Japoniškos sriubos, pasižyminčios subtiliais skoniais ir maistingumu, užkariauja vis daugiau širdžių visame pasaulyje. Nuo sodrios ramen sriubos iki lengvos miso sriubos, šie patiekalai siūlo ne tik skonio malonumą, bet ir galimybę pažinti turtingą Japonijos kulinarijos paveldą. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime keletą populiariausių japoniškų sriubų receptų, kuriuos galėsite lengvai pasigaminti savo namuose.
Ramen: Karalius Tarp Japoniškų Sriubų
Ramen - tai tikriausiai žinomiausia japoniška sriuba, kurią sudaro kvietiniai makaronai, panardinti į sultinį, pagardinti įvairiais priedais. Skirtingi regionai Japonijoje garsėja savo unikaliais ramen variantais, todėl galimybės varijuoti skoniu yra beveik neribotos.
Mažai kas iš mūsų suvokia, kad populiarioji ramen nėra tipiškas japoniškas patiekalas. Sriubos aromatą ir skonį daugiausia lemia mėsos ingredientai, XIX a. Per šimtmetį rameno sriubos išpopuliarėjo tarp japonų, kurie pamėgo išskirtinio skonio patiekalus. Šiandien rameno sriubos yra daugiau nei tuzinas rūšių, populiarių visame pasaulyje. Šis patiekalas taip pat tapo vadinamųjų greitųjų patiekalų, t. y. lengvai paruošiamų greitųjų sriubų, prototipu ir įkvėpimo šaltiniu.
Ramen Sultinio Pagrindai
Sultinys yra ramen sriubos širdis. Autentiškam ramen sultiniui paruošti reikia laiko ir kantrybės, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų. Populiariausi sultinio pagrindai:
- Tonkotsu (kiaulienos kaulų sultinys): Tai sodrus, kreminės tekstūros sultinys, verdamas iš kiaulienos kaulų. Jam reikia ilgo virimo laiko (net iki 12 valandų), kad kaulai atiduotų visą savo skonį.
- Shoyu (sojų padažo sultinys): Tai šviesesnis sultinys, pagardintas sojų padažu. Jis dažnai gaminamas iš vištienos arba daržovių.
- Miso (miso pastos sultinys): Šis sultinys pagardinamas miso pasta, fermentuota sojų pupelių pasta. Miso suteikia sultiniui unikalų, sūrų ir umami skonį.
- Shio (druskos sultinys): Tai pats paprasčiausias sultinio variantas, pagardintas druska. Jis leidžia atsiskleisti kitiems ingredientams.
Ramen Makaronai
Ramen makaronai yra kvietiniai makaronai, kurie paprastai yra ilgesni ir plonesni nei spagečiai. Jie gali būti tiesūs arba banguoti. Svarbu pasirinkti kokybiškus ramen makaronus, kad jie gerai sugertų sultinį ir išlaikytų savo formą.
Ramen Priedai
Priedai suteikia ramen sriubai individualumo ir papildo skonį. Populiariausi priedai:
- Chashu (troškinta kiaulienos pilvo): Tai lėtai troškinta kiaulienos pilvo, kuri yra minkšta ir sultinga.
- Ajitsuke Tamago (marinuotas kiaušinis): Tai minkštai virtas kiaušinis, marinuotas sojų padaže ir kituose prieskoniuose.
- Menma (fermentuoti bambuko ūgliai): Jie suteikia traškumo ir rūgštumo.
- Nori (džiovinti jūros dumbliai): Jie suteikia sūraus skonio ir tekstūros.
- Svogūnų laiškai: Jie suteikia šviežumo ir aštrumo.
- Sezamo sėklos: Jos suteikia riešutų skonio.
- Chili aliejus (La-Yu): Jei mėgstate aštriau, galite įdėti šiek tiek chili aliejaus.
Ramen Receptas (Shoyu Ramen)
Šis receptas skirtas Shoyu ramen sriubai, naudojant sojų padažo sultinį.
Ingredientai:
Sultinys:
- 1.5 litro vištienos sultinio
- 50 ml sojų padažo
- 2 šaukštai mirino (saldus ryžių vynas)
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 skiltelė česnako, sutraiškyta
- Nedidelis gabalėlis imbiero, nuluptas ir supjaustytas
Makaronai: 200g ramen makaronų
Priedai:
- 100g chashu (arba kepta kiaulienos filė)
- 2 ajitsuke tamago (arba minkštai virti kiaušiniai)
- 50g menma
- 2 lapai nori
- 2 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
- Sezamo sėklos (pagal skonį)
Paruošimas:
Sultinio paruošimas: Sumaišykite vištienos sultinį, sojų padažą, miriną, cukrų, česnaką ir imbierą dideliame puode. Užvirkite ir sumažinkite ugnį. Virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių, kad skoniai susimaišytų. Išimkite česnaką ir imbierą.
