Avižiniai dribsniai - puikus produktas, tinkantis įvairiems patiekalams gaminti. Iš jų galima paruošti ne tik tradicinę košę, bet ir gardžius sausainius. Jei ieškote greito ir sveiko deserto recepto, nekepti avižinių dribsnių sausainiai yra puikus pasirinkimas.
Avižinių dribsnių nauda
Kaip sako „Dobele Lietuva“ vadovas Romanas Stanislovaitis, įvairių grūdų dribsnių pasirinkimas Lietuvoje didelis, tačiau populiariausi išlieka visų grūdo dalių avižų dribsniai. „Prekybos centrų lentynose galite rasti platų dribsnių asortimentą: avižų, grikių, kelių grūdų mišinių. Tačiau per daugelį metų pastebėjome, kad žmonės labiausiai mėgsta kuo mažiau apdorotą produktą, pavyzdžiui, visų grūdo dalių avižų dribsniai. Kuo grūdas mažiau apdorotas, tuo daugiau maistinių savybių išsaugoma“, - sako jis.
Nekeptų avižinių dribsnių sausainių receptai
Jūsų dėmesiui - trijų tinklaraštininkių receptai, pagal kuriuos gaminant prireiks būtent visų grūdo dalių avižų dribsnių. Siūlome išbandyti keletą paprastų ir skanių receptų, kuriems nereikia kepti orkaitėje.
Avižinių dribsnių, riešutų sviesto ir datulių sausainiai
(tinklaraščio „Zuikio receptai“ autorės receptas)
Ingredientai:- 90 g visų grūdo dalių avižinių dribsnių
- 140 g datulių be kauliukų
- 140 g riešutų sviesto
- 90 g juodojo šokolado
- Riešutų, džiovintų vaisių (jei norisi)
- Maisto smulkintuvu avižas sumalkite iki miltų.
- Sudėkite datules, riešutų sviestą ir dar kartą viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Iš gautos masės formuokite sausainius.
- Tuomet išlydykite šokoladą ir juo apliekite sausainius.
- Dėkite į šaldymo kamerą ir palaikykite 20 minučių, kad sustingtų.
Viena draugė, kuri šiuo metu gyvena užsienyje, atsiuntė man šį receptą nekeptų sausainių receptą. Parašė, kad paskutiniu metu tai mėgstamiausias saldumynas, kurį ji gamina. Tad labai ilgai nedelsiau ir receptą išmėginau. Galėčiau teigti, kad šis saldėsis man labiau priminė šokoladinius saldainius su riešutų sviestu, o ne sausainius. Na bet tai tik pavadinimo detalės, o desertas gavosi tikrai gardus, o be to jis greitai pagaminamas, kas tikrai yra didžiulis privalumas, kai nėra laiko. Drąsiai rekomenduoju ir Jums išmėginti.
Sveikuoliški avižinių dribsnių sausainiai su bananais (be miltų, be kiaušinių)
Ingredientai:- 2 labai prinokę bananai
- 90 g avižinių dribsnių
- 30 g saulėgrąžų arba moliūgų sėklų
- 20 g kokosų drožlių
- 40 g džiovintų spanguolių
- ½ a.š. cinamono
- Žiupsnelis druskos
- Pirmiausia šakute sutriname sunokusius bananus, kol gauname košelę.
- Kitame dubenėlyje sumaišome visus likusius ingredientus ir supilame į bananų masę.
- Permaišome. Paliekame šią masę “pailsėti” apie 5 minutes, kad avižiniai dribsniai sugertų skystį ir išbrinktų.
- Tuo metu pasiruošiame kepimo skardą sausainiams kepti ir išklojame ją kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių.
- Šaukštu kabiname tešlą ir drėgnomis rankomis išformuojame sveikuoliškus sausainius, kad būtų apie 1,5 cm. aukščio.
- Sveikuolių sausainiai be miltų kepdami neiškyla, tad galite avižinius sausainukus dėlioti skardoje vieną šalia kito. Kepame apie 15-20min., kol avižinių dribsnių sausainiai su bananais gražiai parunda.
- Sveikuoliškus sausainius iš bananų pilnai atvėsinkite prieš valgydami.
- Iškeptus avižinius sausainius be kiaušinių laikykite kambario temperatūroje iki 2 dienų arba užšaldykite.
Sveikų sausainių receptą galima papildyti įvairiais ingredientais: džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, čija sėklomis arba šokolado gabaliukais. Sausainiai iš bananų ir avižinių dribsnių - kas kart vis kitoks skonis!Sveikuoliški sausainiai nėra trapūs ar traškūs, juk tai avižiniai sausainiai be miltų! Aš sveikuoliškus sausainius laikau šaldiklyje ir prieš valgant palaikau 3-5 min. kambario temperatūroje, mums tokie avižiniai sausainiai skaniausi! Eksperimentuokite ir atraskite savo sveikuoliškų sausainių skonį!