Inkstai yra gyvybiškai svarbūs poriniai organai, sveriantys apie 200 g kiekvienas. Jie sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo per parą. Inkstai valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę, dalyvauja arterinio kraujo spaudimo reguliavime, o jei streikuoja kepenys, iš dalies perima ir kepenų funkciją.
Bendrosios Mitybos Rekomendacijos
Mityba, esant inkstų problemoms, yra labai svarbus aspektas, kurį būtina suderinti su gydytoju ir dietistu, siekiant užtikrinti optimalų sveikatos palaikymą. Inkstų ligų atveju mitybos pasirinkimai gali turėti didelį poveikį bendrai organizmo būklei ir inkstų funkcijai.
Licencijuota dietistė R. Bogušienė rekomenduoja:
- Riboti baltymų kiekį, kad neapkrautume inkstų, ypač jei jų funkcija yra sumažėjusi.
- Vengti didelio natrio vartojimo, nes per daug druskos gali padidinti kraujospūdį ir pabloginti inkstų būklę.
- Stebėti ir riboti kalio ir fosforo kiekį, kad išvengtume papildomos naštos inkstams.
- Atsižvelgiant į inkstų būklę, gali būti reikalinga apriboti skysčių vartojimą, kad būtų išvengta jų kaupimosi organizme.
Skysčių Vartojimas
Jei arterinis kraujo spaudimas normalus ar nėra tinimų, geriausia išgerti ne mažiau nei 2 litrus skysčių per dieną. Geriau gerti ledynų šaltinių vandenį, neprisodrintą angliarūgštės. Gerti reikia visą dieną nedideliais kiekiais.
Labai tinka spanguolės. Skiriant ligoniams bedruskę dietą, spanguolės pagerina patiekalų skonio savybes. Spanguolių gėrimai ne tik veikia baktericidiškai, bet ir labai sustiprina vartojamų gydymui bakterijas naikinančių preparatų poveikį. Spanguoles pertrinkite mediniu grūstuvu, užpilkite virintu nekarštu vandeniu. Pagal skonį galite įdėti medaus ar cukraus.
Tinka ir kitokios inkstų drenažą gerinančios vaistažolės. Iš vakaro 1 valg. šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens ir palikite uždengę ar termose iki ryto. Dabar vaistinėse yra daug inkstų funkciją gerinančių ir uždegimą slopinančių vaistažolių arbatų, pastų, tablečių, lašiukų. Tinka arbatžolių arbata, arbata su pienu.
Druskos Vartojimas
Druskos dedama į jau pagamintus patiekalus. Sergant inkstų nepakankamumu, rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 2-3 g druskos per dieną. Turintiems aukštą kraujospūdį, druskos reikėtų iš viso atsisakyti.
Baltymų Vartojimas
Daug baltymų turinčius patiekalus (mėsą, paukštieną, žuvį) galima valgyti kartą per dieną, pageidautina virtus (virimo metu jie netenka natrio).
Pagrindinis maistas esant uždegiminiam procesui - įvairūs daržovių patiekalai: vegetariškos sriubos, užkepėliai, ragu, kotletai, salotos ir mišrainės. Labai tinka moliūgas. Galima gaminti košes iš moliūgo, pridedant sorų ar ryžių kruopų. Moliūgas veikia šlapimą varančiai ir nedirgina inkstų bei šlapimtakių. Iš vaisių galima gaminti ir kompotus, kisielius, putėsius.
Inkstai labai “mėgsta” vitaminą A, kuris organizme sintetinamas iš karotino. Inkstai blogai toleruoja sulfanilamidus.
Mitybos Rekomendacijos Sergant Įvairiomis Inkstų Ligomis
Glomerulonefritas
Dietos principas - nedidelis baltymų kiekio ribojimas, kai angliavandenių ir riebalų norma lieka fiziologinė. Skysčiai ribojami iki 1 litro. Patiekalai gaminami be druskos ir tik kai kurių patiekalų sūdymui vartojama 3-6 g (1/3 ir 1/2 arb. šaukštelio) druskos per dieną. Valgoma 4-6 kartus per dieną.