Makaronų virimas: Virkite ramen makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nusunkite ir praplaukite šaltu vandeniu.
Sriubos surinkimas: Į dubenį įpilkite karšto sultinio. Įdėkite makaronus. Ant viršaus dėkite chashu, ajitsuke tamago, menma, nori ir svogūnų laiškus. Pabarstykite sezamo sėklomis.
Patiekimas: Patiekite iš karto.
Japoniška Ramen Sriuba su Kiaulienos Šonine
Reikės:
- Šoninės
- Saldžios sojos padažo
- Sojos padažo
- Česnakų aliejaus
- Kvietinių makaronų
- Sultinio
- Špinatų
- Bambukų ūglių
- Sojoje marinuoto kiaušinio
- Svogūnų laiškų
- Degintų česnakų aliejaus
- Čili aliejaus
Gaminimo eiga:
Supjaustome šoninę gabalėliais, apskrudiname ir aptepame saldžios sojos padažu. Į serviravimo lėkštę pilame sojos padažą, česnakų aliejų, išmaišome. Išverdame šviežius kvietinius makaronus. Pradedame formuoti rameną: supilame sultinį, dedame virtus makaronus, blanširuotus špinatus, bambukų ūglius, šoninę, sojoje marinuotą kiaušinį. Papuošiame svogūnų laiškais ir degintų česnakų bei čili aliejais. Skanaus!
Miso Sriuba: Paprastas ir Sveikas Japonijos Skonis
Miso sriuba - tai dar viena populiari japoniška sriuba, kuri gaminama iš dashi sultinio ir miso pastos. Ji yra lengva, maistinga ir puikiai tinka kaip užkandis arba kaip pagrindinio patiekalo dalis.
Dashi Sultinys
Dashi sultinys yra pagrindinis miso sriubos ingredientas. Jis gaminamas iš kombu (džiovintų jūros dumblių) ir katsuobushi (džiovintų bonito drožlių). Dashi suteikia sriubai umami skonį.
Miso Pasta
Miso pasta yra fermentuota sojų pupelių pasta, kuri yra pagrindinis miso sriubos ingredientas. Yra keletas skirtingų miso pastos rūšių, skiriančiųsi spalva ir skoniu. Populiariausios rūšys:
- Shiro Miso (balta miso): Tai švelnaus skonio miso pasta, kuri tinka pradedantiesiems.
- Aka Miso (raudona miso): Tai stipresnio skonio miso pasta, kuri suteikia sriubai sodresnį skonį.
- Awase Miso (mišri miso): Tai mišinys iš skirtingų miso pastos rūšių.
Miso Sriubos Priedai
Miso sriubą galima pagardinti įvairiais priedais, tokiais kaip:
- Wakame (džiovinti jūros dumbliai): Jie suteikia sūraus skonio ir tekstūros.
- Tofu (sojų varškė): Jis suteikia baltymų ir švelnios tekstūros.
- Svogūnų laiškai: Jie suteikia šviežumo ir aštrumo.
Miso Sriubos Receptas
Ingredientai:
- 4 puodeliai dashi sultinio
- 2 šaukštai miso pastos
- 50g wakame
- 100g tofu, supjaustyto kubeliais
- 2 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
Paruošimas:
- Užvirkite dashi sultinį dideliame puode.
- Sumažinkite ugnį iki minimumo. Įdėkite miso pastą į nedidelį dubenėlį ir įpilkite šiek tiek karšto sultinio. Maišykite, kol miso pasta ištirps.
- Supilkite miso pastos mišinį į puodą su sultiniu. Nemaišykite, kad miso pasta nesusidarytų gumuliukų.
- Įdėkite wakame ir tofu. Virkite ant silpnos ugnies apie 2 minutes, kol wakame suminkštės.
- Patiekite iš karto, pabarstę svogūnų laiškais.
