pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žuvis pagaminta vandenyje: receptai ir patarimai

Kaip gaminti žuvis, kad net ir išrankiausias valgytojas pamėgtų šiuos patiekalus, atsiųstame pranešime pataria sveiko maisto technologė, portalo sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.

Kaip skaniai gaminti žuvį?

Daugelis ikimokyklinio amžiaus vaikų jau turi savo mėgstamiausius patiekalus, kuriuos mielai renkasi patys. Vaikams patinkančių patiekalų nėra daug, o kalbant apie žuvies patiekalus, dažna mama turi gerai pasukti galvą, kai reikia pagaminti gardų patiekalą būtent iš žuvies, kad mažieji lengvai susigundytų paragauti.

„Nėra naujiena, jog sveikiausias maisto ruošimo būdas - žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimo laikas, tuo geriau, tokiu būdu žuvis išlaikys sultingumą, savo struktūrą, skonį ir kvapą, bei, žinoma, išliks daugiau vitaminų! Pavyzdžiui, galite žuvies filė ruošti garuose su daržovėmis.

Bet jei visgi vientisas žuvies gabalėlis Jūsų mažiesiems nėra priimtina, ar norint išvengti ašakų, tada geriausia iš šviežios, dar vakar tvenkinyje plaukiojusios lietuviškos žuvies daryti maltinukus, kotletukus ar keksiukus. Patroškinkite daug svogūnų arba porų, česnakų ir morkų svieste su ciberžole ir druska - taip praturtinsime patiekalą ir skoniu, ir kvapu, tačiau nepadauginkime aštrių prieskonių - žuvies patiekalai priklauso švelnaus skonio patiekalams ir visai nebūtina jo sunaikinti aštriais prieskoniais“ - pataria R. Bogušienė.

Tam, kad atsiskleistų visas žuvų maistinis potencialas, rinkitės šviežias, kokybiškas, ekologiškas žuvis, kurios išauginamos Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose vietinių augintojų. Tokių žuvų prekybos vietose pasirinkimas didžiulis - karpiai, amūrai, plačiakakčiai, eršketai ir kt.

Šviežias žuvis geriausia virti daržovių sultinyje, troškinti garuose, kepti orkaitėje, virti žuvienes ar žuvies sriubas. Čia nereikės sudėtingų receptų, užteks geros, kokybiškos žuvies, daržovių ir žiupsnelio druskos bei pipirų.

Vaikų mėgstami patiekalai kitaip

Jeigu nepavyksta vaikų sudominti nei virta, nei troškinta žuvimi, o pietūs su žuvimi prasideda ir baigiasi suraukta nosyte, būkime išradingesni, pasitelkime fantaziją. Vaikams labai svarbu ne tik skonis, bet ir patiekalo spalvos, formos ir patiekalo patiekimas lėkštėje - išnaudokime tai.

Suformuokime kotletukus žuvytės formos, „įspauskime“ į kotletukus ar žuvies blynelius iš morkos, cukinijos ar pomidoriuko linksmą šypseną, akytes - rezultatas nustebins. Taip pat galima gaminti gardžias žuvienes, žuvies troškinius ar net žuvies pyragus, tik prieš patiekdami ant stalo gražiai, spalvingai papuoškime žalumynais.

Nesiūlykite vaikui iš karto valgyti didelio žuvies gabalo. Darykite tai žaidimo - degustacijos forma, kai pats vaikas gali pasiimti vieną ar kelis mažus gabaliukus pirma paragauti, pasirinkti savo mėgiamų daržovių ar garnyro - įtraukime jį į procesą, o ne tik padėkime maisto lėkštę priešais. Malta žuvies filė, praturtinta daržovėmis ir mėgiamais prieskoniais vaikams bus lengvai įsisavinama ir virškinama.

Receptas paprastas, teigia Raminta Bogušienė: „Žuvis ir grietinėlė ar tiesiog pienas - puikus derinys. Todėl galite drąsiai į žuvies pyragus, troškinius pilti grietinėlės ar pieno, gardinti šviežiais krapais, petražole.“

Bent 2-3 kartus per savaitę būtina įtraukti į šeimos meniu skanią lietuvišką žuvį! Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 150-200 gramų žuvies. Nors Lietuvoje vartotojai dažniau renkasi liesas žuvis, tačiau specialistai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias bei riebias žuvis. Tokias kaip karpiai, eršketai, amūrai, plačiakakčiai, europiniai šamai, upėtakiai, unguriai ir kt.

Vaikams, kaip ir suaugusiems, derėtų rinktis ne rūkytas, o tausojančiu būdu pagamintas žuvis: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, keptas orkaitėje. Specialistė siūlo išbandyti skanų ir mažiesiems itin patinkantį žuvies receptą.

Žuvies keksiukai su morkomis

Jums reikės:

  • 400 g žuvies filė
  • 80 g sviesto
  • 40 g kukurūzų kruopų (polentos)
  • 2 vnt. česnakų skiltelių
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 2 vnt. morkų
  • 1 vnt. svogūno
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
  • ciberžolės
  • šviežių daržovių pateikimui

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitintoje keptuvėje su sviestu ir prieskoniais pakepiname smulkiai sutarkuotas daržoves (svogūnus, česnakus, morkas) ir atvėsiname.
  2. Atvėsus sumaišome su malta žuvimi, kiaušiniais. Dedame kukurūzų kruopas. Paruoštą masę išmaišome.
  3. Kepame silikoninėse formelėse 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min.
  4. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies?