Esant tinimams paprastai skiriama diuretikų (šlapimą varančių preparatų), kurie su šlapimu išplauna labai organizmui reikalingą kalį. Kalio deficitas kompensuojamas vartojant tokius produktus, kaip džiovinti abrikosai, razinos, bananai, bulvės su lupenomis, avokados, datulės.
Pielonefritas
Tarp inkstų ligų pielonefritas yra pirmoje vietoje. Dažnai ūminis pielonefritas pereina į lėtinę formą. Sergant pielonefritu rekomenduojama dieta su normaliu kiekiu baltymų, angliavandenių ir riebalų, joje turi būti daug vitaminų (pienas ir pieno produktai, virta mėsa ir žuvis, kiaušiniai, daržovės ir vaisiai). Skysčiai ribojami tik ūminiu laikotarpiu, jei sutrikęs šlapimo nutekėjimas.
Inkstų Akmenligė
Inkstų akmenligė yra antroje vietoje po uždegiminių nespecifinių inkstų ir šlapimo takų ligų. Šlapimo akmenys - tai konglomeratai, kurie yra sudaryti iš šlapimo druskų kristalų. Pagal cheminę sudėtį akmenys būna uratiniai, oksalatiniai, fosfatiniai ir mišrūs.
Uratų Akmenys
Uratai susidaro esant rūgščiai šlapimo terpei. Jų susidarymui turi įtakos purininių junginių perteklius maiste. Esant URATURIJAI skiriama dieta, normalizuojanti purinų apykaitą. Baltymų kiekis sumažinamas tik šiek tiek (iki 70-80 g), riebalų dienos norma - iki 80-90 g, angliavandeniai neribojami. Skysčiai - iki 2 litrų ir daugiau. Druskos kiekis ribojamas iki 10 g. Daugiau vartojama pieno ir augalinės kilmės produktų, kurie šarmina šlapimą. Draudžiami produktai, turintys daug purinų (inkstai, kepenys, jaunų gyvulių mėsa, mėsos ir žuvies konservai, fermentiniai sūriai, ikrai, ankštiniai, grybai, kava, stipri arbata).
Fosfatų Akmenys
Fosfatai susidaro šarminėje terpėje, kai vartojama labai daug daržovių ir vaisių. Esant FOSFATURIJAI rekomenduojami produktai, rūgštinantys šlapimą, ir ribojami produktai, turintys daug kalcio. Draudžiami aštrūs patiekalai, prieskoniai, alkoholis, iš žalumynų - žirneliai, Briuselio kopūstai, melionas. Uogų ir vaisių vartojimas ribojamas. Galima valgyti bruknes, raudonuosius serbentus, rūgščius obuolius. Pieno produktų vartojimas ribojamas.
Oksalatų Akmenys
Oksalatai susidaro sutrikus inkstų koloidų išskyrimui. Esant OKSALATURIJAI IR OKSALATINIAMS AKMENIMS, skiriama dieta, ribojanti rūgštynių, špinatų, burokų, bulvių, ankštinių, datulių, petražolių, kai kurių uogų (žemuogių, agrastų), slyvų, kavos, šokolado vartojimą. Oksalatams šalinti daugiau vartojama obuolių, kriaušių, aivos, vynuogių, juodųjų serbentų nuovirai. Tinka nuovirai, pagaminti iš vaisių žievelių.
Esant akmenligės priepuoliui skysčių kiekis neribojamas.
Maisto Produktai, Padedantys Išlaikyti Inkstų Sveikatą
Anot dietistės R. Bogušienės, augalinio maisto didinimas mityboje gali turėti teigiamo poveikio sveikatai ir prisidėti prie inkstų funkcijos gerinimo. Augalinis maistas pasižymi:
- Mažesniu sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekiu.
- Didesniu skaidulų kiekiu, kuris gerina virškinimą ir padeda kontroliuoti kūno svorį.
- Mažesniu baltymų kiekiu.
- Gausu vitaminų ir mineralų.
Riebios Žuvys
Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė, sardinės ir silkė, turi omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą, kuris gali pakenkti inkstų funkcijai. Reguliarus riebios žuvies vartojimas gali sumažinti uždegimines inkstų reakcijas.
Tyrimai rodo, kad 2-3 porcijos riebios žuvies per savaitę gali sumažinti inkstų uždegimo riziką maždaug 30 %.