Miso Sriuba su Koldūnais
4 porcijoms miso sriubos su koldūnais reikia:
- ½ morkos
- 100 g tofu sūrio
- Ryšulėlio svogūnų laiškų
- Ryšulėlio kalendros
- 1 nedidelės aitriosios paprikos
- 1 šaukštelio smulkinto česnako
- 1 šaukštelio smulkinto imbiero
- 1 saujos „Shimeji“ grybų
- 12 vienetų VIČI Tradicinių koldūnų su jautiena
- 4 stiklinių vandens
- 100 g miso pastos
- 2 šaukštų džiovintų jūros žolių (nebūtina)
- „Teriyaki“ padažo
- Šlakelio aliejaus
Gaminimo eiga:
Morką ir tofu sūrį supjaustykite kubeliais, svogūnų laiškus, kalendrą ir aitriąją papriką lengvai pakapokite.Įkaitintoje keptuvėje ar puode su aliejumi pakepinkite morkas, česnakus, aitriąją papriką, imbierą ir VIČI Tradicinius koldūnus su jautiena. Į keptuvę su daržovėmis ir koldūnais pilkite terijakio padažą ir vandenį, užvirkite, miso pastą, išmaišykite ir sumažinę kaitrą virkite 4-5 min. Įdėkite pjaustytą tofu sūrį, jūros žoles (nebūtina) ir grybus. Išmaišykite, užvirkite, o nukėlus nuo kaitros palaukite 1-2 min., kol jūros žolės išbrinks.
Miso sriubą supilkite į paruoštus dubenėlius, pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir kalendra.
Ramen Miso Sriuba
Egzotiška sriuba, kuri tikrai nenuvils.
Ingredientai:
- 400 g vermišelių
- 200 g šaldytų kukurūzų
- 1 nedidelio ropinio kopūsto (kaliaropės) arba saujos sojų daigų
- pundelio svogūnų laiškų
- 1 šaukštas skrudintų sezamų aliejaus
- 4 kiaušinių
- 100 ml sojos padažo
- 1 šaukšto cukraus
- 1 skardinės (200ml) bambukų ūglių (nebūtinai)
- 1 jūržolių lapo
- 2-2,5 L sultinio
Naminiam sultiniui prireiks:
- 1 kg vištienos kaulų
- 6 cm dydžio imbiero gabaliuko
- 150 g miso pastos
- 50 g džiovintų azijietiškų grybų
- 1 jūržolių lapo
Paruošimas:
Šiam receptui rekomenduojame pasigaminti sultinį patiems, tačiau galima naudoti ir įprastą iš kubelių. Norėdami pasigaminti jį patys, į puodą su šaltu vandeniu sudedame kaulus ir užverdame. Pavirę 5 minutes, išpilame vandenį ir kaulus praskalaujame sviežiu vandeniu (taip mūsų sultinys taps švaresnis). Tuomet į ta patį puodą pripilame šviežio vandens, sudedame nuplautus kaulus, stambiai pjaustytą imbierą, porą, grybus ir jūržolių lapą. Sultinį užverdame ir po to sumažinę ugnį verdame bent pusantros valandos. Sultiniui išvirus, truputį palaukiame, kol jis šiek tiek atvės (galima naudoti ir paprastą, kad ir iš kubelio) tada dedame miso pastą ir ją gerai išmaišome. Sultinys paruoštas.
Pasiruošiame kiaušinius: Į verdantį vandenį dedame kambario temperatūros kiaušinius ir verdame lygiai 6 minutes. Kuomet išverda, pakišame po šaltu vandeniu, kad nustotų virti. Inde sumaišome sojos padažą su keliais šaukštais vandens ir cukrumi. Nuluptus kiaušinius užmerkiame į sojos padažo mišinį keliom valandom.
Pasiruošiame kitus ingridientus: Išverdame vermišelius (2-3 minutės karštame vandenyje). Keptuvėje ant šiek tiek aliejaus apkepame šaldytus kukurūzus. Smulkiai susipjaustome ropinį kopūstą ir svogūnų laiškus.
Konstruojame ramen sriubą: Į indą dedame išvirusius vermišelius, pilame sultinį su ištirpinta miso pasta, beriame šiek tiek svogūnų laiškų, kepintų kukurūzų, sojos daigų ar/ir pjaustytą ropinį kopūstą. Taip pat dedame perpjautą virtą kiaušinį. Patiekame su plėšytu jūržolių lapu, bambukų ūgliais, sezamų aliejumi ir smulkintu čili pipiru.
Kitos Populiarios Japoniškos Sriubos
Be ramen ir miso sriubų, Japonijoje yra ir kitų skanių sriubų, kurias verta išbandyti:
- Udon: Tai sriuba su storais, kramtomais kvietiniais makaronais.
- Soba: Tai sriuba su plonais, grikių makaronais.
- Oshiruko: Tai saldi sriuba, pagaminta iš raudonųjų pupelių.
- Zoni: Tai sriuba, kuri tradiciškai valgoma per Naujuosius metus.
Japoniškos sriubos - tai puikus būdas pažinti Japonijos kulinarijos kultūrą ir pasimėgauti skaniu bei maistingu patiekalu.