Kepsnys - tai karališkas patiekalas, kurio skonį galima dar labiau išryškinti tinkamai parinktu padažu. Padažas ne tik papildo mėsos skonį, bet ir suteikia jai drėgmės, praturtina aromatais ir sukuria visapusišką kulinarinę patirtį. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius padažus, tinkančius prie kepsnių, nuo klasikinių iki netradicinių, ir pateiksime receptus, kurie patenkins kiekvieno skonį.
Taigi visai nebūtina valandų valandas gaišti laiko vartant kulinarines knygas ar naršant po internetą, paskui dar antra tiek lieti prakaitą virtuvėje, bandant įgyvendinti receptą. Būna, kad patiekalas pavyko, rodos, neblogai, tačiau trūksta paskutinio akcento. Arba kepsnys išėjo vos sausesnis, nei tikėjotės. Daugeliu atveju pagelbės padažas - naminis, ruoštas iš kokybiškų ingredientų, reguliuojant prieskonių ir pagardų kiekį pagal savo skonį.
Klasikiniai padažai: tradicijos ir kokybė
Klasikiniai padažai yra puikus pasirinkimas norintiems tradicinio, bet visada patikimo skonio.
Pipirinis padažas
Pipirinis padažas yra vienas populiariausių pasirinkimų prie kepsnių. Jo aštrus ir aromatingas skonis puikiai dera su jautienos ar kiaulienos riebumu. Šis padažas dažnai gaminamas su grietinėle, konjaku arba viskiu, kurie suteikia jam gilumo ir sudėtingumo.
Pipirų padažas su viskiu ir grietinėle
Ingredientai:
- 1 šaukštas įvairių pipirų grūdelių
- 20 ml viskio
- 200 ml grietinėlės
- Žiupsnelis druskos
Gaminimas:
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite pipirus, supilkite viskį ir jam nugaravus supilkite grietinėlę.
- Užvirus dar pavirkite apie 2 min., kol sutirštės, pagardinkite druska.
Pipirinio padažo receptas
Ingredientai:
- 2 šaukštai sviesto
- 1 smulkiai supjaustytas svogūnas
- 2 skiltelės smulkinto česnako
- 1/2 puodelio jautienos sultinio
- 1/4 puodelio grietinėlės
- 2 šaukštai žaliojo pipiro grūdelių (sutrintų)
- 1 šaukštas konjako arba viskio (nebūtinai)
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės (apie 5 minutes).
- Įdėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
- Supilkite jautienos sultinį ir užvirkite.
- Sumažinkite ugnį ir virkite, kol padažas šiek tiek sutirštės (apie 5-7 minutes).
- Įpilkite grietinėlę, pipirų grūdelius ir konjaką (jei naudojate).
- Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
- Pakaitinkite dar 2-3 minutes, bet neužvirkite.
- Patiekite karštą su kepsniu.
Grybų padažas
Grybų padažas - tai dar vienas klasikinis pasirinkimas, kuris ypač tinka prie jautienos kepsnių. Jo žemiškas ir sodrus skonis puikiai papildo mėsos skonį. Padažas gali būti gaminamas su įvairių rūšių grybais, pavyzdžiui, pievagrybiais, rudmėsėmis ar miško grybais.
Grybų padažo receptas
Ingredientai:
- 2 šaukštai sviesto
- 500 g supjaustytų grybų
- 1 smulkiai supjaustytas svogūnas
- 2 skiltelės smulkinto česnako
- 1/2 puodelio jautienos sultinio
- 1/4 puodelio grietinėlės
- 1 šaukštas smulkintų šviežių petražolių
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite grybus ir kepkite, kol suminkštės ir išgaruos skystis (apie 8-10 minučių).
- Įdėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės (apie 5 minutes).
- Įdėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
- Supilkite jautienos sultinį ir užvirkite.
- Sumažinkite ugnį ir virkite, kol padažas šiek tiek sutirštės (apie 5-7 minutes).
- Įpilkite grietinėlę ir petražoles.
- Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
- Pakaitinkite dar 2-3 minutes, bet neužvirkite.
- Patiekite karštą su kepsniu.
Vorčesterio padažas
Vorčesterio padažas yra unikalus ingredientas, suteikiantis kepsnių padažams sodraus ir pikantiško skonio. Šis padažas gaminamas iš įvairių ingredientų, tokių kaip actas, melasa, tamarindai, ančiuviai, svogūnai, česnakai ir prieskoniai. Jis puikiai tinka marinuoti kepsnius arba naudoti kaip pagrindą kitiems padažams.