Uogos
Uogos, tokios kaip mėlynės, braškės, avietės ir gervuogės, turi antocianinų, flavonoidų ir polifenolių, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina inkstų audinių oksidacinę žalą. Nuoseklus uogų vartojimas susijęs su sumažėjusiais inkstų streso žymenimis ir pagerėjusiu inkstų ląstelių atsparumu.
Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant maždaug 250-500 g mišrių uogų, galima gerokai sustiprinti inkstų apsauginius mechanizmus.
Kryžmažiedės Daržovės
Kryžmažiedės daržovės, įskaitant brokolius, žiedinius ir briuselinius kopūstus, turi sieros turinčių junginių, tokių kaip sulforafanas, kurie suaktyvina svarbiausius ląstelių detoksikacijos kelius. Šios daržovės gali neutralizuoti oksidacinį stresą, mažinti uždegimo žymenis ir didinti inkstų ląstelių atsparumą.
Per savaitę suvalgykite 2-3 porcijas kryžmažiedžių daržovių, pageidautina lengvai virtas garuose arba žalias, kad išsaugotumėte galingų fitonutrientų profilį.
Pilno Grūdo Grūdai
Pilno grūdo grūdai, pavyzdžiui, kvinoja, rudieji ryžiai ir miežiai, turi svarbiausių mineralų, pavyzdžiui, magnio ir fosforo, kurie moduliuoja uždegimines reakcijas ir palaiko ląstelių atkūrimo procesus inkstų audiniuose. Neskaldytų grūdų vartojimas susijęs su mažesne lėtinės inkstų ligos progresavimo rizika.
Citrusiniai Vaisiai
Citrusiniai vaisiai, tokie kaip apelsinai, citrinos, greipfrutai ir laimai, turi stiprių antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir vitaminas C, neutralizuojančių oksidacinį stresą. Šiuose vaisiuose yra citrinos rūgšties, kuri gali padėti išvengti inkstų akmenų susidarymo.
Kaip Apsisaugoti Nuo Inkstų Ligos?
Pasak dietistės, svarbu ne tik reguliari, subalansuota ir saikinga mityba, bet ir tinkamas vandens kiekis yra būtinas norint palaikyti optimalią inkstų funkciją. Vanduo padeda skystinti šlapimą, mažina inkstų akmenų susidarymo riziką ir padeda šalinti toksinus iš organizmo. Rekomenduojama paros vandens norma sveikam žmogui apie 30 ml/1 kūno kilogramui.
Mityboje svarbų vaidmenį atlieka antioksidantai, kurie gali apsaugoti inkstus nuo žalos, kurią sukelia laisvieji radikalai. Magnis gali padėti išvengti inkstų akmenų, ypač kalcio oksalato akmenų, susidarymo. Omega-3 riebalų rūgštys gali padėti mažinti inkstų uždegimą ir saugoti inkstų kraujagysles.
Ką Riboti Arba Visiškai Atsisakyti?
- Aštrūs patiekalai, prieskoniai ir alkoholis.
- Baltymų kiekį maiste.
- Mėsos, žuvies, grybų ir ankštinių daržovių sultiniai.
- Riebi mėsa ir riebi paukštiena.
- Kepti, troškinti patiekalai, jeigu jie prieš tai nebuvo apvirti.
- Dešros, dešrelės, rūkyti, konservuoti gaminiai.
- Riebi, sūdyta ir rūkyta žuvis, ikrai.
- Sūris, visos ankštinės daržovės, šokoladas.
- Svogūnai, česnakai, ridikėliai, ridikai, rūgštynės, špinatai.
- Sūdytos, marinuotos, raugintos daržovės ir grybai.
- Aštrūs ir riebūs užkandžiai, taip pat mėsos, žuvies ir grybų padažai, pipirai, garstyčios bei krienai.
- Stipri kava, kakava, mineralinis vanduo, turintis daug natrio.
- Visų produktų, pagamintų su druska.
- Kepinių parduotuvėse.
- Makaronai, kurių sudėtyje yra druskos.
- Beveik visų rūšių sūriuose yra druskos.
Ką Galima Valgyti?
