pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Miltiniai su varške: tradicinis receptas

Virtinukai su varške - vienas nostalgiškiausių ir mylimiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, dažnai siejamas su namų jaukumu, vaikystės prisiminimais ir šiltais savaitgalio pusryčiais ar pietumis. Šis patiekalas paprastas, tačiau sotus, mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Tai minkšti, lengvai kremo skonio varškės virtinukai, kuriuos dažniau valgome su grietine, sviestu, cukrumi ar uogiene.

Virtinukai su varške lietuviškoje kultūroje simbolizuoja paprastumą ir aukštą maisto kokybę - patiekalas gaminamas iš vos kelių, tačiau kokybiškų ingredientų. Jie lengvai pritaikomi kiekvieno skoniui ir gali tapti tiek desertu, tiek pagrindiniu patiekalu.

Ingredientai tešlai:

  • 3 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 vienetas kiaušinių
  • 1 stiklinė vandens
  • Šiek tiek druskos

Ingredientai įdarui:

  • 400 g varškės
  • 1 kiaušinis
  • Truputis druskos
  • 1 šaukštas cukraus

Paruošimo būdas

  1. Iš miltų, druskos, kiaušinio ir vandens užminkome tešlą.
  2. Dedame 45 min šaltai.
  3. Varškę ištriname su kiaušiniu, druska ir cukrumi.
  4. Tešlą plonai kočiojame ir formuojame norimo dydžio koldūnus.
  5. Dedame į verdantį vandenį, verdame 3 minutes po koldūnų iškilimo į paviršių.
  6. Valgome su grietine ir cukrumi.

Patarimai ir gudrybės

Gaminant virtinius su varške jiems reikia nepagailėti varškės įdaro. Sakoma, kad virtinių įdarui geriau naudoti riebesnę, t.y., ne tokią rūgščią varškę, kad reikėtų dėti mažiau cukraus. Nes varškė cukraus “pagalba” išskiria daugiau skysčio, tad išvirusių virtinių įdaras bus vandeningesnis, o to juk nenorim.

Norėdami, kad virtinukai būtų itin minkšti ir nepakartojamo skonio, rinkitės kuo natūralesnę, sausesnę varškę - tokia tešla geriau laikys formą ir neprilips prie rankų. Nepatariama virtinukų ilgai virti - vos tik iškelia į paviršių, pakanka pavirti 1-2 minutes. Jei norite labai lygios tekstūros, visada pertrinkite varškę rankiniu sieteliu arba elektriniu trintuvu.

Jei gaminate daugiau virtinukų, jų neišvirkite iškart visų - tešlą laikykite šaldytuve sandariame inde, o pagamintus virtinukus galite net užšaldyti ant miltais pabarstytos lentelės ir vėliau perkelti į šaldymo maišelį.

Variacijos

Virtinukai su varške - universalus patiekalas, kurio skonį galima lengvai keisti pagal norus ar sezoniškumą. Jei norisi desertinio varianto, į tešlą berkite daugiau cukraus, įdėkite tarkuotos apelsino ar citrinos žievelės, pagardinkite vaniliniu cukrumi arba cinamonu. Sūresniam variantui cukraus visiškai atsisakykite, o patiekite su skrudintais svogūnais ir spirgučių arba sviesto padažu, apibarstykite šviežiomis žalumynų žolelėmis.

Alternatyvus receptas: plikyti virtinukai su mėlynėmis

Šiems virtinukams galite naudoti plikytą tešlą, kuri suteiks ypatingo minkštumo. Štai ingredientai ir paruošimo būdas:

Ingredientai plikytai tešlai:

  • 0,5 stiklinės verdančio vandens
  • 1-2 šaukštai aliejaus
  • 2-2,5 stiklinės miltų (kad tešla neliptų prie rankų, bet išliktų minkšta)
  • 1 kiaušinis

Ingredientai įdarui:

  • 200 g varškės
  • 2 saujų mėlynių

Paruošimas:

  1. Pilkite verdantį vandenį į dubenį, įmaišykite aliejų, suberkite stiklinę miltų ir maišykite šaukštu, kol masė taps vientisa, be gumuliukų.
  2. Kiaušinį išplakite - pusę plakinio supilkite į tešlą, pusę palikite varškės įdarui.
  3. Ant miltais pabarstytos pjaustymo lentelės dėkite tešlą, suberkite likusius miltus ir minkykite, kol tešla taps elastinga, minkšta, nelimpanti prie rankų.
  4. Galite paruoštą tešlą 10-15 min. palaikyti šaldytuve - tešla bus dar tampresnė.
  5. Paruoškite įdarą: varškę ištrinkite, sumaišykite su likusiu kiaušinimo plakiniu ir, subėrę uogas, išmaišykite. Galite įberti truputį vanilinio cukraus ar cinamono.
  6. Atvėsintą tešlą plonai iškočiokite, ant jos dėkite po šaukštelį įdaro ir puodeliu ar apskrita formele formuokite virtinukus.
  7. Virtinukus dėkite į verdantį vandenį. Kai iškils, pavirkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes.
  8. Skanaukite su natūraliu jogurtu, grietine ar kitu jūsų mėgstamu pagardu.

Tradiciniai varškės virtinukai (2 porcijos)

Reikės:

  • 200 g varškės (naudojau 18 proc.riebumo)
  • 1 kiaušinio
  • 100-120 g miltų
  • 1,5 valg. š. cukraus
  • 0,20 arb. š. druskos

Gaminimas

  1. Į vieną indą sudedame varškę, cukrų, druską, įmušame kiaušinį. Masę sutriname šakute.
  2. Pamažu įmaišome miltus, kai masė pradeda sunkiai maišytis - minkome rankomis.
  3. Tešla neturėtų labai kibti prie rankų, turi išlikti minkšta ir elastinga.
  4. Kai paruošite tešlą, stalą pabarstykite miltais ir padalinę tešlą į keletą dalių susukite virveles, jas truputį prispauskite prie stalo ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  5. Supjaustytus gabalėlius dėkite ant miltais pabarstytos lėkštės ar pjaustymo lentelės.
  6. Puode užverdame vandenį, pamažu sudedame visus tešlos gabalėlius, verdame ant stipresnės vidutinės ugnies, vis atsargiai pamaišome ir pajudiname puodą, kad virtinukai nesuliptų.
  7. Verdame, kol visi virtinukai iškyla į paviršių.