Tradicinis kepsnių padažas su Vorčesterio padažu
Ingredientai:
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako (smulkintos)
- 1/2 vidutinio dydžio svogūno (smulkiai supjaustyto)
- 180 ml trintų pomidorų
- 3 šaukštai Vorčesterio padažo
- 2 šaukštai melasos
- 1 arbatinis šaukštelis skystų dūmų (nebūtinai)
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų garstyčių
- 1 arbatinis šaukštelis obuolių sidro acto
- 1/4 arbatinio šaukštelio košerinės ar jūros druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio malto kumino
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite česnaką ir svogūną, kepkite, kol suminkštės ir taps skaidrūs (apie 5 minutes).
- Įpilkite trintus pomidorus, Vorčesterio padažą, melasą, skystus dūmus (jei naudojate), garstyčias, actą, druską, kuminą ir aitriąsias paprikas.
- Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos ugnies, kartais pamaišydami, 15-20 minučių, arba kol padažas sutirštės iki norimos konsistencijos.
- Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau druskos ar prieskonių.
- Patiekite karštą su kepsniu.
Netradiciniai padažai: eksperimentai ir nauji skoniai
Jei norite nustebinti savo svečius neįprastu skoniu, išbandykite netradicinius padažus.
Feta sūrio padažas
Feta sūrio padažas - tai netradicinis, bet labai skanus pasirinkimas prie kepsnių, ypač prie kiaulienos nugarinės. Jo sūrus ir kreminis skonis puikiai dera su mėsos riebumu.
Feta sūrio padažo receptas
Ingredientai:
- 200 g feta sūrio
- 1/2 puodelio pieno
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelė česnako (smulkinta)
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- Šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Sudėkite feta sūrį, pieną, alyvuogių aliejų, česnaką ir citrinos sultis į maisto smulkintuvą arba trintuvą.
- Trinkite, kol gausite vientisą masę.
- Pagardinkite juodaisiais pipirais.
- Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau citrinos sulčių arba pipirų.
- Patiekite šaltą arba kambario temperatūros su kepsniu.
Klevų sirupo padažas
Klevų sirupo padažas - tai saldus ir pikantiškas pasirinkimas, kuris puikiai tinka prie kiaulienos arba paukštienos kepsnių. Jo saldumas puikiai subalansuoja mėsos sūrumą.
Klevų sirupo padažo receptas
Ingredientai:
- 1/4 puodelio klevų sirupo
- 2 šaukštai sojos padažo
- 1 šaukštas obuolių sidro acto
- 1 skiltelė česnako (smulkinta)
- 1/2 arbatinio šaukštelio imbiero (smulkinto)
- 1/4 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių (nebūtinai)
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite klevų sirupą, sojos padažą, actą, česnaką, imbierą ir aitriosios paprikos dribsnius (jei naudojate) dubenyje.
- Gerai išmaišykite, kol viskas susijungs.
- Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau klevų sirupo arba sojos padažo.
- Patiekite su kepsniu. Šis padažas taip pat puikiai tinka marinuoti mėsą prieš kepant.
Padažai įvairiems skoniams ir mėsos rūšims
Skirtingos mėsos rūšys reikalauja skirtingų padažų, kurie geriausiai atskleidžia jų skonį.
Veganiškas grybų padažas
Net ir veganai gali mėgautis skaniais padažais prie savo augalinių kepsnių. Yra daugybė receptų, kuriuose naudojami daržovių pagrindai, riešutų sviestas, sojos padažas ir kiti ingredientai, kad būtų sukurtas sodrus ir aromatingas padažas.
Ingredientai:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 500 g supjaustytų grybų
- 1 smulkiai supjaustytas svogūnas
- 2 skiltelės smulkinto česnako
- 1/2 puodelio daržovių sultinio
- 2 šaukštai sojos padažo
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 1 šaukštas kukurūzų krakmolo (sumaišyto su 2 šaukštais vandens)
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies.
- Sudėkite grybus ir kepkite, kol suminkštės ir išgaruos skystis (apie 8-10 minučių).
- Įdėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės (apie 5 minutes).
- Įdėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
- Supilkite daržovių sultinį ir sojos padažą. Užvirkite.
- Sumažinkite ugnį ir virkite, kol padažas šiek tiek sutirštės (apie 5-7 minutes).
- Įpilkite kukurūzų krakmolo mišinį ir citrinos sultis.
- Virškiname dar 1-2 minutes, kol padažas sutirštės.
- Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
- Patiekite karštą su veganišku kepsniu.
Kiti padažai
"Chimichurri Rojo"
Ingredientai:
- 1 paprikos
- 1 skiltelės česnako
- 1 saujos petražolių
- 1 saujos kalendrų
- 1 citrinos
- ½ šaukštelio rūkytos paprikos
- 2 šaukštų raudonojo vyno acto
- ⅓ stiklinės alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Paprikai išimkite sėklas.
- Į virtuvinį trintuvą dėkite visus ingredientus (išskyrus alyvuogių aliejų) ir trinkite pulsuodami, kol ingredientai susijungs.
