Bulviniai blynai - tai lietuvių virtuvės klasika, kuri niekada nepabosta. Vincenta Zavadska 1845 metais Vilniuje išleistoje knygoje įrodo, kad lietuvių virtuvė turi seną ir garbingą istoriją, ir kiekvienas lietuvis gali didžiuotis savo virtuve taip, kaip tai daro prancūzai, italai ir kitos Europos tautos.
Bulvinių blynų receptas
Ingredientai:
- Bulvės - 0,5 kg
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Miltai - 1 valgomasis šaukštas
- Druska, malti juodieji pipirai
- Augalinis aliejus kepimui
Gaminimas:
- Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame smulkia tarka.
- Nupilame susidariusį skystį (jeigu bulvės šviežios).
- Į bulvių tarkius įmušame kiaušinį, įtarkuojame svogūną, beriame miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišome.
- Norint, kad tarkiai greitai nepajuoduotų, galima įspausti truputį citrinos sulčių.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje formuojame blynus ir kepame iš abiejų pusių kol gražiai apskrus.
Bulviniai blynai patiekiami su grietine, arba pieno - varškės padažu.
Pieno - varškės padažas
Ingredientai:
- 200 g varškės (skystesnės, pakeliuose)
- Pienas
Gaminimas:
- Varškę dėkite į dubenėlį, ištrinkite šakute ir atskieskite šlakeliu pieno.
Patarimai, kaip išvengti bulvių pajuodavimo
- Norint, kad tarkiai greitai nepajuoduotų, galima įspausti truputį citrinos sulčių.
- Kad bulvės nepajuoduotų, galite įdėti 2 tabletes C vitamino.
Kiti ingredientai bulviniams blynams
- Pievagrybiai
- Kiaulienos kumpis arba spirgučiai
- Svogūnas
- Švieži krapai
- Sviestas
Visus ingredientus pjaustome smulkiai. Keptuvėje ištirpiname sviestą, beriame svogūną, pakepiname kol suminkštės, dedame pievagrybius ir kepiname maišant kelias minutes. Dedame kumpį arba spirgučius ir dar trumpai pakepiname.
Bulviniai blynai su mėsa
„Bulviniai blynai niekada nepabostantis patiekalas. Mano pamėgtas būdas - tarkuoti per smulkią burokinę tarką, kas blynams priduoda papildomo traškumo. O įdėjus papildomų ingredientų, tikrai niekada neprašausite pro šalį“, - sako tinklaraštininkė Edita.
Ingredientai (2 porcijoms):
- 1 kg nuskustų bulvių
- 200 g mėgstamos mėsos file
- 2 kiaušinių
- 1 a.š. džiovintų krapų
- 1 a.š. džiovintų česnakų
- Druskos
Padažui:
- 3 v.š. majonezo
- 2-3 a.š. maltų krienų
- Žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų
Gaminimas:
- Bulves sutarkuokite per smulkią burokinę tarką ir būtinai rankomis nuspauskite skystį nuo jų.
- Į dubenį dėkite tarkuotas bulves, smulkiai supjaustytą mėsos file, išplaktus kiaušinius, krapus, česnaką, pagardinkite druska ir viską gerai išmaišykite.
- Kepkite blynus keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
- Padažui sumaišykite visus išvardintus ingredientus dubenėlyje.
- Iškeptus blynus patiekite su padažu.