pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Trinta Moliūgų Sriuba su Krevetėmis: Gurmaniškas Receptas

Jeigu nemėgstate moliūgų, gal tiesiog nemokate jų tinkamai paruošti? Receptų begalės, viskas, ko reikia - išsirinkti jums labiausiai patinkančius. Siūlome pasigaminti moliūgų sriubą su krevetėmis. Kas žino, gal šis patiekalas taps jūsų mėgstamiausiu?

Surizikuosiu ir pasakysiu nepopuliarią nuomonę - tradicinė kreminė moliūgų sriuba man šiek tiek… nuobodi. Šioje vietoje man norisi ne monotoniško švelnumo, o daugiau gyvybės ir charakterio. Dėl šios priežasties būtent ši moliūgų sriuba su azijietišku prieskoniu yra be konkurencijos mano mėgstamiausia. O čia - vienas skaniausių (ir paprasčiausių) dalykų, ką galima pagaminti iš moliūgo. Smagiai aštroka, kariu kvepianti kreminė sriuba, tobulai tinkanti žvarbokiems vakarams.

Labai skani ir viena, o keptos krevetės, truputis kreminio sūrio bei kepintų sėklų susidraugauja į apskritai kosmiškai gerą derinį. Aš kartais pabandau, bet VISADA grįžtu prie šio recepto.

Kaip paprastą dalyką padaryti nepaprastu? Su keliais ypatingais ingredientais! Visų ragauta ir mėgstama moliūgų sriuba pagaminta ne su įprastu, o egzotiškesniu - miso sultinių iš tiesų pakyla į kitą lygį. O jei dar pagardinsite ją su krevetėmis ir kedrinėmis pinijomis bei skrudinta duonele su česnakiniu sviestu.. uch, bus fantastiškai skanu.

Ingredientai

  • 0,8 - 1 kg moliūgo
  • 2 bulvės
  • 2 v. š. sviesto
  • 1 svogūno
  • ½ a. š. aitriųjų paprikų dribsnių (chilli flakes)
  • 2 ½ a. š. kario miltelių
  • ½ - ¾ l sultinio
  • 12 - 16 didelių lukštentų krevečių
  • 2-3 v. š. aliejaus
  • 1 vnt. didelio sviestinio moliūgo ~1kg nuvalyto
  • 1 vnt. didelio svogūno
  • 2 vnt. morkų
  • Šiek tiek druskos
  • Šiek tiek aliejaus
  • 600 ml Miso sultinio

Česnakiniam sviestui reikės:

  • 200 g sviesto
  • 2-3 vnt. česnako galvų
  • Pundelio šviežių petražolių
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

Taip pat reikės:

  • 50 g kedro riešutų
  • 400 g nedidelių virtų krevečių
  • 1 arb. š. čili dribsnių
  • Pundelio šviežių petražolių
  • Mėgstamos šviesios duonos

Gaminimo eiga

  1. Pašaliname moliūgo sėklas ir žievę. Supjaustome minkštimą nedideliais gabalėliais. Svogūną bei bulves sukapojame nedideliais kubeliais.
  2. Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros išlydome sviestą, suberiame aitriųjų pipirų dribsnius ir pakepiname keliasdešimt sekundžių. Tuomet sudedame svogūną, pakepiname vis pamaišydami dar apie 5 min., kol suminkštės.
  3. Suberiame bulves, moliūgą, beriame kario miltelius, ir viską gerai išmaišome. Pakepiname dar porą minučių, kol pasklis kario aromatas.
  4. Užpilame daržoves ½ l sultinio, uždengiame ir ant nedidelės kaitros troškiname, kol daržovės visiškai suminkštės (apie 20 min.).
  5. Perpilame keptuvės turinį į blenderį ir sutriname iki vientisos masės. Jei kartais konsistencija tirštoka, įpilame papildomai šiek tiek sultinio, kol gausime norimą skystumą.
  6. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes, pabarstome druska ir pipirais.
  7. Moliūgą smulkiai supjaustykite, sudėkite į puodą, suberkite džiovintas daržoves, druską ir pipirus. Virkite vandenyje apie 10 minučių.
  8. Žalumynus susmulkinkite, palikite truputį papuošimui. Išvirkite krevetes.
  9. Virtą moliūgą, petražoles ir krapus sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Užvirkite ją, supilkite karštą pieną ir gerai išmaišykite.

