kultūrų produktai yra itin reikalingi sveikatai. Pagal sveikatingumo rekomendacijas grūdinės kilmės maistą reikėtų vartoti bent kelis kartus per dieną.
Kiekvieną grūdą sudaro trys dalys: sėlenos, daigioji dalis ir vidinis branduolys. Kiekvienoje jų esama skirtingų maistinių medžiagų, būtent todėl mitybos specialistai rekomenduoja rinktis viso grūdo dalių produktus, kuriuose gausu geležies, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, skaidulų. Maisto ekspertė teigia, kad viso grūdo produktus į kasdienę mitybą įtraukti yra labai paprasta.
Prisiminus močiutės troškinius, atmintyje turėtų iškilti gana dažna sudedamoji jų dalis - miežiai. Jie ne tik tinka įvairiems troškiniams, bet ir yra labai naudingi. Juose gausu skaidulų, antioksidantų, mineralų, tokių kaip selenas ir varis, kalcio, geležies bei organizmui svarbių baltymų, todėl miežius dažnai rekomenduojama valgyti sportininkams.
Miežių Savybės ir Nauda
Miežiai - pati seniausia žmonių auginama grūdinė kultūra. Apie gydomąsias jos savybes žinoma jau nuo neatmenamų laikų. Visų pirma, tai puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis.
- Miežiuose yra praktiškai visų B grupės vitaminų, taip pat - vitamino A, D, E, PP.
- Maždaug 6 % miežių sudaro ląsteliena, todėl virškinimo sistemai jie yra labai naudingi.
- Gana daug ir angliavandenių (maždaug 65 %). Tai reiškia, kad miežinė košė yra puikus energijos užtaisas visai dienai.
- Baltymai, esantys miežių sudėtyje, yra vertingesni už kviečių baltymus.
Kaip Virti Miežines Kruopas?
Skirtingai nuo perlinių kruopų, kurios taip pat gaminamos iš miežių, miežinės kruopos yra naudingesnės, nes jas gaminant miežių branduolys nėra poliruojamas. Todėl miežinėse kruopose yra daugiau skaidulų, o grūdai turi naudingų viso grūdo savybių, turi vitaminų ir mineralų. Miežių baltymai organizme pasisavinami beveik 100 proc.
Iš miežių kruopų gaminami patiekalai leidžia organizmui susidoroti su alerginėmis reakcijomis, sriubos ir dribsniai su miežių kruopomis rekomenduojami žmonėms, sergantiems antsvoriu ir žarnyno ligomis. Tokių patiekalų naudojimas sukelia ilgalaikį sotumo jausmą.
Pagrindiniai Niunsai Ruošiant Miežių Kruopas:
- Prieš gamindami, kruopas būtinai išrūšiuokite.
- Kruopščiai nuplaukite prieš virimą. Vandenį keiskite bent 3 kartus.
- Miežines kruopas dėkite į verdantį vandenį.
- Miežių kruopas virkite ant silpnos ugnies.
- Virimo metu nuolat maišykite.
- Iš virtų miežinių kruopų galima ruošti kitus patiekalus.
Kiek Virti Miežines Kruopas?
Virkite 20-30 minučių, tada nupilkite vandenį ir palikite 15 minučių po dangčiu.
Miežinių Kruopų Košė su Daržovėmis
Norėdami pasigaminti skanią ir sveiką košę, jums reikės:
- Miežinių kruopų
- Vandens
- Druskos
- Sviesto (pagal skonį)
Paruošimas:
- Nuplaukite kruopas, keisdami vandenį bent 3 kartus.
- Miežines kruopas nuvarvinkite ant sietelio.
- Puode užvirinkite vandenį.
- Įberkite druskos, miežių kruopas. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį iki minimumo.
- Virkite kruopas apie 20 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Per tą laiką miežinės kruopos išbrinks ir bus beveik paruošti.
- Uždenkite puodą dangčiu, galite apvynioti ir kilpiniu rankšluosčiu. Palikite 15 minučių.
Originalūs Receptai su Miežinėmis Kruopomis
Budos Dubenėlis su Miežiais
Reikės:
- Pusės stiklinės miežių
- 200 g vištienos šlaunelių mėsos
- Saujos smulkiai pjaustyto kopūsto ir vienos smulkintos morkos
- Pusės avokado
- 1 ridikėlio ir vieno nedidelio agurko
- Svogūno laiškų ir sezamo sėklų
Marinatui:
- Šaukšto citrinos sulčių
- 5 šaukštų sojos padažo
- Šaukštelio medaus
- Šaukštelio sezamų aliejaus
- Druskos ir šlakelio vandens
- Skiltelės česnako
Gaminame:
- Sumaišykite vištieną su puse marinato ir įmaišykite smulkintą česnaką. Apdenkite ir marinuokite šaldytuve bent kelias valandas.
- Išvirkite miežius, kol šie pastovės 15 minučių, kepkite marinuotą vištieną.
- Kepkite ant didelės kaitros po kelias minutes iš abiejų pusių. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 10 minučių. Taip vištiena taps sultingesnė.
- Į dubenėlį dėkite miežius ir ant viršaus dėliokite vištieną, kopūstus, morkas, ridikėlius, agurkus ir pjaustytą avokadą.
- Dubenėlį apšlakstykite likusiu padažu, o patiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir sezamo sėklomis.
Recepte nurodytas daržoves galite pakeisti kitomis mėgstamomis, namie turimomis daržovėmis. Budos dubenėliui puikiai tinka edamame pupelės, įvairūs daigai, traškūs brokoliai, pakepta saldi bulvė, avinžirniai, vyšniniai pomidorai ar šviežia paprika. Nebijokite eksperimentuoti!
Kruopų Laikymas
Kruopos turėtų būti laikomos vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje. Jei pirkote jas plastikinėje pakuotėje, dažniausiai ji labiau apsaugota nuo aplinkos poveikio, o jei popierinėje, ji nėra tokia atspari drėgmei, kvapams, tad jei ketinate kruopas laikyti ilgiau, o ne vartoti iškart, verta jas perpilti į sandariai uždaromą, švarų ir visiškai sausą stiklinį ar keraminį indą.
Jei kruopų išsivirėte per daug, šaldytuve galite jas išlaikyti 3-4 dienas, būtinai gerai uždengus. Daugelį virtų kruopų galima ir užšaldyti, šaldiklyje jas galima laikyti iki 6 mėn.