Koks žuvies apdorojimo būdas yra sveikatai palankus?

Visi žino, kad žuvį valgyti yra sveika, o ypač riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, eršketą, doradą, stambią silkę, skumbrę ir pan., dėl jose esančių omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E. Polinesočiąsias riebalų rūgštis gauname tik su maistu ir nuo jų pakankamo santykio mūsų organizme priklauso, ar uždegiminiai procesai alins mūsų organizmą ir ar imuninė sistema funkcionuos gerai. Tačiau retas žino, kad kalbama tik apie tinkamai paruoštą žuvį.

Pirmiausia, reiktų pamiršti tokius žuvies apdorojimo būdus, kaip kepimą tešloje, gruzdinimą, skrudinimą, nes susidaro ne tik kancerogeninės medžiagos, bet naudojamas papildomas rafinuotas aliejus, kurio tuščios kalorijos nėra naudingos mūsų organizmui.

Tausojantis žuvies apdorojimas, kas tai?

„Rekomenduoju teikti pirmenybę šviežiai žuviai, o ne šaldytai ir iš jos gaminti sveikatai palankius patiekalus ne rečiau kaip kartą per savaitę. Išdorotą žuvį būtina nuplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Marinavimui naudoti džiovintas prieskonines žoleles, šviežius krapus ir petražoles, taip pat tinka pipirai. Būtinai apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis, ypatingai ruošiant riebias žuvis, nes tokiu būdu valgant išvengsite riebumo pojūčio ir nesutrikdysite virškinimo proceso.

Druskos rekomenduojama naudoti mažiau nei 1 g 100 gramų žuvies. Rekomenduoju rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri ne tik sustiprins žuvies skonį, bet praturtins ją mineralinėmis medžiagomis. Marinuoti patartina valandą laiko prieš apdorojant ar ilgiau”, - teigia sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Pirmenybę teikime tausojantiems patiekalams, tai yra, šiltas maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje. Tokio terminio apdorojimo metu nesusidaro kancerogeninės medžiagos. Norint atskleisti kuo daugiau natūralaus žuvies skonio, virti ir troškinti ne ilgiau negu būtina.

„Sveikiausias maisto ruošimo būdas - žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimas garuose - tuo geriau. Verdant garuose žuvis išlaiko sultingumą, struktūrą, skonį, kvapą ir spalvą, išlieka daugiau vitaminų. Žuvies virimas priklauso nuo žuvies dydžio. Jei verdamas 250 g žuvies gabaliukas, tai virimo laikas apie 10 min.

„Žuvį siūlyčiau marinuoti ir troškinti su daržovėmis. Taip pat puikus pasirinkimas - troškinti keptuvėje, įpylus šiek tiek vandens ir uždengus dangtį, tačiau kaip bebūtų, labiausiai rekomenduočiau ruošti garuose. Visada patariu naudoti šiek tiek prieskonių, virti vandenyje su žolelėmis arba garuose ant daržovių, kad visos maistinės medžiagos išsiskiriančios iš žuvies nutirptų į jas. Taip pat skanu ir sveikatai palanku, kai žuvis kepama krosnyje ar konvekciniame pečiuje, tokiu atveju ji turėtų būtu folijoje ar pavyzdžiui, uždaroma stikliniame inde, paprieskoniuota ir troškinama su daržovėmis”, - sako sveikatai palankaus maisto virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė.

Jei vis gi kepate

Jei pasirinkote vis tik žuvį kepti, rekomenduojama sutrumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, sumažinti temperatūrą tam, kad pagamintas produktas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs. Nepatartina žuvies apvolioti tešloje ir kepti keptuvėje gausioje aliejaus, ne tik dėl to, kad patiekalas bus kaloringesnis, įsigėrus riebalams į maisto produktą, bet apskrudinus susidarys kenksmingos medžiagos mūsų organizmui.

Kepant žuvį orkaitėje rekomenduojama rinktis 165-180 °C temperatūrą. Tuomet žuvis išlieka minkšta ir sultinga. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 min iki 30 min. Žuvies kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė, folija ar kepimo popierius, taip pat stikliniai indai.

Kodėl tiek daug žmonių nemėgsta kepti žuvies? Tam yra daug priežasčių. Pavyzdžiui, žmonėms nepatinka žuvies purslai, pasklidę po visą virtuvę. Abejotinas malonumas valyti kambarį nuo riebalų. . Be to, žuvį reikia kruopščiai išvalyti ir pašalinti visus kaulus. Tai skausminga ir daug laiko reikalaujanti užduotis. Yra daugybė priežasčių, kodėl verta virti mėsą, o ne žuvį. Tačiau kai kuriais atvejais norisi būtent žuvies patiekalų.

Išvalykite žuvį nuo vidaus, žiaunų, galvos ir uodegos, padalykite per pusę. Keptuvėje įpilkite 100 ml augalinio aliejaus ir įkaitinkite. Gausite sultingą žuvį viduje, kuri kepdama neužterš virtuvės.