Mano virtuvėje vėl karaliauja riešutų sviestas. Tas stiklainėlis, tūnantis spintelėje, man neduoda ramybės, kai žinau, kokius puikus skanumynus iš jo galima paruošti. Šie sausainiai - vieni iš tų, kurių skoniui apibūdinti gali pritrūkti žodžių.
Nuostabūs, puikūs, fantastiškai skanūs. Valgyčiau juos nuo pirmadienio iki sekmadienio, ir norėčiau dar, dar, dar.
Ingredientai
- 170 g šviesių speltų miltų
- 170 g pilno grūdo speltų miltų
- 90 g grietinės arba jogurto
- 60 g minkšto sviesto
- 50 g cukraus
- 60 g žemės riešutų
- 2 kiaušiniai
- 1 a.š. sodos
- Žiupsnis druskos
- 1 a.š. malto cinamono
- 1/4 a.š.
Receptas gana lengvai adaptuojamas ir jei aktualu - gali būti be glitimo, be kiaušinių ir be karvės pieno produktų. Alternatyvas surašau prie naudojamų ingredientų, o jūs jau pasirinkite kaip gaminti pagal savo poreikius ar spintelės turinį.
Gaminimo eiga
- Riešutus lengvai apkepiname keptuvėje ir susmulkiname.
- Persijojame miltus su prieskoniais.
- Cukrų ištiname su sviestu. Įmušame kiaušinius, dedame grietinę, beriame sodą, druską ir gerai permaišome.
- Į sviesto-kiaušinių masę beriame miltus ir užmaišome tešlą.
- Tešlą įsukame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 2 val.
- Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
- Tešlą iškočiojame ir išpjauname norimos formos sausainius.
- Sausainius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Šie sausainiai - puikus savaitgalio kepinys, jei norisi kažko skanaus ir greitai - gamyba trunka vos 10 minučių, dar 20 minučių orkaitėje ir šilti kvapnūs sausainiai garuoja. Sausainiai traškūs, ne per saldūs. Be to, jie puikiai išsilaiko sandariame inde iki savaitės, tad labai patogu turėti tokį skanėstą po ranka.
Trapūs, minkšti ir sodraus žemės riešutų sviesto sausainiai, paprastai tariant, tobuli.
Kiti receptai
Sausainiai su bananais ir šokolado gabaliukais
Ingredientai:
- Bananai: 0.50 vnt.
- Kiaušiniai: 1.00 vnt.
- Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.
- Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.
- Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą - tegul sutvirtėja.
- Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.
- Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose - rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.
- Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.
- Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį - kad jo paviršius gerai pasidengtų.
- Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).
- Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite). Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.
Žemės riešutų sviesto sausainiai
Ingredientai:
- ½ arb. š.
- ¼ arb. š.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Elektriniu plaktuvu išplakite riešutų sviestą ir minkštą sviestą iki vientisos masės. Suberkite rudąjį cukrų ir dar kartą išplakite. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą.
- Į kitą dubenį išsijokite miltus.
- Semkite po arbatinį šaukštelį tešlos ir tarp delnų suformuokite į mažus apvalius kamuolėlius.
- Kiekvieną kamuolėlį apvoliokite cukruje ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Rutuliukus dėkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, paliekant tarp jų 5 cm.
- Kepkite apie 12 - 14 minučių, kol sausainiai gražiai pagels.
- Kadangi iškepę sausainiai bus labai minkšti, išėmę sausainius iš orkaitės, palikite atvėsti kepimo skardoje bent 10 minučių. Vėsdami sausainiai sutvirtės.
- Visiškai atvėsinkite sausainius ant kepimo skardų.
Sausainiai su avižiniais dribsniais ir žemės riešutų sviestu
Ingredientai:
- 1 a.š.
- ½ arb. š.
- ½ arb. š.
- 2 valg. š.
- Kambario temperatūros sviestą išplakame su riešutų sviestu, cukrumi ir kiaušiniu iki vientisos masės.
- Suberiame miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Viską gerai išmaišome. Masė turi būti tiršta. formuojama rankomis. Jei masė kiek per skysta, pridėkite dar avižinių dribsnių.
- Drėgnomis rankomis formuojame sausainius ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos. Sausainiai ūgtels maždaug dvigubai, tad tarp sausainių palikite didesnius tarpus.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje (funkcija: viršus + apačia) 20 min.
- Pilnai atvėsintus sausainius perkepkite į sandarų indą ir laikykite iki savaitės.
Aštrūs žemės riešutų sviesto sausainiai
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, sausainiams skirtą druską ir rūkytą papriką.
- Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar naudodami elektrinį plaktuvą išsukite sviestą, riešutų sviestą ir cukrų iki lengvos purios masės. Po vieną į šią masę įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
- Suberkite sausųjų ingredientų mišinį į sviesto ir kiaušinių masę ir išmaišykite. Būkite atidūs ir stebėkite, kad neliktų sausų miltų.
- Gautą masę sudėkite į dubenį, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, daugiausiai 3 dienoms.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ar silikoniniais kilimėliais.
- Mažame dubenėlyje sumaišykite visus viršui skirtus ingredientus.
- Kabinkite iš šaldytuvo ištrauktą tešlą paprastu ar, dar geriau, ledams skirtu šaukštu, kiekvieną gabaliuką apvoliokite prieskonių-cukraus mišinyje ir dėkite kauburėlius ant skardos palikdami nemažus tarpus.
- Kepkite sausainius 12-13 min, kol taps auksiškai rusvi, jei kepate iškart dvi skardas, kepimui įpusėjus nepamirškite jų sukeisti vietomis.