Moliūgų sriuba su azijietišku prieskoniu

Pagrindui naudoju moliūgus ir morkas, skonio bazę sukuria SANTA MARIA raudonojo kario prieskonių mišinys, malonaus švelnumo suteikia SANTA MARIA kokosų pienas, o dar daugiau netikėtumo ir skonio - riešutų svistas.

Ingredientai:

  • Moliūgai ir morkos
  • SANTA MARIA raudonojo kario prieskonių mišinys
  • SANTA MARIA kokosų pienas
  • Riešutų sviestas
  • Laimo sultys
  • Druska
  • Sezamo aliejus
  • Čili griežinėliai
  • Sezamas
  • Žalumynai

Gaminimo eiga:

  1. Puode, kuriame galima ir kepti (arba keptuvėje) įkaitiname aliejų, dedame kubeliais pjaustytą svogūną ir stambiai pjaustytą česnaką. Pakepiname kelias minutes.
  2. Suberiame griežinėliais pjaustytas morkas ir kubeliais pjaustytą moliūgą. Kepiname maišydami 5 minutes.
  3. Suberiame raudonojo kario prieskonius, išmaišome ir kepiname dar minutę.
  4. Sutriname iki vientisos tekstūros kartu su riešutų sviestu, kokosų pienu ir laimo sultimis.
  5. Paragaujame ir jei reikia pridedame druskos. Jei naudojate rankinį blenderį, sutrintą sriubą užkaitinkite dar kartą kol užverda.
  6. Patiekiame apšlaksčius skrudintų sezamų aliejumi, pabarsčius čili griežinėliais, sezamu ir žalumynais.

Sriuba, kurią gaminu dažniausiai, tikrai yra ši greita tailandietiška sriuba su kokosų pienu. Būtent dėl šios sriubos spintelėse visada turiu SANTA MARIA Azijos produktų asortimentą, o šaldiklyje stengiuosi turėti naminio vištienos kaulų sultinio - tokiu atveju šią sriubą išverdu vos per 10 minučių! Bet jei sultinio ir neturite, sriuba tikrai pavyks ir pasinaudojus greitąja kubelio pagalba. 10 minučių darbo, įsivaizduojat? Tokią sriubą verdu jau ne vienerius metus bent porą kartų per mėnesį, tad receptas ištobulintas iki smulkiausių detalių - imkit ir naudokit.

Žuvies padažo galima rasti rytietiškų ingredientų lentynoje, jis - skystas ir rusvos spalvos, pagamintas iš fermentuotos žuvies, turi tokį iš pirmo žvilgsnio ne patį maloniausią kvapą ir yra labai sūrus, bet jo dėti yra būtina. Reikia visai nedaug, bet jis suteikia ypatingumo, skonio gelmės, kuri būdinga Tailando virtuvei.

Paruoškite moliūgų sriubą:

  1. Moliūgą bei morkas nulupkite ir supjaustykite maždaug vienodo dydžio gabalėliais. Svogūną padalinkite į keturias dalis ir kartu su moliūgu bei morkomis sudėkite į kepimo skardą. Apšlakstykite trupučiu aliejaus ir užberkite druskos pagal skonį.
  2. Česnako galvų viršūnes nupjaukite, užberkite žiupsnelį druskos, apliekite trupučiu aliejaus, susukite į foliją ir dėkite į kepimo skardą kartu su moliūgais bei morkomis. Taip paruoštas daržoves dėkite kepti į iki 170-180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę (su ventiliatoriaus funkcija) ir kepkite apie 50 minučių.
  3. Iškepusias daržoves, išskyrus česnaką (jis bus naudojamas česnakiniam sviestui), su MISO sultiniu sutrinkite iki šilkinės konsistencijos. Jei reikia - pagardinkite žiupsneliu druskos.

Paruoškite česnakinį sviestą:

  1. Į smulkintuvo indą sudėkite kambario temperatūros sviestą, išspauskite iškepusį česnaką, sudėkite pasmulkintą petražolę, įberkite druskos, šviežiai maltų pipirų ir viską sumaišykite iki vientisos konsistencijos.
  2. Sausoje keptuvėje pakepinkite kedro riešutus. Jiems pradėjus ruduoti suberkite krevetes ir nuolat maišykite.

Geriausia aštri sriuba. Čia naudoju raudoną kario pastą - prieskonių mišinį. Jos galima ir nusipirkti, bet ne taip sudėtinga padaryti ir patiems. Šiaip į jos sudėtį tradiciškai įeina citrinžolė ir prieskoninė šaknis galangal, bet mano variantas yra adaptuotas Lietuvai, kad būtų ne per sudėtinga rasti reikalingų ingredientų.