- Nesūrią duoną, lietinius ir miltinius blynus be druskos.
- Vegetariškas daržovių, grūdų, vaisių sriubas. Su saiku - pieniškas sriubas. Sriubą galite pagardinti sviestu, grietine, krapais, petražolėmis, citrinų sultimis arba troškintais svogūnais.
- Neriebią virtą, troškintą jautieną, veršieną, liesą kiaulieną, avieną, triušieną, vištieną, kalakutieną, virtą liežuvį.
- Neriebią virtą arba apvirtą ir apkepintą žuvį.
- Pieną, grietinėlę, grietinę, kefyrą, jogurtą, varškę ir jos produktus su morkomis, obuoliais, ryžiais.
- Kartais galite suvalgyti iki dviejų kiaušinių per dieną (kietai virtų arba keptų). Bet tą dieną turėtumėte sumažinti suvartotos mėsos, žuvies, varškės kiekį.
- Įvairius grūdus: ryžius, kukurūzus, perlines kruopas, makaronus (be druskos).
- Bulves, daržoves, mišraines be druskos, šviežių daržovių ir vaisių salotas.
- Šviežius ir virtus vaisius bei uogas.
- Iš saldumynų leidžiamas kisielius, želė, medus, saldainiai, vaisiniai ledai. Patiekalus galite pagardinti vanile, cinamonu, citrinos rūgštimi, actu.
- Pomidorų, grietinės, gietinėlės, saldžius bei rūgščius vaisių ir daržovių padažus.
- Arbatą, nestiprią kavą, vaisių ir daržovių sultis, erškėtuogių nuovirą.
Kaip Išgyventi Be Druskos?
- Kai kurie maisto produktai jau turi savyje druskos, pavyzdžiui, mėsa, kurią galima iš viso nesūdyti.
- Skanios be druskos bulvės bei grikiai. Beveik visas daržoves galima valgyti be druskos.
- Vietoj druskos galite naudoti kalendras, pipirų mišinius (ribotai), įvairias žoleles, čiobrelius ir pan.
- Druską pakeisti gali jūrų kopūstai, jie yra natūraliai sūri. Maltus jūrų kopūstus galite nupirkti bet kurioje vaistinėje, o nemaltus parduotuvėse.
Svarbu Prisiminti
Tinkama ir subalansuota mityba turėtų būti svarbi kiekvieno paciento, sergančio lėtine inkstų liga, gyvenimo dalis. Sergant LIL ir atliekant hemodializės procedūras, gali pasireikšti sunkiai kontroliuojamas padidėjęs fosforo ir kalio kiekis, troškulys, skysčių kaupimasis organizme bei baltymų trūkumo rizika. Inkstų nepakankamumas ir mityba yra glaudžiai tarpusavyje susiję veiksniai. Kai pacientas pradeda gydymą hemodializės klinikoje, jam būna paskiriama mitybos specialisto (dietologo) konsultacija, kurioje aptariamas individualiai pritaikytas mitybos planas.
Maistinė Medžiaga | Rekomendacijos |
---|---|
Baltymai | Valgyti aukštos kokybės baltymus (mėsa, žuvis, paukštiena, kiaušiniai) visų pagrindinių valgių metu. |
Fosforas | Riboti fosforo turintį maistą (pienas, sūris, džiovintos pupelės, saulėgrąžos, linų sėmenys, angliarūgštės prisotinti gėrimai, riešutai, riešutų sviestas). |
Kalis | Stebėti kalio lygį kraujyje. Mažiau kalio turi mėlynės, agrastai, gervuogės, spanguolės, avietės, obuoliai, ananasai, arbūzai, mandarinai, agurkai, salotos, svogūnai, petražolės, kukurūzai, ridikėliai. |
Natris (druska) | Riboti druskos kiekį iki 3,5 g per dieną. Vengti konservuotų ir šaldytų maisto produktų, traškučių. |
Skysčiai | Atidžiai kontroliuoti suvartojamų skysčių kiekį, ypač jei inkstai negamina šlapimo. |
Kalcis | Reikėtų gauti ne mažiau kaip 2000 mg per dieną. |
Rūpinkitės savo sveikata ir atsakingai rinkitės ką valgote, kontroliuokite savo mitybą.