Trašku, geltona ir labai skanu - kam patinka indiški prieskoniai ar karis, tikrai su malonumu ragaus šių žiedinių kopūstų.
Puikiai derės prie šaltos mėsos, kumpių, dešrų.
Ingredientai
- 2 žiediniai kopūstai
- 1 valg. šaukšt. su kaupu kario miltelių
- 2-4 cm imbiero šaknies gabaliukas (arba 1 valg. šaukšt. malto imbiero)
- Sauja petražolių
- Geras žiupsnio aitriosios paprikos „skiedrelių“
Marinatui:
- 450 ml obuolių ar balto vyno acto
- 450 ml vandens
- 3-4 valg. šaukšt. medaus
- 2 valg. šaukšt. druskos
Gaminimas
- Puode pakaitiname kario miltelius su aitriosios paprikos „skiedrelėmis“ apie pusę minutės, kad tik nepradėtų degti.
- Supilame visus marinato ingredientus ir užverdame, kad pradėtų burbuliuoti. Pamaišome ir nukeliame nuo ugnies.
- Žiedinius kopūstus švariai nuplauname, supjaustome valgymui tinkamo dydžio žiedynais.
- Imbiero šaknį supjaustome nedideliais gabalėliais, petražoles taip pat susmulkiname.
- Dedame į švarių stiklainių dugną po gabalėlį imbiero, saujelę petražolių.
- Sudedame žiedinius kopūstus ir užpilame marinatu.
- Uždengiame steriliu dangčiu, paliekame atvėsti ir dedame į šaldytuvą.
- Jei norite, kad išsilaikytų ilgiau, sterilizuokite: pripildytus stiklainius uždengtu dangteliu statome į puodą su karštu vandeniu, užverdame vandenį ir stiklainius palaikome apie 10 minučių.
- Atsargai žnyplėmis ištraukiame iš puodo ir tvirtai užsukame.
- Valgyti galima bus po penkių-septynių dienų ir išsilaikys iki 3 mėnesių šaldytuve arba iki metų, jei sterilizuosite.
Moliūgų cukatos
Mums labai patiko, todėl aš jau pusę moliūgų derliaus paleidau cukatoms, valgome vietoj saldainių su arbata.
Receptas:
1 porcijai:
- moliūgas - 1 kg
- cukrus - 500 g
- citrinos rūgštis - 0,5 arbatinio šaukštelio
3 porcijoms:
- moliūgas - 3 kg
- cukrus - 1,5 kg
- citrinos rūgštis - 1,5 arbatinio šaukštelio
Taigi, imame moliūgą, patogumui supjaustome riekėmis, šaliname sėklas ir nulupame žievę.
Gryno moliūgo svoris 3 kg, dabar pjaustome maždaug 5-7 mm gabalėliais.
Imame tinkamą puodą ir dedame į jį paruoštą moliūgą sluoksniuodami cukrumi.
Cukrų imame apskaičiuodami 1 kg moliūgo 0,5 kg cukraus, kadangi pas mane 3 kg moliūgo, aš imu 1,5 kg cukraus.
Paliekame 3-4 val, kad moliūgas išskirtų sultis (galima palikti per naktį).
Pas mane praėjo 4 val, štai kiek sulčių jau išskyrė moliūgas, jei jūsų moliūgas sausokas, taip irgi būna, išsiskirs mažai skysčio, galima įpilti maždaug 200 ml vandens.
Aš nepilu, nes pas mane skysčio pakankamai.
Dedame ant ugnies, aš mėgstu cukatas su rūgštele, todėl beriu dar 1 arbatinį šaukštelį citrinos rūgšties, dabar užviriname, kai užvirs, darome vidutinę ugnį, verdame lygiai 5 min, išjungiame ir paliekame 3-4 val, paskui dedame ant ugnies vėl, vėl kaitiname, verdame 5 min, išjungiame ir paliekame 3-4 val, taip reikia padaryti dar 2 kartus.
Viso turi gautis 4 tokios manipuliacijos. Procese ragaujame moliūgą, jei reikia, galime dar dėti citrinos rūgšties.
Rezultate turi gautis štai tokie skaidrūs gabalėliai.
Dedame į kiaurasamtį, leidžiame nutekėti skysčiui, dabar imame džiovyklės padėklus ir dedame gabalėlius, padarant atstumą vienas nuo kito.
Dedame padėklus į džiovyklę, nustatome 65 laipsnių temperatūrą ir paliekame džiūti, su mano džiovykle reikia truputį ilgiau nei paros.
Kol cukatos džiūsta, užsiimame savo reikalais.
Cukatų gatavumą galima nustatyti pagal lipnumą ir išvaizdą, gatavos jos neturi lipti prie rankų ir sulipti tarpusavyje.
Išjungiame džiovyklę, cukatas dedame į konteinerį, sandariai uždarome.