Kaip paruosti kebabu mesa
Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “naminio kebabo mesa” rasta receptų 1000Naminiai kebabai su česnakiniu padažuNaminiai kebabai su malta mėsa ir jogurtiniu padažuPirmiausia ruošiame česnakinį – agurkinį padažą:
Maltos mėsos iešmelius – kebabus susmulkiname.
Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, supjaustome kubeliais. Susmulkiname agurkus bei plonai supjaustome pekino kopūstą.

Tik ne žalią
Paklausinėjus kelis medžiotojus, su malonumu teko pripažinti, kad niekas neturi pernelyg neigiamo požiūrio į bebrienos vartojimą. Galbūt, deja, ji neįvertinama taip kaip briediena ar šerniena, tačiau iš jos galima daryti dešreles arba džiovinti – išeis gardi vakarienė.
Paklausus, ką reikia turėti omeny ruošiant bebrieną, mano pažįstamas virėjas pabrėžė, kad bebrui labiausiai tinka stiprus marinatas. Marinuojant bebrieną, nereikia ant jos lieti karšto vandens – geriausia šiltas, apie 55–60 laipsnių. Tada visi skoniai geriau įsigers į mėsą ir paskui išliks. Geriau bebrieną gerai iškepti, iš jos negaminti tartaro ar karpačo, vengti bet ko, kas žalia.
Gaminant bebrieną labai svarbu ją termiškai apdoroti. Tačiau nereikia mėsos pervirti, nes ji gali greitai virsti turistų pusryčiais. Įdomu, kad kaimyninėje Latvijoje dviem bebrams buvo nustatyta trichineliozė. Šernai, lapės, usūriniai šunys ir lūšys yra pirminiai trichineliozės nešėjai, nes jie minta mėsa.
Neaišku, kaip vegetaras bebras apsikrėtė trichinelioze, nes šie parazitai užsiima vien mėsa, tačiau, matyt, pasitaiko išimčių. Taigi dėl saugumo verčiau bebrieną gerai termiškai apdoroti. Galima padaryti ir kokius nors tyrimus. Jeigu bebras senesnis, geriau iš jo pagaminti kotletų ar įdarą blynams, mėsą verdant ilgai ir tada sumalant.
Žinoma, pilvo malonumai yra kiekvieno skonio reikalas, o to, ką vienas laikys dideliu gardumynu, kitas net neragaus. Vis dėlto, net jeigu yra išankstinių nuostatų, bebro nereikėtų priskirti tiems patiekalams, kurių niekada nebandysite. Bebriena yra skani ir sveika!
Gamtos stebėtojo ir fotografo Dariaus Babelio vaizdo įrašas

Paruošti nesunku
Parduotuvėje įsigijus kiaulės liežuvį ir parsinešus namo, pirmiausia reikėtų jį nuplauti ir peiliu atsargiai nupjaustyti riebalus.
Čia nevertėtų jaudintis dėl neretai dėmėtos, pilkšvos liežuvio odelės, mat išvirus liežuvį ji lengvai nusilupa, atskleisdama itin maistingą liežuvio raumenį. Svarbiausia atkreipti dėmesį į tai, kad kiaulės liežuvis būtų nepažeistas, be jokių įpjovimų.
Kiaulės liežuvį nesunku paruošti, o dažniausiai tai atliekama jį verdant pasūdytame vandenyje. Kartu galima virti įvairias daržoves, bulves, morkas ar svogūnus, kurių skonį perimtų liežuvis.
Verdamą liežuvį, ypač tada, jeigu jis bus valgomas kaip atskiras patiekalas ir nenaudojamas kitų patiekalų receptuose, būtina pagardinti dosnia prieskonių porcija.
Reikėtų naudoti ne tik druską, bet ir lauro lapelius, petražoles, krapus, tinka ir kvapieji pipirai.
Savo skoniu kiaulės liežuvis primena įprastą kiaulieną, tačiau liežuvio tikrai nesumaišytumėte su kita mėsa ar mėsos subproduktais.
Pavyzdžiui, jaučio liežuvio skonis kiek išraiškingesnis, pati mėsa riebesnė, avies liežuvis yra keliskart kietesnis nei kiaulės.
Be to, kiaulės liežuvis – pasižymi švelniu riešutiniu poskoniu, kurį puikiai papildo natūralus majonezas.
Virtės kiaulės liežuvis ne tik skanus, bet ir naudingas – jame daug cinko, geležies, seleno, fosforo ir B grupės vitaminų.
Liežuvio mėsa yra kaloringa, tačiau cholesterolio joje nedaug, mėsa gana liesa.
Du receptai, kurie sustiprins jūsų meilę šiam valgiui bei padės pažinti visų giriamą virto kiaulės liežuvio skonį.