- Tada pilkite alyvuogių aliejų nuolatos maišydami.
Padažai su agurkais
Ingredientai:
- Agurkai: 2.00 vnt.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- Paprikos: 1.00 vnt.
Gaminimas:
- Sumaišykite visus ingredientus ir skanaukite.
Krapų padažas
Ingredientai:
- Krapai: 1.00 arbat. š.
Gaminimas:
- Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Patiekite šaltą.
Citrininis padažas
Ingredientai:
- Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š.)
Gaminimas:
- Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite citrinos sultimis, druska bei pipirais.
Brendžio padažas
Ingredientai:
- Brendis 1.00 arbat. š.
- Pipirai: 1.00 arbat. š.
Gaminimas:
- Visus produktus sumaišykite, pagal skonį įberkite raudonosios aitriosios paprikos miltelių.
Padažas salotoms, kepsniams, žuviai
Ingredientai:
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Apelsinai: 1.00 vnt.
Gaminimas:
- Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.
Padažas su grūdėtomis garstyčiomis
Ingredientai:
- Agurkai: 2.00 vnt.
- Grūdėtosios garstyčios 1.00 arbat. š.
- Citrinos: 1.00 vnt.
Gaminimas:
- Majonezą sumaišykite su jogurtu, įmaišykite garstyčias, pagal skonį pasūdykite, įpilkite citrinų sulčių, suberkite smulkintus agurkus ir kaparėlius.
- Jeigu norite, galite įmaišyti kapotų petražolių.
- Šis padažas tinka prie silkės, mėsos, burokėlių.
Padažas su muskatu
Ingredientai:
- Muskatas: 1.00 arbat. š.
Gaminimas:
- Supilkite sultinį, pagardinkite muskato riešutais, pasūdykite ir patroškinkite apie 5 minutes.
- Galiausiai supilkite grietinę, gerai išmaišykite ir 1-2 minutes patroškinkite.
- Šis padažais puikiai tinka su įvairiais bulvių, mėsos, miltų, kruopų patiekalais, taip pat su troškintomis daržovėmis.
Saldžiarūgštis padažas
Ingredientai:
- Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
- Imbieras: 1.00 vnt.
- Apelsinai: 1.00 vnt.
- Citrinos: 1.00 vnt.
Gaminimas:
- Džiovintus vaisius nuplaukite, kartu su apelsino žievelėmis sumeskite į puodelį ir užpilkite tiek vandens, kad vos apsemtų.
- Tinka prie kepto sūrio, paukštienos.
Pomidorų padažas
Ingredientai:
- Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Gaminimas:
- Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, maišydama supilkite sultinį, sukrėskite pomidorų padažą, supilkite sojų padažą.
Padažas su spanguolėmis ir apelsinais
Ingredientai:
- Svogūnai: 1.00 st.
- Apelsinai: 3.00 vnt.
- Citrinos: 1.00 vnt.
Gaminimas:
- Svogūnus išvirkite su spanguolėmis ir apelsinų sultimis.
- Masę pertrinkite per sietelį ir sukrėskite atgal į puodą.
- Supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, pagal skonį įberkite cinamono, kvapiųjų pipirų grūdelių, saliero šaknies miltelių, druskos ir pipirų.
Aštrus sambal padažas
Ingredientai:
- Čili pipiras: 1.00 vnt.
- Čili prieskoniai: 1.00 arbat. š.
- Imbieras: 1.00 vnt.
- Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Gaminimas:
- Svogūnus nulupkite ir perpjaukite per pusę. Čili pipirus supjaustykite į kelias dalis ir pagal aštrumo pomėgius išimkite arba palikite sėklytes. Imbierą nulupkite. Sunkiausiais darbas - atskirti tamarindų minkštimą nuo kauliukų. Citrinžolę smulkiai supjaustykite.
- Viską sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir išsukite iki tyrės.
- Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Sudėkite tyrę, žuvies padažą, čili miltelius, cukrų, druską ir maišydami pakepinkite kol sutirštės.
- Galima valgyti karštą arba atšaldytą.
Patarimai gaminant padažus
- Naudokite kokybiškus ingredientus: Geriausi padažai gaminami iš šviežių ir kokybiškų ingredientų.
- Paragaukite ir reguliuokite skonį: Gaminant padažą, nuolat ragaukite ir reguliuokite skonį pagal savo pageidavimus.
- Padažą galima laikyti šaldytuve: Daugelį padažų galima laikyti šaldytuve kelias dienas.
- Eksperimentuokite su skirtingais skoniais: Nebijokite eksperimentuoti su skirtingais ingredientais ir skoniais, kad sukurtumėte savo unikalų padažą.
Tinkamai parinktas padažas gali paversti paprastą kepsnį tikru kulinariniu šedevru. Štai 10 pačių įvairiausių padažų, kurie praturtins šventinius patiekalus!